• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JPLABS: na tu kulatinu se poptej u Bakaláře =) ( http://www.bakalarkovoobrabeni.cz/ ) ti dělají občas díly i pro Lego (to Dánský) a co se týče frézování, tak něco bych asi dokázal, ale leštění si budeš muset zařídit jinde...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JPLABS: zel, u frezy uz nedelam.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    TLOUDEV: k tvojí zprávě z 19:41:21 26.12.2019
    ty senzory, to je co konkrétně? To jsou koncové mechanické spínače, nebo hallové či optické senzory? Nutno přesně uvést. Protože, když měříš na senzoru a není to obyčejný vypinač, pak musíš brát v potaz , že měřák kterým měříš má nějaký vstupní odpor a zatíží ten senzor. Když použiješ obyčejnej voltmetr z Kauflandu, tak ten zatěžuje dost, protože má malý vstupní odpor.
    Dále, senzor může hodit pouze pulz a nemusí se přehodit do trvalého stavu. Pulz voltmetrem nezměříš. Chce to něco jiného, podle toho o jaký pulz se jedná, jaké má napětí, zda je ojedinělý, nebo opakovaný ...
    V prvé řadě je potřeba zjistit co měříš, na čem měříš a co se při měření očekává.

    Jiná věc:
    umíš přesně (s tolerancí 01 mm) vyfrézovat měděnou desku tlustou 10 mm ? vyfrézovat do ní otvory, do některých vyřezat závity a pak desku vyleštit?
    A umíš přesně osoustružit měděnou kulatinu na průměr 52.15 mm a nařezat na plátky, udělat do ní slepou díru se závitem a vyleštit ?
    Hledám někoho, kdo to umí a nezkazí materiál, protože měděná deska 1 cm tlustá je dost drahá.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: rad bych ale ted to mam ponekud hektictejsi, ve fronte na me ceka ted 5 frezek a 2 soustruhy v ruznych stadiich rozpracovanosti, tedy realne na jare, ted soustredim vsechny sily na to abych dokoncil vse co je rozpracovane
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: je nádherně vidět, že všechny rozměry jsou relativní :-D já když dělám něco malého a je to na soustruhu, tak to má průměr pod 16 mm a délku pod 80 mm, velký věci jsou pak s průměrem přes 100 a délkou přes půl metru =) To samý na frézce - malý věci se vejdou do kvádru 100x100x100, velký věci mi koukají přes hranu upínacího stolu (1200x650) a sotva se vejdou pod vřeteno, popř. musím odklopit svislou hlavu a udělat to vodorovným vřetenem (do 550 mm) =)

    Tak si říkám, válí se nám v hale jeden CNC soustruh, už si přesně nepamatuju co všechno má (jestli výměnu nástrojů, nebo podavač na tyče), měl nějak nakoplý systém, tak jsme se ho pokoušeli rozchodit a pak nebyl čas, tak jsme ho uložili a teď není ani člověk, co by ho dal dokupy, ani jiný, který by na něm pracoval, nechceš se na něj přijet podívat? točný průměr má snad 400 mm a na délku kolem půl metru, to by mohlo stačit na tu tvojí raubířinu a aspoň by byl v provozu =) Co to má za systém si nepamatuju, ale všechno by se dalo zjistit/nafotit =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ja male veci rad delam na malem soustruhu, at uz cnc nebo konvence. lip se k tomu muze je na to lip videt a nespletu si sponu s obrobkem :D pak taky z otackoveho hlediska, na malem se lip dosahuje vyssich otacek a na malem je casteji a dyl klestinova hlava. Jeden z restu v praci je namontovat na malinkej cnc soustruh ac servo co toci 6 (mozna 8 uz si nepamatuju) K RPM a ovladanou klestinu. No to otazka preferenci, nejcasteji co u nas ze soustruhu vypadne ma prumer i delku do 16mm, dily do mych soukromych bastlu jsou jeste polovicni (maximalne). Chybi nam ten soustruh na tu hrubou praci kde dostava zabrat, neni ho uz kam dat.

    u frezek taky podle upinani, na deskove materialy s vakuovym stolem, vetsi se sveraky, a dalsi zapripravkovane, kdo se s tim ma porad prehazovat a proc, zbytecna prace navic. V jedne firme kde jsem kdysy byl rozjet jeden stroj, meli snad 30 vrtacek (samozrejme hromadu dalsich stroju) a vsehcny zapripravkovane a serizene, tedy vezmou dil, obejdou par stroju a hotovo.

    No u nas stroje 99.9% casu stoji, mame je spis pro vlastni potrebu nez pro vyrobu. Sehnat cloveka pak znamena sehnat mu na ty stroje i praci, nastroje material atd. treba velkej cnc soustruh mame jen pro to aby bylo na cem vyvijet a zkouset system pro nej protoze je vybaven vsim co by ten system mel ve vysledku umet, tedy ATC, C osa, pohanene nastroje, automaticky konik atd. ten casem na kseft asi i makat bude, kdzy u toho nikdo nebude muset stat.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: jo, něco takového mám taky, jen jsem vynechal ty malé soustruhy, protože to, co uděláš na malým soustruhu, zvládneš i na velkým =) a u frézek záleží co všechno si přeješ umět, pokud to bude jen CNC, tak stačí 3 kusy, jedna se silným "pomalým" vřetenem, druhý s rychlejším a třetí třeba s těma 60k =) a když všechny budou pětiosý, tak máš hotovo. + možná ještě nějaký router s výměnou hlavou fréza/laser =)

    A pak už jenom ke každému stroji sehnat člověka, aby to nějak fungovalo a ten stroj se i zaplatil a máš celkem slušnou firmu, ve který hlady neumřeš =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: proto je potreba vzdycky vice stroju nez jich zje zrovna k dispozici. jsem si tak nejak v hlave uz pred casem premyslel nad tim kolik clovek vlastne potrebuje soustruhu. 1. maly konvencni na drobne presne veci, 2. velky konvencni na hrubsi praci a na to co se nevejde do toho maleho, pak 3. vetsi konvencni na vylozene nehezke veci pri kterych dostava soustruh zabrat a je skoda nicit ty predchozi dva, 4. maly cnc soustruh na vyrobu vetsiho poctu nez 1 mensich soucastek 5. vetsi cnc soustruh na vyrobu vetsiho mnozstvi nez 1 soucastek co se nevejdou uz do 4. soustruhu. no jsme na poctu 5 soustruhu. S vrtackama je to podobne a u frezek se mi to cislo minimalniho mnozstvi stroju dat dohromady jeste nepovedlo :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: jj, přesně =) ty mašiny na kterých pracuju jsou nástrojářský férézky spíš na těžký obrábění pomocí základních cyklů a jako bokovku to občas přechroupe nějaký ten řádek z generovanýho souboru z CAMu, ale primárně to jezdí interní cykly a ručně psaný programy =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ne kazdej potrebuje prerovnavat plochy na motorech, holt CNC nnejsou univerzalni ani to univerzalni vreteno co by melo poradny moment na platkove hlavy a rychlost na drobne nastroje neexistuje. Zrovna na takovehle veci staci i tech 25k (nepretacite ho? vetsinou to byva 24k pri 400Hz) a i tech 4ms, vzdyt tam je jen index a projet rovne drazku. i ty 4000 by stacilo, nemusi se to obrabet celem ale bokem, tedy nejakym kotoucem vetsiho prumeru a i rezna rychlost bude ok, staci to jen dohnat poctem britu.

    pro tech 25k rpm vreteno to chce aspon 0.3ms na radek, na tech 60k rpm to na nejake poradne 3d HSM chce jeste vic. Bohuel se porad nemuzu dostat k nejakym testum systemu s 0.125 ms na radek, porad cekam na to 60k rpm vreteno, no ale snad brzo bude protoze nejake vreteno potrebuju i na dalsi vyvoj a proc ne zrovna tohle :)

    no a hlavne pak to chce ponekud lepsi takt interpolatoru nez beznych 1ms (nebo nedej boze 4ms jako ma grbl), bez toho ti je rychlejsi zpracovani tak nejak k nicemu kdyz ctes rychleji nez komandujes pohony.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    No hele a kolik by to kostovalo udelat tyhle “vsuvky”. Koukal jsem na prumer, musi to byt 12,1 minimalne :/

    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: jo, rotacni osa je fpoho, ale tocit delickou kazdou tycku 20x... fuj :/
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: nj, to bude asi ono, tahle mašina má 15kW motor na vřeteni a vřeteno točí maximálně 4200 ot/min... ale na frézovací hlavu o 450mm průměru je i 400 ot/min dost :-)

    přídavné vřeteno máme, sice točí "jen" 25k, ale to už zase mašina nestíhá pořádně číst řádky vygenerovaný z CAMu a dělá to brajgl :-/ chtělo by to novější systém (tomuhle trvá jeden řádek 4ms)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: kdyby jsi tam strcil vretynko s 60 000rpm tak bys koukal jak rychle to umi odsypat i s 0.5mm nastrojem :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: jo, text se rádluje blbě :-D taky mám na CNC děličku, ale pracovat tam s nástrojem s průměrem pod 5 mm považuji za plýtvání časem týhle mašiny (Hermle UWF 1200), ale pořídili jsme druhou mašinu, které už to tolik vadit nebude... (Hermle UWF1202 =D)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Rádlování leda kdyby to byla velká série (a nevadilo by, že to vypadá jak rychlokvašky z poldovky). Tohle byly série o pár kusech, několik desítek různých vzorů, a dost z nich jinak nešlo (např. 4mm kulatý drážky, text, atd.)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: to bych to raději rádloval na soustruhu z kulatiny, bude to 50x rychlejší ...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Z našich dílen takových vypadlo už dost a podvlíkačky máme (v rozumných mezích) čistý :-) kvůli tomu jsme stavěli první rotační osu k CNC. Teďka to dělá pokud vím už jen .308 otvíráky, ale asi si dovedeš představit, jak snadný by s kulovkou bylo projet rovný drážky v nakrájených kolečkách mosazi.

    https://youtu.be/JdWyJzIkanc
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: to se z toho poseres ;-)
    ACID
    ACID --- ---
    HE11_KNIGHT: jakou to ma celkovou delku? pokud je tech 12,3 pres ryhovani, tak to ti vytlaci ryhovaci kolecko z kulatiny 12 celkem bez problemu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam