• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    MIKULAS: nikde nepises vnitrni prumer krouzku,takze to asi neni dulezity - slo by treba pouzit tohle
    AS 1024 SKF kroužek axiální | Arkov.cz
    https://www.arkov.cz/p/as-1024-krouzek-axialni-skf-20456
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MIKULAS: tohle je úkol pro soustruh, ne laser :P
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    MIKULAS: Toho očouzení bych se zas tak nebál. Bral sem nějaký věci řízlý na laseru z idilna a stačilo jen přejet smirkem a filcákem s leštící pastou.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Ahoj, neznáte v ČR nebo někde firmu, která vyrobí těsnící kroužek daných rozměrů? (distanční, vymezovací... nevím jak to nazvat)

    Něco jako subtilní prsten, ale s rozměrem 24mm průměr, 1mm výška. Vypadá to asi takhle, má sloužit jako dekorace a přechod mezi dvěma materiály. Mělo by to být z nerezu nebo hliníku.

    Nechal bych to říznout laserem, ale bude to očouzené - nenapadá vás nějaký jiný způsob?

    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    PULP121: Jakou verzi solidworks?
    PULP121
    PULP121 --- ---
    Ahoj, není tady někdo, kdo by mi přeuložil soubor SLDPRT do OBJ, FBX nebo STL?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: to nezalezi na wattech, ale na vlnove delce. fiber ti drevo ani plast nerizne.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: proc s 300W prijdes o drevo a plast?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: tak ja kupoval z ciny nejakej jetej zdroj 750W za 2000 usd, ale doprava stala jeste jednou tolik. 300W fiber je o hovnu, max 5mm zelezo, navrch prijdes o drevo a plast... kdyz fiber, tak aspon 1kw (i tech mych 750w mi prijde strasne malo). nekdy doraz, uvidis vo co gou.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: nijak zásadně spešl neni, jen má na sobě antireflexní povlaky...si možná pleteš s gravírovačkou s galvo hlavou, tam je plano-konvexní čočka která nebejvá levná
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: No dyt rikam, ze pulzy jsou dobry :-)

    BTW jak to vlakno pak zakoncis? predpokladam, ze je nutna nejaka specialni optika ktera rozbihavy paprsek z konce vlakna zas zaostri...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: CW režim je ve vláknu sice možnej (a vlákno se z pevnolátkovejch laserů nejvíc hodí pro CW provoz), ale komplikovanej kvůli (ne)stabilitě. Pulsní režim pro vláknovej je spíš jen kvůli odpařování matroše, dokud nesváříš, nechceš matroš tavit. Tenký dlouhý vlákno se naopak chladí dobře a má vysokou účinnost. Zároveň budící diody můžou líp snášet pulsní provoz.
    Složitější lasery můžou používat externí modulátor (např. MOPA), takže umí nejen velmi krátký pulsy při vysokym kmitočtu opakování, ale zároveň máš mnohem lepší kontrolu nad jeho délkou - např. MOPA laserový gravírovače umí na povel konkrétní barvu při gravírování titanu nebo nerezů.

    jinak celý kouzlo vláknovýho laseru je, že se dá obejít bez volný optiky která by se musela seřizovat a chránit vůči bordelu - nižší cena, lepší stabilita.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    V komentarich nekdo psal, ze trik je v tom, ze ten laser operuje v pulzech vysokyho vykonu, ktery ten kov odpari bez nutnosti zahřát okolí. mezery mezi pulzama pak slouzi k chlazeni laseru, kterej by kontinualni zatizeni v takovym vykonu neprezil... (vykon pri kontinualnim provozu by musel byt o nekolik radu mensi). Nicmene jestli to chapu dobre, tak ty pulzy asi nevznikaj elektronicky v budici, ale castecne i vlivem kvantovejch jevu na zaklade konstrukce ty diody, ktera je stavena tak, aby nedochazelo k rezonaci tech svetelnejch vln, ktera by udrzovala laser v chodu po delsi casovy usek)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: Mas zkusenosti s nejakym cenove dostupnym fiberem? Myslis, ze 300W fiber bude lepsi nez 300W co2?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: ehm.... ta tloustka je takovej tlustsi staniol. Jako pokud si pomuzes kyslikem, pak se to asi necha. Ale o nejakem rezani plechu si nech fakt zdat. 300W CO2 ti neda ani 0,5mm plech, navic odrazy paprsku ti neumerne zahrejvaj trubici (v pripade LED cocku) a ta jde do hajzlu hodne rychle. Jako mas-li na experimenty prachy, experimentuj, ale ta cesta je slepa. Fiber je reseni.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Koukam, ze tenky plechy se daj i s diodovym laserem:

    Cutting Metals With A Diode Laser? | Hackaday
    https://hackaday.com/2022/09/21/cutting-metals-with-a-diode-laser/

    Cutting Metal with a Desktop Laser
    https://youtu.be/lSN5Yz1Xq1Q
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Sleduju většinou už jen kanály velkých výrobců nástrojů, upínacich systému atd. Jinde bývají sice obcas zajimave nápady ale také spousta blbosti a obecně jen kuli views. I když vyjimky se najdou
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    trochu OT, ale jake youtubove kanaly ohledne obrabeni sledujete ?
    za me muzu doporucit Edge precission, InheritanceMachining, Joe Pie
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Dneska takový doladění, už pěkně ručně po staru

    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: já na tomhle:D

    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: jo, 6061 je hodnej matroš, podobně jako AW2017 =) ale čistej hliník je mazlavý zlo...
    já obrábím na tomhle ^.^
    MAJA
    MAJA --- ---
    Mám k dispozici Hamer HNC a nevím pořádně, jak začít.
    Jak třeba udělat nějaký základní tvar/model tak, abych ho mohl vyrobit na CNC - nemáte někdo tip/zdroj/odkaz na nějaký beginners guide for idiots .... ?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: díky, dobrý vědět, včera jsem to vyfrézoval :D trvalo to strašně dlouho, odvázal jsem se a šel jsem 0,5mm v drážce, při 220mm/min,neskutečný fofr, přijde mi že 6061 hliník se ale jinak pěkně obrábí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam