• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    EU Observer a Novaja Gazeta pisou o uspesnem Piratu! Teda, skoro... :)

Europe’s new pro-Kremlin bloc takes shape in the European Parliament
    https://euobserver.com/eu-and-the-world/ard6335aae
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    EL_TOPO: Milei z Hané
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: zrovna výdaje na kampaň bych vzal aspoň takovou tou akupilkou...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MIKEE: Tady je nejaky dojem, ze ten spravny naklad je jen ten co jsem si vymyslel a ty penize jsem na to realne nedal?

To si nerozumíme. Nic takovýho netvrdím a nic takovýho jsem nikdy nedělal. Ofc pokud bych si něco dal do nákladů, tak jedině s papírem v ruce a podle zákonů. Jako dycky, jako dycky.

Aktuální systém „jednou ročně pošlu účetnímu podklady pro daňový přiznání a on mi z toho vypočítá, kolik mám doplatit berňáku, zdrávko + sociálce a o kolik se mi další rok zvednou zálohy“ mi přijde moderní a fér: sice na daních nejspíš platím víc, než kdybych jak v devadesátkách evidoval každou zaplacenou účtenku, ale za to zjednodušení mi to stojí a platím všechno do haléře a včas.

Akorát mi uniká, proč jsem teda pro některý svý bližní málem zloděj, kterýho je potřeba ještě víc oškubat.

Tenhle mindset „na velký kluky nedosáhneme a na švarc šahat nechceme, tak to budete lepit vy, poctiví čuráci“ co tu tlačila ODS, nás dovedl kde jsme - zdanění práce máme obří, zato zdanění majetku minimální. Well played, jak jen z toho ven? Ještě zvýšit zdanění práce? Wow!

Ale jinak jo: pokud někdo bere v bance měsíčně 150k a platí paušální daň 8700 měsíčně, tak je to dost divný (ale třeba má chudák v kanclu fakt takový výdaje). S tím bych klidně hejbnul.

Ale prvně by stálo za to důsledný potírání švarcu, protože tam státu utíká mrtě víc peněz než že mně se daně sníží o litr skrz vyživovanou manželku. A koneckonců i to znovuzavedení EET by stálo za úvahu.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: To by měli, Kuba na to doma šel chytře a nabíral v regionu klíčové a schopné lidi. Ale našemu vedení naopak utíká i to co má a regiony se nechávaj umřít. Nahoře teď nejsou lidi schopní budovat, nabírat jiné konkurenční schopné a dělit se s nima o moc a informace. Teď se všechno naopak řeže pryč Mileiho motorovou pilou.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: jakkoliv se tomu smějeme, jde o spolek úspěšných krajských politiků, kteří tu kterou stranu použili k něčemu jinému, než k čemu byla nějak celostátně zamýšlená. Každopádně, ať se nám to líní nebo ne, je to jiný druh populismu, než je ten oligarchický nebo pravicový. Je to dejme tomu "regionální populismus". Jak by se mezi sebou dokázali dohodnout, když je jasné, že jednomu kraji se přidá na úkor jiných, to nevím. Ale podle mě se Piráti samozřejmě místo rozhazování peněz za kampaň a za image samozřejmě měli zamyslet, jak se nějakou podobnou "federací regionálních zájmů" stát sami...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Ten Špotákův odchod v létě proběhl hodně potichu, ani to myslim neleaklo do médií. Každý konkurenční kandidát vlny zmizí. Wagenknecht pryč, Špoták pryč. Teď je další na řadě Witosz. Dá to, nebo mu bude taky naznačeno ať se do velké politiky neplete a on odejde?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Tak co, kolik exPirátů, Pirátek a Pirátů uteče ke Kubovi?

S Kubou chce jednat o spolupráci i expirát Špoták - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-s-kubou-chce-jednat-o-spolupraci-i-expirat-spotak-40551677
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    DOCKINEZ: Rozjedes to ve velkym jak presne? Tady je nejaky dojem, ze ten spravny naklad je jen ten co jsem si vymyslel a ty penize jsem na to realne nedal? Protoze tak to co rikas az prilis zni jako "nesahejte mi na pausaly nebo vam to natru uz zcela otevrenyma danovym unikama co muzu delat jen proto, ze se daji spatne odhalit, ha!"

Je to asi stejne, jako tady probihala debat o danovych optimalizacich - nic takoveho ale prece neexistuje, ta logika je vzdy tak, ze to je danova pobidka k necemu z ceho ma stat resp. jeho obcani jako celek, jako celek kurva uz, logicky vyjit v plusu tj. treba sleva na poplatnika ma zvednout sanci, ze nekdo vubec pracovat pujde, protoze mu odpustime prvnich 30 000 rocne na dani z prijmu. Nebude pak na pracaku, stat usetri na davkach atp.

Stejne tak logika pausalu: melo to usetrit administrativu na strane zivnostnika a i na strane statu a melo to byt zase net positive, rozhodne to nemelo vytvorit zcela bezduvodne privilegovanou danovou skupinu, co kdyz jim to ted nekdo chce brat, tak zacnou kricet, jen pockejte, ja si dam pak do nakladu i bratrancovo auto a mandl co jsem koupil babicce? To se mi fakt uz zda. Solidni chucpe, ano.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SHAMAAN: „Mírný narovnání“? Solidní chucpe.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    DOCKINEZ: Já ti asi nerozumim. Mírný narovnání zdanění je podle tebe třídní boj shora či co? Jestli ti jde o nízkopříjmový OSVČ tak ať si je to klidně 60% z prvního mega jako to bylo před covidem.
    Miliardáře by bylo samozřejmě fajn zakázat kdyby to bylo takhle jednoduchý, bohužel omezit oligarchii je a vždycky byl extrémně těžkej úkol, ve svobodnejch i nesvobodnejch režimech. Než na to přijdem, best we can do is stát financovanej vyšší střední třídou holt
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když chce někdo rozjíždět třídní války proti těm dole (zatímco miliardáři se smějou), tak to asi bude... spojenec miliardářů? Tedy nepřítel?

Co myslíš?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: Tak záleží. Já dělám z domu, takže to máš jen náklady na pracovnu 1/4 hypo + poměrná část nákladů na vytápění, elektřinu a vodu.

Kdybych z domu nedělal, musel bych si pronajmout kancelář za ještě větší ranec.

Jako zaměstnanec bych si něco takovýho do nákladů dát ofc nemohl.

A to jsme jen u jedný věci. Našla by se tuna dalších včetně toho, že pokud by mi někdo chtěl rušit paušál, tak to rozjedu ve velkým a narvu si do nákladů i věci jako auto atd. A pak už v životě na daních nezaplatím kromě soc + zdrav ani ťuk.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: Akorát ty paušály jsou od toho, aby podnikatel ušetřil na byrokracii a ne rapidně ušetřil na daních. Já měl náklady když jsem fungoval jako OSVČ úplně stejný jako když jsem fungoval jako zaměstnanec.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    Nicméně i tak bych neměl problém se snížení procent. sazby pro volnou živnost, sorry not sorry. Dneska je daleko víc činností než před 30 lety, kde k práci stačí +- mít laptop, přitom v 90. letech ten paušál byl snad jen 30%.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    DOCKINEZ: klídek, mám docela fajn život a nikde nenavrhuju zatočit s kulactvem :) (což mi zní spíš jak třídní boj než kulturní války když už...), taky jsem býval osvč za mladých let. Měl jsem na mysli právě tu kombinaci švarc+paušály kdy ekvivalentu 160k superhrubý mzdy odpovìdá základ 64k jestli se nepletu, při reálných výdajích nula nic. Souhlas že ten hlavní problém je švarc a u opravdu nezávislý činnosti to asi takhle bude vypadat těžko. Piráti to nezvedaj bych tipnul protože ičaři v IT apod. budou holt nemalá část jejich voličstva...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: to by znamenalo ty lidi do nového vedení už někde mít a mít pro ně širší podporu. je to reálné? nevím, ptám se.

a imho, jiné strany o idealistické piráty nestojí, protože jim zase budou koukat pod prsty. v minulých volbách i ve vládě jste si vyzkoušeli, co je to být loajální a bim ho, vrátilo se to dost nepěkně. moje konspirační mysl spřádá, že vás do minulé vlády vzali stejně jen pro to, aby vás v bratrstvu "demokratických stran" zkompromitovali a právě jako amatérské idealisty odstavili. nová vlna pak byla reakce, víc vlčí postoj, který k vám ale nesedí. ale zase máte těch 9 %, což jste minule neměli. i za cenu těch 70 mega. holt marketing něco stojí, pořád je to, afaik, míň než dávají velké strany.

idealizmus a profesionalita v reálné politice moc nenesou, voliči chtějí své pohádky na dobrou noc a ne často bolestivá řešení. ten berndt ulrich to na klimapolitice popsal opravdu trefně. tož gud lak s tou změnou, rád uvidím nějakou silnější opozici hřibovské klice.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SHAMAAN: Daňová optimalizace je dostupná i zaměstnancům, a byl bys hloupej, kdybys např. ve svým daňovém přiznání nezohlednil manželku na mateřský, dlouhodobý investiční produkt, životko nebo hypo.

Je to naprosto legální a dokonce je to tak i navrženo, aby byli lidi motivovaní všechno neprožrat a odkládat si něco na potom.

Jiná věc je švarc, to je gauneřina, která v posledku poškozuje nejen poctivý živnostníky, ale pokud se nepletu, měli Piráti víc jak 3 roky, aby s tím něco provedli. A když i asistenti poslanců jsou švarcáci, tak asi nebude politická vůle s tím něco dělat :(

Výdajový paušály jsou naopak zcela v pořádku. Je to věc, která šetří administrativu jak mně, tak zejména státu.

Jako můžu se nasrat a místo uplatnění paušálu počítat v průběhu roku každou posranou účtenku, ale garantuju ti, že pak na daních zaplatím mrtě míň, když si tam nacpu fakt všechno, co si dát do nákladů legálně můžu. A stejně tak ti garantuju, že berňák prodělá kalhoty, když to pak bude chtít kontrolovat.

---

Suma sumárum, živnostníci nemůžou za tvůj posranej život. A je škoda, že tu rozjíždíš kulturní války a vytahuješ laciný populistický „řešení“.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    GAARQ: Nebo je tu druhá varianta. Obměnit kompletně vedení, nenechat tam nikoho spojeného s poslední léta trvající sadou průserů a nechat nové nezkompromitované vedení strany začít nově stavět vztahy s ostatníma stranama. Budovat i celej brand Pirátů na zelené louce od nuly znovu. Nový lidi s ještě nějakým idealismem a bez rozesraných vztahů s každým druhým ve straně i mimo ní. Nová energie a konec opakování chyb představitelů vlny, které tu s náma v různejch levelech cringe budou další čtyři roky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam