• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JVMLOK: Chcípni, nácku.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    DOCKINEZ: Je velkej rozdíl mezi politickým názorem a náboženstvím. u nás naštěstí tyhhle dvě věci už nějakou dobu odlouíčené jsou, takže si ty svoje černoprdelnické kecy strč do prdele a padej za svejma katolickejma kamarádama znásilňovat ty zbývající děti, který se stihly narodit.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    QZUZKA: Je rozdíl mezi kritikou a dezinformací.

    To bys měla vědět.
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    DOCKINEZ: dokud to budou dělat, bude jim do toho kecat, kritizovat a vykládat je každej. Se stim smiř.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    QZUZKA: Svoje pravidla se snaží aplikovat na ostatní lidi bez výjimky každej. Včetně Pirátů.

    A je to tak správně, dokud se tak děje v rámci demokratické soutěže ideí.

    To je demokracie, se stim smiř.
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    DOCKINEZ: až se papeženci přestanou snažit svoje pravidla aplikovat na ostatní lidi, začne to být legit požadavek. Možná by stálo za to začít tím, že přestanou kecat do toho, kdo se s kým smí státně sezdat a přestanou omezovat právo lidí rozhodovat o svém těle kvůli schrodingerovské duši.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: minimálně jsem na to narazil jako na určitý vnitřní paradox "ultrakonzervativních" proudů, které mají ten problém, že to co hlásají, není žádná snaha zakonzervovat nějakou dávnou a neměnnou tradici, ale jednoduše kreativně reagují na nějaké soudobé jevy.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GAARQ: šlo o tvrzení "mrtvě narozené dítě současně katolická církev odmítá pokřtít nebo pohřbít", což je přinejlepším zavádějící.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    DOCKINEZ: nepokřtěné děti nebyly obvykle pohřbívány do posvěcené půdy. vztah katolické církve k nepokřtěným, tj. většinou mrtvě narozeným, dětem začal v detailu řešit až druhý vatikánský koncil. ps. nejsem katolík, ale umim používat gúgl ;-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Prostě tomu nerozumíš a jen tak plácáš pátý přes devátý, OK. Tuhle potřebu nekatolíků řešit nás papežence nechápu. Nejsi z Brna? To by hodně vysvětlovalo.

    Ad druhá věc - jako autorita (i "autorita") v té či oné věci vystupuje kdekdo od katolíků přes ateisty až třeba po marxisty. To je holt demokracie a pluralismus. A nejde o chybu, ale o fíčuru.

    Za mne super. Veškerý alternativy jsou jenom horší.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: zdroj: jedna paní povídala. expert na tradice nejsem, ale není to tak dávno - řádově třeba 100 a něco let? - co by na jeden a ten samý hřbitov nešlo pohřbít ani katolíka a evangelíka vedle sebe. tedy určité problémy s nekřtěn'átky mi nepřijdou zcela nepravděpodobné.

    podstatná část mého sdělení se týká toho, že zkrátka aplikovat zdánlivě "tradiční hodnoty" na novodobý jev je ve své podstatě podvod. Může to být tak, že nějaké vnímání etičnosti vychýlí z různých důvodů a pod tlakem různých situací jedním nebo druhým směrem: co mi ale přijd pochybné, je vystupovat jako tradiční autorita v rámci nějakého novodobého jevu, u kterého ta tradice v první řadě vůbec neexistuje.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Proč by nešlo "nekřtěnou mrtvolu pohřbít na hřbitov"?

    Opět - zdroj?

    Ty seš nějakej odborník na kanonický právo nebo odkud čerpáš?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: a nekřtěnou mrtvolu nejde pohřbít na hřbitov, jasně. jenže je v tom vnitřní rozpor: je teda nenarozený dítě člověk, nebo není? evidentně dlouholetá praxe byla mrtvě narozené děti za plnohodnotné lidské bytosti nepovažovat, což v podstatě odpovídalo psychologickým potřebám celých generací před nástupem moderní medicíny. Prostě hodit to za hlavu, zapomenout - žádný hrobečky. Duše v tomto pojetí vstupuje do těla s prvním nádechem, dá se říct...

    Nicméně pro-life fundamendalisté evidentně tuto letitou praxi ignorují, a snaží se prohlásit za lidskou bytost něco, co za ní ani podle tradičních zvyklostí církve nebylo nikdy považováno. Sice chápu motivacii - dotýkajíj se jistého mystéria momentu vzniku člověka jako samostatné bytosti, který je mlhavě definovaný, okrajově to souvisí s některými vypjatými krajními polohami genderu a sexu, jako je na jedné straně znásilnění, na druhé sex pro zábavu - a obecně jde o cosi, co se dotýká tématu nějaké sociální soudržnosti skrze sdílená pravidla a kmenová tabu, což je myšlenka, na které nakonec jakákoliv církev nebo sekta stojí a padá. (v neposlední řadě tradiční komunity tak nějak mají obecně tendenci fungovat pro-populačně, protože v rámci evoluce zkrátka přežije ta komunita, která se víc namnoží)

    Proč k tomu dospěli, tedy jistou vnější logiku má - nemá to ale velkou logiku z hlediska historie církve, která naprostou většinu své existence čelila naprosto jiným typům traumatů - tedy spíše samovolné potraty, velká rizika úmrtí dětí i rodiček při porodech, apod. Jakákoliv moderní doktrína v tomhle směru každopádně řeší soudobou reakci na soudobý jev a nevím, proč neupozornit na to, že ta doktrína může být i v rozporu s jinými existujícími tradicemi církve, které moment skutečného přijetí narozeného dítěte do lidské (v tomto případě církevní) pospolitosti definují jinak.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    DOCKINEZ: já mrtvolu kldině pokřtím
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Jinak ofc mrtvýho člověka nelze pokřtít. Nechápu, co ti na tom přijde zvláštního. Mrtvolu ti nepokřtí nikdo, nejen katolíci ty vole.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: "mrtvě narozené dítě současně katolická církev odmítá pokřtít nebo pohřbít"

    Sounds like bullshit but OK... zdroj?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: pozoruhodné je, že mrtvě narozené dítě současně katolická církev odmítá pokřtít nebo pohřbít.... sami jsou v tomto nekonzistentní, resp. jejich staletá politika byla konzistentní s realitou toho, jak bylo zřejmě psychologicky i společensky prospěšné, aby to rodiče vnímali - ale novodobý fenomén v rychle se měnící době prostě vůbec nebyli schopni pojmout.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Bartoš: Stát vám jako „realitka“ začne pronajímat váš byt - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-co-s-bytem-sverte-ho-obci-najde-si-najemnika-a-vam-bude-platit-rika-bartos-202010

    sem si pucil odvedle...
    To se celkem povedlo :)
    KEB
    KEB --- ---
    Dobře Ivan, ale málo, tohle chce víc nahlas!

    „Důvody k potratu jsou směšné“. V centru Prahy se střetly opoziční světy - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-duvody-k-potratu-jsou-smesne-v-centru-prahy-se-stretly-opozicni-svety-200456
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam