STAROJDA: Přemýšlel jsem jak to napsat. U nás jsou strany malé. Ale furt i malá strana je mnohem větší než většina organizaci. Čili aktivně sledovat všechno, mít empatii apod je hrozně náročné. Není to 10 lidí v jednom kanclu. Jsou to stovky lidí po celé ČR. Navíc z velmi rozdílných socioekonomických skupin. Ideálem je, že se dohodne horník z Ostravy, s intošem z Prahy a inženýrem z Plzně... ale jen málo lidí má schopnost jednoduše procházet takto rozdílnými skupinami a porozumět. A nejen porozumět, ale vůbec být angažovaný. Ač jsem byl docela aktivní člen, tak povědomí o kampaních mimo Prahu mám jen mizivé. A to jsem se některých účastnil - ale jen tak, že jsem dojel, kampaňoval, odjel. Neznám rozpočty, materiály apod.
IMHO to byl pád Pirátů v Německu. Oni se prakticky ani nemohli vidět fyzicky. Velmi brzo Bavorsko mělo defacto separátní Pirátskou stranu... zvláště v opozici k Berlínu.
Řešením je IMHO extra silný institut, který by šířil osvětu a i nevěřící uváděl do náročnějších témat. Ale na to by byly potřeba roky relativního klidu. Ty nemáme :(.
Ale tento střet je integrální součástí současné politiky. Politika si žádá neuvěřitelné egoisty (aby byli ochotni šaškovat v mediích apod) a zároveň strana by nejlépe fungovala bez ega. Stejně jako u firem to funguje, když je tam vůdčí egoista. Ale jakmile je pokus o nějakou demokratizaci, tak je to těžké.