• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: taky za to dostavaji peknej pojeb
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: Vsak ono policejni radeni se zabavovanim probehlo i u nas - jenze ono se na kauzy typu Mironet rado zapomina, kdyz uz ted dlouho neplni prvni stranky novin... mam pocit, ze to dodnes neni doreseny a to je to uz 19 let. S libovuli policejnich slozek se bojuje vzdy komplikovane a jakekoliv nekontrolovane posilovani jejich pravomoci je rizikove vzdy. Proto by melo platit obecne pravidlo, ze podobne vyznamne zasahy do prav maji byt alespon soucasne potvrzene soudem (i kdyz to take neni dokonaly) - a nikoliv umoznene na zaklade libovule jednoho organu moci vykonne obezlickami typu "kdyz to nesnese odkladu, delejte jak uznate za vhodne". Zrovna u tohoto soudy dokazou rozhodovat pomerne rychle. A vymluvy Ferjencika na to, jak toho meli v kvetnu hodne jsou taky vtipne. Jsou za to placeny, maji tam armadu asistentu... a stejne to neohlidaj. Martinek to tam taky nevylepsuje. Misto aby tu chybu priznali to akorat ponekud bagatelizuji.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: Na slovensku sa to svojho casu stalo websupportu, bolo okolo toho halo, a policia sa snad uz trocha poucila.

    Inak osobne to hlasovanie nevnimam ako stastne, podla mna si nikto neuvedomil plne dosledky tej jednej vety. Co sa teda v tych kvantach textu stat moze, ale bude si na to treba dat ovela vacsi pozor.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Tohle je zas co za magistratni ulet? :-) Jako k tomu baraku mam sam "vztah" a ten (tehdy uz jen zalozni) dispecink pamatuju jeste funkcni, ale resit to v dobe, kdy tam z ostra radi demolicni ceta... neni fakt uz trosku pozde? Zvlast kdyz majitel se nechava slyset, ze cekat nehodla.
    Praha chce na poslední chvíli získat brutalistní budovu Transgasu pro úředníky – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...e-na-posledni-chvili-ziskat-brutalistni-budovu-transgasu-pro-uredniky.html
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, podle te diskuze bych rekl, ze i u Piratu bude vice lidi, co ma problem priznat vlastne pochybeni :) Popravde ale nevim co Ferjencik ceka od navstevy Wedosu - kdyz o tehlech vecech musis ze zakona zachovavat mlcenlivost - takze v konecnem dusledku i kdyz si Grill vymysli nejake cislo, tak nikdo neoveri, jak to vlastne je doopravdy... a samozrejme cely jeho pristup trosku zavani metodou pokus / omyl... aneb tak to v klidku odkejveme a pak se podivame, co to udela v praxi....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: Paragraf 79 trestního zákoníku - ztrata vojenske hodnosti.... to asi nemyslel :D Nojo, neni radno trestni zakonik zamenovat s trestnim radem (TR).

    U sporneho §7b TR je omezujici lhuta 90 dni. Co ta podle Ferjencika zrovna ve vztahu k phisingu resi? Ze na 90 dni tu problemovou vec bloknes a pak jako ze uz to nevadi, kdyz se to znovu pusti do sveta? :-) To asi postrada jakoukoliv logiku.
    Na pozastaveni phisingu nemusi chodit policajt, tohle resi poskytovatele sluzeb i bez nich pricineni. A tuhle ulohu u nas lepe lepe nez Policie CR dnes zastane narodni CERT zrizovany podle uplne jineho zakona. A proste se tyhle veci smazou. Policie zrovna v tomhle rozhodne neni rychla instituce. A paragraf 7b TR do praxe k nicemu prave diky te casove omezujici lhute je na tyhle problemy ponekud... bezzuby...
    Kvuli phisingu skutecne Policie nechodila s tim, ze mas vypnout cely server. U §79 TR je navic opravny prostredek v podobe §78, odstavce 7 (viz odkaz v §79, odst.4) , zatimco § 7b TR zadny ekvivalentni opravny prostredek uz neobsahuje - coz lze povazovat za dalsi problem. Proste dostanes papir na 90 dni vypni a nemas ani sanci se jakkoliv branit. Proste to srovnani Ferjencika k §79 trosku kulha.

    Takze se vcelku nabizi otazka, k cemu to doopravdy ma slouzit. S timhle lze souhlasit, muze to fungovat podobne jako zadosti podle §88 TR - na data shromazdovana podle §97 ZoEK. Ty litaj jak na bezicim pase. A pokud si vzpominam, tuhle cast legislativy Pirati rovnez opakovane kritizovali. Takze to pak pusobi tak trosku nekonzistentne, kdyz na jedne strane Pirati napisou jak brani svobodny internet a druhym dechem sami podpori zakon, ktery moci vykonne da do rukou nastroj, kterym muze do svobodneho internetu zasahovat (ackoliv u regulace hazardu jdouci stejnou cestou totez napadali, byt nakonec neuspesne - takze rezignovali?).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: Já v tom vidím jako problematický to, že odnést železo navíc od poskytovatele hostingu je celkem dost pracný, policajt musí někam chodit, navíc to železo většinou nevlastní ten domnělý pachatel a jsou na tom weby i úplně nezúčasněných osob (celkem by mě zajímalo kolikrát k tomu došlo), předpokládám, že málokterej fízl měl koule to udělat, ale poslat poskytovateli datovkou, aby odstavil ten který konkrétní web, je o dost jednodušší a jde to udělat od stolu a zasáhne to pouze tu konkrétní osobu, takže by se to dalo v praxi i použít.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: aha, koukám, že už se to tu řeší.... naši poslanci tvrdí, že jde fakticky o zmírnění stávajícího platného zákona - doteď mohla policie server rovnou zabavit...
    Policie může až na tři měsíce nechat vypnout web. Nově to umožňuje zákon - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=353&t=46215#p607981
    vysvětlovat se to bude blbě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    zajímavá debata
    Policie může až na tři měsíce nechat vypnout web. Nově to umožňuje zákon - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=353&p=607976#p607976
    k tématu
    Tichá a nebezpečná změna: Policie může až na tři měsíce nechat vypnout web. Nově to umožňuje zákon – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/trestni-rad-novela/sc-3-a-197297/default.aspx
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    HONCKA: Vyjádření Ferjenčíka
    Jde o vládní návrh. Piráti jej podpořili, protože jde o zmírnění současného stavu, kdy policie může již nyní udělat razii u provozovatele a fyzicky mu odnést servery (Paragraf 79 trestního zákoníku). Pozastavení webů pro vyšetřování závažné trestné činnosti jako je phishing je mírnější alternativou k současnému represivnímu stavu. Policie také nemůže jednat svévolně; může takovou web pozastavit jen tehdy, pokud věc nesnese odkladu (například pro probíhající podvod), jinak na příkaz soud”

    Jinými slovy: Podle dosud platné legislativy může policie nechat server za úplně stejných podmínek zabavit, z toho důvodu nám příslušný paragraf nepřijde příliš problematický.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINSOS: jasne, o to jde za bezdomovectvi mohou pirati, protoze chceji levne byty pro svoje kamose... :-D
    LINSOS
    LINSOS --- ---
    LINKOS: Plácáš nesmysly. Je zde celá řada sociálních dávek. Ty s financováním nájmu v pomohou. Ty ale vesměs končí v kapsách spekulantů. Problematika předražených ubytoven je dobře popsaná. Nedostupné jsou naopak komerční byty. Ty nedostupné jsou. Soukromý vlastník s takovým člověkem nájemní smlouvu často neuzavře. Ale městu v tom nic nebrání. Je to přímo jeho úloha. A Piráti se podporou sociálního bydlení ohání. A pak se zde dovíme něco jiného. Že by městské byty chtěli Piráti spíše pro své kamarády. Prostorné a hlavně levně. Podpora sociálního bydlení je jen mlha.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINSOS: to nic nemeni na tom,ze pro bezdomovce jsou nedostupne
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DANYSEK: Diky za opravu, prej Ferjencik k tomu vyda nejaky vyjadreni, az mu skonci vybor, sam jsem na to zvedavy, protoze tohle dost podkopava kampan proti clanku 11 a 13 v EP.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HONCKA: Odkazovane hlasovani c.113 je jen odsouhlaseni procedury hlasovani, to finalni hlasovani mas az u c.125. Otazka, proc to Pirati podporili samozrejme zustava. Ani se nepokusili to jakkoliv zmenit zadnym pozmenovakem.
    Z reci Michalka je navic videt presvedceni, kterak je ta novela vyborna. Takze bud to necetl cele... nebo neumi nektere veci domyslet.
    LINSOS
    LINSOS --- ---
    XCHAOS: Celou dobu se ptám zda Piráti mají nějakou analýzu. Neopověděls. Takže asi nemají.
    LINKOS: Ty městské byty se pokud vím mají pronajímat. Tak co tady meleš o hypotékách?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Celkem průser, jak PR, tak faktický, nechápu, jak to mohli naši poslanci schválit
    WEDOS: Díky novému paragrafu může policie až na 90 dnů vypnout jakýkoli web - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/...lity/wedos-diky-novemu-paragrafu-muze-policie-na-90-dnu-vypnout-jakykoli-web/
    Hlasování Poslanecké sněmovny - 19/113
    http://www.psp.cz/...qw?G=68166&fbclid=IwAR2zpT7f94X2ty2pVK9iAKcRNvT3l--qy-1aMWCoP5KaPHWMJUyf-dcihEc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINSOS: Pokud vím, v první vlně chtějí Piráti dosáhnout ve městěch toho, aby rodiny s dětmi nežily na ubytovnách. A rodinu s dětma do garsonky zřejmě nenacpeš (nemůžeš tam nejspíš ani nahlásit tolik osob k trvalému pobytu, řekl bych).

    Ale přiznám se, že vařím z vody (resp. ze znalosti programu a některých tiskových zpráv Pirátů).

    Samotný fakt, že město chce nějaké byty, které vlastní, _nějak_ opravit a vrátit do oběhu, doufám nikdo rozporovat nechce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti chtějí legalizovat prostituci, státu to může přinést miliardu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...izace-prostituce-pirati-zakon-michalek-ods-svoboda.A190220_090639_domaci_kop
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vlastně co kecám, 164*2 je 328. To je méně než 363, nominaci jsem tedy definitivně nezískal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam