• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANWine, CrossOver, Cedega- paříme a pracujeme na Linuxu bez omezení

Modelova situace: stejna hra - port pro windows vs. port pro linux. Co vam jde rychleji ? (nepocitam emulatory)

8 hlasy od 8 respondentů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 50.0% / 4 hlasy

Wokna mají spoustu nevýhod, ale dle některých názorů (i mého) to co je skutečně táhne, a v čem mají navrh nad Linuxem jsou právě a hlavně počítačové hry. Emulace her je ta nejnáročnější, díky spoustě technických hacků a neustálému vývoji spousty uzavřených knihoven.
    Hledejme tedy společně cesty, jak zprovoznit staré i nové hry na Linuxu a abychom se pomalu vymanili ze spárů M$.
    Pokud vkládáte logy, taky je vkládejte jako jako linky na soubory, deseti stránkový výpis se sem moc nehodí..
    Hádky jsou zde možné až vítané, ale prosil bych trochu esenciální empatie pro názory jiných..

Nějak sem tu, žel nabyl dojmu, že Linux je stejně jako Mac pomalu náboženství a jeho uživatelů, zvlášť letitý velmi neradi přiznávají jeho chyby, což je věc se kterou uživatele Windows nemají problém. Tohle je umocňuje názor, že Linux je pro systém pro elitáře, z když je někdo elitář, tak ať si pomůže sám, že :)

[ Ubuntu Linux a distribuce z nej odvozene ]
    root.cz - Pokud tohle budete cist dostatecne dlouho, tak vas jednou zkonvertujou.. Mensi IT bulvar, nez na jinych ceskejch webech, ale sem tam jen snadny odflaknuty 2 vety v novince.
    rozbalit záhlaví
    SKIM
    SKIM --- ---
    RUTHAN: Jo aha, uz vidim ty logy.. Jsem se prehledl.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SKIM: No je to obsah adresáře /exc/X11 a /var/log/xorg
    SKIM
    SKIM --- ---
    RUTHAN: Abych rekl pravdu, tak ti moc nerozumim, co delas.
    1) V tom archivu, co posilas je pekny bordel. Ja nevim, co ty soubory znamenaji.
    2) Potrebujes:
    a) Kernel driver: Bud nejaky dri modul, nebo nejaky nvidia modul (S NVidii jsem nikdy nedelal)
    b) Konfigurak pro Xka. Vetsinou /etc/X11/xorg.conf
    3) Kdyz 2) splnis, tak ve /var/log/Xorg.0.log uvidis co to skutecne dela.
    4) `glxinfo | grep 'direct'` ti vypise, jestli pouziva 'Direct rendering' nebo 'Indirect rendering' (= SW rendrovani.)

Ja si dneska rozchodil i865 grafickou kartu:
    2a)
    kiss:~> lsmod | grep i915
    i915 25280 2
    drm 65192 3 i915
    2b)
    V konfiguraku xek je nejdulezitejsi v sekci "Module": dri, glx (GLcore nevim co dela)
    A pak vlastni driver v sekci "Device": intel.
    Zrovna u tehle karty na debianu musi byt nastaveni:
    >>Option "Cachelines" "3582"<<
    a
    >>Option "AccelMethod" "XAA"<<
    Nevim proc. Bez toho to nefunguje.
    4)
    kiss:~> glxinfo | grep direct
    direct rendering: Yes
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Taky ty logy..
    http://rapidshare.com/files/246683701/Xorg.tar.gz.html
    ještě bych doplnil, že při pokusu nainstalovat to přes Envy mi to může, že nemám kernel headers..
    SKIM
    SKIM --- ---
    RUTHAN:
    - `Xorg -configure` Vygeneruje konfigurak Xek.
    - Nekde ve /var/log/Xorg.0.log je kompletni log, coz je dobre vedet.
    - Pokud chces akceleraci, tak `glxinfo` ti vypise nejake informace k tomu
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: Tohle je z druhýho kompu z Geforce 2 MX a taky Ubuntu 9.04.
    http://rapidshare.com/files/246647105/X11_all.tar.gz.html
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    COLBEN: Ono, uz jen to že akcelerace funguje, může být poměrně cená informace na Linuxu.
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    RUTHAN: glxgears :))) a to opravdu neni test i kdyz to vsichni za test povazuji. nainstaluj treba fgfs (flightgear simulator) ma verzi i pro windows a zaroven tam muzes zapnout fps counter .. nebo jakoukoli jinou narocnejsi hru ... glxgears ti nic moc nereknou imho... mozna tak akorat poznas jestli vubec je hardwarova akcelerace zapnuta ci ne... tot vse
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Taky by se hodilo poradit nějakej spolehlivej test, jestli akcelerace skutečně jede jak má, tušim že se to dělá třeba přes glgears..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: Takže tady jsou ty soubory:
    http://rapidshare.com/files/246575978/RCR_X_server.tar.gz.html
    Při startu toho asi hapruje víc, mam Ubuntu 9.04 povýšení z verze 8.04
    Což by mohla být výhoda protože, je prý ozdvozeno z Debianu.

Jinak by nějakej přehled Distribucí a jejich vhodnosti pro hraní by se taky hodil, mohli bysme ho nechat na nástěnce.
    RCR
    RCR --- ---
    COLBEN: Nemluvil jsem o vykonu, ano ten je "spatny", pro mne dostacujici, jasne komentuji u ad2.
    RUTHAN: To je mozna dost prekerka, pac ne vsechny distry maj uplne vsecko v tech samejch konfigach. Takze mni posli log ze startu, pri nemz by podle tveho mela nabihat 3D a nenabiha a ls adresare /etc/X11 + xorg.conf, to by mohlo pro zacatek stacit. Osobne mam dobre najetej oldstable debian, kde jsou veci hodne na rootovi a malo na automatech. Zbytek jsem resil adhoc na zaklade toho, ze me k tomu nekdo povolal.
    Postni ten log a ja ti k nemu neco napisu - to je universalni zacatek, kterym se neda nic zkazit, casto ti muze pomoci i kaktus na stole, kteremu ten log vysvetlis radku po radce...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    K tomu Intelu, no ikdyby tohle byla pravda, což nedokážu posoudit, tak jejich řešení je zhlediska novějších her mrtvý, protože výkon nestačí ani nejnižší detaily a samotní vývojáři ladí hry přímo na ATI a Nvidia a s Intelem nepočítají.
    Proto intel dělá Larabee, ale jeho vydání pořád odsouvá, prý kvůli ovladačum, pár letá díra za jen tak rychle nesmaže, ještě tak možná v DirectX, ale s OpenGL ovladačem, míval Intel problémy tak nějak pořád.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: Jak sem psal, hoď sem seznam, jaký všechny konfiguráky potřebuješ, abychom měli postup i pro další lidi..
    COLBEN
    COLBEN --- ---
    RCR: 1.) to je dle mych zkusenosti pekna hovadina alespon co se tyce me grafiky Intel 915 GMA ... akcelerace se da vyladit tak maximalne na pulku vykonu windows a to jsem se tim zabyval fakt dost. A na netu je negativnich zkusnosti dost a dost.
    RCR
    RCR --- ---
    Ad akcelerace v Xkach. Jsou v zasade dve cesty jak ji resit:
    1) koupit grafiku od intela (temer vyhradne onboard) a uzivat toho, ze to je vsecko otevreny a obecne to problemy nemiva.
    2) chtit na tom forbesit silenosti a pocitat s proprietarnimi ovladaci. Tam je to vcelku hodne samanismus a v zavislosti an tom, kdo dela tvou kartu narazis vice ci mene casto na vice ci mene absurdni a vice ci mene vlastnorucne resitelne obtize.
    Osobne do budoucna volim Intel, ale aktualne mam stale asi nejhorsi variaci na tema proprietarniho - Matrox s chipem Parhelia. Nevim jaky je soucasny stav, uz jsem o to ztratil zajem, kartu jsem poridil proto, ze umi tri moniroty z jednoho AGP a ma nadherny barvy. 3D akcelerace je sice super a tucracer jedouci na prostrednim monitoru s sirokym okolim je fajn, ale uz mi zato nestoji - v rozhodovani mezi akceleraci a novym jadrem vyhrava jadro a od doby, kdy chodi vystup na vsechny 3 bez jaderneho modulu mam co jsem potreboval.
    K matroxum je na strankach tuxx-home.at forum, ktery nahradilo puvodni zakaznicka fora Matroxu, vede ho typek, kterej pravidelne vydava upraveny verze ovladacu, ktery slapou s novejma jadry. S Ati i nVidii jsem se potkal nekolikrat u ruznych ditribuci a s dovolenim bych udelal rozdil mezi 3D akceleraci 3D desktopem, aby to bylo jasny: 3D akceleraci uz jsem zresuscitoval mockrat, 3D desktop nikoliv.
    Takze postni konfigurak a log a podivame se co se s tim da delat.
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    ahoj, snazim se nainstalovat Flash Builder 4 pod wine.

Pouzivam nativni comctl32.dll a dostavam hlasku:
    Could not load 'KEYBOARD.DLL' required by 'COMMCTRL', error=2
    err:thunk:_loadthunk (commctrl.dll, Cctl1632_ThunkData16, comctl32.dll): Unable to load 'commctrl.dll', error 2
    err:module:attach_process_dlls "COMCTL32.dll" failed to initialize, aborting
    err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\Program Files\\Adobe\\Flash Builder Beta\\Gumbo.exe" failed, status c0000142

Nahrani keyboard.dll nepomaha. Nevedel by nekdo jak na vec?
    Na WineHQ pisi ze by to melo bezet.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Možná jo, nicméně zatim nemám kdovíjaký znalosti Linuxu, takže klidně udělej na nástěnku nějakej step by step návod na to.

No Envy sem použil, ale tudy cesta nevyšla, vše korektně proběhne a pak při bootu při pokusu incializovat NV ovladač- fail, typoval bych to na magické nastavení Xorg.conf a prostě nějaký chybějící soubor - ale to bych zase potřeboval mít povědomí, co by kde mělo být..

Každopádně, tohle klub by měl být i pro ty lidi co přechází z Windows, čili pro takový začátečníky jako sem já.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: a nemel bys jednodussi vyexportovat si seznam baliku, zazalohovat /home a /etc a udelat cistou instalaci?
    beztak mas stopro ty problemy kvuli tomu, ze se v tom systemu vrtas, coz je sice pozitivni pro tvoje znalosti, ale funkcni a stabilni ti to moc dlouho nevydrzi

problem s povysovanim ovladacu nvidie jsem mel taky, ale nic, co by se nedalo osefovat pomoci Envy .. nejdriv se proste musi kompletne odstranit ty stare
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: No stalo se mi to na různých kompech a nedělal sem ti vzláštního jen sem se opovážil povýšit ovladač grafický karty, přes dodávanej Wizzard a všude byla Nvidie, takže skus něco jinýho :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    RUTHAN: zase ti musim oponovat, ale to ze se to tobe stalo hodnekrat, zdaleka neznamena, ze to je bezny problem. teda problem s akceleraci je relativne bezny, pokud nemas nvidii. za posledni 2 roky jsem videl nejakou radku komplu s linuxem, a na nvidiich to slape celkem gut.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: No teoreticky se toho zase pak nedá tolik zkazit.. Na Windowsech je to stejný a tma takovýhle problémy dávno nejsou.
    Jde prostě jen o ten postup, kde by co mělo být, aby to jelo.. Čili potřebuju jen narazit na někoho, kdo už podobné věci opravoval a vzhledem k tomu, kolikrát se mi tohle stalo, takových lidí by mělo být dost..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam