• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Přísaha a Notoristi hned 17 mandátů a 93% šance na vstup do parláče?

Leda ve snu.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    XCHAOS: opozice je bojím se jasná... Podle Škopa šance na vládu bez Babiše 1%. Teď je boj o podobu opozice.

x.com
    https://x.com/sssirda/status/1874522598119452704

x.com
    https://x.com/skopmichal/status/1869028157447459162
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YBUKO: hele, nevím. Kandidátní listiny Pirátů ještě ani nebyly sestavené. Situace je složitá. Chtěl bych místo Jiřího Hlavenky Ivo Vašíčka? Asi ne, že jo. Takže je potřeba vyjednávat. Za mě nejde pořád machrovat všemi velkými zly typu ODS a vysvětlovat, že lepší je k volbám vůbec nechodit. Důležité je třeba dokázat udržet svůj obraz v médiích, přehlušit takové to "my víme, co si Piráti doopravdy myslej", když si to vůbec nemyslej, apod. Podle mě strana, který by dokázala s voliči komunikovat mimo různé lobby ovlivňující média by byla zásadní. Stačí se podívat na vliv TikToku, Facebooku, Xitteru na volby. Je potřeba začít u tohohle, a kampaň nejde pořád dělat rozdáváním novin na ulicích... to je první věc, aby existoval odlišný důvod, proč lidi stranu volej.

Další otázka, co dělat, pokud se strana do parlamentu dostane. Cpát se za každou cenu za všech okolností do opozice, tím se jen udržuje komunikační kanál, a vlastně pokud bude ODS dostatečně hlasitě vykřikovat, že Babiš je větší zlo a Babiš bude dostatečně hlasitě vykřikovat to samé, tak tím mobilizují voliče, ti dostanou pocit, že hrozně taktizují proti někomu a nebudou chtít udržovat v parlamentu čistě opoziční stranu s nulovým koaličním potenciálem... sice je to taková "malá domů", ale praktický efekt by velký nebyl.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    XCHAOS: sí, akorát a) někdo už nedostane druhou šanci b) někdo jiný ji dostane, jen se nepoučí a udělá tu chybu znova:))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YBUKO: bez Zelených v roce 2006 vláda být nemohla, bez Pirátů teď být mohla, byla to určitá forma "tolerance vlády s účastí", která ale prostě nevyšla. Na druhou stranu, lepší strategie do budoucna nevymyslíš bez získávání zkušeností.. je to metoda pokus omyl.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    CHORCHE: volí teď Babiše, no.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    MARIHAI: to je zajímavá úvaha. podle mě je takovejch voličů docela dost, akorát že volí prdelí a často i proti sobě
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    YBUKO: to říká už pár lidí delší dobu, ale v tom našem konzervativním shitu je to tradičně marný (co by pak ti 50-60letí strejcové plkali?)

Levice je zastřešující označení pro část politického spektra, které zahrnuje celou řadu politických ideologií

sem to čet blbě a místo zastřešující, tak odstrašující :D no nic, tady nikdy líp nebude (v měřítku délky mého života)
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Mimochodem jsem to teď dohledal, citát IB ještě z roku 2018. Škoda že se toho Piráti nedrželi...

Koncept levice a pravice je podle mě už přežitý, říká předseda Pirátů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ivan-bartos-rozhovor-piratska-strana-mfd.A181027_435592_domaci_zaz
    "Koncept levice a pravice je podle mě už přežitý."
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    YBUKO: Protoze ty de zacli jako kevicaci jasne vymezovat a tim vlastne potvrdili tvoji teorii
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    MARIHAI: tam se trhala Zubová, Kuchtová, nevím jestli to mělo vliv na výsledek...
    Možná ale voliči chtějí prostě jakékoliv nové čisté schopné lidi s vizí, kteří když tu vizi nedodají, tak o ty voliče přijdou? Když se netváří jako pravice ani levice, tak možná tím líp, naberou na začátku oba tábory. Když se pak začnou profilovat doleva nebo doprava, voliči z jedné půlky začnou mizet. Toť má teorie. Piráti taky nejdřív tvrdili, že pravice a levice jsou překonané pojmy, žejo. Teď vyhazují "komunisty a levičáky".
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    YBUKO: Ale pulka se jich predtim odtrhla do instantniho zapomeni ne? Predstava ze existuje dost volicu na parlamentni stranu liberalni levice je podle me mimo
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    MARIHAI: jo, nějaké výsledky měli, netvrdím že ne.
    On to ale Liška a Bursík táhli hodně doprava a kompletně vedení ovládli (Liška, Jacques, Rabas...). Prosazovali tehdy taky spolupráci s ODS. Následně už jim ale voliči řekli, že to už nechtějí, i když pořád vládlo Bursíkovo křídlo, které předtím SZ vytáhlo nahoru. Prostě je to zničilo, ještě za Bursíkova a Liškova vedení. Už v eu volbách 2009 to Zelení pod vedením Bursíka projeli, to byla první předzvěst. Bursík pak předal otěže béčku Liškovi, a ten to v PS volbách dorazil. Taky paralela s dnešními Piráty, Hřib je možná takový Bartošův Liška. I ten rozkol na křídlo co chce spolupracovat s ODS a víc levicové křídlo tu je, to je taky hodně podobné.

Zelení PS volby 2006: 6,3%. Volby 2010: 2,4%.

Jediný rozdíl je v tom, že Piráti měli a pořád mají víc voličů, než kdy měli Zelení v době své největší slávy.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    YBUKO: Rozjeli treba i projekt zatepleni budov kterej je funkcni do ted. Solary o kterejch mluvis. Byli i zaroven v ohledu kulturnich valek- tenkrat se tomu tak nerikalo - docela liberalni.

Nasmerovani zelenejch doleva-doleva byla kolosalni hloupost ze ktery se ta strana uz nikdy nesebrala. Zelena politika je postmateriáni - oslovuje lidi as potom co jsou napleneny jejich materialni potreby - pokud zivotni prosteei neni akutnim ohrozena. To je vec odpozorovana za mnoho let po celym svete. Ne na celostatni politice, ale behem mnoha lokalnich konkretnich ochranarskejch projektu.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    MARIHAI: ale zničilo je to a nikdy už se nezvedli... Posun doleva a rozpad byl reakcí na účast v Topolánkově vládě. To teď podle mně hrozí i u Pirátů, když současné vedení selže.

Taky toho mimochodem Zelení i dost neprosadili. Jeden z jejich hlavních předvolebních taháků byl třeba přesun nákladní dopravy na železnici a konec kamionů na dálnicích. Super vize, výsledek ale ehm...
    Taky se i tehdy dělaly boty - třeba se lobbovalo za solární elektrárny, tam se rozjezd povedl. Ale nepohlídali si ODS a ta z toho vyrobila legendární solární tunely, což na čas u spousty prostých lidi soláry naopak diskvalifikovalo.
    Vidím mnohé paralely k současným Pirátům.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    YBUKO: Zeleni tenkrat prosadili dost. Ale byli to Bursíkovy zelení
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    LEON_KOWALSKI a PJGEPR: to je úplně zcestná úvaha s tím Hollanem. protože o něm to není, stejně jako o Paličkovi, ale i toho někdo sleduje, Týden někdo čte...

já Matesa sleduju roky, se vším nesouhlasím, někdy je to fakt pošuk, ale v Brně byl zastupitel nebo co. co se týče legalizace, tak tam sdílel posty jak na běžícím pásu s Vobořilem i Jankou Michailidu, takže dost lidí ho s tím bude mít spojeného a o parník jinde, než staří dobrý kokoti typu Komorouse

no a od podzimu to vypadá, že i ten Hollan teď piráty nešetří (ne vždy do toho vidím, ale prudí je na FB)
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    RUDOLF: jo, plus i prostě platí, že Piráti evidentně ve vládě zaspali, nechali se stejně jako před lety Zelení ojebat ODS a svoje témata prostě dostatečně nezvedli. Budu se opakovat, ale vedení má po téhle sérii špatných rozhodnutí před volbami odstoupit a dát šanci novým lidem s čistým štítem. Ne se zabetonovat u moci a zakonzervovat sněmovnu v podobě variace na Top09 s nádechem SZ a ČSSD.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LEON_KOWALSKI:
    PJGEPR:

Mě palička taky míjí, ale mám echo, že ta regulace dopadla mnohem hůř než v Německu. A budou na to biti čeští výrobci.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    RUDOLF: Proč by někoho měl zajímat rozhovor Hollana s Paličkou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam