• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    NIEKT0: https://www.bleucloud.fr/offre-et-services/
    Pro zprávy v angličtině googli Cloud Bleu Orange Capgemini .
    Mělo by to být datově samostatné s tím, že si do toho sami deployují updaty Azure. Takže pokud by se Microsoft zbláznil, předpokládám že to můžou zakonzervovat v posledním rozumném stavu a rozhodnout se co dál.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    QZUZKA: To je asi nieco ine ako https://www.cloudbleu.com/ ?
    hInak SPCSS v CR ma vraj onprem azure stack (potom co sa snazili neuspesne nasadit roky nieco ine), ale stale je tam 100% zavislost a neschopnost monitorovat cudzi pristup k datam.

XCHAOS: No, kiezby, zatial vyzera ze vacsinovo stale vladnu jedinci s rozhladom jepice, cest vynimkam. Strana ide presne naopak, nedavno zrusila rozhodnutie CF ktore zakazovalo google analytics na stranickych systemoch. Proste este aj tie trendy im dojdu az dodatocne:))

KEDRIGERN: Ano, spolocenska klima sa meni, ale technicky sme pane hrabe, v perdeli. A ludsky tiez, kopa ludia sa uz nieco jakz-takz naucila, a "preucit" ich na nieco ine, aj ked funkcne ekvivaletne bude tazke, velmi tazke... U tych smartfonov fakt nejde iba o nejake services, to je cely "ekosystem", od hw, cez atestacie, play story, "bezpecnost", vendorlockiny na speci funkcie, platobne metody, .... A nie len google ale aj apple ako cez kopirak. A z mobilov to metastazuje aj na bezne pocitace, viz macos a moznost si instalovat sw 3tich stran dnes, ale M$ co nedavno zrusil ucty vyvojarom nastrojov ako veracrypt, wireguard (!), ...
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    NIEKT0: ve Francii mají projekt Cloud Bleu - funkčně je to MS Azure, ale s právní a datovou subjektivitou. Na papíře to vypadá dobře.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Já IG nemám, na to je můj čas drahý. Jako že je tam nějaké specifické publikum a oni přizpůsobili stranu jemu?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: jak to myslíš, hodně, nebo málo? je to víc, než u těch dalších...
    ale popravdě neznám vrstevníka (+/- 45), co by používali IG - já tam dopluju přes nějaký odkaz jednou za pár měsíců a během minuty jsem fuč. za mě je to přiblblá socka a ten formát mě moc nebaví, ale tak není to tolik toxické, jako FB/X
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: "účet Pirátů na Instagramu má přes 75 tisíc sledujících"... to opravdu vysvětluje ledacos :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN:
    NIEKT0: no, pokud nedokážeme k rehabilitaci "divných nerdů" v Pirátech využít tohle, tak už nic.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NIEKT0: Cloudy: Dřív bylo logické, že soukromému sektoru bylo naprosto jedno, že má cloud z USA. To přestává platit. Pracuji pro velkou nizozemskou firmu působící globálně a již to tam řeší. Jakmile takové firmy realně začnou migrovat, tak bude jasná cesta. Stát se sice vždy bránil (NUKIB, zákony), ale vše vázlo na naprosté neschopnosti či zlé vůli. Jenže ten požadavek šel osamoceně - "stát chce něco, co nikoho jiného nezajímá" (nikoho jiného v dané velikosti)

Smartphony: Ty jsou oříšek. Ale imho se to sveze s tím. Tam je výhoda, že rozvědky a spol jsou s tím fakt nespokojené. U cloudu byla alternativa dělat to po staru. U smartphonu není. Je to horší pro běžného uživatele. Ale myslím, že to brzy přijde a vznikne třeba evropská alternativa google services. Což je jeden z největších problémů, který ovlivňuje celý ekosystém.

Klíčové je, že běžný moderátor v TV se dneska vysměje "MS expertovi", který řekne že USA je bezpečné. Dřív se nám vysmáli tak, že nás radši do pořadu ani nepozvali. A to je velký rozdíl.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: A ako sa zbavis smartphonov (alebo presnejsie spyphonov)? Ako sa zbavis "cloudov", ked napriek politickym deklaraciam stale prebieha silnejsi a silnejsi vendorlockin, na technickej, legislativnej aj ludskej urovni?

Co sa zmenilo k lepsiemu je politicke klima, kedy viac ludi vnima ten problem. Ale iba preto, ze im uz prakticky hori dom v ktorom byvaju, a hovoria si ze je potrebne nieco robit. Ale technicky je uz strasne neskoro, a prepasli sa prilezitosti, ked sli veci urobit za zlomok usilia, ktore budu stat dnes, ak budu vobec mozne (kopu veci proste nedame)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NIEKT0: Viditelně ne, naopak bych řekl, že teď je okno příležitosti. Spousta západních států (které nemají tak na nic veřejnou správu) to využívá.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: No, ani tak moc nepredbehli, vtedy sa s tym dale este nieco realne robit, teraz je to uz zabetonovane ovela ovela ovela viac. Skor svet ako taky zaspal, a teraz mame problem.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Ono není až tak těžké vědět, co je docela objektivně správně (já vím, že to hrozný obrat). Prostě obnovitelnéz zdroje, chránit soukromí, kvalitní propojení dat tak jak má být, auditovatelné procesy a kod... to kde narážíme na problém je jak to vysvětlit veřejnosti a běžným úředníkům. My jsme třeba přišli na MMR a ředitel, co měl na starost bytovou politiku (jen tu), tak nám řekl: "Já jsem tu už X let a jsem naprosto přesvědčen, že stát nemá byty řešit, to vyřeší trh." A samozřejmě s jedním člověk si poradíš jako nic. Ale ty jich máš v soukolí vyšší stovky. Jakmile ti hází klacky pod nohy úřednici, novináři se honí za senzací / jsou placení, máš tam stávající smlouvy tak je náročné dělat změny rychle. Změny uděláš, ale je to v prostředí zákopové války. A ve spoustě nmainstreamových témat se pak změny skoro nestanou. Prostě nefunkční veřejná správa. A na to budeme doplácet každý rok víc a víc.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Za stagnací v měřeních voličské podpory pak podle Stojanové může být ostřelování ze strany vládnoucího hnutí ANO a Andreje Babiše. „Racionálně si to vysvětluju tak, že jsme, na rozdíl od Starostů, víc trnem v oku Babišovi,“ říká.
    Piráti testují, jak jim to jde s lidmi. Chtějí se zbavit pražské nálepky - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-pirati-testuji-jak-jim-to-jde-s-lidmi-chteji-se-zbavit-prazske-nalepky-303243

Achich ouvej, takže z Kateřiny je další paní mimo realitu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Europe bids for digital sovereignty amid Russia threats, Trump
    https://www.cnbc.com/2026/02/18/europe-digital-sovereignty-geopolitical-tensions.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Původní Piráti předběhli dobu - nebyli jsme na rozdíl od těch dnešních vyprázdnění a dnes bychom byli v západní Evropě mainstream:
    France Launches Government Linux Desktop Plan as Windows Exit Begins
    https://linuxiac.com/france-launches-government-linux-desktop-plan-as-windows-exit-begins/
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Některé ty věci na Hřiba už přece dávno vyplavaly a prošly médií. Jen je všichni ignorujou, protože řekl, že on nic. Když tohle říkal v roce 2018, tak to má ale jinou váhu než dneska. Když víme, že on vždycky říká že on nic. I když on něco.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: myslím, že "klub geeků", který byl připraven bavit se o konstruktivních kompromisech s jinými menšinovými kluby, nebyl tak špatný koncept. Problém je, že ani ne všichni "geekové" mají na politická témata mimo svůj vyhraněný okruh zájmů jednotný názor. A přístup, že uděláme seznam, co všechno je nám jedno, taky nevím, jak by byl udržitelný.

Já bych zbylou vnitrostranickou opozici hrozně rád integroval, ale fakt nevím, kolem čeho. Strašně bych chtěl, aby to bylo kolem nějakého pozitivního programu, požadavku. Aby to nebyl jen hejt na Hřiba, i když se třeba může jevit jako pravděpodobné, že časem můžou vyplynout najevo skutečnosti, ze kterých vyplyne, že byl zcela oprávněný.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    EL_TOPO: Jo, ale to ještě souvisí s regionálními bunkami a jejich autonomii. Prostě v malých regionech nemáš na výběr. Tím to prvotně zeroduješ a zároveň jsou ti lidé víc odkázani na ty proklatá media. No a pak to vyústí v to, že i tam kde bylo na výběr novější lidé vyženou / odradí ty slušné. Naprosto se mi vybavyje jeden oblibený troll Olgy, který znechutil většinu lidí v mém okolí.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    KEDRIGERN: Zas se ti ale zopakuje že se nabere rychle kdekdo a rozředí se ti původní hodnoty strany. Nevim, no. Ti co teď přicházejí už nepřicházejí kvůli tomu co se říkalo před deseti lety. Ti už třeba přijdou kvůli jinému programu a jinejm věcem. Nebo kvůli tomu že cítí kariéru.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Jenže bez členů to také nejde.Stejně tak si myslím, že to nejde bez širšího programu, ale ten k nám samozřejmě přivedl lidi, kteří se zajímají o nějaké okrajové téma, ale zato intenzivně. Třeba v něm hodně pomáhají apod., ale v core tematech tápou.

EL_TOPO: Já toho rozhodně nejsem přiznivec, ale zas se blbě říká, že by nám měla čísla klesat a lidi nás neznat... Je to věc celého veřejného prostoru, fakt nejen Pirátů.

Fakt by mě zajímala realistická cesta jak z toho ven. Jasně klub geeků si umím představit, ale ten se svými 3 % nic moc nezmění. Snad jen duševní rozpoložení účastníků. Ale jak si udržet 7-10 % (to mi přijde udržitelné a zároveň hodné investování) a zároveň být vnitřně lepší to fakt nevím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam