• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    BUGAS
    BUGAS --- ---
    XCHAOS: co se asi stane kdyz premier posle Piraty s timhle hlasovanim k sipku? Nic, nic a nic. Pirati budou dal sedet ve vlade i kdyz podle nich ministr spravedlnosti ohrozuje spravedlnost a zneuziva sve pozice.
    KEB
    KEB --- ---
    Tak nějak doufám, že by to mohlo zarezonovat i zde:

    [TUHO @ Klimaticka zmena vs uhelny hobitin]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zajímavý vývoj...
    KEB
    KEB --- ---
    FRK_R23: kravské hovínko je kravinec, kočičí hovínko je kočičínec, slepičí hovínko je slepicinec no a lidské hovínko je lidovec

    Prý to řekl belobradek blahé paměti
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    XCHAOS: Jasně, ale Zdechovský je stejně kokot :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: tak nějak se vymezit musí, když je mu jasné, že voliči Pirátů s ním nebudou kamarádit tak jako tak...

    Ve skutečnosti, kdyby se ta informace přiměřeně anonymizovala a hlídal se k ní přístup, tak by nějaký význam mít mohla, protože kromě soukromí které potřebujeme chránit jsou tu skutečně i únosy nebo pohřešování. Ale je tu věčná otázka "kdo bude hlídat hlídače"...

    Podle mě džin umělé inteligence už byl z láhve vypuštěn a stejně ta data jednou někdo zpracovávat bude. Nejpravděpodobnější mi přijde, že se jako záminka použije nějaký vyjímečný stav kvůli válce, válka totiž vždycky spolehlivě bypassuje jakékoliv demokratické kontrolní mechanismy.

    Stejně nejde zabránit, aby s těmi daty někdo pracoval, takže tahle regulace především stanoví, že kdo to dělá, tak to dělá nelegálně, což je dobrý start pro řadu věcí. Ostatně nemyslím si, že je to jen kvůli ochraně nějakých aktivistů... ono Evropanů, co si různě jezdí do Lichtenštejnska apod. ulívat peníze, nebude zrovna málo, stejně tak schůzky s milenkama, které je nutné tajit před manželkama... soukromí si cení spousta osob na všech koncích politického spektra, takže je pochopitelné, že se ozývají právě lidovci, kteří chtějí všem předepsat spořádaný rodinný život a žádné tajnosti :-)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    XCHAOS: Zdechovský už jeden Hellen Lovejoy a ohání se hledáním dětí :)

    https://twitter.com/TomasZdechovsky/status/1668992338918612995
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://mastodon.pirati.cz/@marcel_kolaja/110547036025644150
    Pirátům se podařilo prosadit zákaz systémů na rozpoznávání obličejů na veřejnosti do vznikajících evropských pravidel pro umělou inteligenci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    R_U_SIRIOUS: daně se dotýkají majetku jen minimálně. přerozdělují spíš konzum. ovšem zajímavé na tom je, že žijeme v konzumní společnosti, stále více součástí životního stylu a zážitků je k dispozici jako služba a není vázána na majetek. Takže ono je to fakt zajímavé.. neustále se někdo snaží naroubovat historické termíny na společnost, která funguje úplně jinak a majetek v ní hraje jinou roli, než např. ještě v 19.století
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ADAMIRA: Aha.

    K tomu se pak může vyjádřit Kramerius, jak to myslel, když bude chtít.

    Jestli jsme tu tedy kvůli tomu (anti)komunokapitalismu, tak já tedy raději jdu jinam. Pardon. ;)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    R_U_SIRIOUS: "Jen bych doporučil rozlišit v tom diskutování roviny "jak to je" od "jak by to mělo být". Ty roviny nejsou často v souladu."

    Ano a Kramerius svůj pohled podával jako fakt - tzn. "jak to je" - ty jsi naopak v rovině "jak by to mělo být" - opravdu nejste v souladu


    "Nu, a kdyby se ta debata o (anti)komunismu versus (anti) kapitalismu opustila, protože nedává smysl. Neměli bychom se už asi vůbec o čem hádat." o tom je ta debata od začátku, v tuto chvíli to je důvod proč tu jsme
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ADAMIRA: Nu, a kdyby se ta debata o (anti)komunismu versus (anti) kapitalismu opustila, protože nedává smysl. Neměli bychom se už asi vůbec o čem hádat.

    Klidně se pojď bavit o tom, co Kramerius napsal. Jen bych doporučil rozlišit v tom diskutování roviny "jak to je" od "jak by to mělo být". Ty roviny nejsou často v souladu.

    Já jenom říkám, že " svý " myšlenky můžu sice označit svou signaturou jako autor. Ale už v tomto okamžiku, kdy to budeš číst, to nejsou "moje" myšlenky ve smyslu vlastnickém. Ale čí vlastně jsou, když ne moje? Jsou na serveru Nyxe, takže je vlastní on? A může Nyx ty myšlenky prodat - směnit za peníze?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    R_U_SIRIOUS: ne diskuze se vede o tom co napsal Kramerius

    Heled mě je to jasný, doteď jsme označovali piráty za komunisty, protože chtěj krást mp3 (to byl narativ absolutně od začátku) - teď když se nám trochu deradikalizovali a dělaj si v partaji vlastní procesy proti "komunistům" - musíme ubrat :)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ADAMIRA: To ano. Ta diskuze se ale právě v současnosti vede i o tom, jak a do jaké míry je možné vůbec vlastnit kupř. software jako počítačový program. K té debatě Piráti významně přispívají a kromě jiného se to musí řešit v souvislosti s AI.

    To právo "duševního" "vlastnictví " je takové "ostaralé" a neodpovídá aktuální skutečnosti. Nová kodifikace se teprve diskutuje. A stejně jako tu budou argumentovat progresivisté, budou i konzervativci.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    R_U_SIRIOUS: tak to máme 30 let v zákonech nějakej renonc

    Duševní vlastnictví – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1evn%C3%AD_vlastnictv%C3%AD
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    HYNEK: Ten článek jsem přečetl. Nemůžu napsat, že by se Slačálek mýlil. Spíš ten komentář nedává smysl. Pakliže vznikají ve společnosti majetkové rozdíly, není to důsledek neregulovaného kapitalismu. Majetkové rozdíly vznikají díky neregulované svobodě volby. Nemůžeme regulovat svobod volby, ale společnost může prostřednictvím daní majetek přerozdělovat. Ačkoliv ani málo, ani moc majetku nikterak nevypovídá o tom, jaká je kvalita života ve společnosti ani života individua. Kvalita života totiž nespočívá v tom, kolik toho (ne) mám, ale v tom, nakolik můžu činit, co mě těší, anebo opačně nakolik musím dělat, co mě netěší. Stejně jako nelze hledat úměrnost mezi bohatstvím a zdravím.

    V diskurzu o kvalitě demokracie pramálo pomůže, když vedle komunismu budeme oživovat také zombie nedemokratického kapitalismu poukazováním, že pravice byla (a může být) přece taky nedemokratická. Výčitkami o minulosti ještě nikdo lepší budoucnost nepřipravil.


    KRAMERIUS: Kramerius má pravdu. Myšlení a obecně nehmotným produktům lze přisuzovat autorství. Vlastnictví ale nikoliv. Vlastnit můžu tak maximálně hmotný nosič jako třeba svůj mozek nebo knihu. Ideje jsou však nehmotné povahy a kupř. jazyk jsem převzal od ostatních, primárně rodičů. Znamená to snad, že já vlastním svou řeč? Neznamená. Nelze tudíž zpochybnit ani soukromé vlastnictví něčeho, co ze své nehmotné podstaty ani vlastnit nelze.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Rizika, nebo potenciál? Jak budou čeští europoslanci hlasovat o regulaci AI - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/clanky/rizika-nebo-potencial-jak-budou-cesti-europoslanci-hlasovat-o-regulaci-ai/

    Marcel Kolaja (Piráti):
    S Aktem o umělé inteligenci v podobě, kterou jsme odhlasovali ve výborech Parlamentu, jsem spokojený a moc rád bych legislativu v této podobě podpořil i na plénu. Bohužel do toho na poslední chvíli vstoupila politická skupina lidovců, která navzdory předchozí dohodě změnila své stanovisko k plošnému zákazu technologií na rozpoznávání obličejů ve veřejných prostorách. Jejich protinávrh tento zákaz výrazně oslabuje a vytváří tak prostor pro bezbřehé plošné šmírování. Proto nyní není jisté, jak bude finální podoba vypadat. V naší politické skupině a delegaci Evropských Pirátů ještě budeme jednat o tom, jak se k finálnímu hlasování postavíme v případě, že by byl zákaz rozpoznávání obličejů kamerami takto oslaben.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: to není pravda, stačí se kouknout do místního džordžovo auditka. 9/11 je furt stálice dezinfo scény, a objevuje se pravidelně co pár měsíců.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGAMUFF: protože od jistého okamžiku 9/11 přestalo zajímat i nejzarytější konspirační teoretiky :-) dnes frčí generace antivax, 9/11 se propadlo někam ještě o několik levelů níž v popularitě, než atentát na JFK :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam