• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: a neodsuzuji se tim Pirati do role vecne opozice? ;-) S kym by tedy podle tebe mohli vladnout...? Ono uz moc dalsich moznosti nezbejva ;-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DANYSEK: no právě, když je vidět, jak TOPka háže koalici klacky pod nohy na magistrátu, stačí si představit, jak by to mohlo fungovat ještě s ODS a STAN v parlamentu :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: Vzdyt s TOPkou jsou ted Pirati na magistratu v koalici, ne? :-) To jako Pirati dopredu nevedeli, s kym se to bratrickuji? ;-)

    O registru smluv si myslim svoje - zadnej skutecnej problem to nevyresi, je to hezky na "post-mortem" analyzy o tom, jak se veci delaly (mozna) blbe, nastroj pro kydani hnoje na druhy - driv nebo pozdejc i na Piraty typu Beranek (kterej to mozna nedela schvalne, ale je to jen dusledek jeho mladicke nezkusenosti, ale kiksy proti vyhlasenymu programu dela). Ale zdroj budoucich uspor to nikdy nebude. Viz treba aktualni deni kolem ETCS. Ze korporace obecne dodavaj govermentum za jiny (vetsi) prachy nez do privatu je "bezny". Ale co s tim chces delat, kdyz nizsi ceny nikdo do otevrenych soutezi nabidnout realne nechce? ;-) A kdyz, tak jde o nejakeho spekulanta, co nekde neco ojebe - a konci to problemy aka D1 u Humpolce.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DANYSEK: stačí se podívat, jak hlasovala ODS pro rozšíření registru smluv nebo jak se chová TOPka na magistrátu. Jenom proto, že jsou tyto strany v opozici, neznamená, že mají podobné hodnoty, cíle a program. O KDU a jejich postoji k manželství pro všechny ani nemluvě.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Takhle se toho Babise fakt nezbavite...
    Elektronická tužka: Blok proti Babišovi je v nedohlednu. Piráti odmítají možné spojenectví pravice | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...lebni-system-zvyhodnuje-velke-formace-ty-ale-muzou-odpudit-nektere-volice
    Piráti na sóloplavbě. Je jasné, že největší nechuť ke spojování středových demokratických stran mají piráti. Od voleb posílili nejvíce ze všech partají. A coby "nejčerstvější" alternativa mohou těžit ze současných protestů proti Andreji Babišovi. Není pravděpodobné, že by se dali dohromady se stranami, jež jsou spojeny s problematickou minulostí, vůči které se piráti vymezují.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    EKIM: To tvuj minusickovy system nevyresi. Ano melo nejakych 30%.... a to ze jsou u moci je vysledkem toho, ze zbylych 70% se na necem jinym dohodnout nedokazalo. Viditelne se zamerujes na flikovani aktualniho problemu jmenem Babis (podobne jako se sflikoval - nedomyslel - ten zakon, kterym se mel zbavit majetku), ale vubec se nezabyvas tim, ze Babise muze snadno vystridat treba Okamura... a nebo Filip. Nebo snad chces tvrdit, ze to by bylo lepsi? :-) Davat minusicek jedny strane neni zadny systemovy reseni. Moje otazka je relevantni, nemuzes s resenim jednoho aktualniho problemu vyrobit problem dlouhodobe mozna jeste vetsi. Zrovna lex-Babis dokazal, ze legislativa sita ucelove horkou jehnou nevede ke kyzenemu cili. A horkou jehlou usita zmena volebniho systemu by nebyla o nic lepsi.
    EKIM
    EKIM --- ---
    DANYSEK: teť nějak nevím jak ti odpovědět, složitost systému rovná se větší chybovost ok. Dál už mi to hlava nebere, pokládat takovou otazku v době kdy jsou ksčm a spd ve vládě, která z nich je menší zlo mi přijde irelevantní. Celý ten nápad vznikl tak že jsem si položil jednoduchou otázku, lidé se tu hádají o tom že ,,Ano,, bylo zvoleno ve volbách, proto je zbytečné vyvolávat nedůvěru vládě. No ale co když je víc lidí ,,proti,, než ,,pro,,, a takový systém voleb by dokázal předejít tomuto rozkolu, vlastně by to fungovalo tak trochu jako referendum o odvolatelnosti. A nějak si neumí představit za současné situace, že by výsledek byl horší než to co tu máme teť.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    EKIM: Riziko chyby roste se slozitosti systemu. Tedy u toho "tveho" systemu by byla jeho chybovost zakonite vetsi. Navic pokud by byl i ten zaporny hlas jen jeden, tak jak pises... vazne se chces u toho sveho jednoho volebniho "minusicku" jeste rozhodovat mezi tim, zda je mensi zlo SPD ci snad KSCM? ;-) Ono by to v praxi zrovna u voleb bylo ponekud kontraproduktivni.. jen si tu otazku poloz a zkus si odpovedet, co je teda mensi zlo :-)
    EKIM
    EKIM --- ---
    KRAMERIUS: Zajímavé. Škoda že nejsou zahrnuti všichni kdo byly na kandidátkách, ale jen ti co už jsou u vesla. Takhle to vypadá jen jako nepovedený sociální experiment, ze kterého vyplývá, nebo mám ten pocit, že největší šanci by získaly méně známé strany, ke kterým nikdo necítí žádnou zášť, ale jinak celkem těžko predikovat voliče i výsledek. A pak je tu otázka, jestli zahrnou jen strany s 5%hranicí, když by se výsledky mnohdy očividně pohybovaly v záporných číslech.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    EKIM: To současní zasloužilí politici nedopustí, protože by se pakovali všichni :-))
    Tady je třeba průzkum, kde lze udělit +/- a počítá se konečný výsledek:
    https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a4922/f9/pi190506.pdf
    Okamura -41
    Bělobrádek -35
    Fiala -35
    Filip -34
    Gazdík -30
    Pospíšil -27
    Bartoš -19
    Babiš -18
    Hamáček -16

    EKIM
    EKIM --- ---
    DANYSEK: tak to s tou eletronizací voleb mě netrápí neb v mém dotazu nepadlo na téma ani ň, jde mi čistě jen o vylepšení stávajícího systému, kdy vezmu jedno kandidáta (list s strana) označím kladně, vezmu druhého kandidáta označím záporně. Sčítání hlasů by se logicky zkomplikovalo, ale výsledek by stál za to. A o chybách o kterých mluvíš mohou nastat i při stávajícím systému.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    EKIM: vazne veris v to, ze paleckovani ma nejakej praktickej smysl? :-) Ano, system kladnych/zapornych hlasu je misty aplikovany, ale je narocnejsi na zpracovani vysledku a samozrejme i nachylnejsi na chyby...
    Elektronicke volby jsou utopie, stale neni uspokojive a spolehlive vyresena zakladni otazka - a to skutecna anonymita (nedohledatelnost) hlasu volice pri zachovani toho, ze nikdo nemuze hlasovat vicekrat, nic lepsiho nez papirovej listek v urne s volicem odskrtnutym v seznamu volicu zatim nikdo nevymyslel.
    EKIM
    EKIM --- ---
    Ahoj, se chci zeptat jestli piráti někdy náhodou nediskutovaly nad vylepšením volebního systému, stejně jako je zde na nyxu dát možnost palec nahoru i dolu, mít volby ve který by bylo možno volit jak pro tak i proti. Nebyl by pak výstup daleko přesnější, vhodnější pro určení toho,kdo nám tu má vládnout?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: tak me napada, pokud vim - rec je stale o tom, co proslo predstavenstvem.... ale dle stanov PPHas rozhoduje az valna hromada, tedy fakticky jediny akcionar... a toho prece formalne nezastupuje vubec nikdo z predstavenstva. Pokud dobre chapu starsi verejne listiny, tak prava jedineho akcionare vykonava az rada MHMP... a pod tim rozhodnutim se Hrib zakonite podepsat sam musi. Kdo z nas teda dela pitomce? ;-)
    OOHN
    OOHN --- ---
    Inspirace

    Fake news ‘vaccine’ works: ‘pre-bunk’ game reduces susceptibility to disinformation | University of Cambridge
    https://www.cam.ac.uk/...e-news-vaccine-works-pre-bunk-game-reduces-susceptibility-to-disinformation

    Study of thousands of players shows a simple online game works like a 'vaccine', increasing skepticism of fake news by giving people a “weak dose” of the methods behind disinformation.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: "Hlavní problém je podle primátora v tom, že peníze získají i členové dozorčí rady, v níž byli politici minulé koalice." ...takze dostat to jen soucasni clenove, je to v cajku? :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Milionové tantiémy v městské firmě otřásají koalicí v Praze. Je to tunelování, napsal primátor - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...otrasaji-koalici-v-praze-je-to-tunelovani-napsal-primator-75031?amp=1
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: Srovnavas veci v principu nesrovnatelny - u tech bytu vznikly nejaky naklady s pripravnymi kroky na prevod, takze by vznikla fakticky i nejaka skoda vyplyvajici z nedodrzeni prislibeneho. Coz se u tantiemu proste rict neda. Ti lidi uz za svou praci zaplaceno - ve standardnich odmenach - dostali. Tady se bavime o nejake "premii" navic.

    A to presto, ze ve spolecnem programovem prohlaseni spolu s koalicnimi partnery pisete, ze "Zabráníme neodůvodněným odměnám pro členy statutárních orgánů městských společností. Zrušíme tantiémy pro členy dozorčích rad. Členové představenstev budou hodnoceni a odměňováni podle schopnosti naplňovat předem stanovené cíle.". V danem pripade staci malo - proste rozhodnout tak, ze se zisk nerozdeli a prevede do dalsich let. V ten moment nema nikdo zadnou (ani smluvni) paku vytriskat nekde jakoukoliv korunu navic. Stanovy spolecnosti tento postup umoznuji, staci jen trosku cist, premyslet - a hlavne chtit... ale chapu, ono se asi nechce :)

    V neposledni rade, oblibenou retorikou Piratu v dobach minulych bylo to, ze za vsechno muze primator(ka), bez ohledu na koalicni partnery a skutecne obsazeni jednotlivych postu radnich. Proc by to dnes melo byt tedy jinak? Primatorem je dnes Pirat, takze vinikem teto situace je dle stejnych metrik jednoznacne Hrib. Koalicni partnery si ostatne vybrali Pirati sami a dobrovolne - nemuzes ted tvrdit, ze za konani sveho partnera nenesou spoluodpovednost. Je trosku lacine se vymlouvat a zrikat se odpovednosti v momente, kdy "partneri" neco poserou.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DANYSEK: pořád je to rozhodnutí koalice. Pokud je TOPka a SSP hlasuje pro vyplacení, tak s tím ani tisíc odborníků u Pirátů nic neudělá.
    Jinak říkat, nárok na tantiemu není, takže to nikdo nemůže vymáhat, je hezký, ale je to podobné jako u toho slíbeného odprodeje bytů. Také na to lidé nemají nárok, ale když to chtěli zaříznou, tak bylo spousta řevu. Tím neříkám, co je správná varianta...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: vymluva "proc se to muselo" se vzdycky najde, zvlast kdyz jde o prachy i do vlastni kapsy. Dle stanov je to ale v pusobnosti VH (jediny akcionar - Praha), zadny zakonny (formalni) narok na tantiemu neni, ergo jeji nevyplaceni tezko muze nekdo vymahat. Predstavenstvo o tom dle stanov nerozhoduje, predstavenstvo to jen navrhuje valne hromade. Na obhajobu samozrejme muzou zverejnit ta "pravidla", na ktere se "kdosi" odvolava a jejichz zneni nikde nenajdes (blababla o 106 si nechte). A to bylo reci o transparentnich mestskych firmach. Jak ze bylo to piratske heslo - puste nas na ne? ;-) Hlidaci pes byl vypusten a tohle jsou realne vysledky one prace odborniku - kteri ani nedokazou tyhle veci zarazit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam