MACSKA: opět nevím jestli mluvíš o Praze :-) já napovím, že nebudu rozhodně kroužkovat první 4 ženy na kandidátce, bez nějakého výběru.
ZUZKAOU ve VV radí kroužkovat Olgu; i když je extrémně nepravděpodobné, že by byla přeskákána (protože by asi 8 lidí muselo mít jednak víc preferenčních hlasů, než ona, jendak víc jak 5% voličů a v Praze bude 5% z těch 35-40% odevzdanxých hlasů strašná hromada, i nad rámec obvyklých desítek tisíc u silných osobností (s VŠ tituly).
Je to legrační, ale i když vznik koalic kroužkovacím soubojům nahrává, tak samozřejmě snižuje šanci, že opravdu někdo těch 5% hlasů přitáhne. Je to paradoxní, ale nezávislejší kandidáti mají daleko větší šance strhnout a zaujmout na kandidátkách menších alternativních stran, protože u nich je ta hranice, od které se kroužky berou v úvahu, logicky nižší než u populárních stran.
Pro mě osobně je tohle takový legrační paradox, protože jsem do politiky chtěl spíš jako nezávislá osobnost, než jako favorit stranického vedení, k čemuž je vhodná strana přes 5%, ale ne moc přes 5%. Nicméně, 5% preferenčních hlasů jsem myslím nedosahoval ani v době, kdy Piráti měli pod 5% celkově :-)) Disclaimer: Letos nekandiduju. S mechanismem primárních voleb kandidátních listin se smiřuju, ale postupem času se samozřejmě členská základna bude formovat z příznivců silných kandidátů. Nicméně podle mě je to dobře - strana s podporou voličů jako mají Piráti by podle mě členů měla mít odadem kolem 10 000 (představme si, že aspoň 100 000 politicky organizovaných lidí je minimem pro fungující desetimilionovou zastupitelskou demokracii, protože víc jak 100 reálných lidí dokáže ve své sociální síti udržet málokdo)