• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: k té ANO troll straně, Andrej si na ně údajně pěkně kleknul. Co psal jeden člověk:
    "Psal jsem si s tou stranou a ty peníze potřebují a víte proč? Andy je zakleknul a poslal na ně finanční úřad a úřad na kontrolu financování stran a dostali pěknou pokutu. Jsou to trollové a proto měli všechno na háku a kontrola je solidně sejmula."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jsme jediná strana, která vydělala na eurovolbách (teda samozřejmě když nepočítám mega pro ANO, vytrollíme... :-)
    https://twitter.com/michalblaha/status/1132766488975290368
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    u nás na Praze 6 jsme druhý...
    Výsledky hlasování za územní celky | volby.cz
    https://volby.cz/pls/ep2019/ep1311?xjazyk=CZ&xobec=500178&xvyber=1100
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    O pár tisíc hlasů unikl 4. mandát, takže nakonec jen 3.

    Volby do Evropského parlamentu 2019 - Volební speciál iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/volby
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Piráti tam kde volím já ..... 15,85%

    to docela jde, příště to zase bude lepší
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přednostní hlasy pro kandidáty | volby.cz
    https://volby.cz/pls/ep2019/ep1511?xjazyk=CZ&xstrana=27
    Podle počtu přednostních hlasů jsem v politice zvolil nějakou špatnou strategii...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    No, mohlo to být lepší. Kurnik. Ale aspoň tři mandáty. Teď ještě jak dopadli Piráti celoevropsky
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: myslel no... takhle ale fungujou vsecky neprimy dane, zejo... to jsou proste zaklady ekonomiky. To fakt chces verejne priznat, ze Miki zakladni ekonomicky principy nepobral...? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: on to myslel možná trochu jinak. firma si DPH odepisuje na vstupu. běžný spotřebitel je ten, kdo skrze DPH, které si neodepisuje, vlastně táhne většinu daňových příjmů státu.

    tedy jasně, ze mzdy jsou odvody nějakých těch 45%. jenže čistou mzdu vezmeš, přijdeš do obchodu a spotřebováváš. takže reálné daňové zatížení běžného zaměstnance - konzumenta je vlastně přes 50% (nebo spíš kolem).

    ale s takovou konstrukcí se pochopitelně nemůže jít do médií takhle napřímo (už proto, že většina populace si strukturu daňové zátěže ani moc neuvědomuje..)
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    VYHULENY_UFO: ferjenčík - jeden velký pirátský fuckup
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: cil peknej, jenze za tim je hromada prace... mimo jine s revizi bezpecnosti veskreho kodu, ze to je otevreny neznamena, ze to nekdo fakticky systematicky dela - tedy verejne a s cilem vybudovat skutecne bezpecnou infrastrukturu. Jen "nasadit" opensource nestaci, v momente kdy bude potencialni utocnik vedet na cem softwarove bezis (pac o tom budes v ramci transparentnosti mluvit) a bude mit od toho kompletni zdrojaky v ruce, tak samozrejme ma veci... tedy pripadny utok... ponekud jednodussi. Aktivity typu FOSSA jsou sice pekny, ale jde o narazovy a v podstate jednorazovy akce (kdy se uz neresi pokracujici vyvoj - a tedy zanaseni moznych dalsich bezpecnstnich chyb do kodu). Proste s tim bude spojena dalsi prace... a tedy pochopitelne i dalsi vydaje, o kterych se buhviproc nahlas mluvit nechce - a spoleha se, ze se to nejak samo od sebe nejak vyresi. V praxi je videt, jak to drhne... od zavleceni (bezpecnostni) chyby do kodu do jejiho zverejneni a opravy nezridkakdy ubehnou cele roky. A samozrejme, ze vetsi problem nez nejake skryte backdoory dolujici data je riziko mozneho nahleho prosteho vypnuti/odstaveni prvku (kriticke) infrastruktury - to jsou chyby, ktere se nutne nemusi projevit hned - ale klidne az v momente realneho utoku. A bez spojeni neni veleni, zeano ;-)
    To take znamena verejne nepodporovat jen jednu "kulturu", jeden konkretni system, jeden vybrany produkt... ale je nutne se snazit o diverzitu - coz na druhe strane zase nese vetsi naklady - na vyvoj, na spravu vysledneho reseni... (ale dost komplikuje zivot utocnika ad vyse). Dojit v ramci opensource "sileni" k tomu, ze skoncime u monokulturniho reseni by byl taky dlouhodobe vzato problem.
    Mimochodem i cz.nicu se povedl pekny "kiks" - kdy v dusledku ukonceni vyroby jedne soucastky uplne zmizelo GPIO... a celkem slusne se to ututlalo, v podstate to jen nenapadne probehlo forem... jinak se ta uprava nikde moc netroubila :-) Ani to neodlisili napr. v HW revizi, jak byva u podobnych veci zvykem... ambice jsou hezky, ale jen ambice nestaci. Navic se tam celkem dost i tocej lidi, a to u podobnych projektu nikdy nedela dobrotu, pokud jde o dlouhodoby pohled... Navic se bavime o projektu, ktery je defacto cely zaplaceny soukromym sektorem, rozhodne nejde o aktivitu sektoru verejneho (i kdyz spousta lidi mylne tihne k tomu brat cz.nic jako verejnou instituci)...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: S vsetkym si teraz napisal bohuzial +- suhlasim. Predstava ze par mesiacov po vyhrani volieb prepneme celu statnu infrastrukturu na open hw/sw je samozrejme nerealna. Je to ale dobry dlhodoby ciel. Zaroven krajina s 10M ludmi sama o sebe v tomto ohlade bude sebestacna asi iba tazko. Keby sa ale snahy podarilo skoordinovat na EU urovni, pre 500M ludi je to uz realne dosiahnutelny ciel. Turis, akokolvek ma vlastnych problemov dostatok je priklad toho, ze ked je vola, tak aj s obmedzenym rozpoctom sa daju robit ambiciozne projekty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    To bylo takovy pece o cizi byty, ale pozvat firmu zabyvajici se vyklizenim bordelu Hrib neumi...? No neni nad to mit skveleho souseda, co se po ctyrech letech vlastnictvi nemovitosti akorat vymluvi na byvaleho majitele a momentalni pracovni vytizeni... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: no prave... ono pouziti OpenWrt na HW parametru Omnie paradoxne vede k tomu, ze nektere veci tam jsou tak trosku... no, ne uplne peknej bastl. Proste nevhodne zvoleny SW na zacatku a ted se jim to bude uz jen tezko menit. Ale chapu, ze to asi nikdo z Piratu moc nezkoumal do detailu a spokojil se s tim, co je prezentovane marketingove navenek. Navic je to i ukazka toho, jak to nedelat - dodnes nebyly commitnute pro Omnii specificke veci do standardniho linuxovyho kernelu...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ja sem hlavne myslel, ze turis nic.cz vyvinul taky kvuli tomu, aby mohl vicecimene anonymne sbirat data o chovani uzivatelu a o tom, co se deje na poslednich milich k domacim userum...

    ale faktem je, ze si ajtici ze stratni stravy budou moci stahnout kod openwrt pro turris a to pripadne ohybat podle potreb. kazdy pirat to zvladne.

    OpenWrt Project: Turris CZ.NIC Omnia
    https://openwrt.org/toh/turris_cz.nic/turris_cz.nic_omnia
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: no to je k diskuzi... protoze i v Omnii jsou komponenty, do kterych se nedostanes... treba mikrokod v tom built-in switchi. Stejnej problem mas obecne treba se sitovkama, jejichz firmware ve zdrojove podobe nemas u zadneho bezne dostupneho hardware (to, ze se napr. u Intelu nemusi natahovat s ovladacem jako treba u Broadcomu rozhodne neznamena, ze tam ten neznamy kod zadratovany neni...). Kdyz bys chtel postavit neco skutecne plne otevreneho, tak v konecnem dusledku zjistis, ze stejne nemas na cem. O mikrokodech v procesorech nemluve, to je pribeh sam pro sebe. Omnia je jen HW poskladany z normalnich soucastek... a popravde ten SW neni optimalni, i kdyz marketing se tvari jinak :)

    Takze vyberko dle predstav Piratu klidne muze skoncit s tim, ze se neprihlasi nikdo, kdo by dokazal podminky splnit... a nebo se to odflakne tak, ze nikdy nebudes mit deklarovanou 100% kontrolu.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: tak co si budeme rozpravat, oproti sucasnemu stavu by to bol casto upgrade:) Ale skor tam asi pojde o ten princip, ze otvoreny hw je vyrobitelny, a to aj v nasich podmienkach, keby sa naozaj chcelo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Haha, piratsky expert Vymazal si asi mysli, ze Turris Omnia je idealni router/firewall pro statni instituce... :D Vladni IT se podle Piratu asi ma resit na SoHo krabickach... :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam