• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    "Nová" politická strana... Dobrá, špatná?



    Volby do krajských zastupitelstev 2012

    rozbalit záhlaví
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    DOCKINEZ: Třeba takhle?
    Ředitel Kubíček si z muzea udělal zlatý důl. Měl plat jako prezident - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/reditel-kubicek-si-z-muzea-udelal-zlaty-dul-mel-plat-jako-prezident-1dv-/domaci.asp?c=A100820_073408_domaci_hv
    Ano, není to zrovna nejlepší ukázka neschopnosti, protože pokud šlo o schopnost postarat se o vlastní peněženku, tak ten pán byl velmi schopný.
    Nižší manažerské posty (alespoň v oblasti muzejnictví) aspoň nemohou budget na odměny pro své oddělení přidělit pouze své osobě, vyšším postům v tom nic nebrání
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOCKINEZ: proc teda ta statni sprava vypada tak spatne, jsou tam lini lidi a nezaslouzi si, aby se jim nesahalo na platy? kdo za to muze?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: A bohužel jsou většinou na vyšších místech...

    Tyhle bolsevicky zvasty typu "my dole vime co a nak, ale nahore sedi neschopna hovada" si odpust. Nebo se aspon obtezuj s dukazem.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CRANK: hele, těch pracovitých je imho pořád většina, akorát je větší poměr lepmlů, než v soukr. sektoru. A bohužel jsou většinou na vyšších místech... A to je ten průser.

    Už se opakuju, ale opět příklad s hasiči... jak to dopadne s tím snížením? Velitel pražských hasičů řekne, že nejsou prachy a sníží mzdů řadovým maníkům, strojníkům apod o 10 %. Co ušetří použije k tomu, aby nemusel sahat na plat, nebo mohl přidat sobě a řiťolezcům.
    CRANK
    CRANK --- ---
    THE_MIRACLE: Imho jo. Krach je neodvratnej. Protože podle mě i shodek 135 miliard co chce připustit kalousek je prostě moc.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CRANK: Pak ale budeš dost dlouhý čas podporovat jenom leply. A až se to zhroutí, bude obnova možná stát tolik, že si to ani nedovedem představit, protože se tam budou muset nacpat takové peníze, aby měli zájem tam jít ti dobří, nebo alespoň ti lepší. Není to imho dobrá cesta. Taky můžu říct, že by bylo ideální, kdyby tento stát zbankrotoval, protože si to zaslouží a bude klid.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    CRANK: Na zhroucení a pročištění bych nesázel, ten moloch prostě nějak pojede dál, i když v něm po odchodu schopných najednou budou tvořit většinu ti neschopní.
    CRANK
    CRANK --- ---
    CROSS: Přesně tak, je to standard a já tenhle špatnej stav nechci podporovat tím, že budu udržovat status quo jenom pro to, že tam taky můžou bejt "hodní a pracovití lidé".
    CRANK
    CRANK --- ---
    THE_MIRACLE: Systém, aby tomu tak být nemuselo je zrušit tabulky a nechat ať si platy stanovujou z dostupných prostředků.

    Ti "hodní" nejspíš půjdou pryč, pokud jim bude ubližováno a ti zlí to holt ovládnou, dokud se to nezhroutí a od těch "zlých" se to nepročistí. To se holt nedá nic dělat. Ale krmit tenhle systém penězma je podle mě kontraproduktivní.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: to ale nebude zpusobeno systemem odmenovani, ale vtelenou absenci zodpovednosti ve strukturach statnich instituci. Sef, ktery si necha v oddeleni jenom lemply, protoze s nima kamaradi, by v soukrome firme nevydrzel. Podle toho, co tu pisete, je to ve statni sprave standard.

    Nevim, kdo z danovych poplatniku ma chut toto sponzorovat.

    Takhle to bude fungovat dal jako zacarovany kruh - vlada do toho buse sypat penize, obcani budou nastvani, ze je to drahe a nefunkcni, a schopni lide se budou od statni sluzby drzet radsi dal, protoze je to nemotivuje ani financne, ani z hlediska seberealizace. Prohravaji vsichni.
    CRANK
    CRANK --- ---
    THE_MIRACLE: Uf. Já to smazal, protože mám pocit že to bylo skoro na flamewar.

    Psal jsem, že teda popisujete situaci, kdy by údajně mělo být lepší dávat všem víc, než aby byla možnost, že se stane, že ti "zlí" budou mít pravomoc rozdělovat peníze a nebudou je rozdělovat těm "hodným a pracovitým" ale spíš těm "zlým vlezdoprdelkům".
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    CRANK: Já bych to nechal při starém - i dosud mohli vedoucí ovlivňovat výši osobního ohodnocení svých podřízených, ale zdaleka ne takovou měrou, jako to má být nyní.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CRANK: Ne, ale vláda by měla vymyslet systém tak, aby to tak být nemuselo.

    Tímto dojde k tomu, že ti hodní budou biti, nebo odejdou a z našich peněz budou žít jen ti špatní...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MATEEJ: já bych to poupravil, já si myslím, že jeho výkonná část je vcelku efektivní, ale ta managerská se mi zdá, že převážně zneužívá všech výhod a řeší co nejmíň problémů. Proto se fakt bojím, že by tohle odnesli i ti, co makají...
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Já ve státních službách nepracuji, ale mám několik kamarádů, kteří ano, a ti na podobné (podle nich velmi pravděpodobné) riziko poukazují. A nejsou přitom v pozici těch znelíbených, kteří tímto díky zlému, nepřejícímu nadřízenému mohou přijít o peníze.
    Mně samotnému přijde na pováženou, zda je rozumné zavádět "hodnocení podle efektivity a výkonnosti" do systému, který, co svět světem stojí, efektivitou a výkonností nikdy nepřekypoval, respektive dokáže plnit svou funkci i bez toho, aby byl nějak výjimečně efektivní a výkonný.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MATEEJ: Přesně tak to vidím já. Myslím si, že všichni tu máme téměř jednotný názor na to, že ve státním sektoru je poměrově velké množství nebudu říkat špatných lidí, ale těch, kteří neodvádí dostatečnou práci. Jenže proč tam ti lidé jsou? Proč je už dávno nevyhodili? Protože jejich šéf k tomu nemá vůli, ať už z důvodu nějakého kamarádíčkování, či jiného. A kdo bude rozdělovat ty peníze...?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    HARALD: "Ale tím, že se výrazně navýší osobní složka, tak schopní zaměstnanci mohou dostat přidáno a ti, kdo o peníze přijdou, budou ti méně schopní, nadšení či ochotní."

    Mno, nebude to v praxi spíš tak, že o peníze přijdou ti, kteří zrovna nejsou kamarádi vedoucího nebo mu nelezou do prdele?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Vláda schválila úsporný rozpočet, škrty lidé pocítí – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/ekonomika/212210-vlada-schvalila-usporny-rozpocet-skrty-lide-pociti.html
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Abych jen neplival, za jedno ma u me Kalousek plus... Pred rokem jsem se ptal, jak se stavi TOPka ke krizi ve vede a snahu o zruseni AV... Ukazalo se, ze nekecal, kdyz rikali, ze presun penez ze zakladniho do aplikovaneho vyzkumu nepodporuji. Otazka je, zda to dela z presvedceni, nebo protoze cituji: "...ale jde zároveň o peníze pro skupinu lidí, jejichž názory mají vliv na pravicové voliče. Proto jde pro vládní koalici před podzimními volbami o citlivou věc."

    Miliardy pro vědce rozdělily koalici, šetřit na Akademii věd Kalousek nechce - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/miliardy-pro-vedce-rozdelily-koalici-setrit-na-akademii-ved-kalousek-nechce-1bi-/domaci.asp?c=A100922_144306_domaci_kop
    FREELA
    FREELA --- ---
    CROSS
    CROSS --- ---
    ALCATOR: sorry, argumentace Providentem je chaba. Je kazdeho svobodne rozhodnuti, jestli a od koho si pujcuje penize. Pokud Provident podnika v souladu se zakonem, nemaji si dluznici na co stezovat.

    Predstava, ze se nejaky urednik (kdo?) za me (coze?) soudi s privatni instituci ti realisticka prijde? To si vubec nedovedu predstavit. Takze kdyz mi zdravotni pojistovna napali penale, na jaky urad se muzu obratit, aby se za me soudil? Nebo to znamena, ze statni zalobci se angazuji i v obcanskopravnich a obchodnepravnich kauzach?

    Myslenku, "že stát nebude mít vůbec žádné úředníky" komentovat nebudu, moje myslenka to neni.

    Nicmene jsem presvedcen, ze cim mene agendy stat pod sva kridla nabira, tim lepe pro nas vsechny. Statni sprave tak mimo jine zbyde kapacita na to, aby se tim malem zabyvala opravdu poradne.
    FIN
    FIN --- ---
    HARALD:
    FIONOR: pánové, mohu některé vaše příspěvky zde vzít a v doslovném znění, nezměněné citaci použít pro svůj bložínkový zápisek? anonymně/neanonymně, jak si budete přát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam