• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Bych se rád zeptal kolik let pracuje s umělou inteligencí tenhle pirát???????
    Naopak spokojený je s výsledkem místopředseda EP Marcel Kolaja (Piráti). „Přes odpor konzervativců se nám do kompromisu podařilo dostat například zákaz systémů AI na rozpoznávání obličejů v reálném čase, zákaz systémů sociálního kreditu nebo zaražení tzv. e-proctoringu do kategorie vysoce rizikových technologií,“ uvedl český europoslanec.
    ChatGPT bude mít nové povinnosti. Europoslanci se shodli na regulaci AI | e15.cz
    https://www.e15.cz/byznys/technologie-a-media/europoslanci-se-shodli-na-pravidlech-pro-umelou-inteligenci-chatgpt-bude-mit-nove-povinnosti-1398168

    větší kretenizmus z lidskýho strachu snad ani nejde vydestilovat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN:
    NECROMAN: jako v zásadě... kdyby se to udělalo nějak správně, má to potenciál snížit fluktuaci nájemníků kvůli neustálému růstu nájmů... (a stěhováci nebudou mít co žrát!)
    JORIM
    JORIM --- ---
    Notywoe...

    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Desetinásobná daň by podle odborníků dostala na trh prázdné byty - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-reality-desetinasobna-dan-by-podle-odborniku-dostala-na-trh-prazdne-byty-229785
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: možnosti jak vybrat více na dani z nemovitostí tu jsou, stačí se inspirovat u zemí, kde toto již funguje. A že by se někteří lidé fiktivně hlásili do prázdných bytů, to není důvod to nezavádět.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: prokazovalo by se to blbě, každej by si to napsal na někoho z rodiny, nebo někoho uplatil, aby se tam napsal, ale fakticky by tam nežil (pronájem za hubičku, ale podmíněný třeba ústní dohodou, že pracuje na druhém konci republiky a ani se tam ukázat nemůže... prostě tenhle národ dokáže najít byrokratickou kličku kolem čehokoliv...)

    Myslím stačilo začít tím, jak někdo vyhrabal, že ty obří logistický centra platěj menší daně, než kdyby to byla zemědělská půda. Nebo jiný absurdity, např. jsem se bavil s jednou paní, která vlastní domek na Pohořelci na Hradčanech a ta si stěžovala, že je to zlodějina, že musí platit 400,- Kč ročně daně (!!!). Já jsem ji řekl, že mi to přijde málo, že já platím za dvougarsonku 500,- ročně... no, už jsem si s tou paní libertariánkou moc nepopovídal, zařadila mě evidentně mezi "komunisty" :-)

    Jenže to je právě ten průser, že spousta těch restituentů si nikdy neuvědomila, že ty příčiny, které vedly k tomu, že se totalitní systémy chopily na půl století moci, vlastně nikdy docela nepominuly a že se to vrátí znovu a možná v ničivější podobě.

    Faktem je, že plošné zvýšení by majitelé nemovitostí akorát přenesli na nájemníky (ano, i já ... kdokoliv z nás). A to, že je byt prázdný, se prokazuje špatně, protože vynalézavý český národ by našvejkoval fiktivních nájemních smluv neomezeně... daně platí jen ti, kdo neumí optimalizovat...

    Navíc s přihlášením k trvalému pobytu je to ošemetné, jak ukazují komunální volby na Praze 1: a úplně stejně by fungovalo i zdanění prázdných nemovitostí. Spíše by v Praze možná zabraly pokuty za zjevné zchátralé nemovitosti, případně "prázdné" v tom smyslu, že ani nejsou zkolaudovatelné k bydlení. Tohle by už zabrat mohlo, protože když má dům zazděná okna nebo pro jistotu ani nemá střechu, tak je zjevné, že je něco špatně a když obec v územním plánu na daném pozemku počítá s bydlením, tak by tam neměla stát ruina nebo smetiště... na druhou stranu, náhlá změna územního plánu by byla taky zneužitelná, proti majtelům, toto ale jde regulovat (např. že změny územního plánu musí přečkat několik volebních období, apod.). Každý nástroj, který by se dal obcím do rukou, by byl současně zneužitelný... musela by se najít nějaká klička, aby nebyl zaměřený jen proti investičním bytů (které budou holt vždycky), ale spíš proti nezkolaudovatelným troskám a brownfieldům ("investiční brownfield" je přeci jen jiný level, pro okolí, než investiční byt, i když i ten je trochu plýtvání zdroji, ale není to to samé...)

    Obecně znám v Praze pár pozemků, jejichž využití pokládám za dlouhodobě absurdní a developeři se místo toho snaží kácet stromy v parcích o kus vedle. Měl by existovat nějaký nástroj, který by obcím umožnil podmínit konkrétní novou výstavbu současným vyřešením nějakého takového chronického problému, typu ruina nebo brownfield... samozřejmě by to muselo být nějak proporční, ale jde princip "dokud nebude místo téhle ruiny barák nebo park, tak se nebude stavět v tom v parku vedle". Aby vůbec šlo dělat nějakou obecní politiku...

    Jenže to máš stejně těžký... když bude páka, jak donutit investora co nejdřív stavět, zase bude všechno, co se postaví, tak drahý, že si to stejně nebude nikdo moc dovolit. A ty daně stejně pro investory budu jen náklad, který na někoho zase přenesou...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KEDRIGERN: škoda, že se nenašla odvaha zvednout daň z nemovitostí na desetinásobek pro prázdné domy, byty či pozemky.

    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Piráti předložili plán na ozdravení rozpočtu. Má uspořit až 180 miliard ročně - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/H3VqE/zpravy-domaci-pirati-predlozili-plan-ozdraveni-rozpocet-140-180-miliard-rocne
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    Vždyť stavebko při této inflaci je naprosto směšné, lidé jsou u nás bohužel ekonomicky velmi nevzdělaní
    KEB
    KEB --- ---
    JORIM: logika a politika jsou IMHO dvě disciplíny. Ztrácet politické body na maličkostech mi nedává smysl.

    Pokud je stavební spoření jako produkt nesmyslné, s čímž osobně nesouhlasím, šlápneme mu na krk od nových smluv. Což ho v několika blízkých letech spolehlivě zlikviduje tak jako tak.

    A nasere to maximálně ty, co si ho chtějí založit. IMHO je k ničemu už teď, ale jedno založila tchýně malošovi.
    JORIM
    JORIM --- ---
    KEB: Jenže s touhle logiku neuděláš nikdy nic. Každý krok, který nebude čisté přidání peněz všem, někoho nasere.
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: v zásadě máš pravdu, nicméně mi zrušení příspěvku na StS přijde jako politicky hloupé. Do rozpočtu to přinese 1,5mld (myslím), což jsou drobné a nasere to spoustu lidí. Ten argument o měnění smlouvy za pochodu taky dává smysl. A i kdyby si za to koupil někdo auto, tak to stejně zase nalije do ekonomiky.

    A akcie, podílové fondy atd. Jsou relativně složité a vyžaduje to určitý skill se v tom pohybovat a skutečně vydělat.

    Takže lid prostší, bez urážky, má tohle. Kdo skutečně královsky rýžuje a bude to mít do budoucna mnohem horší dopad, jsou společnosti na penzijka.

    Já bych to stavebko nechal anebo stáhl nově uzavřené smlouvy.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEB: Souhlasím, já jen informuji.

    Stavební spoření v současné podobě je nesmysl. Je to ohromný tunel pro finanční domy. Stačí se podívat na výpis (ano jedno mám). Stát zajistí bohaté zhodnocení finanční instituci, ta velmi mizerné klientovi. Víceméně cokoliv jiného (akcie, podílové fondy, terminované vklady, ...) vydělává mnohem víc. Asi by to šlo opravit, ale mnohem lepší mi přijde investovat ty peníze do bydlení příměji. Tedy buďto per osoba proplatit ten příspěvek rovnou, anebo financovat třeba obecní výstavbu. Toť můj osobní názor.
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: no ale komunikační strategie je to mírně řečeno nešťastná, to uznej

    Btw, jak se jako piráti stavíte, konkrétně, k rušení příspěvku na stavební spoření?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    U těch návrhů okamžitě couvla i ODS. Teď se řeší, co se opravdu dá dělat. Piráti mají vlastní plán, který interně koloval. Nevím zda už ho někdo představoval veřejně. Pokud ne, tak v blízké době bude.
    KEB
    KEB --- ---
    JORIM: no pirátům moc ne, protože ztratí přístup do medii a do voleb je daleko, příliš daleko
    JORIM
    JORIM --- ---
    HONCKA: Dooobře, a když Piráti z té vlády vystoupí, bude vláda těch kokotin dělat míň? Nebo čemu to pomůže?
    KEB
    KEB --- ---
    KEB: ten kdo mi dal mínus, nechť si laskavě poslechne zde:

    VIDEOEPIZODA Kecy a politika 102: Kokotizace České pošty | Pickey
    https://www.pickey.cz/p/b6b7be81168241888ac121a8561d14bf

    Podle mě to vystihl perfektně. Přístup zrušit poštu pro desetitisíce lidí a nechat poštu pro pár stovek, je geniální nápad
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam