KEB: pokud poslední doba něco ukázala, tak to, že "vysvětlování" nefunguje. bohové, kéž by to bylo tak snadné.
jeden z mála funkčních postupů je nechat k nějakému závěru dojít toho člověka samotného jen kladením vhodných otázek, aby si on sám musel odpovídat a dopracoval se k závěru sám. ale ani to nefunguje nijak extra dobře, pokud subjekt nespolupracuje :) a postaví se na zadní, když začne tušit, že mu chceš zbourat mentální pevnost jeho názorů. kognitivní disonance obvykle vede k racionalizaci a ne k pochopení. takže je to celé nehorázně náročné s malou nadějí na úspěch (ok, gimli by to nevzdával "certainty of death. small chance of success. what are we waiting for?"), to by mohl být dobrý slogan :D
takže ano, chce to chytlavá hesla ("pusťte nás na ně" mohlo být chytlavé, ale mě ten jejich bus moc nedojal, spíš naopak), ale ta voliče neudrží, jen naberou nějaké ty aktuálně citlivé. chápu, že z pragmatického hlediska je lepší mít 7 % hard core voličů a dalších pět přelétavých, protože se to zatraceně pozná na počtu mandátů, ale cosi mi říká, že taková strategie se snadno vymstí. v okamžiku, kdy přistoupíš na pravidla této moderní politické soutěže popularity, ti přelétaví jsou prostě ... přelétaví, zaujmout je je otázka okamžiku a emocí. a podle již starého baconovského principu idola fori neboli trhoveckého principu, kdy všichni musí hulákat stále silněji a silněji, aby je bylo na tržišti slyšet před randál těch druhých hulákajících a tak nějak se ztrácí smysl toho celého. většina populistů na to má žaludek a zahlcují veřejný prostor svým hulákáním, ale v případě relativně seriózního subjektu to může být kontraproduktivní - nemůžeš chtít, aby tě brali vážně a podbízivě šaškovat.
piráti nikdy nebudou strana pro masy a 10-15 % je horní hranice, čeho mohou v česku dosáhnout, když jim budou elementálové nakloněni.
mimochodem, není také jedna z důležitých věcí, že za piráty není žádný kapitál, tj. nemůžou házet do forbesu takové love jako ostatní? představa, že nějaký extra pracháč volí a sponzoruje piráty mi přijde ... zajímavá, if you know what i mean.