• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: Není to dobrou teplovidivostí mědi + nějaká chemie, která při tom může vznikat? Napadá mě ještě problematicka přesného seřízení, aby to odpařilo měď, ale nestihlo propálit kuprexit (nebo na čem je ta měď nalepená)...

    TLOUDEV: Může být. Praskne to pnutím, to je jasný. Ale pochybuji, že bys měl možnost to zespoda přitopit na (nevím kolik)-set °C, aby se to rovnou povolilo :) Navíc ty sklíčka na mobili jsou tenoučká, žádný okení tabule...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Trochu sem zkoumal tu výrobu pcn, výrobcům si teď jednoduchej stroj a dám tam dremel. Zbytek věcí mám nebo vytisknu.
    Ale zkoumal sem i ty lasery a nenašel sem nic jinyho, než že se na to dá barva, ta se odpálí laserem a pak se to vykyselinuje jako v jiný výrobě.
    Ale pořád nechápu v čem je problém, kdyz ten laser rozteče sklo, proč neodpali tu jemnou vrstvu mědi. Ale fakt sem nic k tomu nenašel, že by to někdo rozchodil.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TLOUDEV: tak jemný film by asi nevadil, ale plyn bude jednoduší.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ANDY_WARHOL: to mi prijde jako blbost. jakakoli kapalina ti bude kurvit paprsek dle vzoru "hul do vody ponorena".
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    PECA: to vypada, ze jsou pod tim nejaka topna teliska nebo neco takovyho a ze tim padem tam vznikne nejaky teplotni pnuti, ktery to samo odprejskne presne podle rezu. i to, jak to narezavaji, aby zadny rez nevedl pres vic nez jeden roh... hezky, ted jen, jak to uvest do praxe v malem DIY meritku.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE:pardon, jsem chtel napsat m3 / h - konkretne to ma 1200 - SanFord industry ,-ale na strankach jsem ten muj nenansel - kdyz spustim odtah na max,tak mi to zavre otevrenej poklop na laseru - tady jsou nejaky novejsi typy nez mam ja - fakt to tahne , jedu tak na 25% vykonu,na 50% mi to protahne zebra z balsy skrz ten rost pracovni plochy
    山富機械
    http://www.sanford.com.tw/en/product18.htm
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...v kazdym pripade zamrd jako hovado: dneska jsem si privezl kyslik, ze budu zkouset rezani zeleza, a tak sundavam desku preklizky ze stroje, a ona se smykla a naprala mi to rovnou do skleneneho zausteni chladici vody do trubice. vsude najednou voda, trubka prdla (nastesti jen privod do chladici komurky za zrcadlem, ne cela trubice), takze okamzite stop chladice, zalomit hadice, nechat odtect a pak... zkousim ted zasilikonovat tam plastovou hadicku, akorat ma uzsi prutok, ale snad to bude stihat, nicmene trubka za cca 60kKc nakopnuta (joylaser 300W).. doufam, ze to ten silikon udrzi, jinak si to muzu hodit :-(
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ANDY_WARHOL: spis mozna zkusim to chladit CO2, zaroven by to mohlo delat nehorlavou atmosferu, ve ktere se trebas nebude tvorit tolik bordelu... kdo vi.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TLOUDEV: chce to chladit nějakou emulzi
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: jo to tam mam taky... dokonce dva odtahy, ale je to ku hovnu. a foukam na to vzduchem... stejne naprd
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SALAM23: Spis za minute, ne? Jsou to 2m2...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE: asi chyba v jednotkách :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SALAM23: 2 kubíky za hodinu je skoro neznatelnej vánek :-) to budeš o pár řádů jinde. Klasický 12cm PC větráčky jsou řádově stovky tisíc litrů za hodinu, pro představu.
    PECA
    PECA --- ---
    Tak mi to nedalo a musel jsem se na něco kolem podívat. Spíš jenom pro zajímavost:
    Laser Glass Cutting and Marking
    Laser Glass Cutting and Marking
    http://www.youtube.com/watch?v=iM-SRiIagwI
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: ja mam na tu moji masinu strasne predimenzovany odtah - tak je dost mozny ze mi to pri garvirovani ochladi prutok vzduchu a nemusim vic ochlazovat - pouzivam prumyslovy odtah ke svareckam s kourovym filtrem - tah to ma snad 2000L/H hrozny tornado
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: tak akryl jde krasne.. a presne jak pravis, to prelepeni/zatreni funguje kvuli odrazum. To sklo se ale zacne tavit a v podstate ta roztekla brecka zase ztuhne na miste, takze se s rezem nedostanes dal nez do cca 1mm hloubky. navrch nerovnomerny zahrivani vyvola vnitrni pnuti a sklo ti prdne v podstate kdekoli (a klidne i daleko od rezu).
    Pri gravirovani vetsi plochy musim co pul minuty cely program zastavit na par vterin, nechat zchladnout a pak teprve pokracovat, jinak taky popraska.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    NEPHIRUS: treba na zrcadlovy akryl to polepeni funguje - ale chapu,ze to je jiny pripad,od zrcadla se paprsek odrazi
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    SALAM23: Polepeni nepomuze, protoze nezvysi absorpci svazku v tom skle.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: nekde na netech jsem cetl ze ciry materialy jako je sklo je dobry polepit treba cernym papirem a melo by jit rezat , ale co je na tom pravdy nevim - ja jsem zkousel rezat 2mm sklenenou tabulku na 80w a ani prd,pritom gravirovat mi jde uz na 30% vykonu
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...apropos, tedy, pokud uz se tu takhle ptam, tak rovnou nabidnu sluzbu. Mam k dispozici 300W rezneho vykonbu az do formatu 2500x1250mm, lokalita Poceplice (u Steti). zitra bych mel dostat prepusteny kyslik, tak uvidim, jak to bude rezat zelezo, jinak ozkouseno drevo 18mm bez problemu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam