• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    DRUSS
    DRUSS --- ---
    THE_MIRACLE: "horší doktoři, horší učitelé, horší policisté", tady bych si například dovolil nesouhlasit, je prokázáno, že mezi kvalitou lékařské péče a mzdami lékařů není pozorovatelná úměra. Pouhým pohnutím platem se kvalita péče nikdy nikde nezměnila. Musely by se změnit podmínky vyplácení, například na "performance based"... Je na to spousta článků např od svštové banky či OECD...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: Jinak, když jsem zakládal tento klub, tak jsem byl na 60-70 % přesvědčen, že dám hlas TOPce. Ale nevidím důvod, proč by klub o politické straně měl mermomocí zakládat člověk, co jí fandí...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    FIONOR: Já mám tedy pocit, že střední třída se označuje něco jiného, než co popisuješ.

    Nějaké definice například v tomto článku:
    Lenka Zlámalová: Česká střední třída: kde je a jak ji poznat | HN.IHNED.CZ - trendy a analýzy
    http://hn.ihned.cz/c1-16309720-lenka-zlamalova-ceska-stredni-trida-kde-je-a-jak-ji-poznat
    Tím prvním měřítkem je profese a výška příjmů. Ke střednímu stavu patří živnostníci a vzdělaní profesionálové: lékaři, právníci, architekti, softwaroví inženýři, vědci, designéři, bankéři. Zkrátka lidé, kteří se živí intelektem a nápady. Pokud jde o příjem, měl by být tak vysoký, aby stačil i na dlouhodobější plány, nikoliv jen na život od výplaty k výplatě. V českých poměrech se za takový příjem u člověka, který má rodinu, dá považovat částka minimálně 30 až 40 tisíc korun měsíčně. Více než 40 tisíc vydělává jen desetina zaměstnanců.
    a nebo
    Druhý, subjektivnější výklad střední třídy ji popisuje podle životního stylu a hodnot, které vyznává. Tito lidé chtějí být nezávislí a mít život ve vlastních rukou. Nežádají od státu peníze, chtějí ale stabilní prostředí, kde mohou plánovat dlouhodobá strategická rozhodnutí. "Nepožadují pro sebe privilegia, naopak chtějí omezit privilegia druhých.

    Do této kategorie určitě nespadají lidé, kteří musí aby zachovali životní úroveň jet na tuzemskou místo zahraniční dovolené a určitě do ní nespadají lidé, kteří by byli podpláceni sociální politikou.

    Naopak jak se říká - daně jsou to, co platí střední třída, aby chudí nezabili bohaté. A to platilo při poslední reformě financí a dle celé řady návrhů se mi zdá, že si to uvědomuje i Kalousek.

    Ale jde spíš o spor o název skupiny obyvatel o kterých hovoříš (možná že se označuje jako nižší střední třída, nebo tak nějak).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: Otočil... Se stane... Ale na druhou stranu to jsou celkem silne argumenty, proti kterym přiznivci Kalouska nemají šanci nic namítnout... Tak jen čeří vodu a chvástají se, jak chtějí spořit. Ale o Kalouska tady jde až skoro na posledním místě. Průser je ten, že si voliči TOP09 neuvědomují, co provedli...


    Třeba budu za pár let říkat, že jste měli pravdu, ale teď ten pocit fakt nemám.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    THE_MIRACLE: Na zakladatele klubu TOP09 - nová šance? jsi dost otočil )). Hele svůj názor si nejspíš vyjádřil už v květnu a teď za měsíc máš další možnost, tak už tu pořád nemel dokola tu ohranou desku o Kalouskovi a spol. Díky.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: ten clovek vedome zil z korupce. Jasne, argument nebyl za to usvedcen by vsude na svete mel smysl. U nas ne. Nechapu to, ale clovek co ma na rukou krev a podilel se na historickych rozkradackach (viz. vami popisovane minule vlady, ktere opijeli stredni tridu rohlikem) ma u me proste smulu. A vzhledem k memu pohledu na ekonomii u me je spatny ekonom...
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Můžete mi někdo posat z čeho se bude vypočítávat -10% z příjmu u státních zaměstnanců, ze mzdy superhrubý, hrubý nebo z čistýho ?)? Nikde jsem tuhle konkretizaci zatim neslyšel .
    Jo a já jsem ouřada a tak mně to zajímá :)).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: mne už se celkem dost dotýká, že to dělá právě Kalousek. Ale to je osobní nesympatie. Jde mi hlavně o vše, co jsem popsal blíže. OK, budeme šetřit. Nestěžujte si na protivné doktory a sestry, hysterické učitelky, nevrlé úředníky atd. atd. Kvalitní lidé prostě budou ubývat. A dotkne se to nás všech, nikoliv jen střední třídy. Ale jak říkám, pokud někdo říká, že mu to nevadí a počítá s tím, pak on má právo tyto úsprné věci schvalovat.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    TLAMPAC: Ok, asi blbý příklad, ale myslím, že polointeligentní člověk je schopnej z mého příspěvky vyčíst o co primárně mi jde.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    THE_MIRACLE: právě proto, že je neřešíme.
    Dával si USA za příklad nalévání peněz jako cestu podpory ekonomiky, přičemž se z hlediska struktury jejich hospodářství nacházejí v odlišné s ČR nesrovnatelné situaci...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    USA neřešme.


    DRUSS: Co se týče tohoto, souhlasím s druhým odstavcem téměř bez výhrad. Já si jen myslím, že když se tu přestane krást (a tím myslím ve velkém), tak to bude mít přínos. Šetření s kterým příchází TOP 09 přínos mít nebude určitě. Tomu věřte. Chápu, že lidem, kterých se to tento rok nijak nedotkne se mluví dobře (patřím mezi ně), ale velmi mě štve, že již teď lidé, kteří odvádějí svou práci dobře jsou podceněni a budou ještě víc. Plyne z toho jediné - horší doktoři, horší učitelé, horší policisté.

    Pokud někdo z vás řekne, že v pohodě, že holt když na lepší nemáme, tak ať úroveň bezpečnosti, zdravotnictví i školství klesne, neoponuji. Jen si myslím, že to není dobře.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    THE_MIRACLE: v USA je ale ekonomika silně tažena spotřebou domácností (ať už na dluh či ne), takže od nalívání peněz do ekonomiky si slibují její nastartování, u nás je z velké míry tažena exportem, který míra státních výdajů moc ovlivnit nemůže
    DRUSS
    DRUSS --- ---
    THE_MIRACLE: Typicky zmršený Keynesiánský pohled. Já tedy tento směr ekonomického myšlení neuznávám, ale když už, tak je třeba si uědomit následující: Sypat peníze do ekonomiky, abys ji "nastartoval" se musí efektivním způsobem. Zamysli se trochu víc nad tím, co níže píšeš. Opravdu si myslíš, že když si stát půjčí na úrok a rozdá to lidem na spotřebu, tedy prožrání, že to nastartuje ekonomiku? Ano, někdo ty spotřební statky vyrobí, ale to se dnes děje povětšinou v zahraničí. A i kdyby je vyráběl tady u nás, stále na začátlku toho kruhu stojí dluh! A ten někdo bude muset zaplatit. A z čeho? Jaké bohatství vygenerujeme, když si za dané peníze lidé nakoupí voloviny? No asi žádné, že...

    Když už chce stát dělat aktivní fiskální politiku na podporu růstu v krizi, musí to dělat skrze vytváření hodnot - krize je ideální čas na mohutné investice do všeho možného - nejen že ti to v budoucnu něco přinese, ale sníží to nezaměstnanost a dá zakázky firmám. Stát to opět nese na dluh, ale cpe ty peníze do užitečných věcí, které budou potřeba a budou taky něco generovat.

    Jenom se prosím tě nad tímhle trochu zkus zamyslet... Dál bych mohl dlouze rozebírat, proč podle mě ani to masivní investování dnes vhodné není, ale to by bylo na nekonečno.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    THE_MIRACLE:

    Tak to jsi docela jasnovidec, když teď, v okamžiku, kdy Obama sype do systému vyčarované penízky, dokážeš poznat, že se to vyplácí. Podle mnohých tím jen oddaluje okamžik, kdy to všichni šeredně odskáčou.

    Americký systém, kdy peníze netiskne stát, ale soukromé banky, které státu ty peníze půjčují, je přece zcela zjevně fundamentálně vadný. Mimojiné znamená, že stát je otrokem těch bankéřů, protože politici, volení občany, musí poslouchat, jak FED píská.

    Tzn. nelze udělat žádnou reformu bankovnictví, která by se FEDu nelíbila, jenže FED neodsouhlasí žádnou reformu, která by zrušila závislost vlády na FEDu, pochopitelně. A ta závislost je dána tím, že USA dluží FEDu víc peněz, než kolik jich existuje, takže ten dluh nikdy splatit nemůžou.



    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    A jako mluvit o spravedlnosti.... Já nevím. Myslím si, že ve státní sféře je velké množství nekvalitních lidí a je to dáno právě tím, že jsou tam nízké příjmy a vidina flákání. Obojí je špatně a neplatí to paušálně, ale proč mají ti kvalitnější pykat?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    HARALD: Ale i to je jistá sanace, protože ač se to v první chvíli zdálo jako bláznoství, aby stát dotoval soukr. banky, tak se to zjevně začíná vyplácet. Nejsem odborník na ekonomii, proto nikomu svůj názor nevnucuji, ale slyšel jsem, že jej podporuje i dost ekonomů.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    HARALD: Já si nemyslím, že je to dobře, já si myslím, že v soukr. sektoru bude ještě hůř. Pokud se snížení platu dotkne 400 000 ekonomicky aktivních lidí, tak to v zemi, jako je ta naše s ekonomikou zamává. Platy ve státním sektoru jsou nižší, než v soukromém. Loňským propadem v soukr. sektoru došlo k jistému přiblížení, teď se propad zas zvýší. V katastrofickém scénáři to tak může jít dokola až k 0.
    HARALD
    HARALD --- ---
    THE_MIRACLE: nejseš si jist zcela správně. ty prachy v usa nešly do "sanování ekonomiky" ale do záruk za banky.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jinak nejsem si teď úplně jist, ale tuším, že USA řešili krizi právě tak, že začaly sanovat ekonomiku a cpát do ní nehorázné peníze... Byly za to velmi silně kritizováni, ale zdá se, že to jistý efekt mělo. Krize se pomalu snižuje na celém světě a co si budeme povídat, USA jsou jedním z hlavních motorů.
    HARALD
    HARALD --- ---
    THE_MIRACLE: ale jak jsem psal. to o té střední třídě je sice fajn, ale jedná se jen o menší skupinu státních zaměstnanců. ti ostatní už byli ořezáni vloni. proč by měli na propadu ekonomiky biti jen zaměstnanci v soukromém a ne ti ve státním? není rozumné, aby se uskrovnili všichni?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam