• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Dneska takový blbnutí s laserem, pokus o řezanou skládanou grafikou, pro kamaráda,chtěl nový čísla na moto a nechtěl kupovat celopolep, tak jsem mu řezal čísla na zakrytí starých, říká se mu Lenin, je mu dost podobnej a mimo čísel jsem udělal i siluetu...jinak suprově se na tom dělají samolepky, se divim, že mě to nanapadlo dřív, když se vychytá rychlost a síla, tak to krásně prořízne jen samolepu a papír drží, tak není problém s přenosem

    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JVCNC THERIDANE GILHAD: dík všem za nápady, ještě to zkusíme vymyslet jinak

    Každá dioda je individuální, nejsou tam žádné série...
    Jako asi je to příliš složitý, zkusím poptat nějakou firmu. Kdyžtak se obejdeme bez toho.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    THERIDANE: Jeste me napada uplny gheto-style - proste hrebiku uriznout spicku, do te plosky vyleptat/vyryt cislo nebo serii, nahrat nad horakem a tu diodu proste ocejchovat rozpalenym zelezem :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Ještě je možnost tam to označení vyrazit raznicí. Buď pro každou sérii nechat udělat monolitickou razničku z tvrdokovu, nebo mít tři číslice v držáku. A buď to tam skutečně vyrazit (jebnout :), nebo vtlačit ultrazvukem.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MIKULAS: zalezi kolik toho je a jestli ma smysl nejaka dalsi automatizace (minimalne nejaky pripravek kam se jich nastrka vice najednou). Levnej cinskej fiber s galvohlavou se da dovezt uz okolo 150k kc (muze se to zdat hodne ale jeste nedavno takove stroje byli nasobne drazsi, a kdyz to nema byt levna cina tak jsou nasobne drazsi i dnes) nejakou levnou LED hrackou se obavam, ze to pujde spatne, bude to trvat strasne dlouho. Jestli to znaceni ma byt axialne a ne radialne, mozna by levna cesta byla je ryt hrotem. Da se tak delat pomerne jemny popis. pak by na to mohla stacit i nejaka levna cnc frezka a misto vretene tam dat ryci hrot. Problem bude vule ve sroubech ale tomu se da pomoct, jen to nebude out of the box
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    MIKULAS: prořez cca 0,2mm v ideálním nastaveni, ale na oblý tělo ledky to klidně může být i půl mm a víc, když nepůjde paprsek kolmo na material
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    MIKULAS: Moje zkusenost je takova, ze laser z DVD vypalovacky udela do tmavyho plastu (PC-ABS blend) citelny znaceni tak od 2.5 mm vys. Do ciryho jsem to nezkousel. Na podobny popisovani vyrobku jsme pred par lety poptavali z Ciny nejakej IC marking stroj. Nakonec se to zavrhlo jako nerentabilni, cenove to vyslo na 150k+.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    NEPHIRUS: nemám šajn, proto píšu sem :) ... dioda má 5mm průměr, kam to pálit je jedno, nejspíš to chce co nejvíce rovnou plošku? To bude pár mm2.

    Stačily 3 znaky vysoké 0.5 - 1mm.
    Jde nám pouze o značení, nemusí to být čitelné okem.

    Jak je velká stopa u těch levných?
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    MIKULAS: Obavam se, ze tam tech nul mas malo. Levny diodovy lasery nebudou mit dostatecne malou stopu na znackovani malych soucastek, pokud to teda nejsou nejaky monstr ledky. Vykonove to asi taky nebude tam, kde bys potreboval.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JVCNC: něco čínského za 2000 CZK by to mohlo zvládnout. Dočetl jsem se, že čočka LEDky je buď z silikonového epoxidu, polykarbonátu nebo PMMA. Asi si nebudeme moci vybrat jinou package.

    Souvisí materiál s barvou laseru nebo je to jen věc výkonu (v těchto hobby hračkách)?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JVCNC: jasný a nemáš nějaký odhad, kolík to může stát? Práce laseru je zanedbatelná proti práci s výměnou součástek... V určité chvíli by se vyplatilo si laser pořídit.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MIKULAS: na takovehle veci je fiber laser s galvo hlavou, je to hlavne dost rychle, na znaceni primo urcene, rozliseni dostatecne i na hodne drobne popisy. Jen si ted nejsem vubec jist jak je to s absropci vlnove delky fiber laseru materialem ze ktereho jsou tela LED, to bude mozna problem. V kazdem pripade na takovehle veci, zvlast seriove chces galvohlavu.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SALAM23: ok diky, budu tedy resit hlavne rozliseni
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    MIKULAS: to asi nepůjde na klasický lowend mašině,nedovolí to rozlišení, minimální velikost znaku je cca 2x2mm aby to vypadalo,takže tak na razítka ok,ale popisovat takovouhle drobotinu nejspíš nepůjde, to bude chtít pořádný stroj
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SALAM23: nene, myslím tim napsat na přímo na diodu malinký sériový číslo
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    MIKULAS: úplně nechápu slovní spojení "gravírovat Led diody" myslíš tím díru, kam se vloží ledka ?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    mam dotaz obecne, pripadne primo na SALAM23, zda lze gravirovat do plastoveho tela LED diody...?
    Potrebovali bychom nejak provest znaceni serii.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    po nejake dobe se take necim pochlubim. Casto se to jak meri obrobkove sondy at uz profi nebo hobby posuzuje podle toho co zmeri opakovanym najetim do jednoho mista. To ale o tom jak sonda meri tak uplne moc nerekne. Vzhledem ke konstrukci sondy ma take zasadni vliv i to jak je sonda natocena, nejrozsirenejsi varianta konstrukce s 6 kulickama meri ruzne a s ruznym rozptylem podle toho jak je natocena vuci trojnozce kulickoveho mechanismu. Mam rozdelanou i vlastni sondu a par ruznych sond ruznych vyrobcu v praci. Tak jsem nelenil a dodelal do RS mereni smerove charakteristiky. Zatim je to hodne syrove ale uz to meri a ukazuje. Casem bude i kompenzace zmerene polohy podle tehle zmerene charakteristiky. probechar
    online photo hosting
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hele trochu z jineho soudku: je tu nejaky CNC soustruznik? mel bych tu mozna zajimavej kseft. msg, dik.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    PECA:
    THERIDANE:
    BLACKHEAD: Takze finalni resume od vyrobce:

    The scale should not be melted by any chemical, otherwise it will damage the laser

    Cisti se zasadne vzduchem.

    Tak si to zapamatujte, aby / az si poridite ty lasery / jste se nemuseli potom ptat ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam