• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Mimochodem - pozitivní reálný efekt stávky, dalo by se říct i zvýšený Kalouskovo prodloužením, je to, že se vláda semknula, přestala hádat a věcně debatují o reformách. :)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    PJGEPR: normalni diskusi s odborniky, pro vladu i lidi. S pristupem, ktery schvalujes ty, se dockame akorat toho, ze za 4 roky budou zmeny pokud budou vubec mozne a danovy poplatnik experiment/popr pokutu zatahne. zbytek argumentu neberu, neb nechapu proc bych kvuli desetilete neschopnosti ODS a CSSD se domluvit na reforme, mel kejvat na bastl, se kterym z pochopitelnych duvodu nesouhlasim. Pokud ti jde o cas, parametricka zmena stavajiciho systemu se snad da udelat rychle, ne? Nezlob se ale po vsech tech fondech se kterymi tu mame tak "vyborne" zkusenosti, do kterych lidi nastrkali penize a pak po vytunelovani jim ostatni opatrni danovi poplatnici museli platit ztraty, bysme tohle reseni meli odmitat.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PJGEPR: jó, bejvaly doby, kdy se o tom vážně debatovalo i v českém parlamentu. Dneska už to jsou akorát vášnivé diskuse v anarchistických kroužcích.

    (Ale hádám Alcatorovi šlo o to, že se nevede veřejná diskuse, ve který by dostaly prostor i názory, jako Machův, a vláda se místo toho snaží protlačit něco i za cenu, že to současná opozice po prvních volbách zase zruší.)
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    ALCATOR: a v jaké utopické konstalaci by Mach ten vyrovnaný rozpočet schvaloval?
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    PJGEPR: jasně, lepší bude 3 roky si pochvalovat, jak jsme to tu skvěle zreformovali, a pak nastoupí Rath a zase to vrátí před rok 2000, ne?

    Když se k tomu pak přidá mediakracie, kdy prostě Petr Mach, schopný navrhnout vyrovnaný rozpočet, nedostane prostor v televizi, zato se tam ale co chvíli naparují lidi se 100miliardovými záseky, tak pak je jasné, že čekat, že lidi někdy začnou volit na základě rácia, je zcestné.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    GREATDRAKE: nam na skole do hlavy vtloukali, ze "dane" a "trest smrti"jsou ucebnicovou ukazkou temat, ktera jsou pro referendum tabu :) ... ma to neco do sebe ... :)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PJGEPR: I tam to jde :)
    Když by daň z nemovitosti šla přímo do rozpočtu města, není nepředstavitelné aby se v lokálním referendu rozhodovalo o její výši (a využití). Mnohde se tak děje.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    FIONOR: a i tak jsou otazky, kde je referendum nepouzitelne (mj. dane)

    FLUMO: Jak by melo takove projednavani s lidmi vypadat? S necim sly strany do voleb, dostaly mandat a vysledek je kompromis mozneho. Deset let se tady kvakalo o tom jestli to udelat tak nebo jinak bez hmatatelnych vysledku, pokud ma vlada 4 roky na to, aby udelala nejake zmeny, musi zacit co nejdriv. Fakt enni prostor na to 3,5 roku si povidat o tom jak by to bylo optimalni a pak nestihnout nic uvest v zivot...
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    FLUMO: No právě. Chybí nám demokratická vyspělost, kdy by na zcela zásadních tématech panovala široká shoda. Člověk by ale řekl, že se poučí z toho, co spáchal Topolánek, který, NEMAJE většinu, zaváděl jakési absurdo-poplatky ve zdravotnictví (aby mu to nakonec zlámalo vaz). Očividně ne, očividně ODS hodlá i nadále realizovat politiku buldozer ("nás je víc, vy ostatní držte huby"). Chjo.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Stávka za dveřmi a mezi poslanci se mluví o pádu Nečase | Vláda | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/200081.aspx
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    ALCATOR: neprojednava to ani s opozici, natoz s lidmi.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    THE_MIRACLE: Když jsme mohli mít referendum o tom, zda akceptovat "Aktualizaci" smlouvy o přistoupení do EU (= zda souhlasíme s tím, aby byl podepsán dokument, sestávající převážně z textů typu "V paragrafu XYZ se část věty začínající písmenky ABCD a končící písmenky PQR změní na "ABCEF PQRST"), tak si snad můžeme dovolit referendum o tom, jak by měla země vypadat dalších 50 let.

    Koneckonců, kvůli tomu přece sestavili Bezděkovu komisi, ale bohužel nemám pocit, že by se vláda nějak snažila seznámit sprostý lid s jejími výstupy, ne?
    CENDA
    CENDA --- ---
    K teto diskusi bych napsal toto; je dulezite si rici jestli stat je tu pro obcany nebo obcane pro stat. At si kazdy vybere svoji variantu ktera de facto urcuje pozici na politickem spektru...
    SKIM
    SKIM --- ---
    SKIM: Jsem nad tím přemýšlel a mimo jiné by to znamenalo možnost vydělat tady bez zdanění a utracení peněz někde jinde. Což by asi neprošlo :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ALCATOR: Tomuto říkám demokratický orgasmus.
    SKIM
    SKIM --- ---
    FLUMO: Zjednodušený ten názor je. Že by byl extrémně vzdálený o tom teda nevím. Samozřejmě myslím část, která neprovozuje železniční cestu apod. Tam je zřejmé, že se to musí oddělit a restrukturalizovat.

    Nějaké důvody?

    CROSS: Pokud vím, tak ČD je velmi velká mašinérie, která sebou táhne hromady věcí, které v moderní přepravní společnosti nejsou potřeba. A přechod z jednoho na druhé bez zrušení vidím jako značně obtížný problém.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    GREATDRAKE:

    Tohle je prostě kvazi-argument "omezenou volbou". V principu říkáš "O reformách může rozhodnout jedině vláda, a ta může být jedině na základě důvěry parlamentu, a tam budou hlavní slovo mít jedině Top09, ODS, ČSSD a Komunisti"

    Což prostě není pravda. Zbývá MINIMÁLNĚ varianta, že premiér předstoupí před občany (v televizi) a řekne: "Vážení spoluobčané, stojíme před zásadním rozhodnutím o dalším směřování ekonomiky naší země. Zcela klíčové je nastavení parametrů daňového, zdravotního, důchodového a sociálního systému - tedy kolik vám bude strháváno z mezd, jaká zdravotní péče bude poskytována a za jakou cenu, jak budou financovány vaše zasloužené penze a od kdy, a jak budeme řešit situaci těch, kdo si nejsou schopni obživu zajistit sami. Protože reformování tohoto systému má smysl pouze v případě, že se v budoucnu nebude systém totálně bořit, ale budou se upravovat jen jeho parametry, a to ještě jen velmi málo a opatrně, vyzvali jsme skupinu odborníků [XYZ], aby toto téma důkladně prozkoumali a připravili pro vás dostatečně srozumitelnou zprávu. Tu v těchto dnes distribuujeme do všech domácností v naší zemi v tištěné podobě, s přiloženým DVD nosičem, kde je vysvětlena interaktivně/ve formě filmu. Za šest měsíců uspořádáme referendum, které bude masivně podporováno, a v rámci kterého se vy, občané, budete muset rozhodnout, kterou variantu zvolíte. Vítězná varianta se stane ústavním zákonem, aby byla vyšší šance, že odolá případným snahám na zrušení ze strany jakýchkoliv budoucích vlád, s výjimkou případů, kdy na základě vaší volby vznikne vláda s ústavní většinou. My sami jsme takovou ústavní většinu ve volbách nedostali a domníváme se proto, že nemáme právo stanovovat směřování země na mnoho desítek let dopředu."
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FLUMO: mne byl prave Liska celkem sympatickej a je. Ale mozna proto, ze nemel sanci me zklamat. Ja se spoustou veci, co zeleni delaji/li nesouhlasim, ale proste mi pripadaji tak nejak fer.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    THE_MIRACLE: mam dost podobny predvolebni pribeh, akorat ja nakonec dal hlas piratum. zelene jsem volil, kdyz kandidoval patocka. ale po bursikovi uz sem je volit nechtel.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Kalousek si vulgárně zarýmoval. Podle odborářů je lepší básník než ministr – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/236247-kalousek-si-vulgarne-zarymoval-podle-odboraru-je-lepsi-basnik-nez-ministr.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam