• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ALCATOR: Tohle je taky pravda, ale tím bych degradoval to, co mě vadí - měnění podmínek za běhu smlouvy. Takže proto bych byl pro to udělat od nových smluv.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    T_Y_L: Jako souhlas, doporučoval bych tuhle cestu, ale... jedná se o STAVEBNÍ spoření. Tudíž už z podstaty produktu by mělo být jasné jeho využití. To, že u nás to tak není je jiná věc a imho zásadní problém. Shodneme se tedy na tom, že měnit podmínky ochcávačkou za běhu smlouvy není fér. A proto jak už jsem řekl, iniciovat to nebudu, ale pokud někdo po tomto snížení zorganizuje hromadnou žalobu na stát, tak se připojím, protože fakt nestojím o to, aby si mafián Kalousek dělal co se mu zlíbí.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    T_Y_L: Je mi u prdele, že vychcánci, kteří dali peníze na STAVEBNÍ spoření, aby si koupili auto nebo akcie, přijdou zkrátka. je to STAVEBNÍ spoření, takže nasrat.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    THE_MIRACLE: "ale zpetne prijde o vsechnu podporu." tak tohle by bylo mnohem brutálnější opatření, než to které se chystá. Byl by to mnohem horší zásah, protože když někam posíláš peníze s nějakou kalkulací a pak se dozvíš, že to musíš utratit (byť za bydlení), místo toho abys to třeba investoval, nebo jsi 6 let spořil do mrtvého produktu by bylo řádově větší svinstvo. Pokud nějaký podobný návrh, tak opět jedině nejdříve od nějakého vyhlášeného bodu, nikoliv zpětně (i to už je dost na hraně). Jeden návrh (zdanění) dopadne plošně na všechny, druhý (podpora pouze bydlení) by dopadl na všechny s výjimkou těch, kteří si zrovna potřebují pořídit bydlení.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: Velice inteligentni nazor.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PLAVEVA: ale jak rikam, mne je burt tech 1500,-. Vadi mi to proste z principu... Stat podporuje a mel by podporovat bytovou vystavbu a vubec bydleni lidi, protoze to je i vizitka statu, ze si lidi opravi domek, byt a nebydli na ulici. Lidi stavebko uzavreli za nejakych podminek a ty se meni v prubehu typicky ceskym "ochcanim". A duvod? Musi se setrit a lidi si za stavebko kupuji auta, hodinky, dovolene. To muze udela jen KRETEN - Kalousek. Sice by to taky byla zmena za behu, ale imho mnohem zkousnutelnejsi, kdyby se proste reklo, ze penize ze stavebka lze pouzit POUZE na uspokojeni potreb spojenych s bydlenim, jinak at si je clovek pouzije na co chce, ale zpetne prijde o vsechnu podporu. IImho by se mozna usetrilo jeste vic, protoze lide tam spori, po sesti letech maji nasporeno a treba nepotrebuji investovat do bydleni a to nove auto chteji tak moc, ze by tu podporu radi vratili.

    Jako jestli je Kalousek dobrej ekonom, tak pak uz jsme opravdu v zumpe nejvetsi... To snad i Klaus je na tom lip (v zivote bych nemyslel, ze tohle reknu).
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Vy tady, ale hezky brečíte a kňouráte ))). Jenže politika je mocná čarodějka a proti tý kromě voleb nic nezmůžete !)!)!)!
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    THE_MIRACLE: s tim stavebkem me to taky pripada lehce nefer, zvlaste vzhledem k hypotekam - politici zrejme stavebne nespori jinak by uroky z hypotek taky nenechali narvat do dani.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Regulované nájemné zrovna je jeden z průserů, kterým není rovno. Na jednu stranu je absolutně nefér, žečlověk co chytil dekret, bydlí v jednom bytě za 10.000/měs. a přes chodbu platí někdo za stejný byt 25.000/měs. Na druhou stranu v těch bytech bydlí spousta lidí, kteří se tam nastěhovali a bydlí tam celý život. Dokážu si představit, že spoustu důchodců by zabilo, kdyby museli byt, kde žijí celý život opustit a jít bůh ví kam...

    Jinak co dál mi třeba vadí je to stavebko. Čert vem 1500/ročně. To mě fakt nezabije, ale jde o princip. Proč není dáno, že peníze ze stavebka můžou být i po naspoření cílové částky využity pouze na uspokojování bytových potřeb? Ne, radši to plošně zdaníme. Geniální tah. Pokud se bude podávat žaloba na stát, tak se přidám, protože se mě to dotýká z principu.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: Mně to třeba vadí. Takže já jsem přesně jeden z těch co tě štvou. Platím poměrně vysoké daně, půjčku na byt splácím a absolutně mě nezajímá, že nějakej Klaus, Zeman a pak Kalousek s Paroubkem tenhle stat zadlužili. Na to jim prdím. Ale teď mě maximálně štve, že místo toho, aby se bojovalo za růst kvality odvedené prace, tak se bude "šetřit". Tento typ úspor zdá se mi býti poněkud nevhodným...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ALCATOR: Přesně tak, v tomto mi mluvíš z duše.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    FIONOR: V centru prahy se da za podprůměrný plat vyžít pouze v případě, že:
    1. jsi sám, bez manžela/ky a bez dětí
    2. buď bydlíš v regulovaným nájmu, nebo máš jeden pokojíček sám pro sebe

    Bavíme se tady o těch, kdo už zapustili kořeny, tzn. mají životního partnera/ku a dvě děti. V tom případě z jednoho podprůměrného platu vyžiješ pouze v případě, že dostáváš od státu velmi štědré dávky, což je přesně to, co tě současně vyřazuje ze střední třídy, ta by na dávkách závislá být neměla.

    Z druhé strany, vzhledem k zablokovanému trhu s bydlením je prostě pro spoustu lidí dost vážný problém, pokud se vláda náhle rozhodne víc zdanit příjmy, snížit dávky pro rodiny s dětmi apod., pokud mají hypotéku, u které splácejí 12 tisíc měsíčně.

    ======
    Tohle je gordickej uzel, který bych moc rád viděl rozpletený, ale jak tak pozoruju některé členy dnešní vlády, tak se obávám, že zvolí variantu Alexandr (vzít meč, seknout do toho a doufat, že až se usadí prach zvířený tím, jak se to všechno sesype, tak tu ještě zůstane někdo, komu půjde vládnout (= zdaňovat mu příjmy i výdaje)).

    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    FIONOR: tak to jsi ovšem úplně mimo, co se chápání střední třídy týká :-)

    Střední třída je novější název pro "měšťany" (coby protikladu k "lidu (s)prostému"), a jejich příjmy by měly ZAČÍNAT na dvojnásobku průměru, ne na něm končit.
    Řečeno ještě jinak -- střední třída je tvořena lidmi, kde jeden z manželů, ten pracující, dokáže ze svého platu utáhnout kompletně provoz domácnosti, takže cokoliv, co dostává druhý z manželů, je navíc (= spoření na dovolenou, auto, vzdělání).

    Než udělali komunisté svoji mimořádně úspěšnou reformu "/2", tak se považovalo za naprosto samozřejmě, že z mužova platu rodina spokojeně žila, čímž to pádem se muž těšil zasloužené úctě coby "živitel rodiny", po kterém se po jeho příchodu z práce nic nechtělo, neboť o vše se postarala doma se realizující manželka. Po komunistické reformě "všeci do fabrik" bylo nutné, aby do práce chodili oba, aby domácnost měla stejně příjmy. O pár desítek let později máme dnešní stav, kdy manželství hromadně krachují, protože muži přišli o svou výlučnou pozici "živitele rodiny", aniž by jim byla nabídnuta jakákoliv nová výlučná pozice.

    Horko těžko se dnes k původnímu stavu pomalu vracíme, jak se postupně společnost zase platově roztahuje; Lidé z IT, (možná) bankovnictví a poradenství už původního systému většinou dosáhli, ale třeba učitelé jsou pořád ve strašné prdeli, a doktoři jakbysmet. Zatímco před 50 lety byl i "obyčejný" praktický či domácí lékař na samotném vrcholu střední třídy, dnes, pokud nejde o chirurga, tak se plácá někde kolem průměru, případně musí odsloužit naprosto absurdní objemy "služeb", kdy spí na pohovce v nemocnici, a i pak se vyškrábe sotva na spodní hranici onoho "dvojnásobku průměru".

    Z toho také vyplývá, že v žádném případě střední třída netvoří největší část populace, ani omylem. Je nás sotva 20%.
    DRUSS
    DRUSS --- ---
    THE_MIRACLE: "horší doktoři, horší učitelé, horší policisté", tady bych si například dovolil nesouhlasit, je prokázáno, že mezi kvalitou lékařské péče a mzdami lékařů není pozorovatelná úměra. Pouhým pohnutím platem se kvalita péče nikdy nikde nezměnila. Musely by se změnit podmínky vyplácení, například na "performance based"... Je na to spousta článků např od svštové banky či OECD...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: Jinak, když jsem zakládal tento klub, tak jsem byl na 60-70 % přesvědčen, že dám hlas TOPce. Ale nevidím důvod, proč by klub o politické straně měl mermomocí zakládat člověk, co jí fandí...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    FIONOR: Já mám tedy pocit, že střední třída se označuje něco jiného, než co popisuješ.

    Nějaké definice například v tomto článku:
    Lenka Zlámalová: Česká střední třída: kde je a jak ji poznat | HN.IHNED.CZ - trendy a analýzy
    http://hn.ihned.cz/c1-16309720-lenka-zlamalova-ceska-stredni-trida-kde-je-a-jak-ji-poznat
    Tím prvním měřítkem je profese a výška příjmů. Ke střednímu stavu patří živnostníci a vzdělaní profesionálové: lékaři, právníci, architekti, softwaroví inženýři, vědci, designéři, bankéři. Zkrátka lidé, kteří se živí intelektem a nápady. Pokud jde o příjem, měl by být tak vysoký, aby stačil i na dlouhodobější plány, nikoliv jen na život od výplaty k výplatě. V českých poměrech se za takový příjem u člověka, který má rodinu, dá považovat částka minimálně 30 až 40 tisíc korun měsíčně. Více než 40 tisíc vydělává jen desetina zaměstnanců.
    a nebo
    Druhý, subjektivnější výklad střední třídy ji popisuje podle životního stylu a hodnot, které vyznává. Tito lidé chtějí být nezávislí a mít život ve vlastních rukou. Nežádají od státu peníze, chtějí ale stabilní prostředí, kde mohou plánovat dlouhodobá strategická rozhodnutí. "Nepožadují pro sebe privilegia, naopak chtějí omezit privilegia druhých.

    Do této kategorie určitě nespadají lidé, kteří musí aby zachovali životní úroveň jet na tuzemskou místo zahraniční dovolené a určitě do ní nespadají lidé, kteří by byli podpláceni sociální politikou.

    Naopak jak se říká - daně jsou to, co platí střední třída, aby chudí nezabili bohaté. A to platilo při poslední reformě financí a dle celé řady návrhů se mi zdá, že si to uvědomuje i Kalousek.

    Ale jde spíš o spor o název skupiny obyvatel o kterých hovoříš (možná že se označuje jako nižší střední třída, nebo tak nějak).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: Otočil... Se stane... Ale na druhou stranu to jsou celkem silne argumenty, proti kterym přiznivci Kalouska nemají šanci nic namítnout... Tak jen čeří vodu a chvástají se, jak chtějí spořit. Ale o Kalouska tady jde až skoro na posledním místě. Průser je ten, že si voliči TOP09 neuvědomují, co provedli...


    Třeba budu za pár let říkat, že jste měli pravdu, ale teď ten pocit fakt nemám.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    THE_MIRACLE: Na zakladatele klubu TOP09 - nová šance? jsi dost otočil )). Hele svůj názor si nejspíš vyjádřil už v květnu a teď za měsíc máš další možnost, tak už tu pořád nemel dokola tu ohranou desku o Kalouskovi a spol. Díky.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: ten clovek vedome zil z korupce. Jasne, argument nebyl za to usvedcen by vsude na svete mel smysl. U nas ne. Nechapu to, ale clovek co ma na rukou krev a podilel se na historickych rozkradackach (viz. vami popisovane minule vlady, ktere opijeli stredni tridu rohlikem) ma u me proste smulu. A vzhledem k memu pohledu na ekonomii u me je spatny ekonom...
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Můžete mi někdo posat z čeho se bude vypočítávat -10% z příjmu u státních zaměstnanců, ze mzdy superhrubý, hrubý nebo z čistýho ?)? Nikde jsem tuhle konkretizaci zatim neslyšel .
    Jo a já jsem ouřada a tak mně to zajímá :)).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam