KRAMERIUS: nemám rád slovo "ekologisti" a ostatně je mi to jedno, protože pokud bych měl být pragmatický, česká veřejnost je velice projaderná.
Jde prostě o myšlenku, že postavit celou síť závislou na několika málo nenahraditelných zdrojích (no dobře, plyn...) a generovat tuny a tuny jaderného odpadu, který musíme věčně skladovat na svém území (nikoho ho nechce) mi nepřijde nijak zvlášť sexy, byť třeba emise ČR by to diskutabilně snížilo (protože emise těžby, přepracování, dopravy a skladování odpadu nevím, jak moc se započítávají).
Ale na druhou stranu, uznávám, že udržení jaderného know-how je hodnota sama o sobě, protože existují speciální případy, kdy se jaderná energie může ukázat jako jediná možná. Menší zdroje mají taky menší riziko tzv. meltdown, než velké zdroje nad 1 GW, u kterých je tlak na max. ekonomickou efektivitu.
ale kdybych mluvil za sebe a ne za to, co mají Piráti v programu, tak ty prostředky diverzifikuju, aby do rozvoje akumulace šlo minimálně tolik, co do rozvoje jádra (tedy na každý ten malý modulární zdroj by se stavěla akumulační kapacita o nějaké srovnatelné kapacitě - viz ten můj návrh aby ČR byla schopná cca v čase odstoupení od uhlí akumulovat 1 TWh z OZE...)