• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    DOCKINEZ: Konečně někdo, kdo si uvědomil, že ekonomické problémy ČR a EU, válka za humny, sílící vliv dezolátů a probíhající nástup multipolární geopolitiky je jenom taková pěna dni. Skutečným problémem je totiž hledání genderově vyvážených pojmů :). Orwell musí jásat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: "Hřibstvo" je dobrý popis Nové vlny :-) "Pirátské Hřibstvo" :-)) to je tak blbý, že to možná sám začne používat :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ministerstvo nechce zveřejnit dopady eTuristy na soukromí | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/eturista-soukromi-dpia-sledovani-hotely-kulhanek-mmr-pirati_2505050500_cib
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    PREDSEDA: "krokolomnými" je také pěkný neologizmus.

problém je v tom, že v češtině *zatím* nic jako generické neutrum není. ta koncovka -stvo k tomu má náběh, ale zatím stále je tu jen generické maskulinum. bez nějakého mluvčího/zdroje s velkou sociální prestiží, který by to používání rozjel, to nemá moc šanci. vedl jsem diplomku o používání různých nových mluvnických řešení generických dženderových forem, kolega dělal docela slušný terénní výzkum, ale zatím je to silně roztříštěné, nejednotné a ani sama komunita v tom nemá jasno.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: zas ale po vypuštění takových balónků bude i Hřibstvo* vypadat o něco chytřeji než doposud :)

*tj. pan předseda a suita jeho věrných
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: Blbstvo.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    DOCKINEZ: "k novotvarům používaných"? A jéje.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Priority :)

NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    STAROJDA: Akurat vyhodili (alebo skor znechutili) srdcarov, ta hra na hon proti lavicakom bola taka ucelovka pre jednoduchsie publikum, ktore chcelo vidiet vinnika. (asi teda ineho, nez vedenie ktore ich do tejto situacie dostalo)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    STAROJDA: ok, budu si muset udělat výlet
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    CHORCHE: Rozlišuj voličský průkaz (ten se používá po ČR, když nemůžeš/nechceš jet do bydliště) a korespondeční volbu (ta je pro zahraničí).

- Voličský průkaz si můžeš zařídit a pak hlasovat kdekoliv po ČR. To myslí DOCKINEZ.
    - Korespondeční volba má to "omezení" jen na 3 kraje. Původně to měl být jen jeden kraj, ale pak se to kvůli paranoie opozice rozšířilo na 3. Ale ty si kraj vybrat imho nemůžeš, rozprostře se to automaticky aby se nenavalily všechny hlasy ze zahraničí do jednoho kraje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: no, mohlo by to nějak spojit lidi, co od Pirátů odešli nebo ty, co zůstávaj, ale nevědí coby. Ale je to příliš pracné, současně...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    DOCKINEZ: a jde to? vážně o tom uvažuji, ale prý si nemůžeš vybrat každý kraj, jen +/- 3? je v tom i ten Pardubický?
    páč mě tady Kůs a spol. taky vytočili a volit je nebudu, no a jinak tu nic není - takže jsem ok s tím vyzkoušet volební průkaz i korespondenční volbu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: pointa Pirátů je, že musíš být dostatečně dobře zamaskovaný levičák, nesmíš to náhodně vykřikovat :-) jinak tohle je složité, pochopitelně, třeba environementální témata nejsou moc levicová (řada diktátorů v historii měla environmentalistické agendy, třeba i raní fašisté...), environmentalismus je v protikladu s požadavkem na maximalizaci konzumi (od které se slibuje i rovnost v konzumu, protože levice, která jen chce odstranit chudobu a neaspiruje na rovnost, není nakonec "opravdová levice", že...).

Problém není levicovost nebo nelevicovost, ale to, že prostě nevíš. Nevíš, který politik kope za kterého developera a které projekty jsou už natolik šílené, že fakt nezapadají do konceptu města jako celku. Nebo kdo na tom doopravdy vydělá. Obecně se třeba MHD pokládá za levicovou, individuální automobilismus za pravicový, takže konec vynucování podzemních parkovišť stavebními předpisy je asi obecně "levicový" a současně "environmentální", ale pointa je, že pokud se někdo dnes pokládá za "pracujícího", tak na auto aspiruje. Ale takový člověk asi nebude bydlet v bytech, co chce Penta stavět u Masaryčky a je asi pravda, že cpát podzemní parkoviště k bytům v centru Prahy, nebo i ke kancelářím v místě předpokládané obslužnosti příměstskými vlaky, je asi úlet. Takže to, že i "levicové" vidění města (které ve skutečnosti není levicové, ale prostě městské) může konvergovat se zájmy developerů, je zajímavá synergie.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MAKROUSEK: no, to sice asi ano, ale to mi nikterak neoslabuje paměť.
    Já si velmi dobře pamatuji jejich historii, ještě když kandidovali v Liberálně sociální unii a potom i jejich rozhádanost, převrat, následný Bursíkův úspěch a vstup do parlamentu, ale hlavně to, že měli sice pěkný program, ale jen na papíře, skutek utek. No a pak se zase rozhádali, rozdělili atd...
    Do toho bych neinvestoval ani dvacetník.

Piráty jsem volil proto, že to co měli v programu, reálně prosazovali (nebo se o to aspoň snažili), ať už v komunále, nebo ve sněmovně/senátu/EU.
    Teď, když si vybrali za kamarády pro mě nepřijatelné Zelené, prostě smolík. Tohle nehodlám podporovat.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Teda ale vyřídit si hromadně voličský průkaz do Pardubic a organizovaně tam jet volit Zelenýho kandidáta/kandidátku proti Mikymu, to by byl slušný tzv. trolling :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MAKROUSEK: to asi zase nějakej fťyp, že? ale blbej, pane, blbej.

současní zelení mi neva, ale mají kainovský cejch a to může pirátům uškodit u některých voličů. nějaké přeskakování je tu kvůli jejich nepočetnosti zanedbatelný problém.

a protože mi nic jiného nezbývá, půjdu piráty volit i teď a dám hřiboidům šanci se historicky znemožnit.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEON_KOWALSKI: Ale vzdyt jejich ideovy guru, Matej Stropnicky, je celebritou!
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Pro mě ke to jedno. Zelené, české Zelené bych nevolil, ani kdyby slibovali, že připnou na pranýř Babiše, vyválí Okamuru v dehtu a peří, propíchnou srpem Konečnou a donutí Turka podepsat Green Deal.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Za mě je spojení se Zelenými v pohodě. To byla pro mě vždycky alternativa k Pirátům, vycházelo mi to i v kalkulačkách.

Když bych byl ošklivý, tak:
    "Vyhodili levičáky dveřma a vrátili se oknem" :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam