• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    OOHN
    OOHN --- ---
    DANYSEK: jak jsi sám řekl, v novinách se toho napíše a je dobré si od toho držet odstup. Uvidíme.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OOHN: Ten clanek hovori o tvorbe jednoucelovy aplikace. A k tomu je ta "analyza". Nikoliv o nejakem komplexnejsim informacnim systemu.
    OOHN
    OOHN --- ---
    DANYSEK: pokud nemáš jiné interní informace, tak jsi svoje závěry vyvozoval z novinového článku. A o té analýze, kterou požaduješ, tam také mluví.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OOHN: a proc bych mel polemizovat s nejakym novinovym clankem? V novinach se toho napise a je dobry si od toho drzet odstup. Ale samotne vysteky o tom, ze je potreba udelat (dalsi, novou) aplikaci, aniz by vubec existovala a probehla nejaka analyza celeho prostredi jsou proste nesmysl. Tohle ma byt funkcionalita ucelenejsiho informacniho systemu pokryvajici sirsi spektrum cinnosti uradu. Tech agend, ktere se na urade resi a ktere se spolu vzajemne ruzne prolinaji je spousta...
    OOHN
    OOHN --- ---
    DANYSEK: prosím tě, co vlastně rozporuješ z toho článku? Vyhradili si na to čtyři roky. To by se dalo stihnout to, co popiseješ, ne?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Hm, hlavne to neuspechat... tak snad do ty doby nespadne :) Jinymi slovy jsme i s Piraty tam, kde jsme byli - odkladame a odkladame.
    Primátor Hřib: Libeňský most se začne opravovat až v roce 2023. Problémem jsou rozpočet i dokumentace | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zdenek-hrib-libensky-most_1901231040_pj
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OOHN: to ale znamena zmenit i ty existujici aplikace, aby tam nejake API vzniklo a tedy bylo mozne ty data zpristupnit, vyresit jak kazda ta mistne-specificka aplikace bude komunikovat navenek. Opet to neni o tom, ze se napise nejaka magicka aplikace na MHMP, co vse vyresi - bude to vyzadovat zasahy na vice mistech, upravit backendy toho, co maji ty jmenovane instituce - a pak muzes resit, jak to propojis. A ne, ruzne databaze spolu obvykle nekomunikuji, to je tak nejak normalni vlastnost...
    Takze to v prvni rade znamena zanalyzovat prostredi participujicich organizaci. Dabel je skryt v detailu - ten se typicky skryva za slovicky "a dalsi". Jinymi slovy dnes se ani nevi, kam vsude by to vlastne melo sahat - tak aby to skutecne dokazalo poskytnout pozadovany pohled. Neni poradne vymysleny backend a jeho fungovani, ale uz se resi frontend... :-)

    A samozrejme je to porad o populismu "kvuli kolapsum" - skutecne planovane prace nejak koordinovane i jsou uz dneska. Jenze do toho casto vstupuji nejake neplanovane havarijni stavy a ty jaksi sebelepsi aplikace dopredu nevymysli :-) A kolapsy v doprave vznikaji i proto, ze cela dopravni infrastrukture je proste blbe navrzena - zavres jednu ulici a ono to realne neni moc kudy objet - takze se doprava nacpe do mist, kde je tesno i bez te uzavirky. Kapacita komunikaci se v dlouhodobem pohledu spise snizuje v dusledku umelych zuzeni a pak se vsicni divi prevelice, ze dojde ke kolapsu...
    OOHN
    OOHN --- ---
    DANYSEK: z článku:

    "Software by měl podle něj sdružovat informace například od Technické správy komunikací (TSK), Pražských vodovodů a kanalizací, dopravního podniku, Pražské teplárenské, magistrátního odboru investic a dalších."
    a
    "V současné době má každá instituce či firma vlastní databázi, které spolu nekomunikují."

    Takže žádné bušení extra dat. Důležité je slovo sdružovat.

    A vyjádřit by se k tomu měly univerzity.


    Uvidíme.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: uzemka mas ke konkretnim pozemkum, a uz mas nejak vyporadane smluvni vztahy k nim (a to samo o sobe stoji nejaky prachy). Ale to porad neni o tom, ze se nekde neco "nahodne" rozkope a ty tam automaticky nahazis i svoje trubky... jen proto, ze je zrovna v zemi dira. Je fakt naivni si myslet, ze sluzebnost k pozemku vznikne na zaklade toho, ze se tam zrovna kope. A pokladat trubky bez vyresenych sluzebnosti jaksi nejde...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/Mikiferjencik/status/1088109282598572032
    Dobrá zpráva. Podařilo se nám prosadit zjednodušení místních referend. Nově budou volební komise pro místní referenda společné s volebními komisemi pro volby, šance, že tato referenda budou závazná tak razantně roste. Dobrá práce Vojtěch Pikal Perlička na závěr, SPD byla proti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/ZdenekHrib/status/1087746393761107968
    Cestující si teď mohou ještě lépe plánovat dopravu! Google mapy nově zahrnují informace o zpožděních nebo výlukách v pražské příměstské dopravě. A to díky otevřeným datům Prahy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/JanLipavsky/status/1088043445418160128
    Dnes jsem navrhl, aby sněmovna přednostně jednala o zřízení sněmovní vyšetřovací komise pro hodnocení vlivu autoritářských režimů na vnitřní záležitosti Česka. Pomocí hlasů ANO, SPD, ČSSD a KSČM byl můj návrh zamítnut. Budeme to zkoušet dále! Více zde:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: víceméně ano, je to až tak jednoduché - máme nějaká územka, a když se dozvíme, že se někde kope, tak koordinujeme. (jako to už děláme s nejmenovanými firmami, které zakopávají něco jiného - třeba i ne data...). je to v zájmu všech - tedy snad kromě monopolních operátorů, kterým se šíří konkurence :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/tom_vymazal/status/1088026801035726848
    Okrádačka církví dokončena. Piráti, ODS, STAN, KDU i TOPka proti, ale nestačilo to. Po závěrečném hlasování někdo od komunistů začal tleskat, ale nikdo další se nepřidal -- asi vědí, že to byla kompletní černota. Taky se nám pořádně vysmáli, když jsme chtěli tu slíbenou analýzu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OOHN: co pises ale nemuze zacit vykrikem "no tak udelame software na koordinaci vykopu". Tak jak je to prezentovane je to jen dalsi agenda, dalsi program, kam se budou (dost mozna i duplicitne) busit data kvuli nejakym hezkym vyslednym omalovankam - zadny zpristupneni existujicich dat a prace s nimi. A hlavne to chce zmapovat a pripadne vyladit samotne procesy uvnitr dotcenych organizaci. Tvuj link s Amazonem se oproti pristupu na MHMP lisi tim, ze tam se nezaclo resenim jedne specificke agendy - ale komplexnim resenim potreb cele organizace.
    XCHAOS: je tam ledacos - i veci, ktere teprv probehnou. Mozna ne vsecko je verejne. Na druhou stranu ty si to zjevne predstavujes tak, ze si po vecerech budes planovat, kam zakopes sve optiky. Jenze tak to neni - s tim je tolik prace, ze to zamestna lidi na full-time. A to vlastni kopani je tam jen ta mene slozita cast... spousta nakladne byrokracie je kolem, takze i kdyz uz si to nekdo rozkope, tak te rozhodne tam nenecha zadarmo prihodit tvoje trubky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: oddělení církve od státu je samo o sobě super nápad, ale přesně definovat co všechno je ohledně církví zlodějina je dost složité. na jednu stranu tam je jasná perzekuce a zabavení a často i devastace majetku církví po roce 1948. to nikdo myslím nezpochybňuje, že bylo třeba narovnat.

    druhá věc je výše restitucí, výběr církví, které byly vyplaceny a velikost těch částek a taky nejasně definovaná odpovědnost církví (v podstatě nulová - ukázalo se, že to není tak, že církev ten majetek chce opravdu spravovat, šlo hlavně o pozemky, ale třeba kostely v obcích, kde není dost věřících, církev z výnosů z vráceného majetku rozhodně opravovat nechce, takže se zase řeší převody těch kostelů na obce, pokud tyto nechtějí mít uprostřed obce ruinu, a tak)

    myslí, že většina Pirátů připouštěla, že to zdanění je zcela nesystémový krok a většina byla proti nebo se zdržela. Tzn. to, jak si to tady otevřel, bylo úplně mimo mísu - kdo proboha je proti "oddělení církve od státu" a jak to souvisí s hlasováním o tzv. "zdanění restitucí"?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no co se tyce zlodejiny, budto ses pro napraveni zlodejiny a nebo ses zkurvenej bolsevik a pak ti dalsi okradani nevadi.

    tito poslanci maji pristup jako kdyz na ulici nekdo mlati cikana a vsichni stojej kolem a cekaj co se stane.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to je mapa probíhajících - ne těch, které mají být zahájeny.... (nebo jsem slepý)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jinak vyčítala se nám Jakubova podpora pro zdanění; najednou je špatně, že se někdo hlasování o zdanění restitucí zdržel? můžeme být kritizováni buď za jedno, nebo za druhé, ale stěží za oboje.

    (jinak u Pirátů si říkáme kolegové, ne soudruzi... to jen tak na okraj :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam