• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Ahoj, sháním malovýrobu, nemáte na to někdo vybavení? 5-ose CNC to umí rovnou, 3-ose ve spolupráci se soustruhem.

    - Mosazný hrot, průměr 3-5mm, délka cca 50mm
    - Závit M4
    - Špička je naříznuta do kříže 0,4mm silnými drážkami
    - Sháním 3-20 ks
    - možná by to šlo vyrobit jednodušeji, závitová tyčka plus nějaký konec co se na ni našroubuje, možná uzavřena matice a tu naříznout ale nevím

    Kdyžtak pošta, dík!

    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: uz je tam prvni prihoz takze uz ti to pod rukou neprodam.. ale priazuj ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: tyjo, super cena, skoda ze s nim nemam tedka zrovna co chladit, jinak bych nevahal
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hele valej se mi tu troje brejle na CO2 lejzr, nechcete je nekdo? po petikilu... posta.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    par fotek fiberu po prestavbe:
    IMG_20210828_190808_761.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1Qa3Zd6INKRTGuZjB4ghJ9kBNl85IP9W7/view?usp=sharing
    https://drive.google.com/file/d/1QYmn2ljiWCavs8rTirMRSwSqOMnubC3X/view?usp=sharing

    prupal a vnejsi hrana - 3mm nerez:
    IMG_20210828_190940_928.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1QPvbvc5OZWJgJz-Ae7PMFT3QXEQwGwDG/view?usp=sharing

    Vyrizlej tvar:
    IMG_20210828_191237_815.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1QJfj5CvEZZ_Pjbf1SvhJlDDF9VZD-yG3/view?usp=sharing

    Mozna by stalo za to pohrat si trochu s ohniskovou vzdalenosti, je videt, ze na rezne hrane je v pulce videt prechod na podstatne hrubsi povrch. kvuli referencnim hodnotam zatim ladim jine parametry, a nechci tedy zatim s ohniskem hybat. Rovnez zvazuji vetsi tlak dusiku, nebot na spodnim kraji jsou stale prichycene mikrokapky. Bohuzel se stavajicim redukcnim ventilem to nedam - je to z kysliku a 10bar je max. Navic nevim, kolik mi udrzi plastove spojky hadic - mam dojem, ze 10bar je na ne mezni hodnota.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: trocen neumi G-code, je to proprietalni mrdka. celkem dobra (na CO2 lasery spicka, ac jsem tomu neveril), ale na fiber zjevne na picu. Uvazuju o prechodu na arduino.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: jak rychle dokážeš laser zapnout a zase vypnout G-kódem?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ..tak jsem si trochu hral.
    1/ PWM vystup z trocenu je uplne ku hovnu. RFL-C750 se ridi bud ze serioveho portu (coz je nerealne - musel bych mit sprahle PC s nejakym cinskym sw) nebo pomoci AD mode, coz je ona voltaz 0-10V. Signal z PWM mi zadnej neleze, narozdil od TTL+.
    2/ Pohtavani si s Jerk a Accel hodnotami, neb mi to propaluje ostre rohy - zel, nikam jsem se moc nepohnul. i pri nejvyssich hodnotach akcelerace je vysledek stejny. nejblizsi 3-5cm je oblitejch, pak se to zase srovna (a obcas taky ne, to zalezi, jestli zrovna zacne hlava skakat po nablitkach.
    Trochu doufam, ze by se to mohlo vylecit prizmatickym vedenim osy Z, ale to zatim nemam. mam totiz dojem, ze v urcitych situacich se hlava rozvibruje a to by mohlo zpusobovat sirokou oblitou stopu. je to videt na gravirce, ze ujizdi.
    Takze z dalsi vyplaty opet investice :-( ach jo.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    BTW v takovem pripade - pokud budu posilat PWM pres MOD interface - jiz potrebuji nebo nepotrebuji analogovou regulaci vykonu? (resp. nyni probiha tato regulace pres Laser DA pin, ktery ma 1-10V dle procent vykonu - u pulsni modulace predpokladam, ze vykon je dan intervaly spinani modulovaneho signalu)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    tak na to koukam, a zjistuji, ze RFL-C750 _umi_ modulation mode, a to dokonce na 100% vykonu, pokud funguje v modu externi modulace. Tzn ze jediny, co potrebuju, je zjistit, zda mi neco jde na PWM 5V potazmo PWM 24V (pry starsi Raycusy pouzivaji 5V, zatimco nove se prepnou mezi 24V/5V, tedy je bezpecne zapojit to na 5V laser PWM).
    Otazkou zustava, zda prave u nastaveni TF-6225 na "analog fiber" vubec neco posila na PWM. U nastaveni RF tube na PWM posila (a lze si vybrat frekvenci - defaultne 20kHz), a jaksi si z toho vyvozuji, ze PWM bude mit stejny tvar pro vsechny druhy zarizeni. Otazkou je, zda zase nastaveni RF tube bude spinat spravne napeti na TTL+ (ktere ted zarizuje jednak buzeni EMON/EMOFF, a druhak pres MOD interface posila zrejme stale napeti - tzn CW. Pokud bych propojil na MOD interface PWM z kontroleru, tak pokud by nic neposilal, nic se dit nebude, a pokud bude posilat, teoreticky bych mel docilit pulsni modulace a neni tam co posrat. Chapu to spravne?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: BTW nejvic by se mi libila myslenka "na hrube prace CW, na jemne pulz" - coz CW uz "umim", takze by to znamenalo pouze prehodit kabel, zmenit nastaveni a jedem. Pokud by tohle trocen dal, pak super a klidne se do toho pustim.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: Mno, a ted babo rad. Jak zapojit CW laser jako pulzni, zejo.. rizenim PWM by to asi mohlo jit, ale... me dalo praci to rozchodit vubec nejak. Nehlede na to, ze trocen TF-6225 radic umi jen analogovy fiber, coz si nejsem jist, jestli teda pulsne lze rezat. Na kvalitu hrany si az tolik nestezuju, pri spravnem naladeni mi vznika pouze minimum strusky na dolnim okraji, ale teda pouze u materialu do cca 5mm.
    Myslis, ze bys byl schopen nejake kvalifikovane analyzy signalu? TF-6225 umi bud klasicky trubky, nebo RF trubice }tam by mohl umet i ty pulsy) nebo analog fiber. Takze teoreticky bych to mohl zkusit natahnout na PWM pro RF tube, ale trochu mam strach, abych to rizeni fiberu neodprasil. Manualy mam od obojiho, ale prubeh signalu samozrejme zmereny nemam (a nemam na to vybavu).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Tedy propal pulzne a pokud mozno jeste mimo rezanou konturu, po propalu tangencialne prijet ke konture a na konci to same, zase tangencialne odjet, pak bude i stopa po zacatku a konci rezu minimalni.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    propaluje se pulzne. On ten pulz odpari material ale neohreje ten okolo, takze se nedela jezirko. Fiber pulzy umet musi a o docela slusne frekvenci, fyzikalne je na pulzni provoz prakticky idealni oproti jinym typum prumyslove pouzivanych laseru. Teprve az s pulzama jdou delat kouzla s kvalitou rezu,jen to ma par uskali. Trva to dyl protoze vykonu je vyzareno mene a na stejnou praci je potreba vykonejsi laser, protoze je vyzareneho vykonu mene a na to nikdo nechce moc slyset, kdo by si koupil drazsi a vykonejsi laser na stejnou praci kdyz konkurenci staci levnejsi ze.

    No ale pak to ma take vyhody jako napr mnohem lepsi moznosti regulace vykonu se zmenou rzchlosti pohybu, kdy je v case vyzareny vykon do materialu behem pohybu konstantni bez ohledu na rychlost pohybu, coz je problem u tenkych plechu v rozich kde se pohyb musi zastavit nebo zpomalit. No ale je potreba to take uridit, tedy menit frekvenci v zavislosti na akualni rychlosti. Hral jsem si s tim jen u levneho Co2 laseru s DC buzenim kde ta frekvence byla dost nizka. kvalita rezu pulzniho rezimu oproti CW byla dost zasadne odlisna. Propal na miste CW=velka ocouzena dira, pulzne, mala tenka dirka. Rez u CW=ocouzeny spaleny hruby okraj, pulzne=cisty rez jen lehce tmavsi nez material, zadne uhliky, hladky okraj. Kdysy sem tady dal i fotku rozdilu.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: mno, vzhledem k tomu, ze mam continuous wave, tak pulsy u me nehrozej :-( takze ideal je co nejrychlejsi prustrel a pokud mozno aby do toho moc nefoukalo.. to bude orisek. v podstate by melo stacit palit co nejvyse nad materialem, aby tam nesel takovej vzdusnej proud, a klesat dolu nizkou rychlosti, aby pri prustrelu byla hlava jeste relativne vysoko.. zkusim.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: nope. Dokud to není prostřelený naskrz, hází to roztavenej matroš všude kolem. Docela úchvatná podívaná když operátor zvorá pořadí plechů v podavači a má tam tlustší než je nastavený ;-)
    TLOUDEV: 4kW vlákňák od Bystroniku dělá při průstřelu pulsy...důvod ani parametry pulsů nevim, jsou relalativně rychlý, několik Hz....osobně tipuju že během pauzy mezi pulsem má plyn čas vyházet roztavenej matroš pryč (opravdu droboučký kapičky) a zároveň se místo průstřelu ochlazuje, aby díra byla co nejmenší místo toho aby to ukáplo a vyrobilo několik mm kráter.
    Akorát teda oni jedou dusíkem při 20bar, kyslík jen na nerez.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    GILHAD: zel, toto neni mozne.
    PECA: snazim se o co nejdelsi najezdy, ale ne vzdy to situace dovoli. Vykroje 1x5cm napriklad... mas 5mm na kazdou stranu, a pokud se ten material rozlije, neni navratu.
    Spis si prave chci pohrat (a take pohravam) s technikou co nejkratsiho casu k propaleni, aby se nenatailo moc materialu, nicmene dari se velmi sporadicky. Spis zjistuju, ze delsi cas a mensi vykon funguji lip. Ono by se mi taky libilo, kdyby na ten "punch" (coz je nazev toho propalu) sel stahnout tlak plynu (jak pise Gilhad), jenze to bych musel predelat zdroj z analogu na digitalne rizeny. Totiz: u vystupu kontroleru je DA vystup 1-10V, ktery udava intenzitu vykonu - ale podle manualu by mel udavat intenzitu tlaku plynu. Coz je ponekud zvlastni - vyzkouseno v praxi pres konzolovy kabel, tim DA vzstupem tam skutecne jdou hodnoty Power, nikoli Pressure. A navrch bych musel mit nejakou rizenou skrtici klapku (coz by se jiste poresit dalo), ted se pohybuju pouze v rozmezi foukam-nefoukam (klasicky elmag ventil). A bohuzel nejde "stopnout" rekneme 3s po zacatku a pak zase rozjet - toto mi kontroler neumoznuje. Varianta B je jiny kontroler, ale to jsou zase desitky tisic a nejisty vysledek.
    Takze mi nezbyva, nez hledat nejakou tajnou fintu, know-how mudrcu...
    PECA
    PECA --- ---
    TLOUDEV: Není možná "plynulý" rozjezd mimo řezaný obrazec a do ostrého řezu dojet až po nějakých 4 cm rozjezdu?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TLOUDEV: nevim, jestli to neni technologicky nesmysl, ale jak si to predstavujju, tak tam mas zhave jezirko, ktere v okamziku propalu tim plynem tou dirkou rofoukas na vsechny strany - nepomohlo by tesne pred ocekavanym projitim skrz ten plyn na chvilku vypnout a nechat to0 jen skapnout? A pak ho saze zapnout a zacit rezat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam