TMSH: Čtvrtý dojem z používání - Q10 po čtyřech dnech
OS verze: 10.1.0.238
Úvodem nutno podotknout, že si stále nejsem jistý, že si Q10ku nechám... Zatím je to vír pro a proti. Každopádně je alespoň vyjmenuji:
Pro:
+ vše je super rychlý
+ prohlížeč se povedl - tak rychlý mobilní prohlížeč jsem zatím neviděl. Občas se před ním zastydí i Safari na mém laptopu...
+BlackBerry Hub - přehlednost dotažená do dokonalosti
+ brilantní provázanost systému, aplikací, webových služeb a soc. sítí - vše je vhodně propojeno (např. Evernote se sám synchronizuje s poznámkami; DropBox se tváří jako síťový disk ve File Manageru...)
+Blacberry Travel mě dostal - sám si v mém mailu našel údaje o letenkách a vytvořil mi z toho "tripy", kde hlídá zpoždění letů, vkládá do kalendáře časy a data check-inů, nabízí hotely v místě destinace.... Jsem nadšen (jo a je provázanej s LinkedIn a tvým kontaktů může dát vědět, kdy kam jedeš a zjistit kdo z nich tam ve stejnou dobu bude taky...)
+ signál je všude - má to skvělou recepci v podzemí i např ve velkých halách, kde bývá problém se signálem
+ kvalita zvuku - jak reproduktor na ucho, tak hlasitý jsou pěkně odvedené
+ dílenské zpracování - nic se neviklá, nic neklepe... (a ty karbonovo-gumový záda jsou prostě nyny... :))
+ klávesnice - zdvih akorát, síla stisku taky, odezva blesková... - zase jde psát poslepu!
Mezi
* intuitivnost - občas něco najdu strašně rychle, občas je to na deset minut klikání
* spousta aplikací je dělaná na Z10 a vývojáři jsou lenoši, takže jsou rozsypané nebo v divném rozlišení
* stále jsem se nerozhodl, jestli mi chybí tlačítka pod displejem, nebo ne...
* jde měnit velikost textu, ale nemění to velikost rámců kolem nich
* Home screen a jeho použití - možná až příliš velké ikonky a nutnost aplikací, které běhávaly v pozadí (např. BeBuzz...), je mít aktivně přítomné na homescreenu
* Polovičatá komunikace s BIS (Vodafone) - webové rozhraní zaregistrovalo jiné zařízení, spárovalo se s ním, ale nastavení mailových účtů se už do telefonu nepřeneslo... (naopak nastavení z telefonu proběhlo superrychle, jen jsem hledal hesla... )
* Lesklý displej - nevím, co na tom všichni vidí... Hned jsem "zmatnil" folií.
* Voice Controll - v angličtině je to bezvadný pomocník
* Kompas je BOŽÍ!
Proti:
- BATERKA NIC NEVYDRŽÍ!!! - zde je to možná jen můj problém a bude vadná baterka. Pro její vadnost hovoří i to, že ukazuje, že má za sebou již přes 700 cyklů... Asi se bude reklamovat...
- chybí Google+, Google Maps (a to fest...) a Wunderlist
- v nativní mapové appce nejsou podklady pro Čechy (zase je příjemné, že se přímo do ní odkazují kliknutí na mapy i v jiných aplikacích...)
- Nejde mi blesk ve foťáku (ani v appce Private Camera; překvapivě jako baterka ale svítí) - prostě jsou položky v menu zašedlé a nejde na ně kliknout
- chybí hardwarové tlačítko jako spoušť foťáku
- chybí "speed dial" z klávesnice - překvapivě jsem se ale v nastaveních proklikal do seznamu kláves pro něj, takže se to asi teprve chystá
- nefunguje "sig" a mezera pro zadání podpisu kamkoliv...
- nefunguje spousta klávesových zkratek z minulých verzí systému (pro zase hovoří to, že už vyšel oficiální jejich seznam)
- tlačítko na voice control (mezi "volumítkama" na boku telefonu) nejde přemapovat
- ze spousty políček nejde kopírovat text (např. v přehledu o telefonu...)
- v kontaktech nejde spojovat (linkovat) kontakty spolu (merge)
- při USB připojení a použití jako Mass Storage Devicek počítači je přenosová rychlost mizerná (nejdu výš než 780 kB/s - to už to rychleji stahuje...)
Specifika:
= BlackBerry Link se nemá rád s WinXP - mám staré PC pro správu telefonů a zařízení (protože MACy jsou fajn, ale nástroji na hrabání se v elektronice příliš neoplývají) a na něj se mi to nepodařilo nainstalovat. Vytáhle jsem tedy ještě jeden (starý IBM T41) a problém se opakoval. Bohužel s PC o vyšším systému nevládnu, tak neřeknu zdali to alespoň na Vistách jede...
=
Doporučené aplikace (aneb tohle jsem zkusil jede to na Q10 v pořádku a baví mě to, ale nikomu to necpu...):
IDOS - známe...
FlashLight Free - baterka, vodováha, lupa s přisvícením
BeBuzz Pro - tady je asi nějakej bug, protože když jsou zapnutý pop-up notifikace, tak se sSMSky v nich zobrazí, ale v Hubu jsou pak nečitelné (zobrazí se hláška "General error")
IM+ Pro - bezchybně
QR Code Studio - tvorba QR kódů z čehokoliv (včetně SSID a hesla na WiFi)
Contact X - hlavně hledání duplikátů a jejich spojování (merge)
Neutron Media Player - TOHLE JE PŘEHRÁVAČ!!!!! - poradí si snad se všemi formáty, má smysluplnou equalizaci a umí přehrávat dle filename v adresáři ; bohužel si nepamatuje pozici odehraného času, takže nevhodný na audioknihy
Smart Contact - sdílení kontaktních údajů (do těla zprávy dá kontaktní údaje zvoleného kontaktu)
Private Camera - šikovná appka která fotí beze zvuku závěrky a fotky ukládá do zaheslovaných složek přímo v aplikaci; následně je pak umí dát do media složky aby byly běžně koukatelné
Podcasts To Go (Beta) - podcast manager a hledač
Map Search For Google - webbased appka pro Google Mapy
Fancy Tran - překladač
Battery Guru - monitor baterie a dignostika
Electro Tool - Milá appka pro elektronkáře a techniky
Z her:
Robotek - tak na tom jsem si fakt ujel....
Aircontrollfull - navigace letadel na letiště
Pixelated - návykovka....