• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PECA: Myslím, že silně převažuje názor, že DiPSy dopadl vlastně nad očekávání dobře. Na začátku téhle partyzánské akce Cermatu (s tím ani Bartoš snad neměl nic společného) bylo škobrtnutí a všichni se křižovali, jaký to bude kolosální průšvih, ale když se to nakonec rozjelo, tak jsem jen zaznamenal to, že se tam zobrazovaly i zesnulé děti, některé školy zmotaly nahrávání výsledků přijímaček nebo rozesílali potvrzení o přijetí předčasně a někteří uživatelé zvolili kombinované studium místo prezenčního nebo něco takového, ale všechno vcelku v malém rozsahu a povedlo se to opravit.
    Naopak si odborníci pochvalují, jak to odhalilo problémy v počtu míst na školách.
    PECA
    PECA --- ---
    JONY: Já vždycky tak nějak lavíroval mezi Piráty a STANem.
    To jenom tristní debata nad lidskými právy, vytváření různých kategorií lidí a tahání věrouky (tzv tradičních hodnot) do jakýchkoliv právních norem mě ponouklo k tomu, abych Piráty podporoval víc.

Teď jsem akorát zvědavý, jestli se Bartošovi podaří digitalizace na stavebním úřadu líp, než elektronické přihlášky Cermatu. Jinak ho budou "parťáci" z koalice rozpatlávat kolem dokola a nic moc mu nepomůže.
    KLIP
    KLIP --- ---
    Ja bych uvital, kdyby Pirati resili, co si mysli jejich volicske jadro, a ne, co si mysli kdejakej jouda na twitteru. Teda jestli chtej svy jadro zvetsovat. Snahou zalibit se vsem nabiraji pouze docasne volice.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JONY: Znám hned dva ex voliče Pirátů, který volej ANO. Protože prej proč volit menší zlo, že jo.

Oba VŠ vzdělání, jeden dokonce doktorand.
    JONY
    JONY --- ---
    Vždy pobaví nějaký zklamaný ex volič Pirátů , že kterého nakonec vypadne, že teď volí Stan. Dozimetr, Rakušan na vnitru, Bek na školství...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PECA: jj, je hovadina se domlouvat na něčem, nad čím nemáš žádnou kontrolu. To už by se rovnou obě strany mohly domluvit, že v den voleb bude pršet.

Volič je v demokracii nejvyšší suverén a nikdo ho nemá co úkolovat, na jakýkoliv partajní domluvy se může vykašlat.

A je to tak správně.
    PECA
    PECA --- ---
    NIEKT0: Chyba byla mít jakoukoliv dohodu o "nekroužkování". Naopak bylo potřeba kroužkovat, stejně jako to dělali voliči starostů. "Sad story, bro."

FRK_R23: Tak jasně. Benda, Vondra, Hazdra... Starý struktury myšlením zabetonovaným v 80. letech. Velká čest výjimkám, jako je Vystrčil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: dobře, ale ty jsi prostě příslušníkem přesně té generace, co chtěla hned jako první věc po škole dělat kariérního politika, i za cenu kompromisů, a to se ti víceméně povedlo. Ok, pořád jsme jeden z úspěšnějších polistopadových politických subjektů - spousta jiných stran se dostala do parlamentu nejvýše na jedno volební období a pak se rozpadla či jinak zkrachovala, nebo se potýkají s trvalým nezájmem voličů (a to i subjekty, které dostaly víc prostoru, než my).

ale uvědom si, že jiní se kolem Pirátů motali už ve věku, kdy jim bylo asi tolik jako teď tobě - a měli v té době již jisté zkušenosti s tím, jak média fungují a nějaké svoje názory na to, jak to řešit. Ve skutečnosti, někteří z nás k Pirátům rovnou přicházeli s tím, že bez nějaké změny fungování médií nedává demokracie vůbec smysl a spíš hledali stranu, která by fungovala mimo stávající systém (což se prvních několik let dělo, ale pak byla úspěšnější část členů prostě "asimilována" :-)

Pro mě možná bylo důležitější aby vznikl subjekt, který by mohl provozovat kus Internetu a stál by mimo obvyklé komerční vzorce - a tohle Piráti pár let skutečně dělali a něco z toho přetrvává, i když s marginálním významem - s tím, že šplhat se po procentech k 5% hranici byl příjemný přidaný bonus. Ale syndrom "zahozených hlasů" pro takovýhle alternativní projekt převážil a převážila potřeba reálně v politice fungovat. Ok, já to chápu, ale ty zase pochop, že pokud tu alternativu k Mafře a Seznamu nevytvoříš, tak nejde fňukat, že tady není: až když jí nevytvoříš a neuspěješ, tak má cenu řešit, že to byla blbost.

Strana za ta léta platila spousty různých profesionálů za ledacos. Měli jsme Pirátské listy, které nakonec převážily ve formě rozdávaného předvolebního plátku, online verze asi nikdy nedosáhla čtenosti, jaká by byla potřeba, vlastně nevím. Měli jsme nějaký jako strana najatý profesionální redakční tým, ve smyslu, že bychom vysloveně udělali výběrové řízení na novináře a třeba si najali novináře do redakce - ne aby psali o nás a o Pirátech, ale prostě reálně aby dělali noviny, jako pro jakéhokoliv jiného majitele novin? Protože, ono je to legrační... on zákon předpokládá, že strany tohle dělají a podnikání v tomhle směru stranám podle mě dovoluje. Akorát v tom nikdo poměrně dlouho neuspěl. Ale Internet překvapivě snižuje náklady, které jsou s tím obvykle spojené, provoz by stál téměř nulu, museli by se zaplatit jen ty lidi...

Samozřejmě, že by to nemělo efekt hned, ale představ si to jako kultivaci mediální scény, jako běh na dlouho trať. Protože kdo by vlastně měl vlastnit média, tedy noviny, internetové servery, apod.? Myslím, relativně nezávisle fungující média. Já tu nemyslím plátek, který se bude vysmívat ODS a propagovat nekriticky Piráty. Reálně mám na mysli běh na dlouhou trať - médium, které bude schopné nějak zčásti pokrýt svoje náklady (tohle je složité), které by bylo zaštítěné formálně jako stranický plátek, ale reálně by bylo nezávislé (a schopné i třeba naši vlastní politiku fundovaně kritizovat). Něco jako Právo Lidu kolem roku 1900.

Vím, že jsem o tom v začátcích mluvil, ale pak to prostě nabralo formu Pirátských listů a sloužilo to hlavně předvolební agitaci (i když objevily se i zajímavé pokusy, kdy se tam snažili kandidáti seznamovat veřejnost se svými názory, a pak si to náhodou někdo přečetl a byl z toho skandál, takže od té doby raději všichni kandidáti svoje názory tají :-))

Asi není vůbec dobrá doba k nějakému "návratu ke kořenům", v posledních letech. Jenže výsledek voleb do EP není dobrý, nevrátili jsme se na čísla z doby před koalici se STAN, a upřímně - možná jsme prostě tehdejším voličům nenabídli to, co čekali, ti se rozkoukali a řada z nich prostě říká, že některá jména, která jsme jim nabídli nejsou pro ně (a to přitom třeba můžou být jména, kterým já osobně fandím, ale já paradoxně nejsem typický volič Pirátů :-).

Takže vrátit médiím úder a snažit se jim odvést nějaké čtenáře/diváky je podle mě stejně dobrá strategie, jako cokoliv jiného. Vezmi si, jak mimoňsky působil v roce 2018 nápad - určitě mj. i můj - že by Piráti mohli mít Mastodon node. Pak Elon koupil Twitter a vloni byl najednou Mastodon in a Piráti ho jediní měli a najednou jsme vypadali jako vizionáři. A takhle to může být i s vlastním médiem: můžeme ukázat, že k pseudo-nezávislým veřejnoprávním médiím existuje alternativa v podobě stranických médií, která sice teoreticky nezávislá nejsou, ale ve skutečnosti jsou daleko "veřejnoprávnější", než leckterá jiná média. Už jen to, že politická strana je jeden ze subjektů, který ve vybraných oborech smí podnikat, aniž by to dosahovalo zisku, je překvapivě velká výsada - ono totiž ziskové nezávislé médium by v určitých situacích správně mělo zkrachovat, a tak.

Prostě návrat ke kořenům by bylo takové to "uděláme všechno proto, abychom mohli říkat názor, se kterým nesouhlasíme" - pokud by nejkvalitnější kritika programu, činů a vystupování členů Pirátské strany vycházela přímo v oficiálním stranickém plátku, tak by to bylo unikátní. Ale musela být tam omáčka skutečné publicistiky na milion témat. Včetně sportovní rubriky a všeho. Rozhodně už ve svém věku souhlasím, že takovou věc nejde dělat jako studentský časopis. Ale taky nevěřím, že se novináři se svojí snahou prodávat články za paywallu po jednom doopravdy uživí. Nemám pravda představu, kolik by to stálo a a jestli by na to s klesajícími příspěvky od státu bylo dost peněz a tak vůbec - ale základní myšlenka je, že politická strana je nějaká základní jednotka veřejného života, má svůj institut, a mediálně může dělat hodně jiné věci, než jen před volbama tapetovat plakátama a spamovat letákama (no to se dnes snad už ani nedělá, ale že jo).

Příklad - třeba místo té původní formy "studentského časopisu", kdy tam kandidáti psali různé eseje, které pak byly zesměšňovány a naštěstí to mělo spíš malý impact, by kandidát co projde primárkama byl vyzpovídán novinářem, kterého si sice stranický tisk platí, ale který zkrátka umí dělat profesionální novinařinu. Takže by se neptal na potenciálně kontroverzní věci, ale na témata, která potřebujeme vypíchnout. Ale přitom by to nebyla jen agitka: profesionál by vyhodnotil, co čtenáře zajímá a co ne, kandidát by tam dostal šanci vypíchnout svojí agendu, ale současně by byl tou formou ochráněn před tím, aby se úplně znemožnil tím, že si to celé sepíše sám. Protože politik není novinář a nemůže si na něj hrát...

Já jsem v počátcích Pirátů byl v té hře na self-promo aktivní, ale poměrně rychle jsem si uvědomil, že to mě i Pirátům dává punc naprostého amatérismu, tak jsem se od jisté doby stáhl do pozadí (no, mělo to i jiné důvody, že ano, ale prostě stáhl). Některé ty původní myšlenky si pořád myslím, že byly v podstatě dobré, ale protože o Piráty mezitím začaly jevit zájem oficiální média všeho druhu a poskytovat hodně prostoru, tak se tyhle oldschool metody ocitly na úplně vedlejší koleji. No ale teď se trochu obloukem vracíme na začátek a sám říkáš, že prostě média už nejsou tak nadšená a neposkytují prostor všemu, ale jen kontroverzím, apod. Současně ale spousta členů jsou teď ostřílení profesionálové, kteří prošli různými institucemi a mají ponětí, jak věci fungují. Takže dnes by ten počin asi už nebyl tak zoufalý amatérismus, jako v těch začátcích...

Já jsem momentálně hodně mimo stranické dění, ale prostě mi jen přijde zajímavé nějaké odložené myšlenky jednou za pár let vždycky zvednout z poličky a oprášit a pak je zase na poličku vrátit :-)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Je ti naprosto k ničemu financovat vlastní media, pokud nebudou mít ohromný dosah. Problém je, že když po tobě jde Mafra, Seznam a podobně, tak prostě ten rozhodující dav má informace odtamtud.

Myslím, že mnohem víc by nám pomohli influenceři. Problém je, že ti zpříznění se nechtějí moc namáčet do politiky. A pak prostě přijde Turek se svými followery a je to... Například influencerům, kteří mluvili o eDokladech jsme i psali: "Hele máte tam nepřesnosti, nechcete poradit, abyste ta videa měli faktograficky top? Nebo nějaké inside info? Jsme tu pro vás"... no bez reakce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: no nechci dělat chytrýho, ale asi tak před 15 lety jsem přišel s tezí, že smyslem politické strany je financovat vlastní média. Jako před 130 lety, když politické straně v Evropě začínaly. Politická strana je přirozený subjekt, který má vlastnit nějaké noviny, dnes online sajt... pointa je, že stran je více a každá by měla řešit, jak se dokázat prezentovat nezávisle na mediálních magnátech, a to tak zajímavě, že by to fakt někdo četl (tedy v podstatě ano, stranická média by měla normálně najímat profesionální novináře, žádné DIY..)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: Jenže v praxi se ukázalo, že jsme sice začali být mírně konkurenceschopní, co se týče oficiálních výdajů. Ale jakmile jsme vyrostli do patřičné velikosti, tak začal být problém shadow money.

Prostě media se začala chovat jinak. Naschvál osekávat naše výroky, dobré věci třeba prostorově potlačit. Naopak špatné ze zásady na titulce. Stejně tak kdejaké zájmové organizace. A to je síla kapitálu v pozadí. Problém je, že většina těch věcí je téměř neměřitelná. Stejně tak mnoho významnější osobností najednou dostalo viditelně zadání.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    mimochodem, není také jedna z důležitých věcí, že za piráty není žádný kapitál, tj. nemůžou házet do forbesu takové love jako ostatní?

To určitě je. A o to důležitější je onen „třetí lid pirátský“ zmiňovaný níže u Jarmila – srdcaři, dobrovolníci apod.

Pokud strana přijde o ně, tak končí.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KEB: pokud poslední doba něco ukázala, tak to, že "vysvětlování" nefunguje. bohové, kéž by to bylo tak snadné.

jeden z mála funkčních postupů je nechat k nějakému závěru dojít toho člověka samotného jen kladením vhodných otázek, aby si on sám musel odpovídat a dopracoval se k závěru sám. ale ani to nefunguje nijak extra dobře, pokud subjekt nespolupracuje :) a postaví se na zadní, když začne tušit, že mu chceš zbourat mentální pevnost jeho názorů. kognitivní disonance obvykle vede k racionalizaci a ne k pochopení. takže je to celé nehorázně náročné s malou nadějí na úspěch (ok, gimli by to nevzdával "certainty of death. small chance of success. what are we waiting for?"), to by mohl být dobrý slogan :D

takže ano, chce to chytlavá hesla ("pusťte nás na ně" mohlo být chytlavé, ale mě ten jejich bus moc nedojal, spíš naopak), ale ta voliče neudrží, jen naberou nějaké ty aktuálně citlivé. chápu, že z pragmatického hlediska je lepší mít 7 % hard core voličů a dalších pět přelétavých, protože se to zatraceně pozná na počtu mandátů, ale cosi mi říká, že taková strategie se snadno vymstí. v okamžiku, kdy přistoupíš na pravidla této moderní politické soutěže popularity, ti přelétaví jsou prostě ... přelétaví, zaujmout je je otázka okamžiku a emocí. a podle již starého baconovského principu idola fori neboli trhoveckého principu, kdy všichni musí hulákat stále silněji a silněji, aby je bylo na tržišti slyšet před randál těch druhých hulákajících a tak nějak se ztrácí smysl toho celého. většina populistů na to má žaludek a zahlcují veřejný prostor svým hulákáním, ale v případě relativně seriózního subjektu to může být kontraproduktivní - nemůžeš chtít, aby tě brali vážně a podbízivě šaškovat.

piráti nikdy nebudou strana pro masy a 10-15 % je horní hranice, čeho mohou v česku dosáhnout, když jim budou elementálové nakloněni.

mimochodem, není také jedna z důležitých věcí, že za piráty není žádný kapitál, tj. nemůžou házet do forbesu takové love jako ostatní? představa, že nějaký extra pracháč volí a sponzoruje piráty mi přijde ... zajímavá, if you know what i mean.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    ZSIS: proto to píšu na nějaké relativně zapadlé internetové fórum a nechodím s tím do televize :DDDDDD
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    KAMAHL: mas to napsany z vetsi casti fakt hezky. skoda jen, ze clovek nabiji dojmu ze nejradsi cuchas k vlastnim prdum. a jak psano, tudy cesta nevede.
    KEB
    KEB --- ---
    KAMAHL: opatrně s tou povýšeností, pýcha předchází pádu.

Je tu část prostších voličů, bez urážky, kteří mají problém pochopit význam třeba digitalizace atd.

S těmi je potřeba mluvit a vysvětlovat blbuodolne ne je shodit ze stolu jako tupany. Tím je naseres a při hraješ Babišovi. A na věky, protože ta emoce je ukrutně silná.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    GAARQ: Piráti samozřejmě nemusí být strana pro všechny, ale i nějaké množství jednodušších voličů reagující na pár klíčových slov a nějaký emoční dojem bohužel Piráti potřebují z čistě matematických důvodů, aby vůbec prolezli do Parlamentu. Pro takové voliče, uznat že mají nějakou emoci místo toho abys říkal, že mají "psychologický problém", což si vyloží vztahovačně jako projev povýšenosti, je to nejmenší, co můžeš udělat a myslím, že se s tím dá ujít docela velký kus cesty. Babiš s Okamurou jim validaci jejich pocitů fungujících na mentální úrovni předškolního dítěte dají, Piráti to můžou klidně dělat taky, nic moc to nestojí a není potřeba se přitom odchylovat od programu nebo ideologie. Jasně, je super, že tu máme aspoň jednu stranu, která má co nabídnout městskému intelektuálovi jako jsem já, ale zároveň chápejme, že městský intelektuál jsou 2% populace a jestli tohle je "volič, kterého chceme", tak ty 4 mandáty jsou pak celkem zasloužené. Je potřeba mluvit i jazykem těch zbylých 98% lidí, kteří jsou prostě tupí. Na "pusťte nás na ně!" někteří z nich zjevně slyšeli, je to úderné, je v tom ta emoci. Ale na "máme v zahraničí oukej renomé" nebo "propojili jsme počítače různých úřadů" už neuslyší.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    STAROJDA: To ano. Taková ta klasika: U většiny lidí to funguje prostě tak, že máš nějakého "svého politika" s kterým souzníš třeba na 70%. Brzy tě ale něčím (zřejmě z té zbylé třicítky) nasere, tak si řekneš to teda fakt ne, to by nešlo.... a půjdeš volit někoho s kým souzníš už jenom na 50%.

Logiku to moc nemá, ale lidi...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAMAHL: wut? z kterého vesmíru jste se zabloudil, kolego? vždyť neumí často ani stvořit jednu větu, která mluvnicky dává smysl, což teprve sémanticky.

problém je, je-li možné nějakou střízlivou komunikací bojovat o voliče. já nevolím piráty pro to, jak mluví, ale jak se reálně chovají (ne jaké hrají divadlo) a co dělají (ne co tvrdí, že dělají). většina voličů populistů stejně ignoruje reálný obsah, jde jim jen o emoční spokojenost s projevem - stačí hřímat a používat klíčová slova (imigranti, grýndýl, spalovací motor, mír, tradiční hodnoty apod.), víc netřeba. chtějí piráti takové voliče? být protestní strana není strategie na dlouhý, jak třeba vidí okamura. a až babiš skončí v ANO, skončí i ono. piráti by měli přežít nehledě na to, kdo je v čele.
    KEB
    KEB --- ---
    KLIP: hmmm, skvělé, evidentně jsi pochopil jak se tahle hra hraje, akorát se pak nediv
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam