• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    DOCKINEZ: Já ti asi nerozumim. Mírný narovnání zdanění je podle tebe třídní boj shora či co? Jestli ti jde o nízkopříjmový OSVČ tak ať si je to klidně 60% z prvního mega jako to bylo před covidem.
    Miliardáře by bylo samozřejmě fajn zakázat kdyby to bylo takhle jednoduchý, bohužel omezit oligarchii je a vždycky byl extrémně těžkej úkol, ve svobodnejch i nesvobodnejch režimech. Než na to přijdem, best we can do is stát financovanej vyšší střední třídou holt
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když chce někdo rozjíždět třídní války proti těm dole (zatímco miliardáři se smějou), tak to asi bude... spojenec miliardářů? Tedy nepřítel?

Co myslíš?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: Tak záleží. Já dělám z domu, takže to máš jen náklady na pracovnu 1/4 hypo + poměrná část nákladů na vytápění, elektřinu a vodu.

Kdybych z domu nedělal, musel bych si pronajmout kancelář za ještě větší ranec.

Jako zaměstnanec bych si něco takovýho do nákladů dát ofc nemohl.

A to jsme jen u jedný věci. Našla by se tuna dalších včetně toho, že pokud by mi někdo chtěl rušit paušál, tak to rozjedu ve velkým a narvu si do nákladů i věci jako auto atd. A pak už v životě na daních nezaplatím kromě soc + zdrav ani ťuk.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: Akorát ty paušály jsou od toho, aby podnikatel ušetřil na byrokracii a ne rapidně ušetřil na daních. Já měl náklady když jsem fungoval jako OSVČ úplně stejný jako když jsem fungoval jako zaměstnanec.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    Nicméně i tak bych neměl problém se snížení procent. sazby pro volnou živnost, sorry not sorry. Dneska je daleko víc činností než před 30 lety, kde k práci stačí +- mít laptop, přitom v 90. letech ten paušál byl snad jen 30%.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    DOCKINEZ: klídek, mám docela fajn život a nikde nenavrhuju zatočit s kulactvem :) (což mi zní spíš jak třídní boj než kulturní války když už...), taky jsem býval osvč za mladých let. Měl jsem na mysli právě tu kombinaci švarc+paušály kdy ekvivalentu 160k superhrubý mzdy odpovìdá základ 64k jestli se nepletu, při reálných výdajích nula nic. Souhlas že ten hlavní problém je švarc a u opravdu nezávislý činnosti to asi takhle bude vypadat těžko. Piráti to nezvedaj bych tipnul protože ičaři v IT apod. budou holt nemalá část jejich voličstva...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: to by znamenalo ty lidi do nového vedení už někde mít a mít pro ně širší podporu. je to reálné? nevím, ptám se.

a imho, jiné strany o idealistické piráty nestojí, protože jim zase budou koukat pod prsty. v minulých volbách i ve vládě jste si vyzkoušeli, co je to být loajální a bim ho, vrátilo se to dost nepěkně. moje konspirační mysl spřádá, že vás do minulé vlády vzali stejně jen pro to, aby vás v bratrstvu "demokratických stran" zkompromitovali a právě jako amatérské idealisty odstavili. nová vlna pak byla reakce, víc vlčí postoj, který k vám ale nesedí. ale zase máte těch 9 %, což jste minule neměli. i za cenu těch 70 mega. holt marketing něco stojí, pořád je to, afaik, míň než dávají velké strany.

idealizmus a profesionalita v reálné politice moc nenesou, voliči chtějí své pohádky na dobrou noc a ne často bolestivá řešení. ten berndt ulrich to na klimapolitice popsal opravdu trefně. tož gud lak s tou změnou, rád uvidím nějakou silnější opozici hřibovské klice.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SHAMAAN: Daňová optimalizace je dostupná i zaměstnancům, a byl bys hloupej, kdybys např. ve svým daňovém přiznání nezohlednil manželku na mateřský, dlouhodobý investiční produkt, životko nebo hypo.

Je to naprosto legální a dokonce je to tak i navrženo, aby byli lidi motivovaní všechno neprožrat a odkládat si něco na potom.

Jiná věc je švarc, to je gauneřina, která v posledku poškozuje nejen poctivý živnostníky, ale pokud se nepletu, měli Piráti víc jak 3 roky, aby s tím něco provedli. A když i asistenti poslanců jsou švarcáci, tak asi nebude politická vůle s tím něco dělat :(

Výdajový paušály jsou naopak zcela v pořádku. Je to věc, která šetří administrativu jak mně, tak zejména státu.

Jako můžu se nasrat a místo uplatnění paušálu počítat v průběhu roku každou posranou účtenku, ale garantuju ti, že pak na daních zaplatím mrtě míň, když si tam nacpu fakt všechno, co si dát do nákladů legálně můžu. A stejně tak ti garantuju, že berňák prodělá kalhoty, když to pak bude chtít kontrolovat.

