• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MEMNON666: Rozpad jádra je možný. Může vzniknout jádro nové a můžou přijít hlasy nejádrových voličů. STAN taky dlouhodobě nemá jádrové voliče.

A tu otázku na Ferjenčíka jsem moc nepochopil. A jak stojím na straně povrchních voličů, tak odpovím tweetem přímo od Mikiho :)

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MEMNON666: Mně přijde, že u STAN je ta liberálnost jen fíkovej list, kterej má zakrýt korupci, že občas někdo vypadne z okna atd. Bez toho pinkwashingu atd. je STAN jen takový malý lokální ANO.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    JONY: pokud chceš volit liberální stranu co se dostane do sněmovny a piráti nejsou přijatelná volba tak jsi poněkud limitován v možnostech :D
    JONY
    JONY --- ---
    MEMNON666: kdokoliv volící STAN je těžce delulu :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MEMNON666: Jo, s tím STANem to byl taky solidní selfpawn: Piráti tehdy vyslali signál „kámo, pokud ti vaděj dready, tak můžeš na pohodu kroužkovat lokální mafiány ze STANu neasi, šak vo nic nejde“.

No a voliči je vzali za slovo.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    DOCKINEZ: pragmatický liberální volič má po ruce už jen STAN a doufat že naskáče více liberálních než konzervativních poslanců ideálně bez měřičů radiace, taková česká ruleta pro zoufalé :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STAROJDA: Tak to ber, že jsi cílovka Nový pirátský vlny a pohoda, ne?

Jiní cílovka zjevně nejsou a nulová personální odpovědnost, zrušení transparentnosti a vykleštění vnitrostranický demokracie jsou pro ně blocking issue. Tak holt jdou jinam.

To fakt není otázka „pár zaškobrtnutí“, ale táhne se to nejpozději od roku 2017, kdy Michálek a spol. protlačili vyrovnaný rozpočet partaje (tj. prostředky prožrat). A po událostech s PirSTANem po roce 2021 už to šlo jenom z kopce.

A navzdory dalším a dalším debaklům jsou u lizu furt ty samý držky.

furt
    ty
    samý

Tobě to dává smysl?
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    STAROJDA: pro nekoho, kdo stranu sleduje od počátku, může být dostatečný faktor, že tyto osoby už nejsou ochotné ani ve straně zůstat a být s ní spojovány, tomu by mohlo odpovídat i: "Po posledním volebním modelu vidíme u Pirátů úplný rozpad volebního jádra. Ani 1 % voličů není přesvědčených, že by ve volbách volili Piráty, jsou na úrovni tříprocentních stran." [18.2.2025, Friedrichová, iRozhlas]

proč tedy dostal Ferjenčík "amnestii"?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MEMNON666: Tahle tvoje analýza má trochu vady. Kolik z těch viditelných osobností by kandidovalo teď ve volbách? Nižší jednotky. A vzhledem k tomu, že v každém kraji je leader zvolený primárkama, tak automaticky nejsou známí tak jako tak. Piráti se volí jako strana a roli imho hraje jenom leader. Takže Hřib je nejvetší riziko imho. A to se uvidí v průzkumech (až bude pořádná kampaň) a po volbách.

Veřejně jsou známí Piráti (kteří budou kandidovat) maximálně 2 - 3. Hřib, Bartoš, Richterová. Pak možná ještě Michálek a Ferjenčík.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DOCKINEZ: No ten hypotetický volič jsem právě já a volím Piráty :)
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    STAROJDA: to je asi jedno jestli jde o ego nebo moralni nastaveni, vysledek je stejny - poztraceli jste třetinu až půlku viditelnych osobností a s nimi i odpovídající poměr voličů

jestli to jediné, proč vás volit, je, že ostatní jsou ještě horší, tak to děkuji za nabídku, ale nevyužiju ji
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    XCHAOS: protože to imho nebylo jen konkrétně o ní osobně, jako spíš i o nenávisti voličů k subkmotrovi Bendlovi a staré ODS a hledání alternativy vůči ODS a ANO? Což platí i pro Piráty obecně.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STAROJDA: Obávám se, že ten tvůj hypotetický generický a pragmatický volič volí ODS nebo ANO, ne Piráty.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DOCKINEZ: Se vůbec nedivím, když vidím jak se hlasití voliči i sami členové strany chovají po pár škobrtnutích a vlastně hlavně kvůli svému egu. Viz právě Šípová nebo Wagenknecht a další. Generickému, pragmatickému voličovi imho nevadí ani Votápek, ani Ferjenčík ani Michálek ani Hřib. Všichni mají nějakou kaňku ale ta nepřeváží důležitá témata, přístup k politice a hlavně ty ostatní strany, které jsou ještě horší. Je to možná povrchní, ale takhle přesně politika funguje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: Adéla Šípová zaujala nejvíce hned na začátku své politické kariéry, kdy mnohé politické pozorovatele šokovala svým vítězstvím v senátních volbách. Favoritem v nich byl dlouholetý poslanec a také dřívější ministr Petr Bendl z ODS, proti kterému byla v té době Šípová pro širokou veřejnost neznámou advokátkou.

A nešlo jen o Bendla, proti ní stálo celkem dvanáct soupeřů. A kromě Bendla musela porazit například velmi známého toho času sociálního demokrata Jiřího Dienstbiera mladšího, či Milana Volfa, dlouholetého primátora Kladna.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    "Není důvod k panice." Zklamaná Šípová opouští Piráty, prohrála souboj s Hřibem - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zklamana-piratka-sipova-neni-duvod-k-panice-dal-normalne-pra/r~656f4ae207d211f09af20cc47ab5f122/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS:
    DOCKINEZ: no, ještě budeme mít štěstí, když to nepodadne jako LIDEM... ale jen jako Zelení po roce 2009...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KRAMERIUS: Já nechci svým hlasem pomáhat Mikymu F ke snadnýmu živobytí. OK, přes Hřiba si zařídil amnestii a může teda CF navzdory kandidovat, ale že s tím takhle vyjebal neznamená, že to překousnu já. Nepřekousnu. A speciálně kvůli němu doufám, že budou stejně uvažovat i další voliči.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DOCKINEZ: Nebudu odhadovat co ostatní, ale já Hřiba nějak nemusím - mně prostě kariérní politik kravaťák k původnímu stylu Pirátů vůbec nesedí.
    A "nový styl" je jen jejich přetvoření v nezajímavou generickou politickou stranu (když pominu ty trapná videa s motorovku a bejsbolkou).
    Pokaždé když Piráti kandidovali do PS (samostatně), měli můj hlas, protože šli do voleb s pro mě zajímavými tématy a Bartošovi jsem fandil. S PirStanem se to bohužel změnilo a dnes mě jejich nabídka už úplně míjí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam