FIONOR: Můj názor je, že tohle nejsou reformy. Tohle je ač už vědomé, či nevědomé zastavování ekonomiky. Nemusím být čistokrevný ekonom, abych chápal následující rovnici:
méně peněz pro nejpočetnější skupinu obyvatel -> menší kupní síla obyvatelstva -> menší poptávka -> menší nutnost vyrábět -> propouštění, snižování mezd v soukromém sektoru (zde vzniká cyklus o krok zpět) -> vyšší nezaměstnanost -> vyšší výdaje státu na sociální dávky -> obecně blbá nálada mezi lidmi
s tím se pojí i zastavování investic, klidně to jde vložit mezi 4. a 5. krok místo menší nutnost investic.
Nemluvím teď o růstu korupce, která tím bude posílena.
Tato vláda je skutečně vládou rozpočtové odpovědnosti. Otázka je, zda je dobré se upínat jen na rozpočet a zastavovat ekonomiku. Jistě existuje x teoríí, které se tu mou budou snažit vyvracet, ale já to vidím jasně.
Vůbec nemluvím o tom, že půjde dolů poptávka globálně celým trhem. Lidi budou kupovat levnejsi potraviny, oděvy, nebudou si půjčovat na bydlení... Firmy, banky atd. budou muset propouštět. Spoustě lidem, kterým se sáhne na plat poteče do bot, protože splácejí půjčky. Ať můžeme říkat (a máme pravdu), že si neměli půjčovat, když nemají dostatečnou rezervu, opět díra v ekonomice. Banky zabaví nemovitosti, protože lidi nebudou splácet. Co se stane? Nikdo je nebude chtít koupit. Kdo má tedy problém? Neplatič i banka. Neplatič nemá kde bydlet a banka nevidělá, má ležák.
Nemyslím si, že je dobrá cesta pana Paroubka, otázka je, zda tohle není horší. Já osobně si myslím, že nejlepší je něco mezi. Čas ukáže...