JVMLOK: pro upřesnění, ta moje příhoda je asi 35 let stará, z devadesátek.
a ano, s pirátskou spoluprací se starosty jsem na začátku souhlasil. čekala se post-babišovská éra, která třeba pro mě znamenala více spolupráce méně politické dominance. také si člověk říkal "vědí, co dělají". v té době byli starostové více méně kladně hodnocená, malá strana bez každodenního průseru jako ODS, ČSSD či ANO, úspěšná v komunálu. so far, so good. první překvapení bylo kroužkování (tady začalo být zřejmé, že piráti jsou politicky naivnější, než jsem čekal), pak vyplaval dozimetr (který už sice bublal, ale pod hladinou pozornosti), podivní ministři (zdravíme kolegu beka a nyní i kulhánka).
vstup do vlády, tam jsem jasno neměl, ale intuitivně jsem si říkal "čtyři poslanci v okamžiku, kdy nemůžou úspěšně blokovat úlety SPOLU, to není dobrý". nakonec jsem se smířil s tím, že se chlapci chtějí otrkat. šalamoun tiše makal (takové ministry mám nejradši), lipavský zněl docela rozumně a bartoš také. jen jsem opět hrubě podcenil politickou naivitu pirátů (asi tak nějak jsem podlehl svému idealizmu, mea culpa). no a výsledek se dostavil. zkušení matadoři je roznesli (znovu) na kopytech. jen bych čekal, že se s tím poperou jinak, než volbou pragmatického politického křídla, které se až příliš podobá tomu, co už v nabídce je.
ano, ano, jsem hlupák a pořád někde v skrytu věřím, že slušnost a spolupráce je "way to go" i v politice. byl jsem stejný naivní pitomec před těmi 35 lety, a jsem jím dodnes. co nadělám, asi s tím i umřu ;) nechci se měnit. pokud jsou alternativami "klasická, tradiční politika", reprezentovaná našimi chrabrými profesionálními politiky a nadšenci, co vlastně takovou politiku dělat nechtějí (havel mi s občanskou, nepolitickou politikou mluvil z duše), jsem na straně těch druhých. no a pak mi nezbývá, než se v pravidelných intervalech bít do hlavy, že jsem se nechal unést a že zkušení šíbři je holt zase převálcují. ale já šíbry nerad.
přestal jsem volit po roce 1998, kdy jsem si uvědomil, že opozice i vládní spolek jsou v česku jeden a tentýž model, jak to říkal ten pan třasohruška, růže i pod jiným jménem voněla by stejně. dělají to stále stejně, jen profit jde vždycky do jiných kapes (nebo ani to vlastně není nutně potřeba). když se objevili piráti, řekl jsem si sláva a začal zase volit a budu je volit, dokud neuhnou moc do mejnstrýmu. pak si asi zas dám pauzu.
takové ty kecy, jak když nevolím, tak nesmím divit, co se děje, pozbývají jakékoliv váhy, když je prakticky jedno, koho člověk volí, protože výsledek je jeden a tentýž - kauntry fó da fjúča :)