• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Opravdu jedini...? :-) Vazne jsou Pirati jedini? Nikoliv, trab MVCR k tomu uz pred lety poradalo i seminare, a viditelne dlouhodobe opensource v potaz berou :-)
    Ale stale zamlouvas to zasadni, jak si Pirati tedy predstavuji opensource, kdyz od sveho produktu zdrojaky zverejnit nedokazou, ac jej jako opensource (fakticky neopravnene) oznacuji? To je skutecne zajimave a velmi kuriozni pojeti opensource...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: unikum je, že Piráti jediný reálně vědí, že se to děje, řekl bych. Kromě toho, byl to pokus vnést do politiky jiný základ, než obligátní pravo-levý, liberálně-konzervativní, atakdál. Nevšiml jsem si, že by Piráti tvrdili, že to vynalezli. Pouze jsme přišli s tím, že metody kooperace a koordinace, které vznikly speciálně na Internet a v éře Internetu, by mohlo jít zkusit "backportnout" na předchozí, před-digitální formy organizace společnosti. Humbuk se kolem toho snažíš dělat spíš ty, než kdo jiný...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Vsak opensource pouziva i statni sprava a i lecktere statni podniky uz dnes... to prece neni zadny unikat a "specifikum" Piratu.
    Kazdopadne na urad.pirati.cz se pise, ze ten software je open source. Ale zdrojovy kod je k nedohledani, o tom je cela diskuze. Pokud si Pirati predstavuji opensource takhle, pak je mozne tvrdit, ze opensource je kazdy software, i kdyz od toho nikde zadnej zdrojak dostupny neni... takze i Microsoft si muze na svy krabice lepit, ze to je "opensource", inspirovan od Piratu :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no popravdě, když jsem se to teď snažil dohledat, tak taky nic nevidím :-) asi to minimálně přeložili do češtiny :-) jinak nevím, mluvilo se o tom, že vývoj Heliosu podporujeme, ale teď nevím, co tím přesně bylo myšlené.

    každopádně jestli tu někdo hledá příklad open source, který Piráti používají (stejně jako třeba Bitcoin foundation, zdá se), tak je Helios lepší případ, než nějaký demoformulář na webu...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: hele a jak pirati Helios podporuji? Kdo z tech lidi je od Piratu? Jo, a taky by me zajimalo, jak ti Ctrl-U v prohlizeci ukaze zdrojaky backendu... ten je rozhodne zajimavejsi a dulezitejsi, nez nejaky omalovanky pred ocima, aka frontend... ;-)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: No, ve chvíli kdy sám UFO už zcenzuroval polovinu zdejších ID tenhle argument jaksi postrádá nějaký správný náboj - jinak kde přesně by si jako UFO měl stěžovat aby to někoho zajímalo? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podpora hlasovacího systému Helios ti nestačí? (pokud vím, zdrojáky webového formuláře ti ukáže Ctrl+U, či co...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: možná bych ho mohl zabanovat a vzit si to na triko - jako že Piráti jsou hodný a necenzurujou, ale xChaos je zlej a cenzuruje.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HONCKA: technologie je podle seriovosti, statisicove serie nebudes frezovat a kusove serie nebudes lisovat protoze to je ekonomicky nesmysl. a dira je i podle technologie, protoze frezovanim neudelas ostre vnitrni rohy, od lisu zase otrepy a dira taky vyzaduje vetsi tolerance protoze ten lis neni zase tak moc presny a ne vsechno jde vzdy lisovat. Viz ten clanek, kdyby delali par kusu, muzou je tisknout, tim ze to bude plastovy vylisek a navic jeste z ocelove formy tak chystaji atatisicove serie, na desetitisicove serie by stacila hlinikova forma jejiz vyroba je vyrazne levnejsi nez ocelova forma (klidne i 10x) a tim ze ty krabicky netiskli ale lisovali z plastu tak jsou nuceni tvar take prizpusobit technologii lisovani, napr ukosy sten, tloustky sten atd. a take nejake technologicke prvky, jako umistit vtoky tak aby nebyli videt a neprekazeli.

    no nebo tam samozrejme muzes dat kruhove diry jen z vrtacky, jak to ale bude vypadat je uz druha vec. V praci treba vsechno frezujeme, jak panely tak treba i krabicky na USB zarizeni (HW klice) a jine plastove soucastky protoze v tom objemu je nema smysl nechat lisovat. Pak je takz treba hledisko esteticke, kdyz je to jedno, nechas tam diru jak to vypadne z lisu, s otrepy a ostrou hranou a klidne o 2mm vetsi nez je konektor do ni, kdyz to ma nejak vypadat tak je frezujes, kde si muzes dovolit treba strojni odjehleni nebo vyraznejsi srazeni hran, zahloubeni treba kdyz je to tlustci plech nez pro ktery je ten prvek konstruovan. a pak taky hledisko odolnosti popisu. kdyz ti jde o cenu udelas to sitotiskem, jenze ten umejes nebo odres. kdyz to chces mit o neco lepsi tak laserem, jenze ten vetsinou odpali lak na plechu na kov, takze okoli muzes taky odrit a nebude to k precteni nebo to muzes gravirovat do hloubky a to uz jentak nesmazes. U nekterych veci je dokonce nesmazatelny popis vyzadovan normou.

    hotove panely samozrejme muzes pouzit pokud nebude mit der malo nebo moc a kdyz je bude mit na vsechny prvky ktere potrebujes a umistene tam kde je potrebujes. nevim jak u sitoveho HW ale v praxi jsem se s tim jeste nesetkal (tim nevzlucuju ze kdyz tam je jeden typ konektoru ze to tak nejde), jen s tim ze si muzes objednat slepe panely do kterych si pak nechas potrebne diry nekde udelat nebo si je udelas sam a pro rackove skrine max ruzne sirky panelu v urcitem modulu, podle roztece sroubu, co kupujeme skrine v praci tak maj ty panely 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 sirky skrine atd. a z nich si ten rack vyskladas podle toho co je v ni, treba kdyz tam jsou nejake menitelne moduly ve voditkach.

    mistem a spotrebou muzes byt limitovany vzdy, nemusi se jednat zrovna o zarizeni velikosti krabicky od sirek. ale treba uz jen ty konektory se ti musi nekam vejit. Spotreba u neceho co bezi nonstop na elektrice taky pocitis kdyz to bude zrat 100W misto 10W a budes mit tech zarizeni spoustu. Pak zase nemusis byt konkurence schopny ale zase pripoustim ze do statni spravy prolobovat horsi ale drazsi zarizeni nebude velky problem. Hotove moduly jsou taky podle meho nazoru blbost, u neceho jednoducheho jednouceloveho mozna, u neceho sofistikovanejsiho je to blbost. hotove modulz jsou pro domaci bastly nikoliv do vyrobku a zvlast treba jeste do zarizeni v kriticke infrastrukture, vzdy to bude nevyhovovat. S pouzivanim dev boardu do vyrobku jsem se setkal vetsinou u startupovych veci, zadna u hotovych modulu nezustala nebo brzo skoncila. Vubec toho nemusis delat velke serie na to aby jsi potreboval vlastni HW. to je spis otazka sofistikovanosti toho co delas. Problem s mistem muzes mit i u 3U racku, zalezi kolik toho chces do neceho hotoveho nacpat.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: Hele a víš že s tím jeho přesvědčením v tomhle klubu můžeš strašně jednoduše něco udělat? :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VYHULENY_UFO: ja nevim, kdo ho porad resi, z poslednich 20 prispevku obsahujicich slovo Marx je 10 od tebe :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: temi zajimavymi vecmi u Piratu myslis treba ty "opensource" zdrojaky, co se jaksi pozapomely zverejnit? :-) To, ze Pirati mluvi o necem jako o opensource a pritom nikde od toho zdrojove kody nenaleznes je pomerne zasadni zpochybeni - Pirati primo zneuzivaji "brandu", ktery je spojeny s opensource svetem ke svemu politickemu zviditelneni - aniz by zdrojaky skutecne zverejnili.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: kazdopadne dik za pripomenuti, ze se pirati k marxismu hlasi.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja nechapu, proc se furt musi resit marx. byl to bezvyznamny druhorady filosof, jeho dilo skoncilo jako navod pro masovy vrahy.
    resit v 21. stoleti marxe, jehoz dilo spada do 19.stoleti je jako davat v 21. stoleti smysl alchymii ci astrologii.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jenže třídní boj v 19.století byl myšlený tak, že si vydobuješ volební právo a u voleb nebudeš hlasovat pro černoprdelníky ani pro nacionalisty, ale pro socany, kteří ti vybojují 8h pracovní dobu, placenou dovolenou a bezplatné školství pro děti. To, že třídní boj znamená, že ti soudruh Lenin někde nakoupí za peníze Trockého strýčka kvér a ty pak pošleš toho, koho soudruzi označí za kulaka do lágru na Sibiř - to je pozdějí kreativní rozvinutí daného pojmu. Marx ostatně na sklonku života prohlašoval, že rozhodně není marxista :-)

    Prostě tvoje utkvělé přesvědčení, že máš právo kohokoliv označit za bolševika stejně beztrestně, jako by ho VkMl označil za neomarxistu, a že ty vaše cancy navíc moderátor nesmí pod trestem smrti smazat, neprospívá demokracii v ČR obecně a tomhle diskuznímu klubu zvláště.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tohle je nějaký třídní boj proti těm, kdo nepotřebují hypotéku, nebo co sakra? mám podnikatelský úvěr na s.r.o., prošel jsem lustrací?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tridni boj je ze slovniku marxisty. a jak znamo, marxiste nemeli radi stredni tridu, ani velkopodnikatele, natoz nejaky nadnarodky. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: proc bych daval prihlasku do ano, kdyz jsou tu jine subjekty. vypadam snad jako adorant hnuti agenta stb?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ty si to beres dost osobne, ale je fakt, ze kdyz neco zacnou v mediich povidat pirati, vzpomenu si na tebe a dalsi piratsky alternativce. :D

    takze pokud ti jde o to, ze jsi ten typ cloveka, ktery skeptickou konzervu stredniho veku s hypotekou (jako sem ja) dokaze od piratstvi bezpecne odradit, tak mas pravdu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: už sis podal přihlášku do ANO? takovýhle moudrých, konstruktivních mladých mužů, kteří se nebojí toho připustit si, jak svět doopravdy funguje, není nikdy dost :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam