• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Peksa povede europarlamentní skupinu na podporu Tibetu
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/europarlamentni-skupinu-tibet-vede-peksa.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pirátský návrh Jakuba Michálka na zavedení klouzavého mandátu prošel do druhého čtení
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/piratsky-navrh-klouzaveho-mandatu.html
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    Mám ho jako zveřejnit znova nebo jak?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JPLABS: Piráti mi neplatí nic, protože do struktur typu MO (mediální odbor) nějak nemám potenciál se začlenit. Naopak Pirátům platím už 10 let členský příspěvek, i když vždycky váhám, jestli to není fakt pitomost. Médiím moc nerozumím, na televizi skoro nekoukám :-)

    Tady na NYXu je to tak příjemně v pozadí. NYX užívají řádově desítky tisíc lidí, většina ovšem na něco jiného, než kecání o politice. I přesto je podle mě zajímavé mít tady nějakou přítomnost a nějaký vliv. Ostatní strany vesměs ani moc nevědí, že nějaký NYX existuje (kdyby to věděl Babiš, nejspíš si tady zakládá falešné účty jako na Twitteru :-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    JPLABS:
    1. Preco by mal byt preboha xchaos medialny poradca?

    2. V reflexe si teda moc prace autor nedal (alebo naopak dal:). Problem s EU parlamentom je ten, ze tam plati ina legislativa, a neda sa tam aplikovat to iste ako v ceskej poslaneckej snemovni. (V praxi sa teda da zistit kolko beru pomerne jednoducho, su tam dohladatelne tabulkove platy, + jediny asistent co je zaroven aj clen strany svoj plat zverejnil)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    V kauze přezkumu senátní kandidatury Tomáše Tožičky je už 259 odevzdaných hlasů. Tedy řádově víc, než kolik hlasovalo v původní nezávazné anketě, nebo v následunícím podání členského podnětu. Tedy hodně lidí si dalo záležet, aby se projevilo až v tajné volbě a ne v diskuzi na fóru.

    Bude velmi zajimavé sledovat, jak toto hlasování dopadne. Budeme si na to muset počkat do pondělka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JPLABS: byla to určitá nadsázka. Jak sám konstatuješ, máte v týmu především excelentní matematiky. A to je právě svět sám pro sebe. Já obecně informatiku pokládám za vědu, stojící trochu stranou od matematiky, i když s ní sdílí některé nástroje. Podobnosti jsou i v tom, že matematik se může chtít distancovat od politiky... ale spočítat nějaké tabulky pro dělostřelce holt z podstaty věci umí (a dokonce to byla silná součást motivace pro rozvoj matematické analýzy, svého času)

    O programování by se dalo plácat donekonečna. Mě samozřejmě trochu mrzí, že jsem se na to vykašlal a skutečně to bude souviset s tím, že dýl to vydrží bavit ty, kteří skutečně mají nějaký základ pro tvorbu v té matematice, zatímco my ostatní nakonec skončíme u kupeckých počtů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JPLABS: myslím, že Piráti jsou součástí koalice na magistrátu, ale PRE 1!= magistrát
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tady se dá dobře projít, jaké připomínky k návrhům zákonů dělají poslanci za Piráty (credit: Danýsek :)
    Sněmovní tisk 580
    https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?t=580&o=8
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: to bych měl říct mýmu kolegovi, už mu táhne na 70, programuje v Erlangu a zatím si na něj nikdo nestěžoval, že mu to pomaleji myslí
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: bohužel znám takovýho programátora taky. Ono já přirovnávám programování k prostituci.. .prostitukty pronajímají svoje tělo, programátoři svůj mozek. Oboje je práce, se kterou se obvykle po 40ce tak nějak končí....

    Já jsem v životě pomáhal definovat celkem dost pracovních míst bez úplně pevně dané pracovní doby. Navíc mi přijde fér, když mají lidi jako odměnu za větší snahu získat víc volného času (pro mě osobně to je maximální motivace). Jenže být placený od úkolu s sebou nese potřebu, aby úkoly měly cca konstantní složitost a aby zaměstnavatel poskytoval cca konstantní přísun úkolů, o které zaměstnanci nějak "kooperativně soutěžej".
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Opravdu srovnavate Fidget spinner s praci na pase?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    LINKOS: Venkov byl pustošen primárně chybějící infrastrukturou (vlaky, dálnice, internet, kanalizace, čističky). Volný trh má tendenci k silné koncentraci ve městech, to víme dlouho, a nepodniklo se nic pro mírnění těchto negativních dopadů na venkov.

    Dalším ohromným problémem venkova je financování skrze dotační granty. Starosta na částečný úvazek bez personálu (typické pro menší obce) obvykle není schopen vyplnit žádost o dotaci - no a pak obec nemá kanalizaci. A nikam se neposouvá. Systém je teoreticky spravedlivý, ale zázemí malých obcí není dostatečné, aby mohlo efektivně soutěžit. Samozřejmě zde je na vině i sídelní struktura, která je velmi daleko od ideálu.

    Samozřejmě, že Zeman ani Babiš venkovu nepomohou. Pustoší ho dále jak mohou. Ale přesvědčili výraznou masu obyvatel, že tomu tak není. Agrofert je velký zaměstnavatel a to mnoha lidem stačí k dobrému pocitu. Lidé byli zvyklí na jistotu zaměstnaní a po revoluci ji nemají. Ve svém průměrném věku (50-65) se s takovou změnou příliš neumí vyrovnat.

    Rozhodně nechci hájit racionalitu této volby, ale chápu, kde se to v těch lidech bere. Problém je, že moc nejsou prostředky jak ty lidi zasáhnout protinázorem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEDRIGERN: muzu se zeptat jak tady byl 20 let pustosen venkov? A proc by mel nekdo mit dojem, ze to tahle parta napravi?
    Zeman sem odzcatku tlacil zahranicni investory, nikdo se nikdy neptal za kolik tam budou lidi delat. Bures zase svym podnikanim taky zrovna nejak neprospel
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GIOMIKY: ono to neni uplne jak tvrdis. Ano praci dochazi k treningu, ale praci mozku, delani monotoni prace, nezazivneho opisovani tabulek apod. tam rozhodne nepatri. Babicka co si sedne ke krizovce ve svem volnem case mozek trenuje mnohem vic nez vetsina lidi v praci.
    Zkraceni pracovni doby ma krom pozitivnich vlivu na soukromi zivot, taky pozitivni vliv na produktivitu, osobni pocity atd.
    Mame tu chlapika ktery travi v praci kazdy den tak 13-15 hodin denne. Do dvanacti te skoro ani nepozdravi, protoze je uplne vystavenej, netusim co u toho pocitace dela, ale to co od nej potrebujem zasadne nestiha. Musi vypit nekolik kafi aby mohl fungovat. Samozrejme asi nekteri oceni, ze se tak obetuje a atd. ale prace moc neudela...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GIOMIKY: Ruční práce != Práce rukama.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CAIDEL:
    Jak působí ruční práce na váš mozek - Mindtrix
    https://mindtrix.cz/portfolio/jak-pusobi-rucni-prace-na-vas-mozek/
    Ruční práce pozitivně ovlivňují náš mozek. Aktivují v něm například systém odměn, který dokáže zařídit, že se cítíme dobře. To znamená, že mohou pomoci lidem, kteří trpí úzkostí, depresí nebo chronickými bolestmi. Také aktivují parasympatický nervový systém, čímž zmírňují stres a jeho dopady na naše zdraví. Navíc celkově chrání mozek před stárnutím a zlepšují jeho kognitivní funkce (kognitivní funkce zahrnují např. paměť, pozornost, řeč, rychlost myšlení a schopnost pochopení informací). Snižují riziko demence.

    A z čeho ten koníček budou platit? Furt je to o tom, že když nebude práce, nebudou peníze.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GIOMIKY: Můžeš zkusit vykládat u lidí co pracují v manuálních profesích třeba někde u pásu v továrně. Ti by třeba měli čas najít si nějaký pěkný koníček co by jim myšlení procvičil víc než práce (která to nedělá vůbec).
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SPIKE411: Práce šlechtí. Četl jsem rozhovor s jením uznávaným neurochirurgem. V práci dochází k tréninku mozku. Bez práce krní. Je dobré zaměstnávat hlavu tak na 80%.
    Myslím, že u všech bude platit, že se budou flákat a nudit. A vymejšlet blbosti. To dá rozum.
    Bez práce nejsou koláče. Pochybuju, že když firmy budou platit za neodvedenou práci. Jako zdá se to všechno úžasný. Když nepracuješ více dnů v týdnu, budeš dostávat setjně peněz. Ale to je blbost. Firmy dříve nebo později zaplatí jenom to, co člověk odpracoval. Anebo poletí inflace.
    Prostě chápu, že je lákavé nechat občany flákat. A s nástupem automatizace asi nic jiného nezbyde. Jenom říkám, že osobně to nevidím jako společensky pozitivní jev.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GIOMIKY: Co má placení společného se zakrňováním mozku?
    Jsi si jistý, že nepotřebuješ lépe placenou práci?

    GIOMIKY: Ty zas zřejmě vycházíš z mylného předpokladu, že každé zaměstnání je obecně nějak duševně povznášející nebo intelektuálně obohacující.

    O všech lidech tu snad nic nepadlo, dokud jsi nepřišel s generalizací, že lidem, kteří budou trávit méně času v zaměstnání, zakrní mozky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam