• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: no, tohle je trochu jiná kategorie problému. Myslíš vážně, že nějaká větší míra represe by přispěla k tomu, že SPD/Jo, Stačilo a obecně i Babiš dlostanou ve volbách míň hlasů? Dezinfo fenomén žije vlastním životem a represe ho spíš přiživuje... ok, možná část jejich cílovky skutečně funguje stylem "sejde z očí, sejde z mysli", ale část by si začala instalovat VPNky a připadala by si strašně konspiračně.

Cenzura není cesta, jak si získat srdce a duše těch, které chceš "chránit". V podstatě ten fenomén zrodilo určité pohrdání částí spoluobyvatel a tímhle bys to pohrdání je potvrdil. Nevím přesně, kudy ta cesta vede, ale rekcí na "zďýlejte, než to smažou" nemůžou být to, že to fakt smažeš :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: váborně, dostáváme se na level Danýsek "pokuty za rychlou jízdu jsou zbytečné, protože lidi porád jezdí rychle" :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: jsem oběť těch obětí, protože kdo s nima má vést ty idiotský debaty... (jenže to fakt nefunguje, že zabanuješ nějakej web a oni se chytnou za nos a řeknou "aha, tak ono je to zakázaný, tak to to asi nebude pravda")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: vliv na naše spoluobčany to bez diskuze má. Jenže cestičku si to najde vždycky, i kdyby si "konzumaci nepřátelského zpravodajství" trestal smrtí, jako nacisté. Takže se spíš bavíme, co ten vliv zesílí a co ho zeslabí, jaké prostředky jsou nejen přiměřené, ale hlavně efektivní.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    DOCKINEZ: Čeho se tak bojíš bro? Že se někdo bude moct dočíst, co si myslej vrazi z Kremlu?

ano, toho se bojím, bro ;) protože to je záměrná a cílená propaganda, ne nějaké deníčky ze života "vrahů z kremlu", co prezentuje dezinfoscéna.

spolehlivou cestou do pekel je právě ignorování toho, že tahle propaganda zneužívá přirozených, nevědomých mechanizmů toho, jak pracuje mysl, k jejímu zásadnímu ovlivnění. jediné řešení je zamezit vůbec vstupu těch info do mediálního prostoru. celé je to jako tvrdit, že očkování je k ničemu. i am deadly serious (pun intended).

Speciální pořad v ČT bych pro to udělal. Pořad, kde by se vytahovaly a komentovaly ty největší špeky ruský propagandy.

NE, žádné vysvětlování nefunguje a fungovat NEMŮŽE.
    NE, prakticky nefunguje ani vzdělávání, i když změkčuje situaci. a i tak trvá strašně dlouho se vytrénovat. většinou nejjednodušší a nejúčinnější je se odříznout a ignorovat to.

jako jsme banda pitomců, co si sere do vlastního hnízda. víme, co je problém, ale necháváme to plavat.
    většina řešení složitých problémů je neintuitivní a dokonce kontraintuitivní.
    bohové pod námi, oni proti nám používají nejnovější poznatky psychologie a my se tu opájíme nějakou od reality odtrženou, idealistickou etikou.

svoboda slova bez vymáhání zodpovědnosti za ta slova je špatně. ideálně by to měly dělat soudy, ale vím, žijeme v česku. takže nevím, kdo by to tu měl dělat. ne úřad, ten by jen měl eventuálně vykonávat rozhodnutí soudů. je to zneužitelné? je. ale co není. musíme nastavit hranice. jak přesně? nevím, ale nedělat nic je podání prstu tomu příslovečnému čertovi, který si pak vezme ne celou ruku, ale celého člověka.

chat control an sich může být hovadina (a asi i je), ale nechávat nechráněné lidi přesně mířeným psychologickým útokům je nezodpovědné.

říkám tomu "americký paradox". ve spojených státech 90 % lidí akceptuje poznatky chemie, fyziky či geologie, ale jen 6 % z biologie či kosmologie. proč? protože se jim do toho pletou jejich laické představy o světě, které se, zde kvůli doslovnému evangelikálnímu křesťanství, s biologií a kosmologií kříží víc než s fyzikou či chemií. jenže to spíš vypovídá o tom, jak snadno podléháme kognitivním klamům.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: jo tak jestli seš oběť tak to potom jo, jsem nevěděl...

:D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: ale já jsem obětí hybridní války... víš kolika lidem musím vysvětlovat, že Ukrajina jsme v podstatě "my", Rusko ne, a že whataboutismus o USA a jeho různých válkách prostě zrovna není čas vytahovat....

Situace je zamotaná, protože se současnou nepředvídatelnou a iracionální americkou administrativou se asi chceš bavit současně co nejméně. Situaci nepomáhá ani přesun kritických médií za paywally, takže spousta lidí čte prostě to, co je zadarmo a nepřetížené reklamou...

Jak moc mám banovat ty ruské trolly ve Fediverse, to je pro mě docela žhavé téma (svoje uživatele si zabanuju nebo napomenu, ale nemůžu řešit reporty na cokoliv co se najde v cache federované timeline...)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LOL, Voxpotu fakt čtenost zvyšovat nehodlám.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DOCKINEZ: Tak se prosímtě podívej na PŮVODNÍ zdroje na Voxpotu. Tím s tvojí demagogií a překrucování končím.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: Výborně, tak to můžem ukončt protože tohle je absolutně mimo. :)

Věřím že tahle květinová představa o hybridní válce by ti zůstala i v případě, kdyby si se stal její obětí :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STAROJDA: v jakým asi. Že jich tu k tématu je tolik...

Znalecké posudky k blokaci ‚dezinformačního‘ webu AC24: po ruské invazi ‚nemorální‘ obsah zmizel | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/znalecke-posudky-k-blokaci-dezinformacniho-webu-ac24-po-ruske-invazi-nemoralni_2509022000_pik

Neposrat se a nechtít se v boji proti Rusku stát druhým Ruskem je podle tebe elitářský přístup? Lol, OK. Tak to budu rád elitářem.

A ty se klidně dál strachuj, bro. Však na ustrašence jako ty spoléhají všichni zastánci chat control apod.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DOCKINEZ: To by mě zajímalo, v kterém článku si to našel. Nikde to tam není. Celý tenhle tvůj koment je mimo na několika úrovních. Tvoje elitářský přehlížení ti nezávidím.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STAROJDA: Sry, článek jsem zavřel po první zmínce o „nemorálním obsahu“. Hrozný slinty.

Ale jinak pokud marginální webísek dokázal vystrašil i pokročilé uživatele internetu na nyxu natolik, že volají po věznění, tak je to náma blbý.

Čeho se tak bojíš bro? Že se někdo bude moct dočíst, co si myslej vrazi z Kremlu? No za mě jen houšť a větší kapky! Jen ať všichni vidí, co je to za kurvy.

Speciální pořad v ČT bych pro to udělal. Pořad, kde by se vytahovaly a komentovaly ty největší špeky ruský propagandy.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DOCKINEZ: Tyjo pustil si tady někdo vůbec to video? Nebo přečetl ten článek? Jinak ano, jsou určené ruské propagandistické weby (tj weby z ruska, psané rusky, spravované tajnými službami). A ty české weby prokazatelně přebírají jejich obsah. Přímý překlad.

Chápu ty obavy s z cenzury, ale někde snad tu čáru nakreslit musíme. Za mě teda jo. Chceme dopadnout jak na Slovensku, kde přední populista prostě naskočí na největší narativ, který vyrostl na ruské propagandě?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STAROJDA: A kdo bude rozhodovat, co všechno je propaganda a závadový obsah? Nějaký ministerstvo pravdy?

Já jen, že dneska se za „kremelskou propagandu“ považuje kdeco od odporu k emisním povolenkám pro domácnosti až po nedostatečný jásání nad manželstvím pro všechny.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS: Opět. Nejde o cenzuru a blokaci webu. Jde o hrozbu pokuty a vězení. Tak ať ty weby přestanou sdílet propagandu a jsou v pohodě. Jako konspirační ac24.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA:
    HONCKA:
    ADAMIRA:
    GAARQ: já na to narazil a řeším to i v rámci moderaci své instance Mastodonu, kdy mi někteří uživatelé reportují i cokoliv vágně pro-rusky relativizujícího.

Rád bych připomněl, že že za 2.světové Němci hrozili za poslech rozhlasového vysílání "nepřítele" trestem smrti a stejně tím akorát lidi nasrali a obrátili proti sobě o to víc. Komunisti se "štvavé vysílačky" snažily jen rušit, protože byli poučeni tím, že tresty nenávist jen posilují, ale taky moc nevěděli, co s tím. Pocit diskriminace a cenzury atraktivitu alternativního obsahu v podstatě akorát zvyšuje - zakázané ovoce nejvíc chutná. Navíc "paranoia nemůže být vyvrácena, jen potvrzena"... prostě výčet zakázaných témat či názorů nikdy nevedl k potlačení těchto názorů, k tomu vede spíš šance demonstrovat, že jsou nepřesné, nepravdivé, lživé...

Zní to blbě, s propagandou se diskutuje špatně, ale v podstatě přitvrzení cenzury, dokud nejsme s Ruskem v otevřené válce, by se zdůvodňovalo blbě. Protože ono to neznamená cenzurovat přímo je (to se už děje), ale cenzurovat konkrétní místní občany, kteří jejich obsah přebírají. Jediné, čeho můžeme dosáhnout, je nějaká větší gumovost té propagandy (pokud to vůbec jde).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: v podstatě to potvrzuje moji tezi, kdy jsem ho prohlásil za "konzistentně šedého". Týká se to i jeho mediálního a politického talentu, přijde mi.

Ale Karlovarský kraj je prý fakt hodně divný, pokud jde o lidi, co tam žijjou, takže nevíme, co na ně funguje. Jsme Pražáci, no (já teda jo...)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Já netvrdím, že je jako Konečná nebo Okamura. Tvrdím, že měl držet hubu nebo si aspoň ušetřit tu citovou vydíračku s dětičkama.

Cringe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: On fakt není jako Konečná nebo Okamura, ale je otázka, co to vlastně znamená. Za mě totální facepalm :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam