• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no hele, tohle je roztomilý cringe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: no, ok
    1) ano, původně jsem chtěl pirátské diskuzní fórum otevřené (nejen já), ale někteří špatně snášeli, jak nám všichni furt nadávali do bolševiků a nabízeli pomoc s věšením na lucerny. Nicméně, mít tam aspoň registrované příznivce je lepší, než nic
    2) no, to jsou opět ty "registrovaní příznivci" (asi inspirováno registrovanými voliči Demokratů a Republikánů v USA, ale zase tady se málo chápe, že tam to jsou efektivně "volební bloky", nebo osobnostní koalice, nebo jak to nazvat... nejsou to strany v evropském smyslu, protože leccos je v USA jinak. Ostatně ale ani české politické strany nemají členskou základnu třeba souměřitelnost s politickými stranami v Německu, ke kterému se jinak rádi přirovnáváme...)
    3) ehm, omg, no dobře, ty prostě chceš jako volič výsledek, a cíl je ti ukradený. A to stejné říká vlastně i Hřib a tak mu tleskáš. Jenže já nevím, jak ti to vysvětlit... tím, že z toho uděláš blackbox, který tě nezajímá, to ještě neznamená, že uvnitř toho blackboxu nejsou nějaké mechanismy. Bohužel, žijeme v konzumní éře, kdy lidi taky nechápou, jak jejich mobil funguje uvnitř, a u AI to nechápe dokonce vůbec nikdo, a stejně to lidem nevadí. Éra osvícenského racionalismu skončila, lidé chtějí znovu černou magii. Chápu, že chceš být "konzument politiky"...
    4) aspoň tady se shodneme: strana má mít výrazně víc členů, než je jen součet všech míst na všech kandidátkách, kde chce kandidovat (ale i kdyby chtěl plně naplnit všechny obecní kandidátní listiny alespoň ve "střediskových obcích" svými kandidáty-členy, pořád to znamená mít řádově víc členů, než teď). Ale podle mě strana má mít členy nejen aby někam kandidovali.
    5) no, ty jsi vlastně neregistrovaný příznivec! Takže jako jo, já bych vlastně rád, aby aspoň lidi, se kterými se potkáš, třeba vyprodukovali ze svých řad "registrovaného příznivce", a aby ses zapojil ne tady (kde je to fakt netypický vzorek strany i voličů a často i nevoličů-odpůrců), ale přímo na tom fóru. A aby si se začal zajímat o ten blackbox stranického aparátu, o obsazování volitelných míst a o to, o čem prohlašuješ, že tě to vlastně nezajímá.

Já se totiž skutečně bojím, že když se těch mechanismů vzdáme a naplno přijmem tezi "účel svět prostředky", tak pak různé hřibstvo (ne jeden člověk) bude argumentovat těmi výsledky a tím, že to prostě jinak nešlo a tak, a vlastně zůstane jen prázdný brand, prázdný image a úplně se to vyprázní. Ale současně tomu neříkám ideologie nebo tak. Nevím, jak to nazvat. Když řeknu "duch Pirátské strany", tak jsem jen slovo idea přeložil do češtiny :-) Možná spíš duch jako spirit. Asi bojujeme za Pirátský spirit, spíš než za pirátskou ideologii....
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS: Zkusím ti za sebe odpovědět. Příště ty body čísluj, ať se dá dobře odkazovat ;)

1) Přitahovat hlavně sympatizanty se stranou. Odkud pochází je spíš jedno. Jsi fanoušek Pirátů? Staň se registrovaným příznivcem. Pak hlavně o takové lidi pečovat na lokální úrovni (viz 5)
    2) Detaily kandidátek neřeším, nevidím do střev. Ale líbí se mi způsob primárek, kdy má poradní hlas i širší veřejnost (registrovaní příznivci). Aby pak kroužkování nebylo takové překvapení.
    3) Stanovy neřeším, taky do toho nevidím. Je mi to jako fanouškovi a voličovi celkem jedno.
    4) Členů by měla mít strana "hodně". Víc než teď. A nebo aspoň ty registrované příznivce, kteří pak třeba budou kandidovat v komunálních volbách u sebe doma.
    5) Regiony - investovat a podporovat lokální "šampiony". Musí žít a fungovat lokální skupinky. Příklad ode mě. Vím že na našel malém městě jsou cca 3 aktivnější fanoušci a voliči, potkal jsem je na jednom videocallu. Patříme pod oblastní združení z vedlejšího ORP. Ale absolutně neexistuje žádná proaktivita, která by prokapala až na mojí úroveň. Mail na mě máte, mojí lokalitu máte. Stačilo by třeba jednou měsíčně udělat videohovor. Nebo hospodu. Ale nenechat to na těch lokálních jednotlivcích. Musí mít podporu a kuchařku od strany. Rady a mentoring na to, jak budovat lokální buňky. Sdílet dobré zkušenosti. Motivovat. Já bych se i zapojil, ale v kontextu mých ostatních povinností nemám vůli se zajímat. Kdybych byl víc opečovanej, tak se zapojím.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Podpora Pavla dobrý, čísla to asi hodí, ale je to zase prázdný cringe a jenom póza.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: Dobře, ale nábor členů je docela dobře. Ferjenčík je takový univerzální rudý hadr, jedna z mála věcí, na které se CF kdy shodlo je, že už ho fakt nechceme, ale pak přesně kritické množství lidí, co ho nechtěli, raději utekli úplně pryč a už nemůžou hlasovat, takže ho zase chceme. Jenže pokud proti němu stojí někdo, kdo k nám přešel od Realistů, tak to není úplně konzistentní...

Každopádně, jestli to na Praze 10 projede (což je docela dobře možné, ale blbý je, že v komunálu se blbě kroužkuje.. takže on sází prostě na to, že se zmocní zvučného brandu), tak snad už konečně dá pokoj. Ale pořád je šance třeba nevolit ho do komunálu, ale volit Piráty na magistrát. Když já furt nevím, jestli Hřib je takový arciďábel, nebo jestli by některým lidem na té pozici vadil v podstatě kdokoliv....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: ehm, volat po revolučním teroru, který ukončí všechen revoluční teror, jak vtipné. Akorát, takový problém, Piráti nějak nemaj v programu převzetí moci a zrušení demokracie. Jednoduše jsou strana na politickém spektru. Co s tím chceš dělat? Zrušíš demokracii, protože každého jenom otravuje? Tohle už taky někteří zkoušeli, ale třeba Mussolini nakonec skončil právě na tom kandelábru, ale navíc hlavou dolů...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Pytal si sa ako sa to mohlo stat, tak nejak takto. Ci je to dobre alebo zle je asi na dalsiu debatu.
    (a ano, aby strana o 1000 clenoch mala 10% hlasov v 10M krajine je problem. Ale problem ktory sa dost tazko vyriesi "od stolu")
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    XCHAOS: každému co jeho jest: pro komunisty komunismus: Lidové soudy, lidové právo a lidový trest
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: kdo s čím zachází... volání po věšení na kandelábry je přece voláním po lidovém soudu. Nebo kdo jiný na ty kandelábry věší, podle tebe?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: dobře, ale ona strana, která chce v politice nějaký vliv mít, by nějaké členy taky měla mít, že jo. To, že to bude exkluzivní klub + křoví, to je snad to, co Nové vlně vyčítáme, ne? Ono to zaměření na nějakou čtveřici (či kolikátici) "zlých" odvádí pozornost od toho, že tam máme pořád zajímavé lidi, kteří získávají nominace, hlasuje se o nich.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    XCHAOS: haha pokud se tu objeví anketa o tvém lidovém soudu bude závazná :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: otázka je na koho. V tomhle klubu funguje místní přímá demokracie, takže pokud se tu objeví anketa o tvém banu, bude závazná.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    XCHAOS: položil si mě uplně na lopatky! a teď honem - Kandelábr čeká!
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: "ako sa u nas mohol ocitnut..." 2018, uspesne volby, jakoubek v prahe zavelil ze musime zdvihnut cisla (na to mnozstvo moci co strana ziskala skutocne ano, ale ta realizacia viedla k naberaniu prakticky cohokolvek), praha sla v pocte clenov hore, ziskala vacsi vplyv, a tak nejak sa to stalo standardom v kope MS/KS...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: tahle věc je složitá... v začátcích jsme brali kdekoho, jako smrt... ale jak se u nás vlastně mohl ocitnout člen, který prošel Realisty (sic!), to je vlastně zajímavá otázka.

Já bych tohle fórum, kde eixstuje fakt zajímavá směs členů, ex-členů, ne-členů, voličů, ex-voličů, příznivců a ex-příznivců, rád využil k nějakému "znovuvynalezení" Pirátů, protože jakkoliv máme z Nové vlny tak či onak různé pocity (často dané tím, jak moc kdo ty které lidi zná jen z médií, nebo osobně), tak přece: vznik shody na tom, jak tu situaci řešit, je úplný základ. Jednotnější vystupování v médiích je trochu nutnost (těžko založit stranu, ve který každý zdůrazňuje, že mluví jen za sebe).

Myslím, že pokud nejdeme tou cestou "Piráti by se měli radši zrušit" (nebo nějaký ještě větší hejt, jak tady taky vidíme), tak je nutné si odpovědět na tyhle otázky:

- jaké členy mají Piráti přitahovat? Odpadlky z jiných stran? Perzekuované úředníky, kteří udělali dobrou věci? Odborníky na něco? Mladé nezkušené, ale plné odhodlání?
    - je mechanismus sestavování kandidátních listin, dle stanov pozměněných Novou vlnou, konzistentní s původním záměrem Pirátů být vnitřně demokratickou stranou a testovat tak sami na sobě mechanismy přímé demokracie? Nepomohla by nějaká jiná změna? (např. v některých případech zapojit kromě členů regionálního sdružení i členy RV a tím posílit jeho význam, možnost odvolání konkrétní osobnosti skrze CF, apod.)
    - pomohlo by něčemu narovnat některé změny stanov, které paralyzovaly význam CF? (de-fakto osekaly práva členů na hlasování o personálních otázkách) Mám na mysli konkrétně velikost skupiny členů pro podání podnětu, počet členů RV volených přímo CF a v neposlední řadě mechanismus přijímání členů (opakovaně se nám daří excesy...)
    - kolik by vlastně měla mít v ČR strana, která trvale projevuje ambince dosahovat výsledků aspoň kolem 10%, celkově členů?
    - a v neposlední řadě (šlo o častou otázku účastní diskuze na CF, aspoň online) - jak řešit situaci v regionech? (v podstatě propad popularity). (Když má nějaké regionální sdružení úspěch, tak je to většinou díky značném odklonu od hlavního proudu Pirátů a centrum následně tenhle kraj spíše zazdí...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: hele, zajímavý, že kromě občasnýho kopnutí do vnitřně jistě neschopný marginální, ale původně demokraticky fungující strany na NYXu máš poměrně monotematický zájem. Škoda, že neposloucháš občas i ty texty, ono něco z toho je o tobě:
    [OPERAHYPNO @ Co právě teď posloucháte za muziku?]
    Our history, as it's portrayed
    Is just a recipe for hate
    A recipe for hate

Jestli chceš, někdo s prémiovkou sem může hodit anketu, jestli tě tady chtějí. Já admin práva mám, prémiovku si toho času neplatím, pár lidí tady má ban skutečně v pirátském duchu... demokraticky, na základě ankety, ne na základě svévole moderátora...
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    XCHAOS: dík, ale vidím že ani po týdnu tu není bolševikům kandelábr milej
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    KEDRIGERN: Vycházím jen z toho co mi říkají jiní lidi. Křídlo Ferjerichter se svou technologií moci, penězi, MO a cynickou strategií a vedle toho to křídlo kolem Komrskové, které dělá občas boty jako s tím Pekem, ale na magistrátu zas prej mělo v lecčem větší pravdu než Hřib a spol. Které se ale zas dokázalo díky MO a penězům líp prodat, v tom je Komrsková slabší. Ale nevidím zas do toho jestli to není prostě tím, že se jí dlouhodobě nedávaj zdroje, které putují k vyvoleným.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Ad P10: Nějak mě tam nepřesvědčuje žádné křídlo. A ty, co vidím, mi všichni přijdou, že budou jen ostuda...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam