• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    MONCIC
    MONCIC --- ---
    nemuzeme si dovolit porusit koal smlouvu
    1) nedostanem od STAN ani halir za financni vyrovnani za volby = konec partaje
    2) sami o sobe rikame, ze my ze dohody dodrzujeme, paklize ji nedodrzime, uz nas nikdy nikdo nezvoli
    3) 4 roky v opozici s ANO a SPD = smrt
    FRANZIMOORE
    FRANZIMOORE --- ---
    OTZ: já se nalodím dnes :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    CAIDEL: Pokud jedna strana odstoupí od dohody, druhá není ničím vázaná v dohodě pokračovat. STAN dohodu porušil, je naprosto v pořádku odpovědět analogicky (a náležitě svůj krok vysvětlit).
    Takže motiv jít do vlády, který se jmenuje "morálka nebo dané slovo", se dá škrtnout. Ty ostatní jsou otázka.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SHPAGIN: Z čistě strategického hlediska je nejproblematičtější co můžeš udělat do vlády nejít. Dohody byly uzavřeny, věci byly slíbeny, slovo bylo dáno. Porušit ho kvůli pocitu jisté uražené menšiny že by ve vládě být neměli je prasárna nejstrašnějšího kalibru (a o těch co to navrhují to neříká nic moc pěkného).

    Zamyslet se nad tím, jak se do téhle situace došlo, jak to řešit příště aby se do takové situace strana třeba nedostala. Prosím, žádný problém. Ale navrhovat aby se sralo na dohody, s tím je potřeba se jít vycpat.
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    Jít do vlády, to už je slušný stockholmský syndrom.
    Z čistě strategického hlediska je to rovněž problematické, viz zelení ve vládě ODS - dodnes se z toho nedostali.
    Ostatně jako každá levice, co se spojí s pravicí. ČSSD začala jít do kopru v momentě, kdy začala koketovat se středovou politikou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RESURRECTION: viděl bych to taky tak. Zkusit to, a pokud se objeví nepřekonatelný problém, podat demisi (v podsatě místo toho, kdo by ji v civilizované společnosti měl podat sám).

    V podstatě obě možnosti jsou teď špatně: porušit koaliční smlouvu bude vnímáno jako problém, ale jít do vlády spíš v roli rukojmích, než plnohodnotných koaliičních partnerů je taky risk.
    KEB
    KEB --- ---
    CAIDEL: Přesně tak, situace ČSSD a pirátů je jiná, nebo může být jiná.


    RAHUF: já si myslím, že benefit být ve vládě může být vyšší než benefit z nebýt ve vládě. Nicméně souhlasím, že neušpinit si ruce bude těžké.

    Celkově to bude tanec mezi vejci
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RAHUF: No, jakkoli je samozřejmě možné Piráty v koalici pohodlně přehlasovat, tím spíš je dobré v té koalici být, proti věcem hlasitě protestovat a klidně se nechávat přehlasovat. V opozici by je totiž přehlasovali úplně stejně, ale úplně by odpadla ta šance alespoň někdy něco prosadit nebo zkorigovat nebo to, že by se s nimi o věcech vůbec někdo bavil. V opozici by se s nimi nebavil nikdo, jako se nikdo nebude bavit s Okamurou.

    A ČSSD rozhodně nezkoušela být ve vládě a kritizovat jí. To zkoušeli leda těsně před volbami nebo se tak spíš snažili tvářit, ale jinak celou dobu konformně drželi hubu a krok (což je rozhodně špatný přístup).
    RESURRECTION
    RESURRECTION --- ---
    Pirati by meli jit do vlady a tim dodrzet koalicni smlouvu, jakkoliv ji koalicni partner flagrantne porusoval a bude porusovat. Az se za pul roku ukaze, ze se kleptomani z ODS nedokazou udrzet, tak z vlady ostentativne vystoupi a budou az do dalsich voleb v opozici. Sit do navrhu jako skolny, priplatky u lekare apod. asocialnosti, ktere uz ted zni treba z TOPky, stejne jako do zlodejin ODS, ktery nevyhnutelne vystridaj ty Babisovo. Proste dat jim benefit of the doubt a pak se zaridit podle jich cinu.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    KEB: Já bych teda na místě Pirátů byl taky s vladnutím spíš opatrný. Kdyby Piráti dostali dvě ministerská křesla, jak zaznělo, bylo by to pro rozhodně super (zvlášť MPSV), ale pořád to na svoje háčky.

    Být ve vládě reálně znamená být podepsaný pod vším, co ta vláda udělá. Tahle vláda bude muset mj. řešit rostoucí státní dluh a začínající ekonomickou krizi, a protože to bude vláda, ve které bude dominantní ODS, dost pravděpodobně to bude řešit způsobem, se kterým by mohlo mít progresivnější a sociálně citlivější Piráti a jejich voliči problém. A protože ostatní vládní strany budou mít i bez Pirátů pohodlnoi většinu, prohlasují si co chtějí, ať se to Pirátům bude líbit nebo ne.
    Tohle by se dalo řešit za předpokladu, že by Piráti donutili hlasovat STAN podle stranických linií (resp. v tomhle případě podle linií předvolebních koalic), ale otázka je jak moc je to reálné a pokud ano, jak dlouho to vydrží.

    Taky není úplně realistická představa, že je možné ve vládě sedět a zároveň ji kritizovat. To už tohle období zkoušela ČSSD, a jediný výsledek byl, že byla všem pro smích.

    Naopak pokud by se Piráti rozhodli jít do koalice, mohli by dost těžit z toho, že budou jediná demokratická opoziční strana - už jen kvůli tomu, že spoustě medií se nebude úplně chtít ptát se na názor Babiše nebo Okamury, a zrovna Piráti ukázali, že jim práce v opozici jde fakt dobře. Navíc budou mít možnost vychytávat protestní hlasy (které se najdou u každé vlády, a zrovna tahle vláda bude mít problémů docela dost), které jinak půjdou ANO a SPD.

    Chápu ducha národní fronty a radost z toho, že jsme konečně porazili Babiše, ale oni si lidé velmi brzy připomenou, že politika není jen "Všichni proti Babišovi".
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    KEB: z diskuze pod článkem:

    Bohužel se to samé dělo i v sousedním Ústeckém kraji. Například pan Linhart, senátor za STAN, těsně před volbami zveřejnil na své FB stránce scan svého volebního lístku, kde zakroužkoval kandidáty STAN a totéž doporučoval i voličům Pir/STAN. Piráti ho přitom vloni podpořili v senátních volbách, když proti němu nepostavili protikandidáta a hlasovali pro něj.

    ...Linhart, hochštapler od nás z Krásné Lípy...
    btw podle onoho článku bylo v koaliční smlouvě explicitně uvedeno, že nikdo nesmí nabádat k preferenčním hlasům. To si jako podobné Linharty necháte líbit? Bych se s nimi soudil.
    KEB
    KEB --- ---
    Nic co by tu už nezaznělo, ale

    Blog: Jak Starostové podrazili Piráty
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/blog-jak-starostove-podrazili-piraty-177603
    KEB
    KEB --- ---
    SHPAGIN: to mi připomíná kámoše co kdysi volil stan

    Tak já je volím, abych nemusel volit ODS a top 09 a ten hajzl Gazdík s ním jde do holportu, že jsem ten lístek radši nesplachl do hajzlu
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    SHPAGIN: pardon, byli
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    A druhá rovina je spíš ideologická - jak je možné jít do koalice s přímým ideologickým protipólem. Bartoš už snad docela pamatuje, mohl vědět, že topka byla ODS B, vymysleli ji Topolánek s Kalouskem jako patrně nejgeniálnější polistopadový projekt; a že starostové byly zase spojitá nádoba s topkou (popř. s KDU), čili s celým tímto konzervativně-postmafiánským humusem...
    Nechápu.
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    XCHAOS: Díky za odpověď. Tu velkou vyjednávací sílu by vám to ovšem dalo, pokud byste šli do voleb samostatně. Pak byste byli pány situace, "jazýčkem na vahách", jak říkají média. Protože těch 10 % byste určitě dostali.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHPAGIN: pokud by naši poslanci byli nezbytní pro vytvoření 101, což se bralo jako dané, tak by nám to dalo značnou vyjednávací sílu. Takhle "do počtu" je to skutečně problematické... akorát to je šance být někým, na koho se hodí průsery, i když zejména ze začátku v téhle složituaci, fakticky ústavní krizi, kdy prezident vítězství koalice Spolu fakticky neuznává, zřejmě bude vhodné mít co největší parlamentní většinu a ne o jeden hlas....

    Je to dost složité... v podstatě obě varianty, jít do vlády i nejíjt, jsou v téhle konstelaci špatně. Všichni čekali těsnější vítězství a to, že budeme potřeba.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    NIEKT0: Po bitvě je každý generál. možná se za ty prachy mohli zapojit normální lidi. Tak jako u nás. Máš barák a pozemek ? Dáme ti plakát a litr a ty vyvěs z koalice koho chceš na svůj pozemek - auto.
    Hrozně dlouho se na zulipu řešili nanuky - nakonec se koupili dodávky s mrazákama...v půlce kampaně o prázdninách bylo mnoho hlasů, že kampaň je namstná neslaná...reakce na tyto hlasy nebyla adekvátní
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Minulou kampaň STAN si ani nepamatuju, což o něčem taky svědčí.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Tu agenturu doporucil stanaci, a bola to tragedia. Ale zdaleka to nebol jediny problem kampane, skor uz symptom. Ferjencik je uz dole, tak snad dojde aj k dalsej sebareflexii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam