• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    HYENA
    HYENA --- ---
    ANDY_WARHOL: Mam 3D obrazek, casto jednu neuzavrenou plochu. 2D obrazky nechci...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYENA: na to bys potreboval spis 2d krivkovej obrazek, nez stl 3d model, to sezenes pomerne snadno.
    HYENA
    HYENA --- ---
    TEAPACK: Jak ten program přeloží stl do stepu když je v modelu jenom jedna neuzavřená plocha?
    HYENA
    HYENA --- ---
    Absolutně si nerozumíme - zkusím to napsat více jednoznačně :)

    Nechci se učit kreslit/generovat dráhy v něčem dalším. Mám SolidWorks, Catia na CAD a HSMworks a SolidCAM na CAM. Mašina jede na Machu a upravil jsem si postprocessory, abych do toho dál nemusel zasahovat ručně jako blázen, funguje bez problémů...

    A teď k věci - chci udělat ceduli s nápisem - to udělám dejme tomu v solidworks a do toho bych chtěl prdnout řekněme relief hlavy psa. Do solidworks ani CATIA nejde jednoduše vložit miliony ploch STL, potřebuju to přeložit do plochy - IGES, cokoliv co CATIA a SolidWorks otevře nikoliv jako MESH. Jednoosá deformace, změna měřítka a podobně bych rád dělal tam...¨
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HYENA: co se týče velikosti, hodně půjde o to, jestli je ten objekt generovaný parametricky (CADy atp) nebo jako polygon (Blednder, 3D scan atp). STEP a STL jdou na sebe převést ( https://all3dp.com/2/stl-to-step-how-to-convert-stl-files-to-step/ ) ale s velikostí se toho moc nestane. Následně můžeš vygenerovad dráhy buď ve Fusion360 (pokud máš kompatibilní tiskárnu/router/řídicí desku), nebo nějaký jiný SW - pro obrábění např. EdgeCAM.

    Na další úpravy G-kodu se pak hodí mít nějaký skriptíky např. v pythonu, abys mohl jednoduše opravovat věci, který bys jinak složitě hledal v postprocesoru.
    HYENA
    HYENA --- ---
    Přátelé, povedlo se mi zmenšit vůle na mašině (po upgrade 2,5D ploteru na 3D frézklu) a chtěl bych zkusit nějaký jemný ornamenty, cedule s reliéfem psa a podobně hlavně jako kopyta na odlévání hliníku.

    Našel jsem nějaký free 3D modely v STL a teď už to jenom poskládat. To je kámen úrazu. Živím se jako konstruktér skoro 10 let (automotive), ale s podobnýma formátama jsem se jenom občas a nerad setkával jako výstup z 3D scanu. Ty soubory jsou monstrózní - kolem 30-50MB. Jsem zvyklý na CATIA/SolidWORKS a CAM dělám v HSMworks a solidCAM. Chtěl jsem jako formát použít step, ale ten potřebuje solid...

    Nedělá někdo z vás něco podobnýho? V čem to upravujete/generujete Gkódy?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak jsem po čase vytáhnul z šuplíku řezačku na polystyren , finálně jsem to nakalibroval a oživil, zdá se že to bude fungoval ,ještě musím vymyslet uchycení odporovky a hotovo,může to za mě řezat křídla, konstrukce made in jà ,co dílna dala + 3d tisk

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MIKULAS: nez tiskarna vytiskne 1 kus tak frezka ma hotovych vsech 16
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MIKULAS: když už, tak spíš nylon, ale to vyžaduje tiskárnu co ho zvládne...
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    IRUX25: mozna blby dotaz, jak je zhava neonova trubice? Resp. co jsou velmi dobre tepelne vlastnosti? Pokud staci 100 stupnu a nepotrebujes jich tisice, tak bych doporucoval to vytisknout z ABS nebo ColorFabbXT na 3D tiskarne - snad tim neurazim obrabece :)

    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    Ahoj,
    schanim vyrobu 16ks takovychto drzaku. Idealne z neceho co nevodi, neni krehle a ma velmi dobre tepelne vlastnosti. mozna teflon? bude to frzet neonove trubice. Pls PM kdyztak. Diky za rady/tipy.

    CHIX
    CHIX --- ---
    ahoj
    schanim radu
    potreboval bych helpnout s post processorem na 5os h/h
    je tu nejaky fajnsmekr?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: tak vyfrezovat to pujde urcite taky, ale nejsou lepsi skutecny hodinky za par stovek?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Docela pěknej design... Přemejšlim, že by to asi šlo i vyfrézovat z nějakýho smysluplnýho materiálu.

    No Assembly Required For This Compliant Mechanism Dial Indicator | Hackaday
    https://hackaday.com/2020/07/15/no-assembly-required-for-this-compliant-mechanism-dial-indicator/

    Dial Indicator 3D-Printed COMPLIANT MECHANISMS!!
    http://www.youtube.com/watch?v=RFkn6gMkz78



    Další zajímavá alternativa je "Johansson Mikrokator", co nekdo zminoval v komentarich...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    MIKULAS: krasa, diky za tip!
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HYPNOGEN: rezani laserem neni drahe, pokud si dokazes obstarat rezaci vykres (obdelnicek SPZ je trivka) ... evnt. se da plech vysekat, ale ty chces rovnu hezky zaoblene hrany ... osobne pouzivam www.idilna.cz, kde se da vsecko za par minut naklikat ... plech ti pak prijde na dobirku
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ahoj, potreboval bych vyrobit (vyrezat) podkladovy nerez plech (1,5 mm) pod SPZ na moto - vlastne 1:1 obrys
    vyplati se to nechat nekde laserovat nebo je nejaka ekonomictejsi DIY varianta? dekuju
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: a teda je dost dobre mozny, ze to prosakovani tam bylo v obou smerech, coz mohlo pri posuvu v ose Y ovlivnovat prave zpetne i vykon trubice. to asi dava vetsi smysl. V kazdem pripade poradny HV kabel to spravil.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: no, ono mi to pri urcitych situacich (kdyz to z dratu prasklo do kostry) vyhazovalo primo radic toho konkretniho motoru.
    CRLF problem samozrejme znam, nicmene zde se jedna o nikoli textove dokumenty, ale o .UD5 soubory (banda binarniho srotu) generovane softem, ktery bezi jak pod widlema, tak pod linuxem.. tudiz predpokladam, ze tu svoji binarni hatmatilku ulozi vzdy stejne a oddelovacu radku tam bude minimum.
    A konecne k tomu pro me momentalne nejdulezitejsimu:
    Tohle presne potrebuju slyset. Ze jde o teplotu. Dava to smysl. Za takovyho predpokladu bych dokazal pochopit, ze trubka prdne a je po srande.
    nicmene po rannim pruzkumu mi asi nejvic pomohlo toto:
    https://dspace.cvut.cz/bitstream/handle/10467/63687/F2-BP-2015-Vazac-Jan-VAZAC Jan - BP.pdf?sequence=1&isAllowed=y
    Ted uz vim, ze skutecne vlnova delka CO2 laseru na znaceni neni vhodna.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: urcite do dratu primo krokace? nezda se mi pravdepodobne ze pokud by se naindukovalo VN na dratech do motoru ze by to zpusobovalo popisovany jev a neodesly pritom budice, spis mi prijde ze se to indukovalo na dratech mezi RS a budicem motoru, protoze tam jsou typickz 5V urovne ktere jsou k zaruseni nachylnejsi nez silovina ktera jde z budice do motoru a sama ruseni generuje a myslim ze na to ruseni signalu pro krokace jsi byl jako na jednu moznost upozornovan.

    s tim linuxem vs windows to vubec bullshit neni, protoze linux pouziva (nebo aspon pouzival) jine oddelovace radku a skutecne s tim muze (a casto je) problem a pomerne dobre znamy, protoze problem CRLF (win) vs LF (linux) je uz peknou radku let na svete.

    Poskozeni laseru odrazem zpet vubec nijak pritazene za vlasy neni, koneckoncu sam o tom pises. Jako prvni na ceste jsou cocky a zrcatka, ty to odnesou nejdriv a dal se nemusi nic dit (krome jejich zniceni). Pokud by to prezily a paprsek se dostal ve vetsi mire az zpet do trubky, tak pak to nemusi zvladnout jejich chlazeni a co2 trubky nemaji teplo zrovna moc radi. Jinak internet je plny informaci problematikz rezani reflektivnich materialu co2 laserem a jak minimalizovat problemy s odrazem at uz technologicky nebo konstrukcne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam