• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Evropská komise k Babišově střetu zájmů: Máme si to řešit sami, hrozí vracení dotací - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...abisove-stretu-zajmu-mame-si-to-resit-sami-hrozi-vraceni-dotaci-59799
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: přirozenou odpovědí na kryptofašismus byla nutně kryptoanarchie :-) (problém samozřejmě je, že když už někdo šifruje, tak pak nevíš, co má za lubem a může být cokoliv - takže jde o čirý sjednocený extrémismus bez nutnosti ideologie.. tedy jiné, než jen ideologie sebe sama :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak tomuhle říkám konec jedné éry :-) (kdo tuší, kdo svolával první demonstrace před 20 lety, které by reakcí právě na politiku, kterou tehdy razili právě lidé, kteří pak spoluzakládali TOP09, tak asi tuší, že to pro mě je určitá satisfakce... i když sám už vlastně ani nepěstuju a nehulím...)
    Piráti získali podpisy poslanců více stran pro beztrestné pěstování konopí - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...zakon-pirati-snemovna-strany-paw-/domaci.aspx?c=A181105_221101_domaci_kop
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    aje, nedospely jedinec zase zadoni o pozornost. to budou asi ti anarchisti.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    JIRIX: Červený trpaslík, Fotostroj Času ;-)

    MLADÝ LISTER: (Sedá si) Kde jste se tu vzali? Co mi chceš?
    LISTER: Chtěl bych změnit naši budoucnost.
    MLADÝ LISTER: Šílíš!?! Vole, seš rocková hvězda! To tě tak pruděj ty děsivý nájezdy fanynek?
    LISTER: Z nás žádný hvězdy nebudou.
    MLADÝ LISTER: Co? Jaks na to přišel? To je hovadina!
    LISTER: Jak to říct, abych tě neurazil? Nebudeš slavnej, protože... umíš hovno!
    MLADÝ LISTER: Co o tom víš, dědku!?! Seš moc starej na to, abys chápal, co chcem sdělit!
    LISTER: Já jsem ty, vole!!!
    MLADÝ LISTER: Fosil a k tomu kryptofašista.
    LISTER: Drž hubu a poslouchej mě! Udělám z tebe boháče. Stačí když zajdeš na patentovej úřad a zaregistruješ tohle jako svůj vynález. (Drží relaxační fólii) Jmenuje se to relaxační fólie.
    RIMMER: E-e, to je nemorální. Je to vynález Pašíka Holdena.
    LISTER: E-e, byl!
    MLADÝ LISTER: (Bere si fólii) Tohle je přece obyčejná balicí fólie, akorát nabarvená načerveno.
    LISTER: Já vim.
    MLADÝ LISTER: Je to kryptofašistickej buržoazní škvár!
    LISTER: Udělá z tebe multi-multi-milionáře.
    MLADÝ LISTER: Mě prachy nezajímaj! Nenávidím prachy, pohrdám majetkem. Je tak ... kryptofašistickej!
    LISTER: Přestaň říkat, že je všechno kryptofašistický. Děláš ze mě úplnýho debila!

    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    JIRIX: to je strašně kryptofašistický
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIRIX: bylo by lepsi, kdyby neexistovali spolu s nacky. tyhle extremy jsou nahovno, svetu nic neprinaseji a jejich priznivci maji strasne omezeny rozhled. nejdou mimo svoji bublinu a pak z nich padaj divny nazory jako v pripade navstev ruskych ambasad, ci kviceni o cirkevnich nahradach.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Článek 11 postaví Creative Commons mimo zákon | Svět hardware
    https://www.svethardware.cz/clanek-11-postavi-creative-commons-mimo-zakon/47872?
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    OOHN: Na to ti UFO akorát napíše, že rozhodnout se musíš sám, není přece tvůj poradce, ale:
    - pokud pro to hlasovat budeš - spřáhl jsi se s fašisty a nemáš mezi "demokraty" co dělat
    - pokud pro to hlasovat nebudeš - neplníš sliby voličům a jsi proti dobrým zákonům, takže nemáš mezi "demokraty" co dělat
    Tak si vyber :-)
    OOHN
    OOHN --- ---
    VYHULENY_UFO: kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

    Pokud je nějaký návrh kvalitní a dobrý, mám pro něj nehlasovat jenom pro to, že pro něj hlasuje i SPD? Upřímná otázka, jsem vážně zvědavej.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HONCKA: rozumim, tak proto musi anarchisti od piratu taky.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VYHULENY_UFO: Nackovi podali ruku vsechny strany
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ty vole, to je rozbor. az budu mit cas, zkusim ho celej precist, ale vidim nejaky pokus o analyzu meho mysleni, vidim marxismus, libaraly, burzoazii, bitcoin, no proste strasnej chaos. snad si nezapomnel na marxe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: no, mluví dobře, no :-) já myslím, že část jeho úspěchu u Pirátů je, že prostě dokáže vyjádřit náladu členské základny a formulovat jí (ještě tam odkazuje zase na katolíky a evangelíky mezi Piráty - to je totiž zvláštní, veřejnost nás vnímá jako "ajťáky", což není vždy pravda, nebo ne vždy jsou "ajťáci" v Pirátské straně politicky průbojní - fakticky ale opomíjí, že ve společnosti existuje určitý staletý resentiment proti tomu, co u nás představuje katolický konzervativismus, a že současně ale existuje i v té části solečnosti, která komunisty nikdy volit nebude.

    Jako tady se strašně opomenula třeba symbolika toho, že středočeští poslanci si otevřeli kanceláře v Poděbradech (Jiří _z Poděbrad_, pyčo!). Tenhle zdroj identity byl třeba za první republiky strašně silný, ale komunisti se proti tomu nevymezovali tolik, jako proti katolicismu, který současně ale vzhledem k existenci provázanosti státu a církve museli sami provozovat - dost paradox! Proto byl český disent a underground poněkud doširoka rozmáchlým konglomerátem od neoficální církve až po klubové hippies, kolem čehož se ale těžko nějaká identita dala budovat.

    Piráti posbírali pro svoje členy a voliče zdroje identity, které mohla dávno posbírat ČSSD, jenže to nepochopila, protože šlo vlastně o stranu úřednické vrstvy, jejímž komunikačním kanálem s veřejností byly drahé billboardy. Stejně to, co se se bez užitku válelo na zemi mohli zvednout a použít Zelení, ale ti se místo toho rozhodli snažit o jakousi akademicky nesrozumitelnou "levicovost", která slovy Stropnického ml. nakonec "nebavilo ani jeho" (což bylo vidět).

    Hlavní rozdíl mezi Zelenými a Piráty je v tom, že Zelení v řadě případů prostě vsadili na něco, co se ve své době jevilo jako perspektivní západní trend, který ČR ve svém logickém "návratu na Západ" či "návratu do Evropy" určitě taky přijme. Chtěli dělat kariéru, ale vsadili na špatnou kartu (a zkombinovali to s politickou neschopností, podle mě - v médiích dostali prostor coby "věčná opozice" a nechali se do téhle polohy vmanévrovat). Naproti tomu - Piráty to bavilo, a teď jako vedlejší efekt dělají kariéry, které jich podle mě ani řada neplánovala (já osobně spíš čekal přestupy nadějných osobností do jiných stran... ale Babiše si uměl představit málokdo...)

    Demokracie je koncept starý 2500 let, naproti tomu levice a pravice jsou koncepty z francouzského parlamentu, staré ani ne 250 let. Západní města měla městská zastupitelstva nebo dokonce i celé demokratické městské republiky (např.Benátky) celá staletí. Holandská republikánská tradice, například, je starší než dělení na levici a pravici. Snaha klasifikovat všechny myšlenky jako patřící do dvou nesmiřitelných táborů, je ve skutečnosti sama o sobě vážnou paralýzou potenciálních možností demokracie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tyjo, ty mi připomínáš kamaráda-vrstevníka, který na rozdíl ode mě, který svou dospělost (myšleno zejména dospělost od cca amerických 21 let) vyváženě rozdělil na mezi 12 let s konopím a 12 let bez něj, motá jointy dodnes - ale současně celá léta souhlasil s kriminalizací, protože se bojí, že by mohla trávu začít hulit dcera (ostatně, tato schizofrenie je konzistentní s tím, že jde o rozvedeného katolíka ... :-) toho může trumfnout asi jen MC Putna, na české konzervativní scéně...

    Podívej, problémem vašeho "mladého" konzervativismu (dnes už spíš "konzervativismus středního věku") je, že je to v postatě emo hnutí, cosplay. Nemáte žádnou vnitřně konzistentní ideologii, na skutečně zásadové libertariánství "až do bouchaček a hrdel" jste moc inteligentní, racionální a pragmatičtí, ale na takovou tu alt-right vlnu Trumpova skrytého rasismu nebo Putinova kágébáky řízeného pravoslaví zase nemáte žaludek. Otázka ale je, co potom z konzervativismu kromě vágního požadavku nízkých daní vlastně zbývá...

    Jsem ti víc ochoten věřit, že sis ty techna užíval, než Ivanovi Bartošovi, kterého jsem vždy podezříval, že se, v duchu legendárního pořadu Federální Kriminální Ústředna Pátrá spíše jen "vyskytoval na místech, kde shromažďuje mládež" (my dva určitě víme, o jakém pořadu mluvím :-))

    Stejně tak vím, že já jsem "buržoazie" (rozuměj: žiju ve městě už min. 3.generaci a dělnická rodina nejsme - takže co jiného?) a že mi "opravdová levice" mezi sebe prostě nevezme. Já jako liberál jsem spíš latentní bezdomovec, nepůjdu nikdy okázale squatovat kliniku, max. půjdu někam spát ve spacáku pod most, když nebudu mít prostředky na vyšší komfort (v tomhle mají akademičtí levioví teoretici pravdu... tedy mají pravdu v tom, jak popisují neochotu "buržoazie", tedy mě, ke konfrontaci se systémem moci a vlastnictví.. a když už, směřuju ke konfrontaci s mocí, tzn. s policií, než s konfrontaci se systémem vlastnictví...).

    "Buržoazie" celosvětově od éry konce studené války neuvěřitelně schudla. U tebe je pozoruhodné, že třeba odmítáš Trumpa, který viditelně symbolizuje snahu kleptokratických krhuhů zařadit se mezi "horní 1%" jakkoliv, třeba i skrze zavedené politické systémy. Stejně tak si u nás připravený vidět problém v Babišovi, který představuje v podstatě to samé, i když se (zatím) stylizuje trochu jinak (tedy ne konzervativně, protože v ČR prostě konzervativismus nikdy nebyl silný... Kramářova Národní Demokracie propadala ve volbách už za první republiky apod.)

    Fakticky si liberál - když posloucháš Piťhovo kázání, tak máš stejný pocit, že to už mlátí dveřma, jako snad jakýkoliv další liberál na celé šíři liberálného spektra, od anarchistů přes pražskou kavárnu a lidi se zelenou afinitou až po "idealisty" v ČSSD. On ale prostě jen definoval, co znamená slovo "konzervativismus" - a namlouvat si, že jsi nějaký ten pravý idealistický konzervativec, když se ti při poslouchání těhle klerfoašistických tezí otevírá kudla v kapse, je prostě nesmysl.

    Tvůj vztah k Pirátům mi připomíná můj vztah k Bitcoinu :-) Oba jsme to sledovali od začátku, oba jsme mohli být early adopters, ale v nějaký moment jsme se rozhodli, že to nejspíš podvod. Pokud budeš trvat na Bitcoinu a nadále mu slepě věřit, tak jsi ale holt libertarián, věříš na minimální až žádný stát a budeš si nakonec muset najít vztah i k bouchačkám - věřit v bitcoinovou budoucnost, ale bez víry právo hájit svůj wallet se zbraní v ruce je trochu naivní (a složitost těžby Bitcoinu, vyžadující celosvětově stálý výkon 4 Temelínů, napovídá tomu, že půjde spíš o právo na rekreační užití jaderných zbraní :-).

    Na druhé straně, pokud zjistíš, že jsi liberál, tak prostě pochopíš, proč pozici chybějící liberální strany na českém politickém spektru zaplácli právě Piráti (kteří poněkud nepravděpodobně vyluxovali voliče jak Zeleným, tak Svobodným - prostě voliče s potřebou profilovat se alternativně vůči silným). Existovalo tu ale hodně lidí, kteří se s "Klauzemanovskou" linií fakt nikdy neztotožnili a nežerou to ani Babišovi. Možná jsou to i lidi, kteří by k volbám dokonce vůbec nešli, nebýt Pirátů.

    Ivan Bartoš, se svojí okázale tradicionalistickou svatbou se svobodnou matkou v husitském kostele, dal nám pražákům přesně to, co poptáváme už tradičně: ne-katolického politika, který současně není "bratr Paroubek". Kdyby ČSSD měla místo Paroubka Ivana Bartoše, tak bychom dneska nemuseli řešit, proč lidi volí Babiše... ovšem to, že ČSSD měla politiky, jaké měla, to odpudilo jak všechny potenciální Bartoše, tak i voliče. Piráti těžili i z takových drobných detailů a gest, jako byl Mariánský sloup - prostě z toho, že český konzervativismus byl vždycky jen totálně menšinový (z čeho pak plyne i potřeba KDU-ČSL "být v každé vládě") a že českou "rodinnou konzervativní hodnotou" je ve skutečnosti už po celá staletí městský liberalismus.

    Celé je to zamotané a úspěch Pirátů je možná nejspíš ze všeho vtipný politologickým experimentem - zabodovali jsme díky tomu, že různé těžkopádné nadnárodní zájmové skupiny (včetně ruských zájmů - ale nejen těch) včas nepochopily specifika české politické scény - ani to, že sociální skupiny, o které se opřely v jiných zemích, v ČR buď vůbec neexistují, nebo jsou slabé a nemají dostatečnou prestiž.

    Samozřejmě, další postup Pirátů se bude odvíjet od hledání křehké rovnovány mezi "Mišíkem" a "pelmeněma" (což jsou v podstatě dva hlavní směry, kde dnes lze ještě lovit). Ve stejné situaci je samozřejmě i ODSka, která se snaží "svůj" konzervativismus co to tak chápu, stavět na nějakém bodrém "fotrovství" jako na pozitivním příkladu - spíš než na negativním vymezování se.

    Piráti dokázali prakticky nemožné - dokázali se i jakožto protestní strana s potřebou negativního vymezování vymezovat proti dílčím jednotlivostem (např. proti "trafikám" - běžný volič stěží má pocit, že by se on nebo jeho sociální skupina spadali do kategorie "politická trafika) a ne proti sociálním skupinám, proti kterým se zkouší vymezovat politici, co na to jdou "postaru". Většina z nás zná min. jednoho nebo dva homosexuály osobně, z první ruku a min. jednu transgender osobu z druhé roku -
    a stěží uvěří tezím, jak tito lidé "ohrožují tradiční rodinu" . Ono to ve skutečnosti může být, že "tradiční rodinu" nějakým způsobem rozložily mobily, internet a sociální sítě v kombinaci s ekonomickými tlaky a sociálními silami, kterým nerozumí skoro nikdo.

    Piráti vyhrabali meta-politickou linii, začali řešit, co vlastně má být sdílené a kde už mají být hranice soukromí, co jsou kompetence státu a obce a co naopak už ne. Ve skutečnosti se k tomu vyjadřují všechny politické strany... ale jejich ideová východiska jsou naprosto odtržená od skutečné reality, ve které lidi žijí a vydělávají si na živobytí.

    Třeba novela exekučního řádu se dotýká řady voličů, o kterých brečíš, že nechápou, jak je v jejich zájmu volit TOPku. I další jeho argumenty silně přesahují formát "malé protestní opoziční strany". Daleko spíš Piráti dělají věci, které by v politice býval asi razil třeba Masaryk, kdyby nepřišla 1.světová válka a on se nemusel stát "nacionalistickým vůdcem"...

    To, co říká Bartoš o základním příjmu a jeho nemožnosti zařazení na levici a pravici, je naprostá pravda. Komunisté nikdy nechtěli základní příjem, jejich přístup je "arbeit macht frei" (a náckové to od nich jen ukradli!), chtějí nucené práce, v podstatě (byť třeba společností nenásilně nucené - ale chtěí). Naproti tomu, pravice se nevzmůže na nic jiného, než na otázku "kdo to zaplatí" - jako by nešlo prostě jen o infrastrukturně

    ZP je tradiční liberálně-demokratické téma už snad celá tisicíletí - můžeš ho vidět i za Masarykovým výrokem "Otrok nikdy a nikde nepracuje rád a úspěšně", chceš-li. Současně ale ani ZP není hlavním a úhelným bodem programu Pirátů - popravdě, postoje Pirátů k ZP jsou dnes min. tak opatrné, jako postoje SPD k islamofobii (ve skutečnosti, Okamura se většinou sofistikované odvolává na věci jako rozhodnutí štrasburského soudu pro lidská práva a dává si v těchto věcech _zatracený_ pozor - a jinak, další Pirátské téma je právě to, že cenzura není řešením, protože se podívej kolik "bojovníků proti politické korektnosti" dnes rafinovaně budeje program stylem "vy víte, co chceme, ale my vám to nesmíme říct, protože jsme cenzurováni" - což je nakonec absurdní, protože jejich odpůrci i příznivci jim takhle můžou vkládat do úst/projektovat si na ně téměř cokoliv...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jednou podas nacku ruku, podruhy prijdou zase s referendem a celou ti ji urvou. s nackama se proste ksefty nedelaj. hlavne ty politicky, protoze jinak jestli si treba na nejaky prace (tahani kabelu, manualni prace apod), ktery nechces delat, najimas vlastence, proti tomu nic.
    ja kdyz sem cistil v baraku nejaky kanaly, tak taky prijeli typci vybaveni technikou a meli nacionalne narodni kerky a bundy Ortel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jinak Torrentfreak je web, který celkově sleduje core témata pirátského nutí)
    Pirate Party Urges Swedish Govt to Stop 'Copyright Troll' Invasion - TorrentFreak
    https://torrentfreak.com/pirate-party-urges-swedish-govt-to-stop-copyright-troll-invasion-180418/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: "lísaj k SPD a ANO"?

    s SPD teď máme jedinou společnou iniciativu, týkající se platů poslanců (ano, uznávám, že je to marginálně populistické, ale jinak o spolupráci nevím,zvlášť ne třeba v komunále)

    s ANO je pokud vím koalice v Ostravě (v Brně napak Piráti ANO vyšachovali, stejně jako v Praze). jinak si myslím, že se dá najít větší počet měst, kde jsou v koalici s ANO (a někde i s SPD) ODS, TOP09 nebo STAN (inventuru jsem nedělal.... pokud takto chceš argumentovat, měl by sis dát práci a konkrétní čísla vyhrabat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The New Mayor of Prague is a 'Pirate' - TorrentFreak
    https://torrentfreak.com/the-new-mayor-of-prague-is-a-pirate-181029/
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    Trocha průzkumů.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam