• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TLOUDEV: 3mm je jeste "plech"? :-)

    TLOUDEV: Hele ja nechci bejt za prudila, ale o tak ze zeptat vyrobce toho instrumentu, cim se to ma cistit?
    I pokud by ti nabidli nejakou jejich ultra specialni vodicku, tak asi na ni musi byt napsany, co to obsahuje...
    Tak kdyz bys koupil jednou jedinkrat ten jejich extra lektvar, tak budes chytrejsi.
    Ale IMO ti poradej, cim to cistit a toho bych se asi drzel, pokud to chces mit s delsi zivotnosti...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Jo taky bych se bál :)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: u skla pouziti kyseleho na vodni kamen chapu a akceptuju, problem je, ze nevim, z ceho jsou ty trubky uvnitr fiberu. abych si tam jeste nenasadil nejakou medenku nebo neco takoveho.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: U CO₂ trubice jsme dělali průplach vlažným roztokem kyseliny citronové, ale octem se to taky dělá. Ne horkým. Pak průplach destilkou.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    mimochodem teda abych se pochlubil: vcera jsem opatril flasku dusiku a 3mm plech uplne paradne s krasnejma hranama. bomba pecka.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Netusite nekdo, jak vycistit chladici potrubi (vodni chlazeni) u laserovych zdroju? Nechci tam lejt horkej ocet na rozpousteni vodniho kamene (nebo teda chci, ale ne bez dukladneho overeni, ze to nicemu neuskodi), tak se ptam, zda nekdo nemate poneti, jak se to spravne cisti. Pred laserem v trubkach mam 15lt/min, jakmile zapojim zdroj, mam jen 3lt/min, coz je malo, neb dle specifikaci zdroje je minimalni prutok 8lt/min.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    toz decka, hlasim, ze perestrojka co2 na fiber jest zdarne dokoncena. masina reze, ted uz jen ladit parametry.
    Dalsi kroky az dle prachu:
    1/ samostatny ventil na no2
    2/ serva namisto krokacu na ose Y
    3/ dobrej kompresor na gravirovani (asi stavba ze 4valce z felcky)
    4/ vyvojnik dusiku
    Fotky mam zatim jen v telefenu, tak snad je prevedu a nekam nahazu (a nebo taky ne).
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    QNEDLEEQ: někdy taky lakýrnická páska...je to furt to samý, papírová páska co se schválně snadno trhá a schválně má slabý lepidlo...
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    TLOUDEV: maskovacka je super i na řezání na pile. Neostipou se tím hrany.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    QNEDLEEQ: polep to maskovackou, pak ji sundas a je to krasne cisty. (je fakt, ze sundavat ji z nekterejch titernejch mistecek neni uplne ono, ale lepsi nez ocouzeny). Je dobry ji uplne neprimackavat, jen tak lehce prejet dlani...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: ono u toho nejde ani tak moc o vykon jako spis o uplne jinou vlnovou delku a tu galvo hlavu. Na rezani to neni, jedine folie nebo hodne mrnave veci kuli te galvo hlave (paprsek jde z jednoho bodu, takze steny rezu by byli hodne sikmo). no ale taky ta cena je uplne jinde. Budu se s nim loucit velice smutne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: to neni spatny, to neni zase tak uplne moc velky
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: netusim jak je ten skylab velký ale nevypadá to špatně. No ten můj není můj, mám ho jen půjčený na vývoj řídícího systému pro jeden specializovaný stroj, takže ho budu muset vrátit asi brzo, zrovna píšu zprávu o proveditelnosti.

    Ten fiber si zase moc neškrtne do kůže, dřeva atd. zatím jsem s nim zkoušel eloxovanyý hliník (abych nepálil do stolu) a je to docela fofr.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: co to mas za laser? ja mam ted pujceny 50W fiber laser s galvo hlavou a asi to je vec kterou budu chtit (az na ni budu mit).
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: tak jak na to koukam, tak leadshine je taky cinan, ne? jakou jinou znacku bys doporucil?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: tak po ubrani proudu je vse jeste horsi. Nicmene vratil jsem proud na 5.3A a postupne sel dolu s akceleraci, pri 400mm/s (coz mimochodem byla vyrobcem udavana max rychlost, takze asi nekecali) jsem se pri cca 1500mm/s2 dostal na celkem pouzitelny stav, kdy to necuka. Otazka je, co s touto akceleraci udela paleni - zda nebudou upalene rohy atd. Ale to vyzkousim, az bude zapojenej chladak a az budu mit brejle. takze za par dni. Moc diky za vsechny rady a postrehy, koukam ze stavet CNC masiny je fakt docela veda.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: signal nemam jak zmerit :(
    nicmene ubrat proud zkusim, ja naopak pridal..
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Koukni jak vypadá STEP signál. 60 kHz (6 ot/s * 10k kroků na obrot) už může vypadat dost divoce obzvlášť když budeš mít dlouhý vedení. Driver pak třeba přeskočí během rozjezdu několik kroků a dojde k záškubu, ztratí synchronizaci a motor už jen kvičí.

    Pokud je vstup rozumnej a k těm zásekům dochází při rozjezdu, tak zkus naopak ubrat proud - čím větší proud, tím snadněji se ten 2f krokáč rozkmitá.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: jo tak to uz je lepsi, pak samozrejme nic z nize popsaneho neplati.

    no tak to bych ted videl problem v driveru. Tyhle levne kopie Leadshine stoji dost zaprd, co jsem googlil tak se ruzni i max napajeci napeti, tedy tezko rict jak moc povedenou kopii tam mas, Ja s nima zkusenosti nemam, co jsem cetl zkusenosti jinde, tak po nahrazeni orig ledashine driverem podobne problemy zmizely. Do kopii se cpou levnejsi nahrady optoclenu nebo klony nebo recyklovane soucastky atd., papirove parametry necha cinan stejne a ve skutecnosti stejne nejsou, takze udana max vstupni frekvence muze byt ve skutecnosti vyrazne nizsi a muze to byt jeden z mnoha moznych pricin. Idealne pujcit si jiny, nejaky rozumejsi driver a zkusit s nim. Rozdil byva znat vetsinou hned uz ve zvukovem projevu.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: prevod tam samozrejme je. Jen jsem to blbe napsal, sakra. Ono to kolo, o kterym jsem psal, neni na motoru... motor ma skutecne pastorek v prumeru cca 22mm, tedy 1/3 toho hnaciho kola (ktery uz jede 1:1 na ozubenej remen. Nehlede na to, ze jsem spatne pocital - do 2*Pi*r jsem dosadil d namisto r, a tedy mi to vyslo jako 2*3.14*65 coz je nesmysl, je to pouze 3.14*65 (bo 65 je d, nikoli r). Tedy jsou tam v realu na 400mm 2 otacky, a tedy na motoru je cca 6 ot/s. Coz je otazka, esli uz nenarazim na nejakej rychlostni limit radice - tedy ze to proste na zacatku nema takovej kroutak, aby ten motor zabral. Jinak rezalo to doted, akorat COckem, tedy by to nemel byt problem, pouze se zvysilo zatizeni portalu.
    Ten problem se projevuje vzdy na zacatku - prvni krok. Jakmile se to rozjede, nestava se, ze by se zadrhnul. Na druhou stranu v tomto stavu podivneho rvani motoru dokaze pobyt az dokavad ho nepustim, priupadne internim pocitanim nedorazi k pomyslne hranici osy.

    Co jsem si vsiml, tak snizena hodnota Jerk (mm/s^3) se chova o neco lip, blby je, ze pod touto abstraktni hodnotou si toho neumim moc predstavit. To je neco jako "rychlost nastupu akcelerace"?

    Serva jsou v planu, ale... Rikal mi Mira Vostarek, ze prej prodavate nejaky serva za rozumny prachy. Nicmene zatim je jeste nemam (ty prachy) a rad bych na tomhle stroji vydelal na jeho upgrade - uz takhle jsem v tom kurva draho. A zbyly osy jedou paradne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam