• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    KEB: uz se tady nevyskytuje
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KEB: Jednou jí to matro musí dojít a pak zas dá na pár dní pokoj.
    KEB
    KEB --- ---
    Už se sem dá zase chodit nebo tu pořád úřaduje halucinujici půlnoc? Ptám se pro kamaráda
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: on je u tohodle problém geograficky dejme tomu u krajských voleb. V některých krajích se nemusí ms z krajského města a zbytku kraje a pokud sestaví kandidátku pouze jedna skupina, tak ta druhá to může skrečovat a první v tom vymáhat hubu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YBUKO: No, nemyslím, že půjde moc o názory, půjde o to pečení, asi. Pirátská nová vlna byla rozhodně o tom, že sestavování kandidátek bude víc vypadat jako jinde. (Je pravda, že pokud se třeba díky primárkám dostali po volbách do nějakého orgánu lidi, co se spolu moc nemuseli, tak to nepůsobilo úplně dobře...)

Podle mě je brzo cokoliv předvídat. Je docela možné, že když se budeme v průzkumech propadat, že tam třeba před volbama znovu strčej Ivana, jako "překvapení". Z hlediska voličů byl viditelná dredatá postava, no... předvídatelný jev.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    XCHAOS: dostanou se v Praze vůbec lidi co s ním nepečou nebo s ním někdy nesouhlasili na kandidátku? :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YBUKO: Tak v rámci nového autoritářštějšího přístupu budou muset být všichni voliči přímo podřízeni Předsedovi, jak jinak :-) Hra na vnitřní demokracii byla nebezpečná iluze a je jasné, že poté, co byli z cesty odstraněni členové, musí logicky následovat větší kázeň i u voličů :-)
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    XCHAOS: hele a mimochodem, v dalších volbách se u Pirátů bude moct kroužkovat, nebo to nový šéf zakáže? Já bych vás možná volil pokud by byla šance rozředit stávající vedení novými lidmi, které bych považoval za kompetentní. Třeba v Praze a na krajích nějaké vidím a bylo by zajímavé dát jim hlas ve sněmovně. Jen nevím zda budou kandidovat a zda kroužky nedostanou oficiálně u Pirátů stopku. Lidi co chtějí vést strany víc autoritativně kroužky přímo nesnášejí, občas jim tahle demokratická fyčura rozbije jejich plány v plánech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: bylo to naivní. Já si hlavně vybavuju tu vítězoslavnou zprávu vyjednavačů "budeme mít víc míst na kandidátkách!". Což ale znamenalo, že každý, kdo obeznámený s volební matematikou, okamžitě zavětřil zradu. Neříkám, že kdyby místa na kandidátkách byly půl-napůl, že to mohlo dopadnout jinak... koalice jsou prostě záludné, hodí se pro strany, které chtějí vygenerovat pro média pár politických stálic, zapamatovatelných mluvících tváří, a zbytek kandidátky vyplnit senem, v podstatě "hvězdnou pěchotou", která zazáří před svými kámoši v hospodách, že kandidují, kroužkujte mě.

Ukázalo se, že jsme daleko více "nezávislí", než "starostové A nezávislí". Navíc ti naši voliči, co nekroužkovali, vlastně dílem netušili, jak to funguje, dílem se prostě drželi oficiálně oznámené zásady o nekroužkování. Obecně se domnivám, že nějaké výzvy k "nekroužkování" jsou trochu spiknutí stranických sekretariátů proti voličům a demokracii poměrného zastoupení a jsou celkově asi stejně realistické, jako výzvy anarchistů, aby se k volbám vůbec nechodilo.

Stanovisko "volte naši kandidátku, ale nekroužkujte" je asi nejvíc anti-demokratický postoj, který lze v rámci tuzemského volebního systému zaujmout. Smyslem voleb je vygenerovat alespoň nějaký nedeterminismus, nějakou náhodu... je jasné, že volební lídři a marketingové týmy by nejradši, aby peníze na kampaň šlo přímočaře, deterministicky konvertovat na volební výsledky, protože to je koneckonců jejich job. Ale je to i přání voličů?

"Já bych všechno tohleto kroužkování zakázala, jednoho to jenom otravuje".
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NIEKT0: Byla dohoda. Vedení kamapně to mělo vyhodnotit jasně konstatovat: situace se změnila. To nejmenší by bylo: "Předsedové společně vystoupí a řeknou: nekroužkovat, anebo kroužkovat z obou stran, aby se alespoň trochu udržel poměr". To by bylo fér a realizovatelné (a osobně si myslím, že by na to Rakušan k nelibosti mnoha lidí ve stan kývl). Stejně tak mohlo jít upozornění na socky. To by nic nestálo a dalo se to vyřešit během pár hodin.

Samozřejmě, že by stále STAN Piráty přejel, ale jiným poměrem. Bez Pirátů by nebylo 100 hlasů ve sněmovně. A bylo bychom úplně jinde.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DOCKINEZ: Kruzkuji volici, ale dohoda bola na nevyzivani ku kruzkovaniu.

Ano, bolo to dementne a naivne, a ano v nasej politickej realite to nemohlo fungovat. (a uz vobec nie s partou ludi zapletenych do korupneho skandalu s par mrtvolami)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (eh, ofc myšleno “nepřehodnotil”)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NIEKT0: Kroužkují voliči, a s nimi nikdo žádnou dohodu neudělal (a ani nemohl). Volič je ve volbách suverén a můžeš ho tak maximálně velmi zdvořile poprosit, zda by kroužkování nepřehodil, nic víc.

Proto byla celá ta “domluva o nekroužování” od začátku nesmysl a pokus dělat účty bez hostinského.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    RUDOLF: Tak oni tam boli nejake tie dohody o nekruzkovani, ale dohodni sa s mafosmi aby to platilo:)
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    EL_TOPO: nejsem Pirát, ale ok, hm.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    YBUKO: Nemám. To si zjistěte sami. Prý si ho tam Hřib vzal místo vlastních lidí od Pirátů a nechává ho tam prověřovat citlivé dokumenty. Kámoš si stěžoval, že si hraje jen na svém písečku a uzavírá si tam nějaké dohody s odskou. I s tím Zajíčkem co vás tak sere. Ten tam zas prý řídí dědka Svobodu, který nic nedělá.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    EL_TOPO: wtf, zdroj pls??
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    RUDOLF: ale tam samozřejmě bylo spiknutí proti Pirátům:)) jen to Michálek podal špatně a zaútočili na Fialu, který chtěl koalici naopak udržet.

Někteří členové ODS se začínají ozývat a požadují změny
    https://denikn.cz/minuta/1530775/
    „Na celostátní úrovni je nezbytné uspořádat mimořádný kongres, který stanoví jasný akční plán vlády a ODS pro volby 2025. Piráti by měli přehodnotit své angažmá ve vládě, zejména na MMR, protože ztratili důvěru ve všech regionech a poškozují kabinet,“ dodal.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw. Slyšel jsem rozhovor s Hřibem na Insider. Půr ho chtěl přitopit kolem PRE a pak kolem dopravy v Praze. Mě ale Hřib totálně přesvědčil, protože mluví mým jazykem a mluví o řešeních. Chápu, že lidi nemají rádi jeho aroganci, ale fakt mě bavilo, jak si odpustil pláč nad spiknutím proti pirátům, co předvádí dítě Michálek. Neměl potřebuji mluvit o opozici špatně, věděl přesně, kdy má udeřit na solar (cyklopruhy při rekonstrukci silnic jsou z dob béma, ale za Hřiba se komunikace začali teprve opravovat, atd). Udělal všechno pro to, aby jeho myšlení ukázalo, že je to pragmatický človék, co má mezinárodní přehled, zná místní problémy a ví jaké systémové změny např. ve financování se mají stát, aby vznikly incentivy pro samosprávu a měli větší pravomoci, protože říká, že stát krom bezpečnostních složek v posledních dvou krizích totálně selhal. Umí popsat strukturální problémy i jak je napravit. Takhle si představuji politiku kterou potřebujeme a kterou žádná ze současných stran nemá kapacitu prezentovat. Pro mě je přesně ten Hřibův pragmatismus orientace na výsledky, jediným důvodem proč zůstat u pirátů. Pro mě je to moderní strana a nostalgie nás legalizací a tzv. pirátskýma tématy úplně zcestná strategie. Piráti mě naopak přesvědčili, že byli dobrou platformou na vznik nové politiky. Něco mají strany na okraji, měli piráti v jádru. Nemám nic proti narovnání práv a progresivismu, to by měl být základ, spíš mi zásadnéjší přijde otázka eutanázie, která má větší koule než bolístky woke. Ale ekonomický, pragmatický program podle mě může zaujmout tu bystřejší část ODS a Top09. Která nemá fundamentalistický (ideologický) přístup k chápání trhu a rozumí smyslu jak regulací, tak trhu. Myslím, že SPOLU si nasírá živnostníky, ANO jim nic nepřinese a je tu prostor pro lepší středovou politiku.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    KEDRIGERN: Bylo to tak. Já si toho všiml několik dní před volbami. Kolegové explicitně říkali, že kroužkují STAN, aby tam nebyl piráti. Jejich obraz pirátů, byl totálně zkreslený mediálním mainstreamem. Na základně toho jsem explicitně koužkoval piráty. Moc ale nechápu, že by Rakušan měl říkat voličům ať nekroužkují STAN, to je proti smyslu voleb. Průser byl, že Bartoš neříkal, že piráti musí kroužkovat piráty. Co si pamatuji, tohle byl nějaký PR deal o kroužkování v kampani nemluvit. Jestli si tohle nespočítal analytický tým, nebo to neuměli prosadit, je jedno. Ta matematika kroužkování dává větší váhu zakroužkovaným vůči default pořadí. Podle mě, tohle bylo jádro selhání.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam