• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MILKMAN: no, "pár desítek tisíc voličů" může po posledních otřesech znamenat rozdíl mezi překročením a nepřekročením 5% hranice.

A přijde mi to reálnější, než představy některých, že Piráty "vycentrují" natolik, aby byli atraktivní pro Babišovy voliče z regionů... to fakt nevím. Přiznání, že se přetahujeme o v podstatě stejné voličské jádro, mi přijde fér.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: ano, šlo o centralizaci moci a odklon od vnitřně demokratického fungování. Omezení primárek a tak. Ostatní strany, co s námi zkoušeli koalice, to vyděsilo, uvědomili si, co by to znamenalo, kdyby takovýhle manýry zaváděl někdo i u nich, a víceméně bylo nutné to utnout i u Pirátů samotných. Uvidíme, jak se to vyvine dál. On hlavně specifikem Ivanovy předsednické éry trvající nakonec 15 let bylo, že strana stabilně rostla a dosahovala diskutabilně větších a větších úspěchů (i když poslední 3 roky byla jako "úspěch" prezentována účast ve vládě bez poslanců). Když už to dál jako úspěch prezentovat nešlo, tak vedení převzala osobnost, která prozatím svoje působení jako úspěch prezentovat může - Hřib v radě hl.m.Prahy. Jistou logiku to má.

Strany, které nevymění osobnosti spojené s politickým neúspěchem, typicky končí - příkladem může být SocDem, kde stále ve vedení figurují osobnosti, spojované s koaliční vládou s Babišem, které u voličů propadly. Pokud by Piráti propadli, a přesto by se osobnosti, pod jejichž vedením propadli, držely ve vedení, měla by členská základna reagovat. V současnosti to je šedá zóna. Argumentem pro centralizaci se mi zdá být "pojďme to zkusit dělat jako všichni ostatní". Což je paradoxní u strany, která si našla především voliče, kteří nechtějí to, jak to dělají všichni ostatní. No ale .... uvidíme.

Je jistý rozdíl mezi politickou stranou a sdružením nezávislých politických osobností. Ovšem jednotícím prvkem Pirátů měl být program, a ne přímá diktatura vedení strany. Program se dostal hodně do pozadí, protože koneckonců - pokud někdo touží po exekutivních funkcích, tak je jasné, že se hodně reaguje na aktuální dění ve světě, které nejde plánovat ze dne na den, apod. Takže jde o tradiční přesun od programu k osobnostem, které se budou prezentovat jako schopné pohotově reagovat na cokoliv, apod.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Btw když se Hřiba na "centrování" ptají v médiích, tak odpovídá, že nejde o ideologické pravo-levé centrování, ale organizační. Tedy sjednocení strany za jedním proudem. Asi ta Nová vlna.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NECROMAN: Ziadne "centrovanie" preboha, ako mozes naskakovat na take blbosti? Chceli sa zbavit konkurencie, tak si nasli zamienku. Mozno tak normalizacia, ale ziadne "centrovanie" sa nekonalo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: je třeba říct, že voličů Zelených není tolik a Zelení jsou masami natolik opovrhovaní, že v tomhle případě by to vykroužkování bylo hodně překvapivé. Ale přijde mi dobré, aby u těhle voleb nejen voliči cítící proputinovsky a prorusky a profosilně měli šanci hlasovat bez pocitu, že "zahodí hlas" a inteligentní volič taktizuje rád..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MILKMAN:
    NECROMAN: no, abych se přiznal, nějakého rozumného Zeleného na kandidátce Pirátů bych klidně kroužkoval... abych nezahodil hlas :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IuRe: „Pražský městský soud se dnes zabýval naší žalobou…“ - Witter
    https://witter.cz/@iurecz/114344036270975394
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: Vím, že Piráti, hlavně z regionů, se z takových nápadů chytaly za hlavu. A já mám v živé paměti, jak s námi Zelení v začátcích vysloveně pohrdali, protože tedy tušili, že přijdou o podstatnou část svých voličů z řad takových těch "mětských liberálů", ať už to znamená cokoliv (neexistující městský liberál je veganský baregoot gay jezdící na kole a ... prostě ne, intersekcionalismus nebrat, koalice různých menšin ano, ale nelze být vším najednou :-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    MILKMAN: jako člen Pirátů říkám, že tyhle koalice se Zelenými absolutně nechápu a považuji je za nějaký špatný vtip nebo projev kolektivní ztráty paměti po Pirstan koalici. Tím spíše, pokud bylo cílem Hřiba stranu vycentrovat.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MILKMAN: Tonouci se stebla chyta.
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    XCHAOS: „Varianta s Piráty nám dává smysl. Je to programově nejbližší politická síla. Paralelně ale rozpracováváme spolupráci s menšími progresivními silami." To je od Svárovské (spolupředsedkyně Zelených) milý polibek smrti. Vážně to za těch pár desítek tisíc voličů Zelených stojí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti v Pardubickém kraji schválili Zelené na kandidátce | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pirati-v-pardubickem-kraji-schvalili-zelene-na-sve-kandidatce-celostatni-dohoda_2504150614_jgr
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    HONCKA: 12.Stanislav Haviar - ten je z KT, znam lehce osobně
    15.Jan Janda - Sušice, jen vím, že kandidoval za ten náš obvod do senátu teď

tak tam není ani ten druhej ze Sušice, ten už známej trochu je - Hais - mladší než já, něco jsem si s nim loni nebo kdy psal o pohotovosti u nás, protože řeší zdravotnictví. je dost decentní. ale nejspíš to jen nechce kumulovat (?)

jako jo, ten náš kraj toho obecně moc nenabízí a většinou tě tady umlátily konzervy. ostatně po většině Klatovska vládne ODS na radnicích (Klatovy, Sušice, Žel. Ruda... dlouhodobě) - máme rádi osvobození Amíky a k tomu papaláše z Plzně. tím to asi tak hasne
    ono pak ty strany na náš okres kašlou - Kt 23k obyv., Sušice kolem 10k a zbytek nic moc. se ti sem ani nevyplatí asi jezdit a jedeš to po Plzni. jen tě tady nikdo nezná. na vesnice je to tady pro Piráta úplně marný
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CHORCHE: navolená je, akorát to nezveřejnili, sice je forum uzavřený (to co jsem sem dával bylo ještě před uzavřením), ale výsledky hlasování uzavřený nejsou
    2-4 místo
    160325 KS PLK volba krajského Čela 2.- 4. místo kandidátky do voleb PS25 2.kolo
    https://helios.pirati.cz/helios/elections/4fd2b510-6bb8-4d9d-b2e1-118345efc330/view
    zbytek
    KSPLK Volba krajské kandidátky do PSP ČR 2025 (2)
    https://helios.pirati.cz/helios/elections/44328931-e8ec-48aa-8eb8-524223e67c21/view
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    HONCKA: no to si mi to tedy moc neusnadnil. a tohle teda velká paráda...
    HONCKA: ona už je někde kandidátka? na tom odkazu níž na Plzeňsko je tam pořád do kraje... a nahoře Špoták
    tady nevím, o něm se taky moc pěkné věci neříkají, hl. za ty Koaly na hejtmanství. a netuším, zda kandidovat chtěl (ale v současné době by měl, jako známá tvář, kdo jinej)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CHORCHE: ještě co o něm celkem vypovídá, že na kandidátku právě nedal Špotáka a další známé lidi, protože by ho mohli skočit
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CHORCHE: Jestli jsi z Plzeňskýho kraje a chceš volit Piráty doporučuju si vyřídit průkaz do jinýho kraje, Kůs je takovej kindrODSáček, viz např jeho post z doby, kdy forum ještě nebylo uzavřeno

BUGAS
    BUGAS --- ---
    BUGAS: Považuji za nerozumné tříštit síly ve chvíli, kdy jsou volby z našeho pohledu zásadní ohledně budoucnosti země a její bezpečnosti. Posily jsou vždycky fajn, ale myslím, že rozhodující je spíš úvaha o tom, že když se spojují fašisti, proč ne liberálové,“ řekl Seznam Zprávám Ferjenčík.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam