DOCKINEZ: já nevím, jaká byla kampaň, já byl zrovna na cestách po Evropě, tou dobou :-) Hele, nejsem si jistý, že jsem "vy, Piráti". Ano, tím, že jsem nevystoupil, dávám najevo minimálně, že zůstávám volič. Ale jsem řadový člen, pouze funkcionáři můžou mluvit za stranu. Jsem loajální člen, respektující demokratický konsensus uvnitř strany, ale tím, že nemám žádnou formální funkci, podle mě nejen nemůžu za Piráty mluvit ("my, Piráti"), ale nemůžu být ani používán jako zástupný placeholder, nesoucí za kolektivní vůli Pirátů individuální odpovědnost.
Je to takové nějak jako ani "my, Piráti", ani "oni, Piráti". Je to my, patří k té identitě, ale je to jiné "my", než kdybych měl volenou funkci. Jsem zúčastněný pozorovatel, nikoliv nezúčastněný pozrovatel. Nejvíce ze všeho se pokládám za jakéhosi zástupce či pozorovatele voličů v řadách strany, jsem trochu angažovanější volič, než řadový volič.
Pokud bych viděl větši podporu např. tady na NYXu, tak bych se třeba i více cpal do funkcí nebo na volitelná místa kandidátek, ale to bych za sebou musel cítit nějaký zástup podporovatelů, u kterých je jasné, že by mi kroužkovali a tak. Zatím se častěji cejtím jako jakýsi rukojní, nebo jako někdo, kdo se dostal do křívové palby hned ze tří stran: pro vnitrostranickou opozici jsem málo kritický k současnému vedení a v něčem i jejich pohled na věc přejímám (např. zabývat se v médiích problémy voličů a ne svými vlastními vnitřními), pro to nové vedení jsem zase asi málo říditelný, předvídatelný a loajální a pro lidi tady na NYXu jsem někdo, kdo nějak "mluví za Piráty" a je možné mu vyčítat cokoliv, co jim na Pirátech vadí.
Takže fakt nevím, jak "MY" dopadli v eurovolbách. Já byl na kandidátce PIrátů do EP tuším naposled někdy v roce 2014 (?), 2019 myslím už ani ne. Jedním z důvodů bylo, že jsem cítil poměrně malé nadšení tady na NYXu, byl jsem tu v té době spíš kontroverzní osobnost, než že bych tu měl fanoušky...ale od té doby uplynula spousta vody. Ale Mastodon zatím není tak vlivná síť, abych cítil nějakou nezávislou mediální sílu, a na mediální sílu Pirátů samotných spoléhat nechci, na tu musí spoléhat lídři kandidátek...