---

Suma sumárum, živnostníci nemůžou za tvůj posranej život. A je škoda, že tu rozjíždíš kulturní války a vytahuješ laciný populistický „řešení“.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    GAARQ: Nebo je tu druhá varianta. Obměnit kompletně vedení, nenechat tam nikoho spojeného s poslední léta trvající sadou průserů a nechat nové nezkompromitované vedení strany začít nově stavět vztahy s ostatníma stranama. Budovat i celej brand Pirátů na zelené louce od nuly znovu. Nový lidi s ještě nějakým idealismem a bez rozesraných vztahů s každým druhým ve straně i mimo ní. Nová energie a konec opakování chyb představitelů vlny, které tu s náma v různejch levelech cringe budou další čtyři roky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHAMAAN: tak pokud je to dostupné střední třídě, tak to právě není napravo, ne?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: lidičky, hoďte se do pohody ;)) člověk tady udělá blbej vtip a hned dostane čočku s nějakým vysvětlováním aka kapitán zřejmík, že voliči nehodnotili. vy z toho hřibidi máte úplné osypky...

piráti jsou teď v pozici, kdy jim odborníci moc nepomůžou, leda na komunikaci, protože ve své pozici nic politického neprotlačí a budu rádi, když se dožijí dalších voleb ve zdraví. celý establišment se vás rozhodl zamáznout jak grafitti na zdi. takže ještě možná budou piráti rádi, že si jich někdo všímá, i kdyby jen kvůli hřibidiovské extravaganci.

navíc, je pár týdnů po volbách. nestahujme kalhoty před brodem. nikdo neví, co bude. možná, že právě ve vnitropolitické diskuzi musíte nabrat tvář. teď jste v pozici třídního nerda, co stojí sám v koutku, všichni ho ignorují, maximálně si do něj, když jdou okolo, kopnou. já si to v mládí prožil :) buď půjdete výt s vlky, stanete se konformní a ostatní vás mezi sebe přijmou a přestanete být, čím jste byli, nebo nahoníte číro, zapnete zesák a začnete dělat dusno tak, aby vás nemohli ignorovat. a až si vás všimnou, teprve pak jim můžete začít dávat najevo, že jste lepší, že vy víte, jak na to. když to teda budete vědět :)

piráti mají v PS nula spojenců, hafo nepřátel, přesně 9 % poslanců v PS a jsou krátce po mrtvici, chci říct po vnitrostranickém převratu.

boys, dnes je vám každá pozornost dobrá, protože s tímhle potenciálem budete jinak zítra maximálně tak neznatelná šmouha na jednotvárné zdi naší politické scény.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    XCHAOS: tak komu brát je ostatně taky velmi hodnotová otázka :)
    (v který jsme bohužel jako země poměrně unikátně extrémně napravo, kdy skrze švarcsystém a výdajový paušály je u nás daňová optimalizace dostupná nejen elitám, ale i střední třídě)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: z toho by ale vyplývalo, že Piráti jsou soudruzi taky, což nevím, jestli je žadoucí image... teda vím, není... jenže ti mladí to nezažili. Soušku pančelku na ně...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHAMAAN: částečně přestává být co rozdělovat...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    SHAMAAN: Nikdo nepíše že strana má být úplně bez ideologie. Ale taky to chce ty odborníky které Hřib sliboval v kampani. Taky se hodí schopnost něco udělat a prosadit a to už druhé období vázne. I přes bratřičkování s Blažkem a poškozenou značku strany.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    EL_TOPO: strana odborníků, něco jako řídit stát jako (IT) firmu? politika bez ideologie je blbost, jestli budeš rozdělovat moc/kapitál všem, vítězům nebo oligarchům a vůdcům je hodnotová otázka, to nezoptimalizuješ
    to že teď ideologický spory vypadaj jako přiblblý divadlo je holt důsledek toho, že pravidla debaty dneska určuje do velký míry zuckerberg a jeho algoritmy, bohužel
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    GAARQ: Voliči zatím nehodnotili to co teď dostanou. To teprve hodnotit budou. Spíš to vypadá že u některejch voličů už není ani tak poptávka po straně odborníků přicházejících s nejlepším řešením bez ohledu na pravici nebo levici a preferujou u stran které volili kmenové boje v kulturních válkách. SPD, ODS, ANO a teď už i Piráti. Populistické ideologické pozice. Vlnové jsou sice trapní, politickou sílu už mají od roku 2021 čím dál tím víc nulovou a jdou za nima hory neúspěchů, ale pořád hrajou to divadlo na správné straně ideologické barikády. Tak to asi někomu stačí. Jako u Marka Bendy.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: no, vidíš a dementní voliči tu slintají blahem. to sou paradoxy, pane vaněk 😁
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    „Neschvaluju to.“ Hřibova válka proti všem už vadí i v pirátském klubu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-neschvaluju-to-hribova-valka-proti-vsem-uz-vadi-i-v-piratskem-klubu-293080
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: copak nižší důchody, ale volební právo v důchodovém věku by mělo vyžadovat nějaký test inteligence, možná :-) (jo, hrozný ageismus, já vím... myslím to ironicky)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Digital Omnibus: Deregulation Dressed as Innovation
    https://www.socialeurope.eu/the-digital-omnibus-deregulation-dressed-as-innovation

No, v něčem jsme tu deregulaci chtěli, jako Piráti. Ale není jasné, jestli to bylo AI...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam