XCHAOS: Volil jsem program a to, jakým způsobem byl program prosazován.
Ty si myslíš, že se změnil hodně, já si myslím, že prakticky ne (v klíčovějších věcech), protože ve všech kalkulačkách (jak těch "co chceme" tak v těch "jak se hlasovalo") mám prostě pořád s Piráty výrazně největší shodu a v tuhle chvíli jsou navíc jediná strana u které se dá aspoň mluvit o levicových nebo skutečně liberálních tématech. Děláš z toho absurdně překombinovanou kovbojku.
Kdo stranu reprezentuje je mi celkem jedno, dokud je to přiměřeně přijatelné. Nehodlám naskakovat na amatérskou chybu, abych stranu sledoval příliš dopodrobna a každé dva měsíce musel nevyhnutelně přijít s nějakým "no, tohle posrali, teď jsou pro mě nevolitelní"
A mimochodem, na Pirátech není zajímavá transparentnost vnitrostranických procesů, je na nich zajímavá crowd-sourcingová tvorba politik. Tzn., že není striktně od začátku řečeno "náš názor bude vždy takový", ale spíš to, že je nějaká strana schopná říct: Hele, my se o téhle problematice pobavíme, zapřemýšlíme a uvidíme, co z toho vypadne. Protože tenhle přístup generuje daleko rozumnější, liberálnější a umírněnější politiku než přístupy "velení řeklo že jsme konzervativní pravice, tak to bude free market uber alles"