• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KRAMERIUS: tak pirati jsou taky one man show - bartosovo hnuti. nikoho jinyuho nemate a kdyby to s nim seklo, tak ste v prdeli. jednou zkusili pirati predsedu vymenit a radi jeste skemrali prstickem u bartose, aby se vratil...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: v Praze to zafungovalo. Jako celek je proti Babišovi vymezených 70% populace, jemu to ale stačí k lavírování...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIRIX: gigadebil, teradebil :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: ale ksč se taky přece vymezovala oproti klasické ("buržoazní") demokracii :-)) rozdíl je diskutabilně zatím v tom, že neplánují ústavní změny, které by jim zaručily kontinuitu moci navzdory volbám (i když snaha zavést přímou volbu starostů už tímhle trochu zaváněla...)

    faktem je, že poptávka po pragmatické neideologické politice ve společnosti vždycky byla a je. Problémem Babiše není to, že tahle poptávka existuje, problém je, že se mu na to podařilo nabalit agendu dotací pro vlastní velkofirmu (za tím samozřejmě také jsou nějaké hluboké strachy obyvatelstva ze závislosti na importu potravin, apod... jenže potravinovou nezávislost měla řešit právě podpora menších zemědělců a ne megakorporací...)

    vlastně k tomu celému podle mě přispělo nepochopení myšlení prostých občanů, kteří si z cen potravin např na "farmářských trzích" vydedukovaly, kolik by je stálo jídlo bez supermarketů a velkozpracovatelů a mělo to na ně přesně opačný efekt, než pořadatelé těch trhů třeba doufali... místo zájmu o vyšší kvalitu života lidi houfně zpanikařili a rozhodli se volit jistotu kvantity (a jak každý den svou peněženkou, tak ve volbách...)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    LINKOS: A ty znáš nějakou stranu, která se nechce zalíbit svým současným a budoucím voličům?
    ANO se liší jen tím, že to není klasická vyhraněná politická strana, ale hnutí vymezující se proti klasickým politickým stranám - hnutí, které prostě sleduje náladu ve společnosti a snaží se nabídnout to, na co je společenská objednávka. Vlastní pevnou politickou ideu (pravicovou/levicovou/konzervativní/liberální/...) nemá a nesnaží se předstírat, že má.
    A 30% voličů toto vyhovuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ano.. normalizační, ano, a k tomu se myslím celý tenhle nový establishment i celkem otevřeně hlásí. není to ale KSČ z éry stalinských represí začátku 50.let...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.nytimes.com/2018/10/27/us/politics/marijuana-legalization-rick-steves.html
    (nápověda: pokud máte vyčerpaný měsíční limit bezplatných článků New York Times, otevřete si odkaz v anonymním okně browseru jako porno :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: jedina ideologie ano jsou ziskat vliv, postaveni a penize pro sefa a radne se na tom prizivit. Vsechno okolo, ty ruzne postoje,ne migranty,atd. jsou jen vysledkem snahy zalibit se. Kdyby taky 90% lidi chtelo migranty,Babis bude prvni kdo pro ne vypravy vladni specialy. Jemu to je u zadku.
    Jsem presvecen,ze clen strany Ano, ne volic,ale clen je neco jako normalizacni clen ksc. Vi,ze kdyz bude v ano a bude delat co sef chce,bude se mit dobre. Nj,tak si nekdo mysli,ze Babis je hajzl,mozna i je a co,me to nezajima
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: snad si nemyslis, ze se nekdy _osobne_ bavil s lidmi na fejsbuckach, ze ne? :-) Lidi ho volili a volej proto, ze si myslej, ze u tehlech protestnich aktivit bude lip nez za tech "tradicnich" partaji. Casem prichazeji na to, ze neni. Vymezovani se proti Babisovi bylo mottem leckterych voleb a viditelne to nefunguje. Ani Piratum, ani nikomu jinemu. Je vtipny, jak ale v piratskem auditku se nadava na Babise, kdyz misty se Pirati ochotne s babisovo nohsledy paktuji :-) Treba v Ostrave, Opave, Chrudimi, ve Zline - ale i v Praze... ty lidi, se kterymi se Pirati spojuji s Babisovo idealy problem nemaji, kdyz pusobi ve hnuti, ktere zastresuje - a notabene tedy ani Pirati viditelne nemaji s Babisem & spol az takovy problem, zeano... kdyz se ochotne spojuji s temi, co s Babisem problem nemaji :-) Trosku mi ten piratsky pristup pripomina Paroubka a jeho slavny vyrok o ochote prosazovat sve zajmy treba s martany :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: proc mam z tvého prednesu pocit,ze tak nejak reagujes na neco co jsem nepsal.
    "Obyčejných" lidi znam docela dost a driv jsem s mnohy stracel cas a snazil se jim cosi vysvetlit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ok, já vím, že TY to na něm neobdivuješ, klid.

    Otázka je, kdo z nás se ještě vůbec baví "s obyčejnými lidmi" (na Facebooku je v přátelích nemáme, že...) a má nějakou představu o jejich vidění světa.

    To, že Babiš nejprve vyluxoval část voličů pravicových stran (takový ten middle-management, middle-úřednictvo, co je nakonec ani tolik netrápí výše daní, které za ně řeší účetní oddělení, ale prostě jen potřebuje, aby k úspěchu stačilo "nic neudělat špatně" a vyvěsit ty správné fangličky a plakátky... i bez nějakých superschopností, superdrzosti či dávky štěstí...) a posléze se v dalších volbách ještě daleko víc přiživil na voličích ČSSD a mladších voličích KSČM, to je prostě fakt. Dokazují to statistické průzkumy, výsledky v městech dle jejich velikosti, apod.

    Ok, můžeš tvrdit, že ani já nevím, proč ty lidi Babiše volili a budeš asi mít pravdu - já přiznávám, že to do hloubky nevím.

    Ale nejde tvrdit, že ANO nemá ideologii, zatímco klasické levicové a pravicové strany ideologii mají.

    Konservativisus nemůžeš snad ani myslet vážně, že ne... že by byl jakkoliv konzistentní (křesťanství zohýbané horem dolem, aby zdůvodnilo cokoliv, srsly?)

    Marx byl překonaný v podstatě v momentě, kdy Henry Ford zavedl pásovou výrobu poháněnou nekvalifikovanou pracovní sílou a kapitalismus se transformoval v konzumní společnost... což je už asi 100 let.

    Dnešní levice se od materialismu coby ideologického základu dopracovala až k sociálnímu konstruktivismu, před jehož důsledky straší hysteričtí kazatelé.

    Čistokrevný ekonomický liberalismus je ideologii, se kterou se prostě dokáží z těch méně úspěšných identifikovat jen lidi s povahou hazardních hráčů (když se nad tím zamyslíš... jen gambler bude dál sázet, i když furt prohrává...)

    Demokracie není žádný koncept stojící na tom, že by spolu měly soutěžit nějaké ideově průzračně čistě vyhraněné koncepty: může to být docela dobře soutěž pragmatických osobností a pragmatických řešení o to, která z nich je prostě nejlepší a nejšikovnější.

    Babiše je potřeba jistě odstavit od moci demokratickou cestou (cestu k tomu zatím nezavřel), ale to nutně neznamená, že ho musí odstavit nějaké ideově čisté tradiční strany s nějakým konzistentním světonázorem.

    Piráti jsou jeden takový pokus... pokud to děláme špatně, ať někdo přijde a udělá to líp.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HOUH: tak v tomhle bych oponoval. Vesmes to berou tak, ze je to nezajima,pripadne, delaji to vsichni. Dotace neni okradani statu. Bere neco na co ma narok. Prednim politici kradli,on neni politik. Bezny volic ano nema predstavu co to je za zmrda, co dela a tahat na nej ze bere dotace je ubohy pokus,proto preci jsou. Druha vec je jeho stred zajmu a to jak ruzne zakony ohyba,pise pro svuj prospech. Jenze ani to neni nic noveho,jen to Babis dotahl o nekolik radu a nul vyse.
    HOUH
    HOUH --- ---
    LINKOS: Opak je pravdou, mnoha lidem prave tohle cerpani dotaci imponuje ala stare zname heslo: kdo nekrade okrada rodinu... ale je pravda, ze prahu mam velmi daleko a tak ziji asi v jine soc. bubline.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CAIDEL: lol, vymysli blbosti, proste, nekomplikuje
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: Hrozně to komplikuješ. LINKOS je tou přímočarostí mnohem blíž.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: kdo prosimte obdivuje Babisovo cerpani docaci,beznemu cloveku to je uplne ukrade,on na nem obdivuje jak to nandal nejprve ods, kterou tak vehementne kritizoval,protoze mu pres penize co tam nasypal nesla na ruku, později tim jak to nandal cssd,kterou naprosto vycucal,privlastnil si vsechny uspechy spolecne vlady a hodil na ni nezdary,coz spolecne se snahou Zemana se cssd pomstit vedlo k rozlozeni cssd.
    Babis je jen jednoduse zmrd co vyuziva vsech prostredku,od novinaru,uredniku,prez politiky po policii a represivni slozky,aby dosahl sveho,coz je likvidace konkurence a "ja to chci vsetko"... Nic hlubsiho bych v tom nehledal a lidem je nejaky konsenzus uplne ukradena
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (sorry za vícenásobnou editaci příspěvku, ale já prostě potřebuju redakční úpravu textu... a dlouhé příspěvky stejně nikdo nečte, hmm.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: jenže ono to "weltanschanung" jejich voličů vystihuje. Oni vlastně Babiše obdivují, že ty dotace umí čerpat (pane jo, taková byrokracie! a v Agrofertu to dokázali správně vyplnit). Jako svoje peníze to vůbec nevnímají. Chtějí charismatického vůdce, resp. v dnešní době to znamená - líbí se jim, že Marek Prchal umí vytvořit Babišovi takovýhle image.

    Pro mě je to obtížně srozumitelné. Já jsem z takové té generace, co byla tak nějak neurčitě "proti".. a to často i proti těm, kdo byli proti, protože jsem chtěl být proti tak nějak po svém :-) Ale neumím vyjadřovat, že jsem "pro". V Pirátech mě překvapil důraz na image, vizuální styl kampaní, apod.... jenže ono to, světe div se, zafungovalo. (Kdybych to dělal já, budeme mít pořád 1.5% a pocit, jaký jsme to úžasný disidenti).

    Bohužel je to tak, že "ANO" to vystihlo už názvem. Někteří lidi prostě chtějí vyjadřovat konsensus. Původní myšlenka demokracie (aspoň té anglosaské, která rozhodně není všespásná a taky se mění) byla, že před volbami se sice nakrátko rozdělíme na "republikány", "demokraty", "konzervativce", "labouristy", atakdál... ale po volbách to nebude tak, že budeme ohrnovat nosy nad Obamy, Trumpy, Zemany, apod. - protože jsou tam na 1, max.. 2 období a doba po kterou nás reprezentují, je omezená. Myšlenka permanentní polarizace společnosti je přeci jen něco trochu nového...

    ANO je nepříjemným hackem systému, a já fakt nechci, aby u nás vývoj šel tím směrem jako v Rusku. Ale je tam skutečně to tíhnutí k Asii. Nemám teď na mysli Čínu a další excesy typu Severní Korea... ale v Japonsku už od války pravidelně sestavuje vládu jediná strana. a v Singapuru je snad dokonce jediný opoziční poslanec. Existují země, kde vládne jedna strana, aniž by si to nějak ústavně nadekretovala, ale protože lidi tam prostě mají takovou mentalitu.

    ANO přináší myšlenku konsensu s hierarchickým uspořádáním společnosti, ve kterém konsensus samotný přináší hezké middle-manažerské místo, fakticky v chodu firmy či státu samozřejmě zbytečné, ale dost dobře placené na zaplacení auta a hypotéky. Tedy v podstatě to samé, co by ráda nabídla třeba i ODS - jenže tam prostě lidi čekali dlouho, a jak jsem teď tuhle četl na netu - někteří prostě nevyhráli, i když ze svého hlediska nic neudělali špatně. (a upřímně - vyjadřovat soustavně konsensus se systémem, ve kterém je vám dáváno najevo, že prohráváte, to vyžaduje trochu mentalitu člena sekty...)

    Lidi poptávají společnost, ve které jim nehrozí prohra v soutěži, ve kterém se můžou identifikovat s vítězem. Ale současně nechtějí mít od začátku pocit, že to byla od začátku paralympiáda... nechtějí "liberalismus znevýhodněných menšin", ať už původně byl myšlený jakkoliv. Lidi s potřebou volit levicové strany především potřebují nemít pocit, že jsou na tom tak špatně, že by měli volit levicovou stranu.... a ANO tuhle jejich potřebu naplnilo naprosto beze zbytku.

    Vyluxování hlasů ČSSD a částečně i KSČM zafungovalo díky geniálnímu tahu: psychologická potřeba soudobého levicového voliče je nemít pocit, že je levicový volič :-) (na druhou stranu, ODS podobným způsobem nabídla odpustku fašizujícím voličům, naštěstí jsem zrovna projížděl na kole jedním skutečným úspěšným fašistickým totalitním státem, takže mě ta kampaň převážně minula a jen si užívám, jak anarchie zase jednou zvítězila nad pořádkem, mrcha jedna :-)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    JIRIX: Pravda.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    VYHULENY_UFO: A zase se spleteš, a zase budeš mimo jako obvykle :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam