• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    celkem peknej homemade tool:
    Soustruh malý - Rychnov nad Kněžnou - Bazoš.cz
    https://stroje.bazos.cz/inzerat/133264154/soustruh-maly.php
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    aloha, frezujete tu nekdo hlinik? Par kousku na stavbu vozejku pro laser plus presne vrtani do profilu cca 70cm dlouhych (presne jakoze roztece mezi otvory a vzdalenosti - ozavituju si sam)
    Nabidky kdyztak do posty, dik.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Ohybani plexi rozostrenym laserem je docela cool:
    LaserOrigami: laser-cutting 3d objects
    https://www.youtube.com/watch?v=arjRtCjI9AQ
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CHIX: je to tak rok az dva, kdy jsem na stroje.bazos.cz zahlidl plasma router asi za 180kKc... jenze uz jsem mel laser.
    CHIX
    CHIX --- ---
    CHIX: co o to mam v planu stavet. ALE tady slo o to koupit a delat...
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak jsem malinko pokročil na ovladači, už to mám zaboxovaný a zbývá posledních pár drobností a lak, ve finále jsem se vysral na 12864lcd a tlačítkovej reprap ovladač a vyřešil to starým ipadem,jak ovládání tak i na zobrazení,funguje to,tak to mi stačí ...a ovládá se to 1000x líp jak jedním knobem

    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: to zaboli...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: hmmm, tak si nech zajit chut. Mych 50.000Kc ve skle neprezilo mrazy, ac v tom byla pomerne lihova chladici smes :( Mam jeste jednu, ale ta bude mit tak polovicni vykon a navrch ma kraple chlazeni - je to spravene epoxidem a drzi, nicmene holt uz za ni rozhodne nemuzu chtit tolik, na kolik by vysla v dobrem stavu. Nicmene 2cm prkno jeste rizne jako malinu...
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: ja uz koukal na ty trubice a dost nad tím premyslim uz jsem ti jednou malem psal :D
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: jj raketa jako prase.. BTW ted nekdy me ceka dalsi clo a DPH za ten fiber, nasledne pak prekopat stroj. Takze timto se na vedomost dava, ze za solidni prachy prenecham 2 chladice a 2 zdroje 150W k puvodnimu CO2 laseeeru, plus vysokovoltazni kabely, opticka trasa, hlava, trysky, cocky... pokud nekdo z vas neco potrebujete, tak dejte vedet - je to jety minimalne (a trysky & cocky jsou jeste nerozbaleny).
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: ty kráso to je raketa , ja koupil laser on čonga ,ale z EU skladu,vycházelo to na první pohled o dost dražší než z Číny, ale když to čtu ,tak to ve finále asi vyšlo lépe než kdybych to tahal z Číny
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: mno... DPH a clo me vyslo u masiny za cca 220kKc na 80kKc... takze sakum prdum doprava za 140kKc
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: cekal jsem ze to bude tak do 100, coz se vsim vsudy tak nejak bude.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: me vysla doprava z ciny na nejakych 60.000. Samo ze pak jeste DPH a clo, ktery se pocita z komplet ceny s dopravou.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: to ti nereknu (nevim), jedine lodi a par desitek tisic to bude a zorganizovat tu dopravu samo o sobe take neni uplne jednoduche. Jednodusi je koupit stroj v CR i pouzitej.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: ale kolik pak stojí doprava takový tunovy krávy z Číny....
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: to se musis domluvit s Mirkem, delame v podstate jen SW a prislusenstvi k systemum.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: u laseru a dalsich paprskovych technologii nejsou rezne sily ale predstav si jak zkroutis 1.5m sirokej portal kdyz na nem bude uprostred neco jeste 200mm dlouheho a na konec tech 200mm zatlacis treba i jen 1 kg. Na tech 200mm ti i ten pouhy 1 kg (coz udela klidne i jen 3mm nastroj) ti udela v ose portalu 2Nm torzni zatizeni, delat na takovemhle stroji 3mm nastrojem je vcelku nesmysl, uz jen kuli delce nebo hloubce rezu, kdyz tam das 10mm nastroj a budeme pocitat ze rezna sila bude jen 3x vetsi (ve skutecnosti bude mnohem vetsi nez jen 3x) tak mas v ose portalu 6Nm a kdyz se ti portal zkrouti byt i jen o 0.1°, tak na tech 200mm budes mit nastroj o 0.35mm jinde a to zanedbavame pruznosti vseho ostatniho a predpokladame ze se portal zkrouti jen o 0.1° a pocitame jen se statickym zatizenim bez hmotnosti toho co se hybe a ze nastroj bude jezdit v ose portalu, tedy o dost mensi vylozeni nez ve kutecnosti bude, to vylozeni bude realne treba jeste 2x vetsi). Tedy aby se ti to kroutilo co nejmin, tak portal nemuze byt lehky tenky jekl protoze tu bude uplne jine zatizeni. koukni treba sem http://www.cncrouter-machines.com/...-spindle-1325-1500x2500-multi-head-wood-carving-cnc-router.html (nahodny vyber routeru 1500x2500 na google) jak je ten portal relativne masivni a koukni jak je osa nastroje jeste vylozena od osy portalu a to je v podstate stroj jen na drevo a cele to vazi tunu. V evrope das skoro ty same penize co od cinana stoji celej stroj v podstate jen za obrobeni funkcnich ploch (pro lineary, hrebeny a dily co prijdou sesroubovat k sobe), kdyby jsi chtel to same postavit v evrope, tak v tom budes za mega a material a komponenty bude ta nejmensi castka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam