• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jo ted koukam na jedno video od Haase a tam to take pres G50 nepreleze nijak nic

    to SSV taky asi implementuju, to bude prace na chvilku
    Spindle Speed Variation - Stop chatter on your CNC lathe - Haas Automation
    https://www.youtube.com/watch?v=dXR2wDDFFm4&t=1020s
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: me jde o to jak se to chova pri zapnutem CSS, tedy kdyz se otacky meni automaticky podle prumeru a nezadavaji se otacky ale rezna rychlost a pak u posuvu kdyz se nezadava mm/min ale mm/rev a kdyz je zaroven pouzito CSS tedy posuv v mm/min je rizen automaticky podle otacek ktere jsou rizeny automaticky podle prumeru. Pak nemuzu overridem ovlivnovat primo ani otacky ani posuv, oboje je rizeno automaticky ale jedine co lze je ovlivnovat misto otacek reznou rychlost a misto minutoveho posuvu ovlivnovat otackovy posuv. Jen jestli to tak je jsem se nikde nedocetl, jen to ze overridem u otacek se lze dostat pres limit nastaveny pomoci G50, coz me prekvapilo, to by u mych zakazniku neproslo a omlatili mi o hlavu ze to je nebezpecne. Ten limit overridu mam jinak az do 999%, samozrejme pokud neprijde nejaky limit, v praxi to vede casto k tomu ze obsluha je lina si to nejak nastavit a nastavi to az na stroji overridem :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Třeba u Heidenhainu override na otáčky vřetene funguje v rozmezí 50-150 % otáček, dokud nenarazíš na limit převodového stupně, nebo limit maximálních otáček pro daný nástroj. Override na posuv je 0-150 % pokud zase nenarazíš na limit pro rychloposuv. A pokud používáš speciální cykly, třeba na řezání závitů, tak tam je override vypnutý. A obecně jsi to pochopil správně, pokud stáhneš posuv na 50%, tak z 1000 mm/min se dostaneš na 500, stejně tak s otáčkama. Heidenhain na to má dva potenciometry přímo na klávesnici, takže pokud ti začne něco vibrovat, můžeš plynule hýbat jak otáčkama tak posuvem nezávisle na sobě, aby ses dostal mimo rezonanci.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: tak teoreicky bych ten driver presunout mohl, otazka je, zda tou trasou prave projdou signaly a napajeni. Jedna se hlavne o krokac na ose Z, kterej bude zvedat celou laseovou hlavu. a ta ma par kilo, takze tam bude docela namahanej. Me jde ted hlavne o to, ze musim koupit nejaky kabely, a absolutne nemam poneti, jaky vlastne prurezy potrebuju. Napsal jsem jim tam dotaz na prurezy, tak snad se ozvou.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: co zkusit nejaky ten driver co se namontuje primo na krokac a k nemu se vede jen npajeni a signaly? nebo aspon pouzit nejaky driver s co nejvyssim napetim at se to skrz ten drat procpe. Nicmene bych to asi netahal dratem s neznamym prurezem.
    Kdysy jsme spolupracovali s jednou nejmenovanou firmou a ta k motorum nema17 natahali draty s takovym prurezem, ze i kdyz byl driver naplno (2A p2p) tak motory byli studene ackoliv by meli uz skoro horet a to nebyli nijak dlouhe.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: to me trapi taky, nicmene nelze jinak.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ahoj, tak tentokrat bych mel dotaz ja.

    resim u szstemu pro soustruh G96/G98 a G98/G99.

    samostatne nebo oboje najednou mi uz funguje, vcetne G50.

    resim ted ale override posuvu i vretene.
    u G50 jsem se docetl ze override lze pouzit i nad hodnotu nastavenou G50, no to se mi moc nelibi, takze u me ne, pres G50 to nepujde ani override protoze ty max otackz jsou nastavene na nejakou hodnotu z nejakeho duvodu.

    co ale netusim je jak se ma chovat override posuvu nebo i otacek.

    kdyz je zapnute CSS pres G96, co se pak overriduje overridem?
    predstavoval bych si to tak, ze se tim bude overridovat nastavena rezna rychlost, napr pri G96 S300 mi override vretene na 50% stahne reznou rychlost na 50% tedy na S150. jak to je jinde nebo vubec obecne se mi nepodarilo najit.

    stejne tak kdyz je zapnuto Feed per rev. pres G99, co se pak overriduje overridem?
    zde bych si to opet predstavoval tak, ze napr pri G99 F0.1 mm/ot pak override overriduje nastavenou rychlost v posuvu na otacku, tedy override u posuvu na 50% stahne posuv na F0.05 mm/ot a i zde se mi opet nikde nepodarilo dohledat nikde nic.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: krouceny po parech byt nemusi, spis bych se na tuhle vzdalenost bal o nejake ubytky a dalsi elektricke vlastnosti kabelu, aby ten krokac na konci jeste neco delal, zvlast kdyz do nej driver bude poustet nejake nizke napeti jako napr 24v apod.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    zdarec, je mozne pouzit tento kabel ke krokaci?
    Kabel PVC, 4 žilový, nestíněný, 2-57-405, Lanbao | Prodej průmyslové a
    https://eshop.technoline.cz/kabely-volne/453542-kabel-pvc-4-zilovy-nestineny-2-57-405-lanbao
    jde mi o to, ze nevim, zda musi byt kabel nejak krouceny po parech, nebo jak to vlastne je. tohle by dle vseho mel byt jen 4 draty a nic vic, pricemz jsem ani nikde nenasel, jaky maji prurez. Jde o kabel k senzorum, IMHO by to mohlo fungovat i na krokac (nema 17) - potrebuju cca 12m dlouhe vedeni.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    QNEDLEEQ: plocha může být i větší, já jen pro představu, za kolik se to zhruba pohybuje
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QNEDLEEQ: tak prostí rok plánuju skutečnou trucovnu, dvoupatrovou dřevostavbu, zateplenou, kde v patře bude kancl, studio a tak a dole poradna dílna, uvidíme jestli to klapne. 25m2 čtverečny pudorys
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QNEDLEEQ: to chápu, mám to stejně, já Teda teď budu stavět nezatepleny, napůl dílnu a napůl zahradní domek, ale bude se dát zateplit aspoň dodatečně...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QNEDLEEQ: zas mě by to lákalo si ho koupit, když za to dáš stejně jak za celou zakázku. Samozřejmě salám to udělá dobře a budeš to mít bez práce. Ale is tou čínskou gravirkou se dá docels dobře pohrát a tvořit. Tedy v případě, že tam máš i normální vreteno
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    QNEDLEEQ: gravíruji foto do topolovky, 10x15cm za 99,- tak si to spocitej na kolik to cca vyjde,je jedno jestli je to složitý obrazec nebo pár drobností, čas na gravírování je stejný, záleží na gravírovaný ploše ,myslím že to o moc levněji nikdo nikde neudělá
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    QNEDLEEQ: rozpočet?
    NRG
    NRG --- ---
    TEAPACK: když jsem mu ukázal ty moje nákresy, poskytnul mi rovnou ten soft k řezačce. Bylo to přesně jak jsem si představoval - načrtnutnu objekt, zadám kóty a hotovo. Celý dílo jsem měl za pár minut - škoda, že podobného soft neznám (pokud vůbec existuje) pro grbl...

    A tady je výsledek...

    NRG
    NRG --- ---
    Jen jsem doufal, že bych to zjednodušil...
    NRG
    NRG --- ---
    TEAPACK: nakonec to tak bude...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    NRG: ehm... ptas se na soft. Inkscape ti nevoni (a je zadax), ilustrator neznas (a nechces to menit, zjevne), dostals jeste dalsich minimalne 5 tipu. tak si ujasni, co potrebujes, ale sam. tady "otravuj" az to zkusis. mimochodem, o tom ilustratoru to zjevne nebyl dotaz, ale dobre minena rada. tedy spravne "tva rada me miji" - coz chapu, ze zni dost ignorantsky, navrch se takhle blbe se k tomu priznavat ;-)
    Pro ostatni: sorry za flame.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    NRG: a co poslat tomu člověku s řezačkou jenom okótovaný výkres? =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam