• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MIKULAS: no ted je treba i kutilska licence zdarma solidworksu a F360 je proti nemu neco jako trabant. Ja osobne nemam F360 vubec rad protoze jsem si vyzkousel i jine cad/cam sw, spokojeni jsou s tim hlavne ti, kteri nikdy s nicim jinym nedelali. Uz jen odezva UI je neco strasneho a oproti solidworksu na stejnem HW bych to popsal jako dneska zit na internetu s dial up modemem na 57.6 kBaud. Ja s nim musim zit hlavne proto, ze ho pouzivaji moji zakaznici a potrebuji pro muj ridici system postprocesor do nej a i v tomhle ohledu je to strasny peklo. To co fungovalo predtim po posledni aktualizaci ktera o sobe navic ani neda casto vubec vedet najednou nefunguje takze mam s tim spoustu prace navic uplne zbytecne protoze vyvoj tam vede nejaky nejspis plnodementni manager. Na druhou stranu, i kdyz si clovek licenci plati, dostane za malo penez docela dost muziky i pres vsechny problemy kterych je pozehnane. Jako velky problem a duvod proc ho nemam rad dal je to, ze pred uvedenim F360 autodesk skoupil konkurencni produkty jen proto aby je zrusil a nekonkurovali F360. Ted kdyz je kutilska licence Solidworksu zdarma, nema prakticky pro kutily pouzivani F360 zadny smysl.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HYENA: kutilska licence už je dost omezená, po čase nemůžeš exportovat meshe a nejdou importovat fajly do sebe... Ale souhlas že lepší tool teď asi není.
    HYENA
    HYENA --- ---
    SELIX: No ja teda nevim o cem presne mluvis, ale mame v praci Fusion (kutilskou licenci mas taky zadarmo) a dela se mi v nem dobre a nicim me neobtezuje...
    SELIX
    SELIX --- ---
    MIKULAS: na 4 osý frézování. Pro začátek převod nějakých stl z thinkgiversu a později různý udělátka, prototypy, bazmeky...
    SELIX
    SELIX --- ---
    Zdá se, že estlcam je přesně to co hledám. Nezatěžuje mě zbytečnostma (pro moje hobby použití) jako produkty Autodesk. Je tu někdo kdo s tím umí? Otevřel jsem tam stl a hned to ví, co s tím. Teda aspoň se mi to tak jeví :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SELIX: FreeCAD, FreeMill ... na co to primarne chces? Na frezovani je pry dobry Estlcam, ale neznam osobne
    SELIX
    SELIX --- ---
    Máte někdo prosím tip na dostupnej (ideálně free) a jednoduchej CAM sw? Klidně i v kombinaci s CAD. Zjistil jsem (po nainstalování pár giga softu) že cokoli od autodesku už dostupný není. Možná tak na měsíc a to ještě omezeně...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    zdar, jelkoz mi neustale blbne osa Z na laseru (neutahne chroupajici kulickovou tyc), chci nahradit stavajici 1A nema17 necim silnejsim. do te patice se vejde i nema23, ale asi nema cenu kupovat stepper, kdyz chci postupne nahrazovat vsechny motory servama (a kulickovou tyc asi trapezem, ale to jeste nemam uplne domysleny). Co si myslite o tomto?
    Rtelligent Nema 23 2N.M and 3N.M Closed Loop Stepper Motor with Stepper Driver Kit Nema23 Easy Servo Stepper Motor with Encoder|Stepper Motor| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/4000804764850.html
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Ahoj, sháním malovýrobu, nemáte na to někdo vybavení? 5-ose CNC to umí rovnou, 3-ose ve spolupráci se soustruhem.

    - Mosazný hrot, průměr 3-5mm, délka cca 50mm
    - Závit M4
    - Špička je naříznuta do kříže 0,4mm silnými drážkami
    - Sháním 3-20 ks
    - možná by to šlo vyrobit jednodušeji, závitová tyčka plus nějaký konec co se na ni našroubuje, možná uzavřena matice a tu naříznout ale nevím

    Kdyžtak pošta, dík!

    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: uz je tam prvni prihoz takze uz ti to pod rukou neprodam.. ale priazuj ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: tyjo, super cena, skoda ze s nim nemam tedka zrovna co chladit, jinak bych nevahal
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hele valej se mi tu troje brejle na CO2 lejzr, nechcete je nekdo? po petikilu... posta.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    par fotek fiberu po prestavbe:
    IMG_20210828_190808_761.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1Qa3Zd6INKRTGuZjB4ghJ9kBNl85IP9W7/view?usp=sharing
    https://drive.google.com/file/d/1QYmn2ljiWCavs8rTirMRSwSqOMnubC3X/view?usp=sharing

    prupal a vnejsi hrana - 3mm nerez:
    IMG_20210828_190940_928.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1QPvbvc5OZWJgJz-Ae7PMFT3QXEQwGwDG/view?usp=sharing

    Vyrizlej tvar:
    IMG_20210828_191237_815.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1QJfj5CvEZZ_Pjbf1SvhJlDDF9VZD-yG3/view?usp=sharing

    Mozna by stalo za to pohrat si trochu s ohniskovou vzdalenosti, je videt, ze na rezne hrane je v pulce videt prechod na podstatne hrubsi povrch. kvuli referencnim hodnotam zatim ladim jine parametry, a nechci tedy zatim s ohniskem hybat. Rovnez zvazuji vetsi tlak dusiku, nebot na spodnim kraji jsou stale prichycene mikrokapky. Bohuzel se stavajicim redukcnim ventilem to nedam - je to z kysliku a 10bar je max. Navic nevim, kolik mi udrzi plastove spojky hadic - mam dojem, ze 10bar je na ne mezni hodnota.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: trocen neumi G-code, je to proprietalni mrdka. celkem dobra (na CO2 lasery spicka, ac jsem tomu neveril), ale na fiber zjevne na picu. Uvazuju o prechodu na arduino.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: jak rychle dokážeš laser zapnout a zase vypnout G-kódem?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ..tak jsem si trochu hral.
    1/ PWM vystup z trocenu je uplne ku hovnu. RFL-C750 se ridi bud ze serioveho portu (coz je nerealne - musel bych mit sprahle PC s nejakym cinskym sw) nebo pomoci AD mode, coz je ona voltaz 0-10V. Signal z PWM mi zadnej neleze, narozdil od TTL+.
    2/ Pohtavani si s Jerk a Accel hodnotami, neb mi to propaluje ostre rohy - zel, nikam jsem se moc nepohnul. i pri nejvyssich hodnotach akcelerace je vysledek stejny. nejblizsi 3-5cm je oblitejch, pak se to zase srovna (a obcas taky ne, to zalezi, jestli zrovna zacne hlava skakat po nablitkach.
    Trochu doufam, ze by se to mohlo vylecit prizmatickym vedenim osy Z, ale to zatim nemam. mam totiz dojem, ze v urcitych situacich se hlava rozvibruje a to by mohlo zpusobovat sirokou oblitou stopu. je to videt na gravirce, ze ujizdi.
    Takze z dalsi vyplaty opet investice :-( ach jo.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    BTW v takovem pripade - pokud budu posilat PWM pres MOD interface - jiz potrebuji nebo nepotrebuji analogovou regulaci vykonu? (resp. nyni probiha tato regulace pres Laser DA pin, ktery ma 1-10V dle procent vykonu - u pulsni modulace predpokladam, ze vykon je dan intervaly spinani modulovaneho signalu)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    tak na to koukam, a zjistuji, ze RFL-C750 _umi_ modulation mode, a to dokonce na 100% vykonu, pokud funguje v modu externi modulace. Tzn ze jediny, co potrebuju, je zjistit, zda mi neco jde na PWM 5V potazmo PWM 24V (pry starsi Raycusy pouzivaji 5V, zatimco nove se prepnou mezi 24V/5V, tedy je bezpecne zapojit to na 5V laser PWM).
    Otazkou zustava, zda prave u nastaveni TF-6225 na "analog fiber" vubec neco posila na PWM. U nastaveni RF tube na PWM posila (a lze si vybrat frekvenci - defaultne 20kHz), a jaksi si z toho vyvozuji, ze PWM bude mit stejny tvar pro vsechny druhy zarizeni. Otazkou je, zda zase nastaveni RF tube bude spinat spravne napeti na TTL+ (ktere ted zarizuje jednak buzeni EMON/EMOFF, a druhak pres MOD interface posila zrejme stale napeti - tzn CW. Pokud bych propojil na MOD interface PWM z kontroleru, tak pokud by nic neposilal, nic se dit nebude, a pokud bude posilat, teoreticky bych mel docilit pulsni modulace a neni tam co posrat. Chapu to spravne?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: BTW nejvic by se mi libila myslenka "na hrube prace CW, na jemne pulz" - coz CW uz "umim", takze by to znamenalo pouze prehodit kabel, zmenit nastaveni a jedem. Pokud by tohle trocen dal, pak super a klidne se do toho pustim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam