• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Rozhovor s Michálkem, zda by měla smysl velká opokoalice:
    Piráti do předvolební koalice s ODS nepůjdou. ‚Neupínáme se k tradici 90. let,‘ vysvětluje Michálek | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...ub-jakub-michalek-ods-opozice-opozicni-blok-demokratickych_1907222030_cha
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Obalkova metoda po "piratsku": sympatizujes s nami a nepodals nejvyhodnejsi nabidku? Tak ti po otevreni obalek reknem, kolik teda mas dat a formalnimu vitezi souteze oznamime, ze dal malo - aniz by dostal sanci taky prihodit.

    Šachy s bytem v Pařížské! Stačil dopis radnímu a jeho kolegyně vyhrála prohranou obálkovou soutěž | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/...stacil-dopis-radnimu-a-jeho-kolegyne-vyhrala-prohranou-obalkovou-soutez.html
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: tak Michalek se snazi tu rovnovahu narusit, ne ja. Ma-li byt system vyvazeny, pak nemuze parlament primo kontrolovat soudy - kdyz uz kontroluje vladu.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Ty tu něco navrhuješ - takže tys to dle svých slov nevylepšil, ne já.
    Vláda nemůže kontrolovat jednotlivé soudy, konkrétní personální obsazení nebo dokonce jejich rozhodnutí - soudy a jejich rozhodování mají zůstat nezávislé.
    Ale zůstává jí společně s parlamentem kontrola justice jako takové (koncepce, struktura, způsoby kontroly), aby se nevymkla jakékoliv kontrole. Samozřejmě můžeš argumentovat nepřímým ovlivňováním skrz tyhle mechanismy, ale to tu zůstane vždycky a nemyslím si že by to mělo být špatně.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: v tom pripade je ale v ramci zachovani proporcionality v delbe moci rozhodne zadouci, aby soudy kontrolovala vlada... to jsi to fakt moc nevylepsil ;-)
    Jinymi slovy Michalkovy navrhy tu proporcionalitu narusuji.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Proč by měla být justice zcela nezávislá, když další dvě složky moci nezávislé nejsou - vláda je kontrolována parlamentem, parlament je kontrolován ústavním soudem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: od toho je moc zakonodarna... aby moci vykonne svazala ruce ;-) A dnes uz se Pirati nemuzou vymlouvat, jsou jeji soucasti. Co takhle zacit s tim neco delat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak obecné zneužívání nezávislosti k daňovým únikům je jiný level, než když si Babiš přímo dosadí ministryni spravedlnosti, která má nějak vyžehlit jeho konkrétní dotační podvod...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak to si ma resit justice sama... v opacnem pripade neni nezavisla a ty zamyslene kontrolni mechanismy samozrejme take muzou byt zneuzity k utoku na nezavislost... pohrozis sankci a je to.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nj, Michálkoviny. Dejme tomu, že se musí vymýšlet i mechanismy proti zneužívání nezávislosti justice...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nezavislost justice? Vzdyt to byli Pirati, kdo vymyslel zasahy do nezavislosti soudu... ty karty soudce, kontroly nekym mimo justici... atd... to uz jsi zapomel? :)

    Nicmene nezavislost soudu rozhodne problematiku samo o sobe neresi, soudy pouze vykladaji existujici zakony a pravidla. Navic to je beh na dlouhou trat, prijemce penize dostane, utrati... a pak je z nej pres soud budes slozite dolovat? ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: např. shodný program s Milionem chvilek pro...? Tedy nezávislost justice, zejména nezávislost na příjemcích dotací?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale to stale neodpovidas na otazku, jak chteji Pirati hlidat, aby prijemcem dotace nebyl ten, pro nehoz dotace myslena nebyla :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mno v zásadě se točíš pořád kolem toho samého: takhle ty dotace myšlené nebyly. Jde odlišit, na co myšlené byly a na co ne. Není to jen o tom "mít všechna razítka", jak je českým zvykem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: slozita byrokracie s tim spojena tem mensim dost komplikuje jejich vyuziti. Si vem, kolik firem na trhu se zivi jen tim, ze poskytuji dotacni konzultace - ve finale i na to ty dotace v konecnem dusledku jdou. V systemu je prisatych spousta prizivniku a na skutecny ucel jde jen zlomek tech penez...

    Ale na druhou stranu to nakonec ve vysledku muze dopadnou tak Capak, kdy si ucelove udelas malou firmu jen na cerpani dotace. V case cerpani to nemas sanci realne zjistit, kdo za tim doopravdy stoji. A coz teprve, kdyz jeste klesne byrokracie kolem zakladani novych firem, jak slibuji Pirati :) To se tem bilejm konum bude prisavat na dotace jeste snaz ;)

    Ono totiz vymyslet to tak, aby to bylo obtizne zneuzitelne je v celku slozity problem. Jaky recept na to teda maji Pirati?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: tak jsou hodnoty jako demokracie, nebo to, že nemůžeš brát orgány komu tě napadne. Jsem rád, že jsou i v politice lidé co nehledí jen na to co kapne z jejich postoje, ale cti nějaké demokratické základy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: až na to, že dotace, na který se napojil Agrofert, jsou všude jinde mimo ČR vyhrazený menším farmám. Aby se právě nemuseli nechat koupit velkejma.

    Systém zemědělských dotací v EU lze jistě kritizovat, to ale neznamená, že nejde rozlišovat mezi jeho legitimním využíváním a zneužíváním.

    Je fakt, že městské elity po roce 1989 neměly pro venkov a regiony žádný jasný plán. A nebo k jeho realizaci docházelo moc pomalu. Babiš toho prostě zneužil.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: kdyby ten cas radsi venoval problemum Prahy... je hezky, ze si pomeruje prirozeni s Cinanama, ale z toho Praha zadnej benefit mit nebude. Treba muze kontrolovat to, co vyvadi Scheinherr a nevybruslovat z tech problemu tim, ze to je starost nekoho jinyho... s (vnitrni) dopravou ma Praha problemu vic nez dost a cinani za nej ty problemy resit fakt nepujdou :) Namatkou treba vyresit (sehnat) prachy na Dcko, doresit koordinaci uzavirek, sehnat prachy na MO... :-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    A ještě jedna zpráva ze světa, Čína dělá na Hřiba bububu
    Poškozujete vztahy mezi Českem a Čínou, vzkázal Peking primátorovi Prahy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...vani-vztahu-peking-primator-praha-zdenek-hrib.A190718_083654_zahranicni_baje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam