• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PJGEPR: ad koalice se Spolu: no tak nějak tiše nevysloveně to podle mě předpokládají obě strany. A podle mě "OMG Piráti" z řad ODS zní o hodně hlasitěji, než očekávatelné obdobné "OMG ODS" z řad Pirátů. (ostatní 3 strany ve hře spolu více či méně koalovaly už někdy v minulosti a ehm, pokud by to chtěly popřít, tak to dělají dodnes...)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    PJGEPR: Povolební spolupráce je vždy dost věštění. Možná budeme spolupracovat jak doposud v opozici, protože extrémisté naberou hlasy na zcela nesmyslných opatřeních. Dalším aspektem je poměr sil. Za mě je nejpříhodnější scénář koalice PirStan+TOP+Lidovci, ale to by musel být dost specifický výsledek. U ODS se ani neví kdo bude jejich reálný lídr.

    Vyjednávání se upraví v povolební strategii. Hodně teď dáváme důraz na přípravu zákonů, které prohlásíme za nezbytné pro vznik koalice. Tedy aby mantinely byly určeny bez ohledu na stav koalice.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    NECROMAN: já se pídil, ale po něčem jiném ;)
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: amen, proto se tomu tak dlouho cukal.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    ASHLEY:
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/Vlada-porusila-slib-projednala-jiny-zakon.html
    https://za5dvanact.pirati.cz/ - sekce 4

    Pandemický zákon vyžaduje zdůvodnění opatření, nedává totální libovůli u veřejných zakázek apod. Nouzový stav byl a je stavěn na přechodnou dobu max několika týdnů, nebo válku. Nikoliv na dlouhodobou překážku v běžném fungování společnosti.
    ASHLEY
    ASHLEY --- ---
    KEDRIGERN: Mají někde i podrobněji rozepsáno, proč je pandemický zákon dobro a proč pro něj hlasovali? To bych si opravdu rád přečetl.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Z mého FB:

    ⚠️Situace je opravdu vážná a máme nová pravidla. Prosím, chovejme se opatrně a zodpovědně, nestýkejme se s přiliš mnoho lidmi a choďme na testování. Ag testy jsou každé 3 dny zdarma.
    Nová pravidla shrnul iRozhlas: https://www.irozhlas.cz/.../zive-vlada-koronavirus-v...

    Pozitivní zprávou je, že se podařilo schválit pandemický zákon (a prezident ho obratem podepsal), který je mnohem šetrnější než nouzový stav. Samozřejmě tento zákon jsme měli mít někdy od léta.
    A teď, jak to probíhalo: Vláda opět rezignovala na přípravu, plánování či podklady. Chybí například zdůvodnění opatření (čeho přesně tím dosáhneme). Zavádí se opatření, která nejsou relevantní a největší ohniska se ignorují. Babišova vláda to opravdu nezvládá (koneckonců opět chtějí vyměnit ministra zdravotnictví).

    Co s tím?

    Všebecně se ví, že:

    - zdravotnictví je zcela na hraně kapacit
    - trasování vůbec nefunguje (člověk pracující v hale s vícečlennou rodinou v domácnosti nahlasí, že se za 3 dny s nikým nesetkal a hygiena to nechá být)
    - nákaza se šíří ve fabrikách a obdobných provozech
    - některá opatření, jako jsou zákazy vycházek do přirody, mají pramalý vliv na šíření epidemie, zato velmi negativní na psychiku jednotlivců

    Je tedy třeba:

    ▶️ Jednat o omezení kontaktů ve fabrikách. Je jasné, že se nemohou všechny zastavit, ale zároveň se ukazuje, že v mnohých není ani snaha omezit kontakty. Viz například rozhovor s ředitelem Madety.
    ▶️ Očkovat. Vakcíny máme, stačilo by komunikovat, dodržovat dohody a být flexibilní. Namísto toho se premiér s hejtmany přetahuje o klíčová data.
    ▶️ Posilovat důvěru občanů ve vládní opatření. Trpělivě vysvětlovat, jít příkladem a zbytečně nic nezakazovat.
    ▶️ Kompenzovat lidem i firmám ztráty
    ▶️ Vojáky a polististy nevyužívat na hlídaní okresů, ale na opatření která pomohou. Zavírat okresy má cenu, když v daném okresu je ohnisko. Jenže dnes je ohnisko celá ČR.

    Možnosti sněmovny

    - Dohodnout se s vládou: S vládou by to asi nebylo tak těžké. Jednání s lidmi jako Blatný, Petříček, Zaorálek a dokonce i s Hamáčkem není nic problematického. Avšak kdykoliv se něco dohodne, tak přijde deus ex machina v podobě premiéra a řekne, že to chce jinak. Premiér sám je notoricky neochotný účastnit se dialogu (viz třeba svědectví odboráře Středuly). Do toho tam neustále probublávají zájmy jednotlivých představitelů. Situaci ještě komplikuji někteří poslanci popírající covid a neochotní se dohodnout na čemkoliv.
    - Vyslovit nedůvěru vládě: Tento institut počítá se součinností prezidenta. Toho prezidenta, který řekl, že je ochotný po volbách ignorovat nejsilnější koalice a radši vládu svěřit hnutí ANO. Stejně tak se podívejte na jeho dnešní výroky.
    - Usnesení sněmovny: Sněmovna kontroluje vládu, avšak nemůže za ní rozhodovat. Může tedy odhlasovat usnesení, avšak již ho nemá jak vymáhat. To prostě proto, že za ultimátní zpětnou vazbu se bere nedůvěra vládě. Usnesení jsme prosadili například na podzim, kdy jsme vládě dali jasné mantinely" https://www.profant.eu/.../pirati-dali-vlade-jasne...
    - Rozpuštění sněmovny a předčasné volby: Tato možnost je ve volebním roce sama o sobě těžko použitelná. Nicméně teď je to ještě náročnější. Máme zneplatněnou část volebního zákona. Nemohli bychom tedy volby provést.
    - Hlasování o nouzovém stavu: Rozpočet a hlasování o nouzovém stavu jsou jediná místa, kde Vláda potřebuje sněmovnu. Rozpočet s astronomickou sekerou prošel hlasy ANO, ČSSD a KSČM. Čili zbývá jen nouzový stav. Pokaždé se snažíme vyjednávat, avšak je nám dáváno najevo, že je to jen pro media. Že nemají zájem se dohodnout. A tak jsme opakovaně nemohli podpořit nouzový stav, i když jsme přesvědčeni, že situace je vážná, avšak ČR potřebuje jiná opatření. Poslední hlasování o NZ: https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=75461


    Perličky ze sněmovny

    Izolačka: Příspěvek až 370 Kč denně lidem v karanténě. Nikdo s tím nemá problém, ve sněmovně se projednává ve zrychleném řízení.

    1️⃣ ČSSD se rozhodne přidat legislativní přílepek, který poškodí například lidi v exekuci.
    2️⃣ Senát tento přílepek opraví a vrátí věc Poslanecké sněmovně.
    3️⃣ Opoziční strany deklarují, že chtějí senátní verzi.
    4️⃣ Hlasy opozičních stran nestačí k prohlasování senátní verze.
    5️⃣ Ministryně Maláčová si však neověřila vlastní koaliční hlasy a následně neprochází ani verze původní, protože 3 poslanci ANO návrh nepodporují.
    6️⃣ ČSSD se snaží věc hodit na opozici, která věc dvakrát podpořila a požádala jen o to, aby tam nebyl přílepek.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEB: Jde. Jedná se o žalobu, kterou předložil senátor Václav Láska. Piráti hlasovali PRO, ale většina sněmovny byla proti.
    AMSTERDAM
    AMSTERDAM --- ---
    KEB:
    CAIDEL:
    Rozumim. A neni tohle prave ten omyl? Protoze ten Zeman ty veci stejne prosazuje, jenom skryte. Tak at je to videt, tedy je to nejak pod kontrolou a na ocich.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KEB: Dukovany jsou asi jediná reálná obava. ODL je no-issue, tam se nedá spáchat nic závaženého. Slíbíš Miloušovi cokoli, Milouš zmizí a ty se za rok budeš tvářit, že se nic nestalo a nulová škoda. Mezitím se ani nekopne do země. Ale debilní špatně průstřelná smlouva na Dukovany z které bys musel platit v případě rušení citelné penále, to je jiná.
    KEB
    KEB --- ---
    AMSTERDAM: já se faktoru Milošek bojím víc než téhle vlády. Pořád jsou ve hře Dukovany a kanál ODL a to jsou finanční provary kosmické velikosti s přesahem na x let. Takhle stačí vydržet do řijna. Jo mimochodem nemáme platný volební zákon, úřednická vláda ho bude kvůli Milošovi zcela jistě sabotovat a volby se posunou bůhví na kdy. Na to je potřeba taky myslet!
    AMSTERDAM
    AMSTERDAM --- ---
    CAIDEL:
    Chapu tento uhel pohledu. Ale svou uvahu myslim jinak.

    Ne tak, ze “ja budu ted premier”, ale “pojdme si nahlas rici, ze tato vlada nema vetsinu ve snemovne a Ja tady pan Fiala jsme ochotni podporit a ucastnit se na preklenovaci vlade do voleb a vyvolame hlasovani o neduvere vlade”.

    Kdyz to hlaosvani nedopadne, a Babis to ustoji, je aspon jasne, ze to Bartos ( s Fialou, pripadne jinymi ), mysli vazne a jsou ochotni si na svoje triko vzit tu zodpovednost a se to nejsou jenom opozicni zvanilove. A kdyz uz nic, toto povede k vyssim preferencim.

    A kdyz to hlasovani dopadne, bude to na Zemanovi, ale to uz je Zemanova zodpovednost.
    - podrzel-li by Babise, Babis musi nutne prohrat volby, protoze to bude neshopny premier co vsechno domrdal a do cile se dobelhal na berlich pucenych od Zemana.
    - udelal by Zeman nejakou urednickou vladu, nemuze byt takova vlada horsi nez ta soucasna. Podle mne to nejde. Nic nemuze uz byt horsi, nez toto, protoze tady fakticky zadna vlada neni.

    Podle me neni co ztratit.

    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    AMSTERDAM: Teď asi nevím co myslíš postojem. Já to chápu tak, že začneš tím, že shodíš vládu, což je v tuhle chvíli hodně diskutabilní akce... a pak následuje bod 1) a tedy to celé k ničemu nebylo. A IMO by to v téhle podobě (shodíš vládu a nic z toho nemáš) určitě žádné body u potenciálního elektorátu nepřineslo. Naopak.
    AMSTERDAM
    AMSTERDAM --- ---
    CAIDEL: nejsme v rozporu, shodujeme se. tedy bod 1) Zeman.

    Co mne ovsem vrta hlavou, je otazka, proc by to za ten postoj nestalo uz ted...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    LOPIK: To by mě zajímalo, na čem tenhle svůj dojem stavíš.

    Já ten svůj stavím na tom, že Zeman už dopředu oznámil, že po podzimních parlamentních volbách pověří sestavením vlády předsedu nejsilnější strany (čti Babiše), ne předsedu nejsilnější koalice (zřejmě Bartoš) a to i v případě, že koalice volby vyhraje a ANO bude až druhé.

    A když tedy Zeman bude obcházet Bartoše i po příštích volbách, nevidím žádný důvod, proč by ho neměl obcházet už teď.

    Babiše Zeman částečně ovládá, proto ho jmenovat bude. Rád bych si myslel, že Bartoše v tuto chvíli nijak neovládá, proto ho jmenovat nebude.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Zeman je to nejmenší, když by měl Bartoš podporu, tak věřím že by ho Zeman jmenoval, problém je víc to, že piráti mají 22 poslanců z dvouset..
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    AMSTERDAM: Čistě technicky by se nic takového nikdy nestalo. Vládu by shodit asi šlo, ale nevidím scénář ve kterém by přes Zemana prošel Bartoš do překlenovací vlády.
    KEB
    KEB --- ---
    TLOUDEV: taky bych řekl že Milošek a hradni junta se třesou na úřednickou vládu. To by pro ne bylo hotové Eldorádo, moci nakupovat bez výběrek atd.

    Takže z toho pro mne vyplývá, že jsme jako republika v hajzlu...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    PJGEPR: základní dokument je koaliční smlouva, která specifikuje společné programové priority do voleb a následnou povolební spolupráci. Pokud vím, tak není nikde specifikován konkrétní plán, jak koalovat se Spolu. Zmiňovaná smlouva je napsaná dostatečně obecně a předpokládá snahu spolupracovat při sestavování vlády s jakoukoliv demokratickou stranou či koalicí, se kterou budou programové shody a cíle.
    Piráti schválili finálně koaliční smlouvu se STAN. Do sněmovních voleb jdou společně
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/79-procent-piratu-odsouhlasila-koalici-se-stan.html
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AMSTERDAM: nejsem stranik, tedy me ber s rezervou. Nicmene jako volic (buu) si dovedu predstavit tech kecu o legitimite nezvolene vlady (coz by vlada Mlhosovejch "odborniku" byla zrovna tak), a presne by do toho IMHO Mlha hazel vidle, kudy by to jen slo - ze stejnych duvodu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam