• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: tak akryl jde krasne.. a presne jak pravis, to prelepeni/zatreni funguje kvuli odrazum. To sklo se ale zacne tavit a v podstate ta roztekla brecka zase ztuhne na miste, takze se s rezem nedostanes dal nez do cca 1mm hloubky. navrch nerovnomerny zahrivani vyvola vnitrni pnuti a sklo ti prdne v podstate kdekoli (a klidne i daleko od rezu).
    Pri gravirovani vetsi plochy musim co pul minuty cely program zastavit na par vterin, nechat zchladnout a pak teprve pokracovat, jinak taky popraska.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    NEPHIRUS: treba na zrcadlovy akryl to polepeni funguje - ale chapu,ze to je jiny pripad,od zrcadla se paprsek odrazi
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    SALAM23: Polepeni nepomuze, protoze nezvysi absorpci svazku v tom skle.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: nekde na netech jsem cetl ze ciry materialy jako je sklo je dobry polepit treba cernym papirem a melo by jit rezat , ale co je na tom pravdy nevim - ja jsem zkousel rezat 2mm sklenenou tabulku na 80w a ani prd,pritom gravirovat mi jde uz na 30% vykonu
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...apropos, tedy, pokud uz se tu takhle ptam, tak rovnou nabidnu sluzbu. Mam k dispozici 300W rezneho vykonbu az do formatu 2500x1250mm, lokalita Poceplice (u Steti). zitra bych mel dostat prepusteny kyslik, tak uvidim, jak to bude rezat zelezo, jinak ozkouseno drevo 18mm bez problemu.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ANDY_WARHOL: cus,
    to jsem zkusil, 100x za sebou, schvalne kdy to vypadne. a - nevypadlo, prasklo mimo rez. obavam se, ze co2 laser je na rezani skla nepouzitelny.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TLOUDEV: a kdybys to projel několikrát rychle, stalo by se co?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hola hola. mam dotaz: zkouseli jste nekdo na laseru rezat sklo? gravirovani mi docela jde, cca 40W pri posuvu cca 50-60mm/s, ale rezani je pruser.
    Kdyz to poradne vopalim, tak stejnak ani pri 300W neproriznu sklenenou tabuli na jeden zatah. Pri nizkych rychlostech se sklo skvari, zahriva a prdne (aniz bych ho prorizl), pri vyssich mam krasnou rovnou caru, ale stejnak se to nestipne podle ni, ale naprosto libovolne kdekoli.
    nejaky tip na dobry set & setting? dik vsem.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Harvie, všiml sem si ze děláš PCB na cncku.

    Já bych potřeboval dělat doma menší PCB, do tak max 10x7. Taky mám problém s tím, že objednávat to z Číny je pro ně nahovno nepruzny. A chemii patlat doma už vůbec nehodlám.
    Tak ne napadlo, si na to buď něco postavit nebo si prostě koupit nějakou tu levnou čínskou gravirku, pokud by zvládla i vrtání der.
    Teorii celkem znám, ale netuším, kterej z těch výrobků koupit, jestli na to pak seženu nějaký standardní nástroje atd.
    Moc konkrétního sem na netu nenašel, jen právě zmínky, že by měla stačit ta gravirka. Samozřejmě mechanická, u laseru si nejsem jistý potřebným výkonem a moc se mi do toho nechce.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    $150 Pick and Place Machine!*
    https://www.youtube.com/watch?v=Us7oQIRNjYY
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE: ale stojí to tam stejně 900 za metr, pak mají nějaké neprůhledné desky, ty jsou levnější,
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ANDY_WARHOL: jinak koupit se dá ještě něco v Hornbachu, mají to tam pod nějakým podvodným názvem evokujícím, že jde o plexisklo, ale je to taky neměkčený PVC (který se narozdíl od plexi tříští na dlouhý střepy ostrý jak žiletka)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ANDY_WARHOL: v CZ třeba https://www.labara.cz/cs/technicke-plasty/pvc-u/trovidur-et (kolem pětikila za m² tl. 3 mm), v Číně za polovic ale v kusovce se nevyplatí doprava
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE: sklo ne, ale to druhy, můžeš mi dát Link?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ANDY_WARHOL: Plexisklo je drahý, no. Ceny co má na eshopu Zenit jsou prakticky stejný jako máme velkoobchodně. Co levnější průhlednej materiál, třeba čirý PVC nebo sklo?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Ahoj, není to úplně správnej klub, ale je ti dost lidí co by mi mohlo poradit. Kde sehnat v Praze plexisklo nebo něco podobného (vím že jsou různé druhy těchto průhledných materiálu, ale neznám to, potřebuju to na box pro 3d tiskárnu) za dobrou cenu? Co najdu se mi zda poměrně předražený.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Presne tak, vykres a tolerance a cenovou predstavu, kus 22 kulatiny bych i nekde mel
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HOLOBYT: bývá zvykem k poptávce přiložit výkres a ne básničku
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: taky mame, myslim ze od usovo.de, nijak zvlast ji nepouzivam ale co jsem potreboval tak to docela slo, nicmene bych 8mm nastroje v ER11 nedoporucoval zatezovat na katalogove hodnoty.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Pár takových "nadstandardních" mám a nevšiml jsem si tam rozdílu v kvalitě (že by to házelo víc než ostatní z dané sady).
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Máte někdo zkušenosti s 8mm kleštinama do ER11? Koukám, že se na aliexpressu v poslední době objevujou. navzdory tomu, že v tabulkách je největší metrická ER11 kleština jen 7mm.

    ER11 kleština má v nejužším bodě 9.5mm, takže to znamená, že tam bude 8mm kleština mít 0.75mm tloušťku, na druhou stranu mi to může bejt jedno, protože to není v místě na kterym by fréza držela. Je možný, že to nebude moc přesný, ale s 8mm frézou si na žádnou přesnotu nehraju. Docela mě do teď mrzelo, že do ER11 nedám 8mm nástroje. Mohlo by to mít pro hobby sféru přínos.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam